Про „диких дітей” та сублімацію особистості говорили у прес-центрі „Закарпаття” (ФОТО)

Ірися Ликович, яка щойно повернулася зі Львівського форуму видавців, презентувала у прес-центрі „Закарпаття” свій новий роман „Татцельвурм. Тірольська історія”, який видало видавництво „Нора-Друк”.

Про „диких дітей” та сублімацію особистості говорили у прес-центрі „Закарпаття” (ФОТО)

Нині Ірися вже третій рік навчається у Віденському університеті, де вивчає германістику та психоаналіз, і навчається в магістратурі „славістики". Олександр Гаврош представивши письменницю, розповів про її творче зростання, згадавши, що презентований роман є третьою книгою Ірисі

Книга народилася як свого роду відлуння тірольських легенд, де свого часу молода закарпатська письменниця жила цілий рік. "Тіроль – один із найвіддалеших районів Німеччини, а село, в якому я жила, дуже нагадало мені рідне Закарпаття, і я відчула неабияку спорідненість із тією землею та людьми. А татцельвурм – це така собі динозавроящірка, – розповіла Ірися Ликович, – яка нібички жила в Альпах і час від часу крала худобу". Та роман, за словами авторки, зовсім не про ящурів, а про виховання людини за межами цивілізації.

Зацікавившись цією темою, Ірися Ликович тривалий час її вивчала і зустрічала цілком моторошні історії, коли діти виховувалися і росли далеко від людей, в одній зграї з тваринами. Тема диких дітей викликала моторошні асоціації та холодила кров, молода письменниця дізнавалася про дітей, які росли серед корів, дехто ріс, наче мауглі, серед вовків чи страусів або ж навіть папуг. „Для мене був вражаючим той факт, що якщо одну тварину виховала зовсім інша тварина, як-от кішку вигодувала собака, то при поверненні в рідну „зграю" кішка не втрачає інстинкту продовження роду. На відміну від людини, яка виросла серед тварин і повернулася до людей, втративши цей найголовніший інстинкт. Людина є єдиним видом, яка з ким виросла, тим себе і вважає". Саме така дитина – Віктор з Оберона – і є прототипом головного героя роману „Татцельвурм. Тірольська історія" Флоро. Зрештою, й сам роман про те, що трапляється з такими дітьми, які виросли поза цивілізацією.

Досліджуючи цю тему, письменниця зрозуміла, що всі неконтрольовані емоції є просто захисними механізмами людини як реакція на сильне потрясіння. Адже цією темою Ірися Ликович зацікавилася, натрапивши на неї в пошуках відповідей на власні особистісні питання. І хоча в новому романі немає жодної автобіографічної деталі, все ж він став свого роду сублімацією для молодої авторки, яка свого часу назвала післямову до твору „Сублімація як спосіб виправдання". „Мені здається, що в цьому романі є більше мене, ніж у всіх інших, попередніх моїх творах", – додала Ірися Ликович.



Паралельною темою, яка проходить в романі, є тема лавини (які, до речі, є частими в Тіролі). Усі історії, пов'язані з лавинами і описані в книзі, є документальними.

Книга є незвичайною історією з захопливим сюжетом, яка після прочитання не залишає байдужим нікого. В ньому дуже добре висвітлена людська психологія. Перший розділ „Татцельвурму" незабаром вийде на сторінках одного з німецьких журналів. Аналогів до роману в закарпатській, і на переконання Олександра Гавроша, в українській літературі немає

20 вересня 2011р.

Теги: Ірися Ликович, Татцельвурм, Тірольська історія, роман, презентація, прес-центр "Закарпаття"

Коментарі

Hnat Kubov 2012-10-01 / 11:52:08
Мій відгук на книгу: http://hkhm.blogspot.com/2012/10/irysya-lykovych-tatzelwurm.html

Читач 2011-09-21 / 17:23:00
Книжка бомбезна! Всім раджу прочитати! А ще краще би було зняти за нею крутий голівудський фільм!

Пан Баклажан 2011-09-21 / 10:13:00
Напевно, цікаво. За можливістю почитаю.
А пані Ірисі пропоную тему для нового роману - казку для дорослих про "Зеннентунчі" ( Sennentuntschi), себто вівчарську ташку. Кажуть, в Альпах самотні чоловіки чинять собі даму з соломи, нарікають її Зеннентунчі, оживляють чаклунськими словами, а далі починається спочатку Ерос, а тоді Танатос. Тобто, усе що треба для літератора :)

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини