Ужгород вперше приймав чемпіонат України з фехтування серед дорослих (ФОТО)

суботу в ужгородському спорткомплексі «Юність» стартував чемпіонат України з фехтування серед дорослих. Уперше в історії цього виду спорту Ужгород приймає найвищі змагання в державі.

Ужгород вперше приймав чемпіонат України з фехтування серед дорослих (ФОТО)

На урочистому відкритті були присутні голова облдержадміністрації Олександр Ледида, заступник голови ОДА Іван Качур, заступник голови ОДА, керуючий справами облдержадміністрації Антон Громовий, голова ФСТ "Динамо", генерал-майор міліції Віктор Русин, ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, голова федерації фехтування Закарпаття Михайло Пантьо, начальник управління у справах молоді та спорту ОДА Віталій Ерфан, віце-президент федерації фехтування України, Держтренер України з фехтування Петро Азарченко.

Після параду учасників про відкриття чемпіонату України сповістили духовий оркестр УМВС під керівництвом Олександра Беловича та Заслужений артист України Олександр Садварі, які виконали Гімн України. Із привітанням до спортсменів звернулися голова облдержадміністрації Олександр Ледида, ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, віце-президент Федерації фехтування України, Держтренер України з фехтування Петро Азарченко. Головний суддя сповістив про початок змагань.

Розпочали чемпіонат України шаблісти в особистому й командному заліку. У чоловіків за медалі боролися 39 фехтувальників. На доріжки виходили 2 Заслужені майстри спорту, 5 – мсмк, 19 – мс, 9 – кмс та 4 першорозрядники. Золоту медаль виборов мсмк із Хмельницька Дмитро Пундик. Дмитру всього 22 роки і попереду в фехтувальника хороше майбутнє. Друге місце виборов його одноліток із Черкас, мс Микита Нікітін. Третє місце в киянина, мс Євгена Стаценка та одесита, мсмк Андрія Ягодки. За крок від медалей зупинилися Олександр Торчук із Хмельницька, Юрій Цап із Миколаєва, Дмитро Раскосов із Києва, Олег Штурбабін із Хмельницька, Антон Кукса із Черкас, які посіли відповідно 5-10 місце. У чемпіонаті серед чоловіків взяли участь і два мукачівські шаблісти, вихованці тренера Вінярського. На жаль, ні Володимир Попович, ні Андрій Муха не змогли скласти конкуренцію лідерам. Володимир і Андрій посіли відповідно 38 і 39 місце.
 
У командному заліку чемпіонське звання здобула збірна команда-1 Хмельницької області, в складі якої виступали Максим Поліщук, Дмитро Пундик, Олександр Торчук та Олег Штурбабін. Друге місце в збірної команди-1 Черкаської області. Третє – першої збірної Києва. Усього в змаганнях взяло участь 8 команд.
 
У жінок за медалі боролося 25 фехтувальниць. Дуже впевнено почувала себе Змс із Хмельницька Ольга Жовнір, яка в підсумку й виборола золоту медаль чемпіонки України. Срібна медаль у її землячки, мсмк Аліни Комащук. Бронзовими призерами стали ще одна представниця Хмельницька Змс Галина Пундик та мс із Черкас Марина Семенько. Привертають до себе увагу срібний і бронзовий призери, яким тільки у цьому році виповнилося по 18 років. До чільної десятки також увійшли мсмк Ірина Кравчук із Хмельницька, мсмк Ніна Козлова з Києва, мс Валерія Чудікова з Києва, мс Софія Савостєєва з Хмельницька, мс Ксенія Перцева з Черкас, мсмк Олена Кравацька з Одеси. Наша мс Катерина Єфремова з Мукачева посіла 17 місце. Усього в жінок на доріжку виходило 2 Змс, 5 – мсмк, 12 – мс, 4 – кмс і 2 першорозрядники.
 
У командному заліку чемпіонське звання завоювала збірна команда Києва. Срібло в першої збірної Хмельницької області, а бронза – у першої збірної Черкаської області. Усього за медалі чемпіонату боролися 7 збірних команд.
У неділю шаблісти завершили змагання. Учора на фехтувальні доріжки вийшли шпажисти. За медалі чемпіонату боротимуться 90 чоловіків. Жінки фехтуватимуть сьогодні.
 
На доріжку вийшли також найкращі наші шпажисти Анатолій Герей, Ерік Яцек, Василь Суддя, Ігор Коневич, Гейза Оремуш, Віталій Кобаль, Ян Баран, Дмитро Чмерека, Артем Мотевосов. Тренери сподіваються, що наші провідні шпажисти включаться в боротьбу за медалі та за здобуття путівок на чемпіонат світу.
 
В індивідуальному заліку  серед шпажистів звання чемпіона України серед дорослих завоював ужгородець, мсмк Анатолій Герей-мол. Срібна медаль у дніпропетровця Богдана Нікішіна, бронзові нагороди здобули киянин Сергій Ошаров та харків'янин Дмитро Карюченко. Ще один наш шпажист Ерік Яцек посів сьоме місце, а Віталій Кобаль увійшов до 32 кращих.
 
Довідка:

Про фехтування на Закарпатті згадується вже у тридцятих роках XIX століття. Першими, хто став членом фехтувальної школи, були ужгородські студенти, які навчалися у Будапешті: Ласло Бестерцеї, Імре Дендєші, Едуард Фелфелді та Лайош Фелені. По приїзді на канікули вони намагалися створити гурток в Ужгороді, але до серйозної роботи справа не дійшла. Знову інтерес до фехтування в Ужгороді з'явився в 1868 році, коли службовці комітату Іштван Платті, Кальман Добош та викладач гімназії Дьєрдь Дума сформували молодіжне спортивне товариство з метою підготовки майбутніх гонведів (вояків). Крім стрільби, гімнастики, легкої атлетики та плавання, юнаки займалися й фехтуванням. У тому ж 1868 році старшокласники Ужгородської гімназії під керівництвом викладача гімназії Роже Аппела організували свій фехтувальний гурток. Тренування проводив офіцер ужгородського гарнізону Вацлав Пондєлічек. Членами спортивних товариств були діти заможних городян і говорити про масовість, яка обов'язково переросла б у якість, звісно, не можна. Тренування з фехтування то проводились, то зникали на кілька років, то знову відновлювались. Програми розвитку фехтування на Закарпатті не було. У період із 1831 по 1944 роки не було проведено жодного змагання на першість краю чи міста. Жодного разу не запрошувалися тренери чи видатні фехтувальники тих часів, щоб популяризувати цей вид спорту, який все ж таки культивували в Ужгороді, Мукачеві, Берегові. Не дивлячись на відсутність змагань, кращими фехтувальниками в період з 1920 по 1940 роки були Дєрдь Вірані, Бейла Добровольські, Ференц Герц, Іштван Кретович, Дюла Молнар, Андор Новак, Ендре Розгоні, Лементе Сокаль, Ендре Шайо з Ужгорода та Янош Фрід, Гротіка Фрід, Ласло Берштейн із Мукачева. Справжній розквіт фехтування на Закарпатті розпочався з 1945 року. Уже у 1945-46 роках звернули на себе увагу Фелікс Аліна, Степан Арпа, Карл Ганся, Людвиг Горват, Олександр Калуя, Гаврило Негребецький, Юрій Мочар, Микола Поратунський, Іван Раковці, Юрій Чернекі та інші.
 
Із 1950 року закарпатські фехтувальники беруть участь у чемпіонатах та кубках України, СРСР, де виборюють високі місця. Першим чемпіоном України став рапірист Вільям Галай з Мукачева, який у 1957 році виборов золоту медаль. Ще один мукачівець Микола Батезі в 1959 році став чемпіоном України з ескадрону. Однією з найяскравіших зірок кінця 50-х, початку 60-х була чемпіонка СРСР серед юніорок, срібний призер СРСР серед дорослих, багаторазова чемпіонка України, член збірної СРСР із фехтування Поліна Ковач. Починаючи з середини 60 років яскраво засяяла зірка Василя Станковича. Василь Станкович тричі – 1968, 1972, 1976 роки – був учасником Олімпійських ігор, де завоював дві срібні нагороди в командному заліку. У 1976 році він посів четверте місце в індивідуальному та командному заліках. Із 1969 по 1974 роки Василь Станкович виступав на п'яти чемпіонатах світу, де завоював 5 золотих, одну срібну та одну бронзову медалі. Крім того, наш земляк виборов золото на Всесвітній Універсіаді. Більше десяти років Василь Станкович не мав рівних на всесоюзній арені. (Сьогодні Василь Станкович працює тренером у США). Потім з'явилися Сергій Горецький-старший, Вікторія Титова, які продовжили справу, розпочату Поліною Ковач та Василем Станковичем. Сьогодні ми маємо цілу когорту сильних фехтувальників. Це Анатолій Герей-мол., Ерік Яцек, Сергій Горецький-молодший, Катерина Блохіна, Ольга Куценко, Ольга Мадяр, Аліна Рапинець, Юлія Герей та інші. Кандидатами на поїздку на чемпіонат світу від нашого краю є 3-4 фехтувальників. Велика заслуга у цьому майстра спорту, Заслуженого тренера України Василя Герея (на жаль, покійного), Заслуженого тренера України Анатолія Герея, Оксани Рапинець, Дмитра Петруса, Сергія Горецького-ст., Степана Дикуна, Юлії Герей та Наталії Калініної.

22 вересня 2011р.

Теги: фехтування, чемпіонат

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини