Влада Закарпаття проінспектувала хід будівництва протисухотної лікарні та школи на Тячівщині (ФОТО)

У п’ятницю, 9 вересня, голова Закарпатської обласної ради Іван Балога та перший заступник голови облдержадміністрації Іван Бушко оглянули хід будівництва протитуберкульозної лікарні територіального медичного об’єднання «Фтизіатрія» у Нижній Апші, що на Тячівщині. Також посадовці побували на будівництві школи в селі Новоселиця. Участь в робочій поїздці взяли й заступник голови бюджетної комісії облради Володимир Чубірко, керівництво Тячівщини.

Будівництво школи с. Новоселиця
Будівництво школи с. Новоселиця

В Україні офіційно визнано, що існує епідемія туберкульозу. І Закарпаття не виняток: в області 60 випадків захворювань на 100 тисяч населення. При цьому  стабільні  показники – не більше 30 випадків.

У 2009 –тому на Тячівщині почали зводити медичний заклад, в якому лікуватимуть від туберкульозу мешканців не лише Тячівського а й  сусідніх районів. Лікарня в Нижній Апші – це перший на Закарпатті типовий проект, який повністю відповідатиме усім санітарно-епідеміолгічним нормам. Медики вважають, що в області треба створити три подібні комплекси, які б забезпечили стаціонарною допомогою усіх хворих на туберкульоз на Закарпатті. Протисухотна лікарня в Апші розрахована на 100 ліжок. Заплановано оснастити її потужною сучасною діагностичною базою.

Втім за два роки тут зведено в одному з корпусів три поверхи, в іншому – лише один. Підрядник, що виграв тендер, зголосився звести об'єкт за 13 мільйонів гривень. У 2009-тому на роботи було виділено 1,5 мільйона, у 2010-тому – 1 мільйон, у 2011-тому– 6 мільйонів.  Цьогоріч будівельники освоїли лише 1,4 мільйона. Одна з причин  затримки будівельних робіт – непорозуміння між замовником (управління капітального будівництва ОДА) та підрядною організацією. Замовник скаржиться на якість виконаних робіт, виконавець  - на відсутність належного та вчасного фінансування.  Керівництво області та району на місці намагалися з'ясувати суть проблеми.  Голова обласної ради Іван Балога  відзначив, що ця лікарня є надзвичайно необхідною для області, тому до її зведення прикута велика увага.

"Задум звести цей об'єкт є дуже доречним. Роботи почалися доволі активно, але нині темп втрачено. Цьогоріч освоєно менше третини із виділених фінансів.  Скоріш за все, цього року всіх коштів освоєно не буде, тому цілком ймовірно, що їх буде направлено на інші об'єкти. Під час огляду об'єкту суттєвих огріхів будівельників ми не побачили. Натомість є непорозуміння між замовником і виконавцем робіт. Ми запропонували варіант вирішення проблеми: протягом тижня будівельники усувають всі недоліки, й фінансування буде відновлено. В інакшому випадку буде прийнято радикальне рішення: змінимо і замовника робіт, і будівельну організацію. Громада краю потребує такої лікарні, і це питання обласного значення", - зауважив Іван Балога.

Опісля учасники робочої поїздки оглянули хід будівництва школи в селі Новоселиця. На сьогодні майже 650 дітей навчаються в трьох корпусах, яким вже понад півтора століття. Школярі навчаються у дві зміни, приміщення закладу в незадовільному стані.

 Будівництво нової школи почалося ще 30 років тому, але вже наприкінці 80-их було "заморожено". Роботи  відновили три роки тому. Загальна вартість об'єкту – 11 млн. 200 тис. гривень. Вже освоєно 9 млн. 120 тис. Основні приміщення – під дахом Наразі облаштовується спортзал. На черзі завершення внутрішніх робіт, благоустрій території. За пропозицією учасників робочої поїздки будівельники розглянуть можливість збільшення площі їдальні за рахунок зовнішніх терас. Школу, яку зможуть відвідувати 500 діток планують відкрити до кінця року, повідомили Закарпаття онлайн в прес-службі Закарпатської облради.

.
 
Будівництво протисухотної лікарні с. Нижня Апша 

 

09 вересня 2011р.

Теги: протисухотний, туберкульоз, школа

НОВИНИ: Соціо

19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
» Всі новини