Каплиця-бювет в Ужгороді: від перших намірів і до сьогоднішнього відкриття (ФОТО)(ВІДЕО)

Нещодавно в в Ужгороді за участі глави греко-католиків закарпаття владики Мілана відбулася церемонія освячення колишнього бювету мінеральної води, розташованого на подвір'ї міської дитячої лікарні (вул. Ракоці), що після творчого втручання митців і підтримки меценатів набув нового смислового наповнення, ставши незвичайною каплицею. На сьогодні заплановано церемонію урочистого відкриття каплиці-бювету за участі міського голови Ужгорода Віктора Погорєлова. Мабуть, в цей день варто відтворити у пам'яті дорогу до цього свята і добрим словом згадати тих, хто насправді долучився до нього.

Каплиця-бювет в Ужгороді: від перших намірів і до сьогоднішнього відкриття (ФОТО)(ВІДЕО)

Днем народження каплиці-бювету можна вважати той день, коли на одній з урочистостей в  Єпископській резиденції Мукачівської греко-католицької єпархії головний лікар дитячої  лікарні Ігор Рошко запропонував присутнім у вільний час відвідати парк Лаудона і спільно подумати над можливістю відродження джерела. Тоді ж один з активних членів благодійного фонду Блаженного Теодора Ромжі одразу погодився фінансово сприяти цій благородній справі.

З часом ініціативна група розширилась, в її роботу активно включилися фахівці єпархіальної архітектурно-мистецької ради та о. Петро Береш.

Після чергової зустрічі робочої  групи та обговорення концепції внутрішнього оздоблення каплиці  було висловлено пропозицію подумати над можливістю створення кам'яного престолу. Відтак почався етап проектування, заданий двома вимогами: по-перше, престол мав створюватись у відповідності до існуючих канонів і пропорційних співвідношень, по-друге, мала бути врахована паралельна функція престолу як повноцінного бювету. Гармонійна форма, поглиблений зміст і вишуканий природний камінь - це ті три основні складові , що їх автору належало поєднати в кінцевому результаті.

Активно включився  в процес відродження бювету заступник міського голови Володимир Фленько.  За його ініціативи та сприяння відбулася робоча поїздка на каменеобробне підприємство в Тернополі, яке, зрештою, і взяло замовленя на  виготовленя елементів камяного престолу у повній відповідності до проекту і оригінал-макету.

Паралельно розпочалася робота над вітражним оздобленням каплиці. Автором проекту і виконавцем  став Ігор Сідун - відомий іконописець , майстер з вишуканим смаком і  досконалою мистецькою каліграфією.

Здавалося, ще трішки, от-от, і плани-мрії  втіляться в життя - на обрії навіть почали вимальовуватися конкретні терміни урочистого відкриття каплиці-бювету. Але свої корективи вносили життєві реалії: виявилося, що кам'яні елементи престолу, замовлені в Тернополі, було виготовлено пізніше від домовлених термінів, а одна з ікон, створюваних  на склі, несподівано тріснула навпіл і вимагала повторної роботи. Але основною несподіванкою була невідповідність реальних розмірів кам'яних елементів майбутнього престолу замовленим, а це означало, що доведеться коригувати майже весь процес роботи над престолом.

На цьому етапі в словах і емоціях людей, чия роль в проекті була виключно презентативною, починало проявлятися нетерпіння. Тоді як тим, хто займався безпосереднім втілненням проекту, було важко пояснити, чому необхідно витратити ще стільки додаткових часу і зусиль до того, аби наблизити урочистостий момент відкриття.

Ілише тоді, коли інтер'єр каплиці став наповнюватись окремими елементами оформлення, нервозність почасти спала. Але напруга, зумовлена стислими термінами втілення проекту, супроводжували його аж до самого моменту освячення. Тому на завершальному етапі було вирішено відмовитися від елементів бронзового литва ( ядра і чаш престолу) і вирізьбити чаші в граніті, а решту елементів виконати з листової латуні.

Деякі особливості складності виконання можна побачити на фото, наданих редакції Закарпаття онлайн автором - Василем Романом.

Сьогодні, в день урочистого відкриття каплиці-бювету, можна спокійно і легко розповідати про особливості цього незвичного проекту, про процес творчого пошуку та надзвичайну радість від результатів спільної роботи, з вдячністю згадувати всіх, хто тією чи іншою мірою долучився до цієї доброї справи. Натомість, понад усе хочеться, аби саме такий рівень реалізації справді важливих і знакових для Ужгорода проектів став  камертоном в здійсненні наступних задумів, які стартують під опікою міської влади. А бажання  відновлювати подальші бювети не звелось до звичної формули - "дешево і сердито" .

Любити рідне місто можна ніжно і щиро. Нехай з кожним ковтком чистої джерельної води ця думка вкорінюється в наших  думках і серцях .

Зі святом Тебе , Ужгороде !

17 вересня 2011р.

Теги: каплиця, бювет, греко-католицький, Мілан, Василь Роман, Ігор Сідун

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини