Закарпаття: Проблеми наповнення бюджету – під щоденний контроль

У понеділок, 7 травня, в Ужгороді під головуванням Василя Іванча відбулося розширене засідання колегії ДПА у Закарпатській області, на якому обговорено підсумки роботи ОДПС області у 1 кварталі 2007 року та стан виконання завдань 2 кварталу.

Закарпаття: Проблеми наповнення бюджету – під щоденний контрольЗ доповіддю по цьому питанню виступив перший заступник голови Іван Деркач. Аналізуючи результати роботи структурних підрозділів за 3 місяці цього року, він відмітив як стійку позитивну тенденцію зростання надходжень до Зведеного, Державного та місцевих бюджетів платежів, що контролюються податковою службою, так і ряд негативних факторів.

Зокрема протягом першого кварталу до Зведеного бюджету області мобілізовано 260,2 млн. грн., що у порівняльних умовах на 79 млн. грн., або на 43,6 відс. більше, ніж за відповідний період минулого року. Збільшення надходжень досягнуто по всіх податкових інспекціях області. При цьому на 1,8 відсотка скоротилася сума переплат по податкових зобов’язаннях.

Також виконано розрахункову базу з надходжень платежів до загального фонду Державного бюджету, платежу до якого проти відповідного періоду попереднього року зросли на 48,1 відсотка. Однак не забезпечено виконання розрахункової бази з надходжень платежів до загального фонду Державного бюджету Мукачівською ОДПІ та ДПІ у Тячівському районі.

Протягом 1 кварталу всі податкові інспекції виконали і показники бюджетних призначень до місцевих бюджетів, до яких мобілізовано 131,7 млн.грн. податків, що на 37,3 млн. грн. або 39,5 відс. більше, ніж у аналогічному періоді минулого року.

• Проте по 7 з 15 основних видів платежів до державного бюджету планові показники розрахункової бази не виконані. Зокрема, по податку на додану вартість, по платі за користування лісовими ресурсами, водними ресурсами, надрами.

Найбільше проблем протягом січня –березня виникало у роботі з адміністрування податку на додану вартість

Хоча порівняно з аналогічним періодом минулого року обсяги збору ПДВ зросли на 18,9 млн.грн. або на 36,0 відсотка, проте планові показники розрахункової бази, доведеної наказами ДПА України на січень – березень 2007 року виконані лише на 85,2 відсотка. Найнижчий рівень виконання доведених показників зі збору ПДВ у І кварталі 2007 року у Мукачівській ОДПІ – 72,7 відс., Ужгородській МДПІ - 74,4 відс., Перечинському відділенні Ужгородської МДПІ – 81,0 відс. та ДПІ у Тячівському районі – 86,4 відс.При цьому Ужгородською МДПІ щомісячно з початку року не виконуються доведені показники.

В той же час багато резервів збільшення надходжень до бюджету цього податку не були використані. Йдеться насамперед про погашення податкового боргу, який станом на 01.04.2007 року складав 32,3 млн.грн. і зріс з початку поточного року на 1,1 млн.грн. При цьому найбільший ріст податкового боргу з ПДВ спостерігається по Мукачівській ОДПІ та Хустській ОДПІ .

В той же час за цей період платниками області заявлено до відшкодування ПДВ у сумі 52,4 млн.грн., у тому числі 51,6 млн.грн. – на розрахунковий рахунок, що на 62 відсотки більше, ніж за відповідний період минулого року. Причиною цього є як випереджаюче зростання (44%) імпорту товарів на митну територію України, так і значне зростання (38,1%) експортних операцій наших платників ПДВ, обсягах яких значну частину займає продукція, виготовлена підприємствами – виробниками області з давальницької сировини.

І хоча у 1 кварталі платникам фактично відшкодовано 43,2 млн.грн. ПДВ, в тому числі: 30,0 млн.грн. – на розрахункові рахунки платників в установі банку., 13,2 млн.грн. – в рахунок майбутніх платежів з податку на додану вартість, проблема відшкодування ПДВ загострюється. Станом на 01.04.2007 року загальна сума невідшкодованого на розрахункові рахунки ПДВ складає 63,7 млн.грн., в тому числі: 1,7 млн.грн. – по сумах, задекларованих ще до 01.07.2005 року та 33,4 млн.грн. – з порушенням термінів встановлених законодавством процедур.

Сприяти розв’язанню цього питання повинна б робота по залученню платників ПДВ до подання в електронному вигляді податкової звітності. Але, як відмітила заступник голови Еріка Васкова, ця робота податковими інспекціями та структурними підрозділами ДПА організована вкрай погано. Протягом квітня дещо пожвавлено індивідуальну та масово роз’яснювальну роботу щодо впровадження такої форми звітування (582 індивідуальні зустрічі з платниками податків та 19 семінарів і презентацій), що сприяло укладенню угод ще з 300 платниками податків. Станом на 1 травня 2007 року укладено угоди з 710 платниками податків, однак подають звітність в електронному вигляді лише 504 платники. Тому цей напрям роботи потребує щоденної уваги з боку керівників податкових інспекцій, застосування нових ефективних методів залучення платників податків до подання звітності в електронному вигляді, а також поглибленої роботи з тими платниками, які уклали угоди, але ще не подають звітність в електронній формі.

Значна увага у доповіді була приділена роботі з платниками податку на прибуток. Третина з них сплачують в поточному році податок менше 1 тис.грн. Особливо велика кількість таких СПД в ДПІ у Міжгірському районі (83,6%), ДПІ у Рахівському районі (58,9%), ДПІ у Іршавському районі (58,8%). Така ж кількість зменшила сплату податку на прибуток. Таке зменшення обернулося значною втратою – бюджет недоодержав понад 6,5 млн.грн. Недостатня робота ведеться щодо скорочення кількості підприємств, які декларують від’ємне значення об’єкту оподаткування. При цьому окремим з них було проведено відшкодування ПДВ.

Постійно у полі зору підрозділів контрольно-перевірочної роботи, робочих груп та інших громадських формувань мають бути підприємства-“мінімізатори”

Необхідно посилити роботу і по адмініструванню ресурсних платежів.

У надходженнях до Зведеного бюджету області постійно зростає питома вага податків, які контролюються підрозділами оподаткування фізичних осіб. В цілому ними забезпечено бюджетні призначення до Зведеного бюджету на 115,4 %. , а їх приріст склав 45 %.

Проте аналіз показує, що з боку підрозділів оподаткування фізичних осіб ще недостатньо здійснюється контроль за своєчасністю перерахування коштів до бюджетів. 53 підприємства торік нараховували податок з доходів фізичних осіб без перерахування його до бюджету . А у Тячівському районі лише третина СГД – юридичних осіб перераховує до бюджету цей податок.

Залишається високим відсоток підприємств, які виплачують середньомісячну заробітну плату своїм працівникам на рівні, нижчому за розмір законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати .

Тому робота по адмініструванню податку з доходів фізичних осіб, єдиного, земельного податку та орендної плати за землю має і надалі посилюватися і поліпшуватися. Як зазначив у своєму виступі заступник голови Микола Бутенко, необхідно посилити контрольну роботу у напрямку виявлення виплат заробітної плати у «конвертах», залученню до оподаткування громадян, які займаються підприємницькою діяльністю без державної реєстрації, легалізацію найманих працівників . З цією метою слід ефективніше використати зустрічі керівників податкових інспекцій з населенням та депутатським активом органів місцевого самоврядування, графік яких на 2 квартал затверджено головою ДПА у області.

Важливим напрямком діяльності органів податкової служби є робота по погашенню податкового боргу. В цілому за рахунок заходів, здійснених структурними підрозділами погашення прострочених податкових зобов’язань до Зведеного бюджету спрямовано 11,1 млн.грн., що на 2,2 % більше ніж за відповідний період минулого року. Однак, незважаючи на вжиті заходи, на 01.04.2007р. податковий борг до Зведеного бюджету становить 92735,2 тис.грн., і з початку року зріс на 1,6%.

Важлива роль у забезпеченні надходжень до бюджетів усіх рівнів відводиться підрозділам контрольно-перевірочної роботи. З аналізом їх роботи виступив начальник управління аудиту юридичних осіб Віталій Кричко. Працівниками цих підрозділів за січень-березень 2007 року донараховано 4885,2 тис.грн податків та платежів, зменшено від’ємне значення об’єкту оподаткування податком на прибуток на суму 8338,4 тис.грн., та зменшено ПДВ, заявленого до відшкодування на суму 7429,2 тис.грн. Проте у порівнянні з відповідним періодом 2006 року результативність перевірок дещо знизилася.

На проблемних питання роботи підрозділів податкової міліції по виявленню злочинів у сфері оподаткування та боротьби з тіньовим бізнесом зосередив увагу присутніх перший заступник голови -начальник ПУМ Іван Швед.

На засіданні колегії було заслухано також керівників ряду податкових інспекцій.

Підсумовуючи обговорення, голова ДНА у області Василь Іванко наголосив, що проблеми наповнення бюджету мають бути під контролем керівників податкових інспекцій щодня. З цією метою також слід посилити співпрацю з органами місцевої влади та місцевого самоврядування по погашенню податкового боргу та заборгованості по заробітній платі, здійсненню заходів щодо легалізації підприємницької діяльності і найманих працівників.

За наслідками роботи буде видано наказ, спрямований на поліпшення роботи податкових органів в усіх напрямках.
Офіційний сайт ДПА в Закарпатськй області
08 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Економіка

01:18
/ 3
Розпочалася чергова спроба визнати банкрутом Солотвинський солерудник
14:34
/ 2
McDonald's знову хоче відкрити ресторан в Ужгороді. Цього року
11:08
Фермери з окупованої частини Херсонщини знаходять себе у тепличному бізнесі на Закарпатті
14:16
NSV Group і представники Італії, Німеччини та Польщі провели переговори щодо побудови на Закарпатті інтермодального логістичного центру Horonda Platform
16:30
Торік, в порівнянні з 2022-м, експорт на Закарпатті становив 69%, а імпорт – 84,5%
11:33
/ 1
На Закарпатті відкрили новий митний термінал
16:43
/ 1
Прокуратура взялась за компанії групи Голден Тайл, які з грубими порушеннями придбали закарпатські родовища глин
15:03
/ 8
На аукціоні за 13,87 млн грн продають землю та адмінбудівлю колишнього "Ужгородтеплокомуненерго" в центрі Ужгорода
15:19
/ 3
"Перечинське" "Френдлі Віндтехнолоджі" програло "ужгородцям" суд за родовище андезиту біля Ужгорода, продане за 75 млн грн
10:51
/ 7
За грантами, отриманими на сади, в Україні лідирує Закарпаття
22:08
/ 20
Під велетенський деревообробний завод на Закарпатті зареєстрували індустріальний парк
21:56
У 2023-му через Закарпатську митницю експортовано товарів на майже 32 млрд грн, а імпортовано на понад 106
15:24
На Закарпатті торік зареєструвалися 7688 нових платників податків, а припинили діяльність 4720
14:30
Цьогоріч єдиного податку на Закарпатті сплачено на 17,5% більше, ніж торік
10:11
На Закарпатті надходження від туристичного збору за рік зросли на 14%
22:23
угорщина завертає вантажівки з України в "Загоні" через відсутність оформлених документів Т1
20:01
/ 7
На Закарпатті незаконно будують деревообробний завод, для роботи якого потрібно 32 тисячі лісовозів щороку, – природозахисники
20:49
Цьогоріч у зоні діяльності Закарпатської митниці товарів імпортовано утричі більше, ніж експортовано
18:32
/ 1
На Закарпатті закладуть плантацію лохини в горщиках
19:55
Виноградар з Херсонщини, господарство якого – в зоні бойових дій, консультує фермерів на Закарпатті
21:34
На Закарпатті у поточному році, в порівнянні з 2022-м, експорт товарів зменшився на 27%, імпорт – на 16,5%
18:35
Закарпаття дає українському виноградарству нове життя – виноградар з Херсонщини
09:50
34 гектари малини, лохини та полуниці: поблизу Мукачева працює релоковане ягідне підприємство
18:22
/ 1
Газорозподільне підприємство АТ "Закарпатгаз" увійшло до складу НАК "Нафтогаз України"
17:07
/ 4
Чеський залізничний оператор RegioJet підтвердив намір інвестувати у електрифікацію ділянки Чоп-Мукачево
» Всі новини