Сергій Федака: Українська влада між Столипіним і Кеннеді

Цього тижня минуло сто років від загибелі у Києві прем’єра-реформатора Павла Столипіна. Він жорстоко придушив революцію 1905-1907 р. (5000 страчених), а паралельно започаткував найбільшу за всю історію Росії земельну реформу, поступово наводячи лад і в інших сферах державного життя. І це в державі, про чиє життя М.Карамзін сказав одним-єдиним словом: «Крадуть». Зрозуміло, що дні такої людини були злічені. Охранка забезпечила всі умови, щоб революціонери змогли помститися за своїх товаришів.

Сергій Федака: Українська влада між Столипіним і Кеннеді

Нинішні українські реформатори мало нагадують Столипіна, але проблема перед ними практично та ж сама. За двадцять років в Україні створено масштабну систему казнокрадства і тотальної корупції. З одного боку, усі ниточки ведуть на самий верх. На Заході мільйонери не наважуються звітувати тільки про свій перший мільйон, далі же округлення капіталу відбувається більш-менш законно. У нас же і наступні мільйони нічим не чистіші за перший. Поки цю проблему не буде вирішено, Європа ніколи не прийме Україну до себе, які би красиві біометричні паспорти ми не заводили. Європа просто жахається української кримінальної економіки. Якщо навіть невеличка танцюючо-співаюча Греція (такий собі Коник-Стрибунець) здатна потягти на дно всю європейську економіку, то Україна з нашими дикими поняттями зробила би це взагалі за лічені місяці. Влада хотіла би вигідно торгувати з Європою, але жити за європейськими правилами вона не здатна. Всередині держави відбувається перерозподіл багатств від одних злодіїв до інших, але народові від зміни кровососів на "кровосісів" легше не стає.

Через добрі півтора роки роботи вималювалася реальна програма роботи уряду М.Азарова. Ідеться про відновлення виробничого потенціалу, який був у Радянській Україні. Очевидно, бодай з мінімальною модернізацією його, бо за двадцять років там все сильно застаріло. І найгірші справи у безнадійно відсталій вугільній промисловості, де щотижня по новій аварії. Українська економіка все більше орієнтується на експорт сировини. Виручені кошти частково ховаються в офшорах, частково на них закуповують ширвжиток, який спокійно можна було би виробляти вдома, значна же частина іде на предмети розкошу (іномарки, яхти, ювелірні вироби, високоякісну побутову електроніку). Іде наростаюче вимивання національного багатства в обмін на скляні намиста та інші брязкальця. Олігархи живуть за рахунок онуків і правнуків – не тільки своїх, звичайно, але і своїх теж, бо тим просто не залишиться, що красти. Це і стає головною причиною азаровських реформ – аби забезпечити бодай якусь перспективу нащадкам нинішнього істеблішменту. Інший шлях назвав днями один з найвідоміших закарпатських підприємців О.Боярин – створити окреме міністерство імпорту, яке знищило би усе внутрішнє виробництво і поступово підім'яло би під себе цілу державу. Фактично воно стало би ліквідаційною комісією України.

По-друге, чітко намітилася тенденція до максимальної економії бюджету. При цьому уряд все більше нагадує Плюшкіна, який економить на копійку, а втрачає рублі. Закриття більшості шкіл перетворюється на резонансне шоу з батьківськими і учнівськими протестами. Економії від того кіт наплакав, між тим сотні мільйонів викидаються на так зване забезпечення роботи урядовців і депутатів, а розкрадання бюджету набуло ще більших масштабів, ніж навіть за попереднього режиму. Схоже, що у бюджет свідомо закладаються все більші і більші кошти, які неминуче підуть на розкрадання.

По-третє, усюди процвітає халтура і безвідповідальність. Прикладом цього став нещодавній ужгородський міні-Чорнобиль – рукотворна аварія на міському газопроводі. Мільйони українських фахівців працюють за кордоном, всередині же концентруються усе менш кваліфіковані кадри. Іншого виходу, ніж підвищувати заробітну плату до європейського рівня, вже немає, бо випускники технічних і медичних вузів майже виключно орієнтуються на еміграцію.

Правда, і Заходу стає все тяжче зберігати досягнуті високі стандарти. Тому Б.Обама днями висловився за підвищення податків для великого капіталу. Цим він ризикує повторити долю Столипіна і Кеннеді. У нас про таке навіть не заїкаються. Хоча іншого шляху для влади, ніж наступити на хвіст власним олігархам, наразі не видно. Якщо у благополучному Лондоні погроми сягнули такого несподіваного розмаху, то у нас вони можуть взагалі знищити державу.

Сергій Федака

11 вересня 2011р.

Теги: реформа, Столипін, Кеннеді

Коментарі

Словянин 2011-09-12 / 19:59:00
Дуже жаль, що в сучасній Україні не має своїх Столипинів та Святословів. Видатний прем’єр-міністр, Петро Аркадійович Столипін (ні до, ні після таких величних фігур на теренах Росії не було), зробив те, що давно мали зробити нинішні українські та російські урядовці і тоді ми були б світовими лідерами, і не заглядали би до рота аферистам від приватних лавочок – МВФ та Федеральної резервної системи США, які «косять бабло» за рахунок більш ніж половини країн світу і, зокрема України – країн, де встановлена влада їх креатур, якими би назвами (соціалістичні, капіталістичні, демократичні, монархічні, диктаторські) ці держави не прикривалися.
На жаль Столипін був одинаком, без команди однодумців, адже державний апарат імперії, зокрема охранка, заздалегідь, протягом багатьох років, був свідомо роз»їдений руйнівниками від латентних структур. Тому полювання, розпочате соціальними паразитами на «кращого з гоїв» завершилося успіхом. На превеликий жаль! Якби керівництво Імперії розстріляло не 5 тис. руйнівників, а значно більше, тоді не булоб ні революції, ні громадянської війни, ні юдо-більшовицького червоного терору, ні голодоморів.
Я поважаю професора Сергія Федаку, але не розумію, якого біса його тягне до «Європейського» космополітичного Союзу – повільного вбивства європейських наролів, наведення прикладів у якості позитиву то Кеннеді, то Обами, то відвертого слов’янофоба Збігнева Бжезинського. Невже такий інтелектуал як Федака не розуміє, що навести елементарний порядок у Вітчизні можна без огляду на замасонені США, ЄС та РФ. Рекомендую Сергію Дмитровичу та читачам ознайомитись з працями американських дослідників Ентоні Саттона та Ральфа Еперсона.

НОВИНИ: Політика

11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 1
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
» Всі новини