Податківці прикордонних областей України, Угорщини та Румунії обмінялися в Ужгороді досвідом боротьби з податковими ухиленнями

В Ужгороді відбулася зустріч регіональних податкових органів трьох країн, які межують між собою: Румунії, Угорщини та України. В ній взяли участь керівник генеральної дирекції суспільних фінансів Сату-Марської області при Міністерстві суспільних фінансів Румунії Ніколає Маня, керівник регіонального податкового округу Угорщини Габор Хайналка, голови ДПА у Закарпаткій та Чернівецькій областях Василь Іванчо та Олександр Фищук, заступник голови ДПА у Івано-франківській області Христина Будзяновська, головний державний податковий інспектор Управління міжнародних зв‘язків ДПА України Ірина Ребко та ряд інших відповідальних працівників податкової служби прикордонних областей.

Податківці прикордонних областей України, Угорщини та Румунії обмінялися в Ужгороді досвідом боротьби з податковими ухиленнямиМетою зустрічі є обговорення шляхів поліпшення співпраці щодо обміну інформацією про отримані доходи юридичних та фізичних осіб та попередження податкових ухилень стосовно таких доходів.

Як підкреслив, відкриваючи зустріч голова ДПА у Закарпатській області Василь Іванчо, це особливо актуально для представників податкової служби України, яка цілеспрямовано крокує до єдиного європейського дому, інтегрує свою податкову систему та інші сфери економічного та соціального життя в правовий простір Європейського Союзу. Адже для нас дуже цінний досвід податкових органів сусідніх країн щодо боротьби з тіньовою економікою, з тими суб'єктами господарювання, які ухиляються від сплати податків та інших обов'язкових платежів до бюджетів. Але, і зарубіжні колеги можуть почерпнути чимало цінного для себе з досвіду роботи українських податківців.

Тим більше, що географічне розташування Закарпаття Буковини та ряду інших областей карпатського регіону створює специфічні умови для ведення зовнішньоекономічних контактів суб'єктами господарювання, сприяє поглибленню міждержавного та регіонального співробітництва, підвищує роль державних та бізнесових формувань цих регіонів в інтеграційних процесах України в європейські структури, залучає їх до активної участі у міжнародному поділі праці та капіталу.

Наприклад, на Закарпатті функціонує 747 підприємств з прямими іноземними інвестиціями з 49 країн світу, в тому числі 234 підприємства за участі інвестицій, залученими з Угорщини. Відповідно і в Угорщині діє чимало суб’єктів господарювання за участі українського капіталу.

В цих умовах підвищується і роль податкових органів щодо ефективної боротьби з ухилянням від сплати податків. І без тісної співпраці органів податкової служби сусідніх країн, в тому числі на регіональному рівні, не обійтися.

Податківці Закарпаття ознайомили угорських та румунських колег з системою оподаткування в Україні, станом її реформування, з проблемами виявлення та профілактики податкових ухилень. У свою чергу вони говорили про свої досягнення і проблеми. Бізнес сьогодні дуже мобільний та мінливий. Він враховує правові прогалини щодо оподаткування. В той же час інформацію про недобросовісного зарубіжного партнера або наявність господарської діяльності резидента і одержані ним за кордоном доходи можна одержати тільки шляхом запиту через вищий податковий орган країн часників зустрічі. На це йде кілька місяців, півроку, що в кінцевому рахунку не приносить належного результату.

Тому учасники зустрічі були одностайними у пропозиції центральним податковим органам своїх країн щодо необхідності надання регіональним податковим органам права на обмін такою інформацією і укладення з цього питання відповідної угоди між податковими органами України, Угорщини та Румунії.

В цілому обмін досвідом виявлення і припинення податкових порушень, який набутий кожною з присутніх на зустрічі сторін, стане вагомим професійним надбанням усіх представників цих служб, послужити удосконаленню механізму взаємодії податкових служб держав-учасників робочої зустрічі у діяльності як щодо уникнення подвійного оподаткування, так і попередження податкових ухилень стосовно доходів резидентів цих країн на території відповідних держав.
На фото: робочий момент зустрічі податкових органів прикордонних областей України, Угорщини та Румунії.
ДПА у Закарпатській області
04 травня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини