У Дубриничах відбулися районне свято «Перечинщина – край талантів» та День села (ФОТО)

Ще зранку цієї неділі у Дубриничах панувало неабияке заповзяття: кожна вулиця, що зазвичай у такий час досипала, вирувала повнокровним життям. Прибувало все більше автотранспорту, і малі, і дорослі щось несли на центральну площу неподалік ресторану. Останні, найважливіші штрихи, робили оформлювачі великої сцени. Поруч, а також на сусідній вулиці Шевченка, тривало викладання експонатів на столи.

У Дубриничах відбулися районне свято «Перечинщина – край талантів» та День села (ФОТО)

Ювілейне, вже десяте районне театралізоване свято "Перечинщина – край талантів" та День села (688 річниця) активізувало багатьох. Вже о десятій годині розпочалися спортивні змагання (у селі тепер три футбольні команди). Складовими прелюдії до головних торжеств стали караоке та огляд виробів майстрів прикладного мистецтва, народної творчості Перечинщини, проведення майстер-класів. Виставка приємно вразила багатьох. Керівники району разом з учасниками свята охоче оглянули всі без винятку експозиції, високо оцінили різну техніку виконання художніх полотен, виробів з дерева, бісеру, полотна, глини.

Довго затримувалися учасники свята біля робіт різьбяра по дереву з Т.-Бистрої Василя Опачка. Його майстерно виконані ікони – гарний приклад творчого світосприйняття. У свої 56 років він вважається новачком у цій справі, бо за різець взявся кілька років тому, коли відчув потребу втілити на дошках з липи, інших порід творчий порив. І все вийшло, причому на гарному рівні.

Цікавим співрозмовником виявився сімдесятилітній Михайло Маричак з Лікіцар. Коли вийшов на пенсію, Михайло Юрійович також відчув потяг до прекрасного, бо давно підмічав у сухих коренях дерев, гілках основу для створення химерних казкових героїв, дивовижних створінь.

- Потрібно не так вже й багато, аби з довгого уламка кореня після обробки інструментом, покриття лаком або фарбою вийшла довжелезна  гадюка чи страшна ящірка, чарівна білочка чи полохливий зайчик.

Навколо себе Михайло Юрійович зібрав багато зацікавлених учасників свята, демонструючи їм у майстер-класі ще й філігранну майстерність при виготовленні гумового взуття – симпатичних бочкорів.   

Давно не доводилося бачити на районних святах, навіть фестивалях, такої палітри представлених експонатів. Приємною несподіванкою стали художня вишивка М.Гуштан з Ракова, вироби з бісеру Валерії Чубар с Туриці тап О.Чоповської з Т.-Пасіки, авторські роботи дубриничан Аліни та Ярослави Томаш, Тетяни Пилипишин, дев'ятирічної Вікторії Демчакової, дванадцятирічної Олесі Мартинюк, Василя Кедюлича. Тільки окрасою будь-якого дому могли б стати (різьба по дереву) Олександра Тарасюка, молодого художника з П.-Гути Сергія Кучерявого.

Велике коло зацікавлених зібрав навколо себе юний майстер художнього кування Іван Щур. На очах у зацікавленої публіки Іван перетворював шматок розпеченого заліза у гарний елемент майбутнього виробу. Аж не вірилися, що отак просто на перший погляд можна викувати із залізяки квітку чи ще якусь красу.

- Він успадкував талант від батька-художника,- розповіла мені мати молодого коваля, що спостерігала за роботою сина. -Він також гарно малює, прагне стати після навчання в інституті прикладного мистецтва професійним митцем...

У мозаїку талантів Перечинщини органічно вплелися керамічні та інші вироби вихованців Перечинської гімназії, котрі представляла учасникам свята педагог, фахівець туристичної галузі Аліса Смирна. Надзвичайно сподобалася дітям ще одна атракція від гімназії (вчитель Інна Скубенич) – бодіарт. Гарні, дуже вдалі розмальовки в основному обличчя створили всім присутнім гарний настрій і відчуття сучасних тенденцій.

Навіть у виставці кулінарних виробів, популярних страв автори з Дубринич, Пастілок та ін. відчутний був політ фантазії і творчого начала (салат "Северин Наливайко, композиція "Святковий кошик" та багато іншої, оригінально викладеної смакоти).

Офіційна частина розпочалася святковою ходою учасників свята. Центральною вулицею, від школи до місця події, разом з керівниками району (головою РДА Андрієм Готьком, головою райради Анатолієм Перцевим), очільниками управлінь, інших владних структур, підприємств та організацій пройшли під звуки оркестру духових інструментів Перечинської ДМШ, яким вміло керував на сцені Володимир Вакар, представники Дубринич, Ворочова, Зарічова, Новоселиці, Порошкова, Перечина, Сімері, Сімерок, Туричок, Туриці, Т.-Бистрої, Т.-Поляни, Т.-Пасіки, Т.Ремети. Піднесений настрій колони, радісні усмішки їх учасників і всіх присутніх можна було зрозуміти: не так багато в нашому непростому сьогоденні таких миттєвостей розслаблення і естетичної насолоди від зустрічі з прекрасним, новим.

На урочистому відкритті до односельчан, гостей, серед яких були і зарубіжні, з теплими словами щирого привітання звернулася керівник Дубринич Л.Лавер. Вона згадала імена тих, хто творив історію у минулому, і тих, хто є гордістю села тепер, сумлінно і кваліфіковано виконуючи своє призначення, даруючи людям радість працелюбності та щедрого таланту. А відтак у небо злетіло багато голубів та в'язанка різнокольорових повітряних куль.

Щире захоплення чудовим святом гарної сонячної днини висловили зі сцени А.Готько, А.Перцев, заступник начальника управління культури ОДА Василь Марюхнич, священнослужителі православної та греко-католицької церков оо.Василій та Михаїл. Вони побажали всім міцного здоров'я, нових творчих досягнень і Божої благодаті.  

Кращим жителям села вручено почесні грамоти і цінні подарунки. Серцевиною великого святкового шоу стала концертна програма за участі добре знаних у районі виконавців і зовсім юних дарувань, а також гостей. Порадували кількатисячну публіку представлені ведучими свята Тетяна Кречко та  Іванна Чорна дитячий зразковий ансамбль танцю "Тур'янська долина" (керівник і постановник – заслужений працівник культури України Іван Пастеляк), троїсті музики "Дубриницькі самоцвіти" (кер. Лариса Магада), вокальний ансамбль дитячої музичної школи (кер. Тетяна Крецман), учасники дитячого колективу православної недільної школи с.Дубриничі, родинне тріо "Оберіг" з Порошкова у складі Дарини, Анастасії та Жанни Степанюків, фольклорний колектив "Нівроку" з Перечина, дитячий танцювальний колектив естрадного танцю "Загадка" клубу села Дубриничі (керівник Юрій Пйоса), гостя з мальовничого села Тур'я Поляна Евеліна Гартнер (художнє слово, гуморески), вокальний ансамбль "Розмарія" Порошківського будинку культури (кер. Надія Сигидін), учасники колективу греко-католицької недільної школи с. Дубриничі та Ангеліна Добіяш, танцювальний колектив учнів Сімерської ЗОШ І-ІІ ступенів (керівник Марія Зизич),

Бурхливих оплескі і схвальних вигуків заслужили номери шановних гостей з Російської Федерерації – хорової капели українців Москви.

Добрий настрій присутнім створив фольклоринй колектив клубу села Раково, учасниця художньої самодіяльності клубу с. Дубриничі Катерина Цьома, ансамбль духовної пісні села Т.-Ремета (кер. Мирон Роля), учасниця художньої самодіяльності сільського будинку культури с. Чорноголова Юлія Бабич, самодіяльний вокальний ансамбль "Вербиченька" Зарічівського будинку культури (керівник Марія Магада) та інші учасники великого концерту.

Логічним продовженням великого свята була розважальна програма, народні гуляння, пригощання смачними голубцями і бограчем з великого казана, молодіжна дискотека і зорепад фейєрверків. Всім було що скуштувати, повеселитися.

Гості з Москви

Юний коваль Іван Щур

Іван Кузович, для Закарпаття онлайн

23 вересня 2011р.

Теги: Дубриничі, Перечинщина, День села

Коментарі

Гість 2 2012-03-02 / 02:36:30
Дубриничі чудове суло!!!

Майк 2012-02-17 / 20:38:34
Так має бути)

гість 2011-09-25 / 09:31:00
Дубриничі то є парадной село. Лем дубриничане мало ся понапивали на празнику.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини