На Закарпатті деякі керівники райрад отримують більше 10 тис. грн. зарплатні

У четвер, 22 вересня, під головуванням керівника Закарпаття Олександра Ледиди відбулась нарада з головами районних адміністрацій. У нараді також взяли участь заступники очільника краю та начальники обласних управлінь.

На Закарпатті деякі керівники райрад отримують більше 10 тис. грн. зарплатні

Першим обговорили одне з актуальних напередодні зими питань – готовність міст та районів до опалювального сезону. Як повідомив начальник управління житлово-комунального господарства Василь Романець, підготовка до осінньо-зимового періоду йде за планом. Так, школи, лікарні та дитсадки у районах до початку опалювального сезону готові стовідсотково.

Найбільше невирішених питань в обласного центру. В Ужгороді необхідно встановити 10 модульних котелень, що обігріватимуть, здебільшого, навчально-освітні заклади. Зокрема, ЗОШ № 19, 12, 15, 8. Проте міський голова Ужгорода Віктор Погорелов пообіцяв: запізнення з термінами початку опалювального сезону у вищезгаданих закладах можливе не більше, ніж на 10-15 днів.

Також на нараді підняли питання виконання місцевих бюджетів за 8 місяців 2011 року. Головний фінансист області Петро Лазар почав з позитивного моменту: місцеві бюджети не мають боргів з виплати зарплат та по захищених статтях. Водночас, м. Ужгород, Хуст, Чоп та Іршавський район виконання дохідної частини місцевих бюджетів не забезпечили. А зростання податкового  боргу спостерігається  у 14 адміністративних одиницях, зокрема, в Ужгороді та Чопі. Вагому частку боргу складає оплата за землю – більше 12 млн. грн.

Окремо розглянули питання необґрунтованого підвищення заробітних плат головам райрад. У деяких районах платня керівників районних рад перевищує 10 тис. грн. на місяць. Це при тому, що середня зарплата голови райдержадміністрації складає 3,5 – 4 тис. грн., а спеціалістів районних управлінь – 1,5 тис. грн.

–  Вважаю таку ситуацію неприпустимою, – звернувся до присутніх очільник Закарпаття Олександр Ледида.  – Керівники районів мають слідкувати за розподіленням коштів – це Ваше безпосереднє завдання. Не можна так бездумно витрачати гроші, коли їх не вистачає на фінансування освіти чи медицини. Наполегливо прошу розібратися з ситуацією.

Наступним обговорили питання оптимізації мережі закладів освіти та медицини. За інформацією начальника управління освіти та науки Михайла Мотильчака, сьогодні в області працює майже 230 шкіл І-ІІІ ступенів. Але кількість не означає якість. Подекуди кількість учнів складає менше 50% від тої, на яку розраховані заклади. Щодо роботи з оптимізації, прикладом став Берегівський район, де до початку навчального року об'єднали  школу з угорською та російською мовами навчання в одну – двомовну. Загалом, за літо вдалось скоротити 14 малокомплектних шкіл. Цілком протилежною є ситуація у сфері дошкільної освіти. Сьогодні на Закарпатті працюють більше 500 дитсадків.

Завантаженість цих закладів надзвичайна – в середньому по області на 100 місць у дошкільному закладі претендує 122 дитини. І хоча загалом упродовж 2011 року охоплення дошкільнят освітою збільшилось на 10%, завдань ще чимало. Одним з варіантів, на думку, як освітян, так і обласної влади, є створення ДНЗ на базі середніх шкіл. Над цим і мають працювати керівники районів. Олександр Ледида також доручив підготувати логістичну карту маршрутів шкільних автобусів у кожному районі. Ті райони, де оптимізація освітньої мережі не проводиться і довезення дітей здійснюється непродумано, нових шкільних автобусів не отримають.

Схожою є ситуація і зі скороченням ліжок в районних медзакладах. Покращення не таке значне, як хотілося б. Найнижчі показники щодо видатків на харчування та ліки для пацієнтів в Ужгороді, Мукачівському, Виноградівському, Іршавському районах. Водночас, як повідомив головний лікар області Роман Шніцер, вже підписано наказ про скорочення 110 ліжок в обласних закладах охорони здоров'я.  Але саме райони більше потребують такої оптимізації та економії коштів.

Задля економії коштів райони мають виконати ще одне завдання – створити енергетичні паспорти. Термін здачі – до 5 жовтня.

Щодо енергозбереження – споживання газу по області зменшилось на 6 відсотків у порівнянні з відповідним періодом минулого року. Натомість, споживання електроенергії збільшилось на 10-15%. Це пов'язано, у першу чергу, з переведенням установ та житлових будинків краю на автономне опалення. Додатковий спосіб зекономити райони отримають завдяки енергозберігаючим технологіям. Так, в області починає працювати фірма-виробник систем утеплення, яка має досвід таких робіт по всій Україні. Фінансування забезпечуватиме центральний бюджет. Але перелік закладів, в яких такі роботи необхідні, має надати кожен район самостійно.
Останнім обговорили питання роботи в районах дозвільних центрів, а їх на Закарпатті працює майже 1,9 тисяч. Але часто рівень кваліфікації спеціалістів не достатньо високий. Олександр Ледида доручив керівникам райдержадміністрацій провести перевірку роботи державних адміністраторів, - повідомили Закарпаття онлайн з прес-центру Закарпатської ОДА.    
 

23 вересня 2011р.

Теги: зарплата, опалювальний сезон, школа

Коментарі

Чікі 2011-09-26 / 15:51:00
в останньому пункті - все-таки "державних реєстраторів" треба. Посади "держ.адміністратор" не існує.

Де собака зарита? 2011-09-23 / 19:49:00
Шановні, повірте як би в нарахуванні з/п дерслужбовців були порушення фінансової дисципліни, правоохоронні органи вже давно склали как мінімум протоколи про корупцію. По друге органі місцевого самоврядування у всьому світі є найбільш значимими ніж штучні утворення назразок місцевих адміністрацій, оскільки ради є представницьким органом громади, тому яким боком пан глава ОДА втручається в діяльність органів місцевого самоврядування та підштовхує глав РДА на якісь контрольні дії по відношенню до РР як мінімум дивує. РР не підзвітна та не підконтрольна ОДА та РДА.

п.Тамара 2011-09-23 / 15:59:00
Пан Баклажан сучасна людина і думає по сучасному. Підтримаю все, що він написав.

Я,Ужгородець 2011-09-23 / 13:48:00
О це так! Вісі чомусь заакцентувалися та з/платі очільників р/рад. Та вони собі такі з/плати зроблять, що Вам і не снилося, шляхів багато, і ні КРУ,інспекції підошви не знайдуть.
Актуальне питання опалення освітніх закладів. Якщо пан Погорєлов запевняє, що затримка з початком опалення шніл розпочнеться з запізненням в 10-15 діб, то я в цьому АЖ,АЖ ДУЖЕ сумніваюся. І очільник ОДА так просто йому в це вірить? Помяніть мої слова- опалювальний сезон в цих закладах розпочнеться - "можливо в середині- це найкращий варіант, Л И С Т О П А Д А м-ця, а то і пізніше. Повірив Він Фогелю і розтринькав все що було зроблено попередниками, а ФОГЕЛ не став президентом СП,вчасно вклали інформацію очільникові ОДА і він заборонив це робити, і все пустив на нівець, а мер "вуха розвісив " в черговий раз, і на цьому "погорить", а наші діти будуть мерзнути або отримають додаткові канікули, які потім треба буде"галопом по Європі" наздоганяти!.

Дружбан 2011-09-23 / 13:34:00
Якщо зарплата голови ради незаконна то чого його не посадять, або хоча б не виженуть? В Ледиди є весь ресурс це зробити, КРУ, прокуратура, міліція, різні там інспеції... Інакше я вважаю це просто черговою піДАар акцією партії ПРдунів. А голова ради просто не танцює під дудку правлячої "ума, честі і совісті", і таким чином його хочуть зламати, залякати, нагнути...
Нехай Ледида дивиться чим займаються його голови адміністрацій, наприклад в Тячеві дерибанить землі по повній, в Виноградові прихватизували Тису...
Тай не личить губернатору такі питання піднімати, в моїх очах він стає простим "сплєтніком".

Пан Баклажан 2011-09-23 / 11:33:00
Не правий ти, Іштване ("и тому никого там не интересует, сколько получают начальники")
- ще як цікавлять. Там не прийнято цікавитись, скільки заробляє людина на приватній фірмі або у власному бізнесі. Та й то, тепер дуже цікавляться доходами банкірів - після того, як всі поголовно виявились їм винні.

А про заробітні плати чиновників, які живуть виключно на податки громадян, я так думаю, в розвинених країнах знають всі. І питають, що за ці гроші зроблено. Функції райрад в нас зведені до нуля, відповідальності та й користі від них - жодної, і при цьому зарплати мати в десятки разів вищі за тих, хто тебе утримує - це нормально?

Ми ніколи не житимемо по-людські, допоки не будемо цікавитись, як розподіляються наші податки. Це ж ще й пенсії цим бідолагам (по 5-10 тисяч), і мільярдні утримування ВР, президента тощо. На Євро-2012 наступного року витратять більше, анжі на медицину...

Про ПДВ окрема розмова - його повертають більше, ніж з нас деруть

Орися 2011-09-23 / 11:25:00
Прошу огласить весь список.
А яка зарплата у Ледиди? І взагалі хто з чиновників живе на одну зарплату і як деякі із тих які отримують зарплату в 1,5-2 тис гривнь умудряються розїжжати на дорогих авто у вартістю у 20 річну зарплатню?

2011-09-23 / 10:32:00
В Виноградові мер міста не голова ради.

Istvan 2011-09-23 / 10:32:00
"а в сша такой глава бы получал в пять раз больше и никого бы это не удивляло."
А в сша любой дворник получает в 20 раз больше чем у нас, и тому никого там не интересует, сколько получают начальники.

владимир 2011-09-23 / 10:17:00
думать надо чтоб богатыми быть.
не кормить фирташей и бойков, и всякие закарпатгазы

ОДА 2011-09-23 / 10:04:00
Так це в міської ради...

ОДА 2011-09-23 / 09:59:00
Виноградово - зарплата голови ради 34 тисяч гривень.

владимир 2011-09-23 / 09:57:00
а в сша такой глава бы получал в пять раз больше и никого бы это не удивляло.
вспоминается анекдот про дедушку декабриста - они то хотели чтобы у нас не было бедных, а мы все по еврейскому принципу - кибуцы - все равны м все бедны

Михайло 2011-09-23 / 09:52:00
Прізвища 10-тисячників до перегляду людей.Інакше то лишень бла-бла-бла.

Вау 2011-09-23 / 09:51:00
Щось я не можу зрозумыти одного, а стаття чому так називаэться, якщо там пишеться зовсім про інше...?!


В статті я ніде не знайшов опису того, що написано в заголовку, опис наради з актуальних питань в області ось і все!

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини