Ужгород: Муніципальна поліція не обмежиться тільки доглядом за громадським порядком

Днями в Ужгороді розпочала роботу нова структура — муніципальна поліція. З метою покращення порядку в місті управління інноваційних впроваджень ініціювало створення цієї інспекції. Тому на основні питання, які пов’язані з її роботою, відповідають начальник управління Іван Ванджурак та керівник інспекції Микола Дем’янчук.

Ужгород: Муніципальна поліція не обмежиться тільки доглядом за громадським порядком— Для широкого загалу словосполучення “муніципальна поліція” сприймається як організація, що стежить за громадським порядком та охороняє довкілля міста. Що ж насправді входить до компетенції муніципальної поліції?

— Метою діяльності муніципальної поліції є здійснення контролю за станом благоустрою в місті, забезпеченням чистоти і порядку, збереженням зелених зон, утриманням у належному стані територій, закріплених за організаціями тощо. Одним словом, забезпечення дотримання правил благоустрою, затверджених на сесії Ужгородської міської ради. Створення такої інспекції було викликане необхідністю наведення у місті елементарного порядку та чистоти і має на меті змінити менталітет ужгородців. Не слід сприймати муніципальну поліцію як орган, який буде стежити лише за тим, щоб в Ужгороді не викидали сміття у невстановлених для цього місцях. Повноваження інспекції набагато ширші. Це, зокрема, погодження дозволів на розміщення об’єктів зовнішньої реклами, контроль за тим, щоб автовласники не паркували свої машини на зелених газонах, а ті, хто будується, не робили це самовільно та з порушенням відповідних правил, щоб машини не виїздили із будмайданчика без попереднього миття коліс. Порушників каратимуть штрафами.

Останнім часом побільшало скарг на само-захоплення деякими ужгородцями земельних ділянок, самовільне збільшення власної ділянки. З такими людьми теж впритул працюватимуть наші інспектори. Хто в місті здійснюватиме порушення, нехтуючи законами чи правилами, матиме тісні стосунки із муніципальною поліцією Ужгорода, і вони навряд чи їм сподобаються.

— Які повноваження мають інспектори поліції? Їхня діяльність не перетинатиметься із роботою працівників патрульно-постової служби?

— У своєму арсеналі муніципальна поліція має інструментарій штрафних санкцій, які складаються безпосередньо з адмінштрафу та відшкодування завданих благоустрою Ужгорода збитків. Слід зазначити, що поліція є не тільки профілактичним органом, тому її співробітники наділені досить широким спектром повноважень. Інспекція створена відповідно до чинного законодавства, і сесія Ужгородської міськради уповноважила інспекторів накладати на порушників штрафи та стягувати їх на користь міста.

Окремо хочу наголосити, що штрафи передбачені також за неукладання договорів на вивезення сміття. Кожен мешканець Ужгорода повинен укласти їх із відповідним комунальним підприємством. Існує база даних, де зафіксовано ужгородців, котрі не уклали цей договір. Інспектори муніципальної поліції ходитимуть по квартирах, і на перший раз це буде усне попередження та припис про невідкладне укладання договору. На другий – складатиметься протокол, який передаватиметься на адмінкомісію і загрожує штрафом. Зрозуміло, що вигідніше і розумніше одразу укласти договір, аніж зробити це після сплати штрафу. (Перелік юридичних осіб, котрі не бажають укладати договір, буде опубліковано у наступному номері).

Муніципальна поліція жодним чином не перетинатиметься у своїй діяльності з іншими правоохоронними структурами. Наші інспектори робитимуть те, що не входить до компетенції органів внутрішніх справ. Наприклад, міліція чи патрульно-постова служба більше акцентують свою увагу на порушеннях громадського порядку, хуліганстві чи діях кримінального характеру. Зрозуміло, що у правоохоронців нема достатнього штату, щоб стежити за чистотою та охайністю Ужгорода. Саме для цього, “комунального”, порядку і виникла наша структура.

— Вісім інспекторів — це не дуже багато. Чи встигатимуть вони справлятися з усією роботою?

— Звичайно, хотілося б мати більший штат. Але наше місто не таке вже й велике. Муніципальна поліція Ужгорода намагається перейняти досвід зарубіжних партнерів, які у цій сфері працюють вже досить давно. До прикладу, в угорському Мішкольці понад десять років успішно працює муніципальна поліція у складі 40 чоловік. Там місто поділене на рівні сектори, де наперед визначені групи інспекторів ведуть патрулювання. Ми теж намагатимемося, щоб за кожним із секторів Ужгорода був закріплений свій інспектор, якого знатимуть мешканці району. Хочу наголосити, що при муніципальній поліції працює “гаряча лінія”, на яку ужгородці можуть телефонувати, надавати інспекторам оперативну інформацію та звертати увагу поліції на виявлення випадків недотримання правил благоустрою міста. Обіцяю: на кожен із них представники муніципальної поліції будуть оперативно реагувати.

— Який вигляд матимуть інспектори? Чи мають вони спецформу, засоби самозахисту тощо?

— Інспектори поліції, які патрулюватимуть Ужгород, матимуть належний вигляд. Для них замовлена відповідна форма, яку виготовляє одне спеціалізоване підприємство міста. Літній варіант уже пошито, і після травневих свят ужгородці побачать на вулицях інспекторів муніципальної поліції. Також законодавством інспекторам для самозахисту дозволено при собі мати зброю.

— Чи припускаєте таку можливість, коли інспекторам буде простіше взяти “на лапу” невеликий хабар, аніж виписувати офіційний штраф?

— Повторюся, що при інспекції працює “гаряча телефонна лінія”: 61-32-45. За цим номером можна також поскаржитися і на неправомірні дії працівників муніципальної поліції. Окрім того, в службі діятиме жорсткий внутрішній контроль. До того ж, хочу запевнити, що до муніципальної поліції випадкові люди не потрапили. Відбір був жорстким та проходив за допомогою психолога — з-понад 30 кандидатів було відібрано 8. Особливу увагу звертали і на фізичну форму майбутнього інспектора.

— Наскільки міцна нормативна база, яка регулює діяльність муніципальної поліції? Існує ризик, що будуть розгляди судових позовів із боку порушників?

— Діяльність муніципальної поліції регулюється цілим рядом законів, зокрема “Про місцеве самоврядування” та “Про благоустрій населених пунктів”. Не виключено, що деякі порушники таки звертатимуться до суду, де оскаржуватимуть накладені на них штрафи та протоколи. Я хотів би звернутися до всіх суддів, котрі, можливо, розглядатимуть подібні позови, і нагадати їм, що вони та їхні сім’ї теж живуть у цьому місті і бажають бачити його охайним та європейським. Ужгородська муніципальна поліція створена саме заради того, щоб наше місто було чистим, і каратиме тих, хто цього не хоче. До речі, у сусідній Угорщині ще жодного разу не було випадку, щоб подібний суд виграв порушник. Там суд однозначно приймає рішення на користь муніципальної поліції, і тоді порушнику доводиться сплачувати штраф у кількакратному розмірі. Це логічно, бо протоколи, звичайно, складаються не просто так, а саме на злісних порушників благоустрою.

— Чи вже розроблено механізм обрахування обсягу завданої порушником шкоди та визначення розміру штрафу?

— Є рішення сесії, яким затверджено методику обрахування розміру відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення законодавства у сфері благоустрою Ужгорода, та порядок компенсації цієї шкоди за кожним конкретним випадком. Цю методику, порядок визначення порушення законодавства та калькуляцію завданої шкоди було надруковано в газеті “Ужгород” за 20 січня цього року (№ 2).
Олексій МЕГЕЛА, “Ужгород”
07 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини