У Берегові на концерті до Дня Незалежності України майже не було українських виконавців

У місті Берегові на День Незалежності України виступали угорські співаки. А квитки на концерт коштували від 50 до 70 гривень

У Берегові на концерті до Дня Незалежності України майже не було українських виконавців

Мабуть, так, як в Берегові, ніхто на Закарпатті День Незалежності не святкував. Усе розпочалося 23 серпня, на День Прапора: у центрі міста на поодиноких вікнах висіли прапори України, а ось на міській раді Берегова їх було як завжди три -- український, угорський та прапор міста.

Урочистістю в центрі міста навіть не пахло. Люди, як в будь який робочий день, просто йшли собі на базар чи на роботу. Звичайно ж, чогось особливого чекали від вечірнього концерту, присвяченого Незалежності України. Але концертна афіша, що містила імена артистів, які мали приїхати до Берегова на ці два святкові дні, оптимізму не додавала.

Як виявилося, доля в українців важка, а тому і концерт, відповідно, виявився так само"важким". З небагатьох запрошених колективів більшість була "металістами", та ще й -- угорськими. Невже концерт на День Незалежності має бути неформальним? А що робити тим, хто справді любить Україну і хоче послухати спокійнішу музику?

Зрештою, справа не тільки і не стільки в напрямку музики. Здивувало інше: що 80 відсотків співаків були запрошені з Угорщини. Наприклад, "відомий угорський співак Чарлі". Не знаю, мабуть я погано шукав в Інтернеті, але цього "відомого співака", на жаль, так іне знайшов. Далі в списку була рок-група "Desperado". І знову угорці. Але чому? Невже і День Незалежності України має бути угорськомовним?

Концерт був платний. Не знаю, як в інших містах, але платити за невідомих виконавців у Берегові бажання не було. Тим більше, що віддати за вхід треба було немало – 50 гривень за один день. Також існував оптовий квиток на два дні за 70 гривень. За що такі гроші?

24 серпня, в День Незалежності країни, мій товариш-журналіст вирішив відвідати концерт. А оскільки наміру залишатися там не було, вирішив не надовго потрапити на захід за посвідченням журналіста. Концерт повинен був початися о 19:00, тому він прийшов до міського амфітеатру о 20:00. Як не дивно, але свято на цей час так і не почалося. В амфітеатрі на пусту сцену милувалися з десяток людей.

Підійшовши до знайомих працівників міліції колега поцікавився, як проходила вчорашня концертна програма. Відповідь була різко негативною: вчасно концерт не почався, присутніх було близько 50-ти глядачів, музика грала не чисто.

Біля входу до амфітеатру стояли охоронці, які пропускали людей за квитками-браслетами, які клеїли на руку. Журналіст показав посвідчення і  його пропустили. Але через секунд тридцять вже почали виводити. Охоронці пояснили медійникові, що на їхній концерт за журналістським посвідченням не можна. Коли здивований і ображений журналіст попросив відвести його до організатора концерту, його підвели до угорськомовного чоловіка на ім'я Іштван, що сидів у білому мікроавтобусі. Він подивився посвідчення представника ЗМІ і сказав, що за таким посвідченням не можна пройти, бо треба дозвіл від мера міста. Далі почав погрожувати, що передзвонить очільнику Берегова, бо йому треба розібратися, хто прислав журналіста на концерт. Але зрештою, коли побачив на посвідченні напис "Закарпатська область", дозволив пройти - мабуть, від гріха подалі, аби не отримати, в підсумку, порцію написаного негативу.

На концерт товариш так і не пішов, бо людині, яка любить Україну, робити там було нічого. З українських гуртів там був тільки ужгородський "Орден Небес". Всі інші –  завжди шановні і бажані в Берегові гості з Угорщини. Настільки бажані, що на концерті в другий день назбиралося всього з півтори сотні людей.

Залишається незрозумілим: невже для берегівських організаторів концертів на Закарпатті не існує гарних виконавців?! Чим не довподоби їм, гнаприклад, такі виконавці як Іванка Мелай, Степан Гіга, ужгородка Йолка та гурти Rock-H (Мукачево), Doping (Ужгород), Cordon (Виноградів) та інші.

Це тільки невеликий перелік. Тож чи не досить берегівців годувати виключно угорською мас-культурою? Чи не пора вже деяким берегівським керівникам вчитися жити в державі Україна?

Добре, що берегівці продемонстрували своє ставлення до такої організації концерту. Зокрема тим, що проігнорували його. На футбол у селах глядачів приходить більше.

Отже, виникає питання: для кого був організований цей концерт, що його формально присвятили Дню Незалежності України?

Назар Степовий

30 серпня 2011р.

Теги: незалежність, концерт, Берегово

Коментарі

Сумно 2012-01-21 / 22:15:25
Чому Закарпатський виконавець, який відноситься не до найкращих в Україні, бере за виступ приблизно 4000 євро, а виконавці Угорщини, одні з найкращих до 1000 доларів??? Складне питання ...

BEREG FEST 2011-09-03 / 23:14:00
Да-а-аааа -)
Шановні дописувачі! У нас є слушна пропозиція: всім разом зібратися на офіційній прес-конференції оргкомітету BEREG FEST й відверто обговорити всі питання, що так вас зацікавили. Щонайменше, ми гарантуємо вичерпні відповіді на ваші запитання. Чекаємо на пресконференції-)

не назар 2011-09-03 / 22:03:00
Та я, та якби мені, та тоді б я і т.д. Вся різниця між назарами і тими хто робить подібні дійства до Берегфеста у тому, що у одних все життя оте якби, а у других щодена робота. Перші назари недолугі навіть зрозуміти що йдеться геть не про концерт а про дійство що поєднує спортивні, культурні, розважальні, мистецькі, навчальні, концертні і т.д. дійства. Їм легше калькулювати хто, де і скільки бабла зрубив, не уявляючи навіть приблизно скільки у пропорціях у таких заходах фінансів "керівництва" і скільки їх доводиться залучати від спонсорів та меценатів, аби потім назари і їм подібні на всі руки майстри могли на шару пройтись, потусуватись і концерту напозиратись. Ну і звичайно потім гадостів понаписати, бо ж аби то я, та якби мені, та тоді б я і т.д.

Назар 2011-09-03 / 18:44:00
Сер Йовшко

Повір мені маю право. І я не прошу враховувати мою думку, я просто її висловлюю. Нажаль у мене інша професія щоб організовувати концерти.

Але якщо мені дасть керівництво фінанси повір зроблю фест. І якщо я буду враховувати думку народу я його не надурю через тиждень.

Сер Йовшко 2011-09-03 / 02:03:00
Назарчику, судячи по Вашим закидам в сторону Берегфесту, Вам або 15 років або просто у Вас дуже "совкове" сприйняття реалій. Хто Ви такий, друже, щоб Вашу думку хтось враховував? От організуєш хоча би концертик на шкільному рівні, запросиш хоча б якийсь "вокально-инструментальный ансамбль под названием Молодость", забезпечиш звук, охорону, світло і т.д., от тоді отримаєш право когось критикувати! Повір, організатори Берегфесту роблять титанічну роботу, і вона навіть не пов"язана з технічними моментами чи гуртами, вони (організатори) роблять спробу змінити хибне суспільне враження закарпатців про "фестиваль - як сільську бико-п"янку". І вони прекрасно справляються з своїм завданням, я зичу їм подальших успіхів і натхнення! А ви, Назаре, замість того, щоб критикувати організуйте свій фест і запросіть нас, а там побачимо хто і на чий вибір плює...

BEREG FEST 2011-09-02 / 19:47:00
Аби не вибухнув мозок, краще завітайте на пресконференцію, де й отримаєте відповіді на всі ваші питання-)

Бублик 2011-09-02 / 18:50:00
А за мадярав за 50гр мы можем заплатить!!!!!!!
Зачем надобыло делать голосование ! Или прежде чем делать голосование поинтересуйтесь на кого у вас денег хватит !

Назар 2011-09-02 / 10:44:00
Берег Фест

Розумієте те що пишете перечить вам самому.
Ви кажете що могли б запросити "Бумбокс" який в тричі дешевший, але плюєте на вибір українців і запрошуєте Руслану.

Щось не дуже зрозуміло!!! І ще скажіть хід ваших думок: ви запрошуєте "Бумбокс" який в тричі дешевший і ставите на нього ціни за білети а Руслану яка приїде дорожче ви готові випускати на сцену безкоштовно????
Від цього може просьо вибухнути мозок!!!!!!!

Я не запрошу Петра з Хуста бо він попросив за свій виступ 300 гривень і мені треба ставити ціни на квитки. Я ліпше запрошу Тараса зі Львову бо він попросив за виступ 900 гривень і його люди послухають безкоштовно.....

Смішно.

BEREG FEST 2011-09-01 / 23:41:00
Ми готові до спілкування з нашими шанувальниками (і не дуже шанувальниками) завжди. Дякуємо за зацікавлення нашим проектом. Чекаємо на святі!:)

Назар 2011-09-01 / 23:02:00
Берег фест

Обовязково!!!! Вже готуйтесь!!!!

BEREG FEST 2011-09-01 / 20:58:00
Назару:

Багато що у краї і поза його межами святкують краще/гірше. У кожного свій формат, своя аудиторія, свої традиції. Проекту BEREG FEST йде всього другий рік, хоча ми й ведемо лік від фестивалю "Дружба без кордонів". Коли нам буде 15-ть, як святу вина у Мукачеві, тоді зможемо порівнювати здобутки двох свят за 15 років. Святкування це справа кожного особиста, хто як вміє, хоче, знає так і святкує. Організація - інша справа. Щодо організації BEREG FEST - читайте відгуки фахівців їх навіть більше з минулого року, аніж достатньо:)

BEREG FEST- перший фестиваль на Закарпатті, що запропонував гостям самим вибрати склад артистів концертної програми. Звичайно, ми розуміли, що можуть бути пропозиції ще більш "крутіші", аніж ОЕ. До прикладу Ролінги, Стінг, Леді Гага і т.д. Проте, було все ж таки сподівання на адекватність сприйняття пропозицій, розуміння, що фестиваль має власний формат, традиції, зрештою власні рамки і фінансові також. Натомість ми переконались що... трохи випередили реалії, скажімо так ;) І мова тут не про "можете/не можете" (цьогорічний склад артистів не поступається ОЕ за вагою гонорарів), мова про сприйняття - "візьміть Бумбокс". Аби організатори шукали власну вигоду, то "взяли б Бумбокс" втричі дешевший, надрукували б квитків з вартістю як в Ужгороді минулого року під 100грн. і спокійнісінько анонсували концерт Бумбоксу. Проте - BEREG FEST це свято у першу чергу для всієї Берегівщини. Тому тут завжди буде максимальне поєднання інтересів і уподобань усього населення. І щодо програми, і щодо відкритості, і щодо організації.

Загалом, всі Ваші питання чи зауваження ви зможете поставити організаторам напряму на офіційній пресконференції у рамках участі Берегівщинии у виставці-ярмарку "Турєвроцентр Закарпаття". І, звичайно, отримаєте вичерпні відповіді. Приходьте, поспілкуємось:)

Назар 2011-09-01 / 17:47:00
Берег фест

То навіщо було робити голосування? Якщо ви не можете оплатити ОЕ, візьміть Бумбокс!!!!

Наші організатори і керівники навкруги шукають вигоду для себе. Але хоч один раз можна зробити для людей.

І ще. Як так виходить що навіть фестиваль вина у Мукачеві святкують краще?

BEREG FEST 2011-08-31 / 21:15:00
Назару, п.Баклажану:
Пояснюю-)
Голосування замість запланованих 15 днів, було продовжено до 25-ти. Фінальна 5-ка виглядає так - Океан Ельзи, Рокаш, Бреговіч, Потап і Н.Каменських, Бумбокс. Оргкомітет понад місяць вів перемовини з менеджментом ОЕ щодо участі у концертній програмі фестивалю. Проте, аби ОЕ був присутнім на сцені гостям фесту довелось би викласти з кишені мінімум по 60грн. і вся концертна програма на тому таки ОЕ і закінчилась би. Без закарпатських гуртів/виконавців, без угорських гостей, що вже є традиційними на святах Берегівщини. Отже - чи доречні закиди щодо врахування думки? Так, врахували, що то є свято Берегівщини, а не сольний виступ ОЕ. Навіть, якщо то найпотужніший на сьогодні колектив СНД.
Щодо салютів, Скрябіна і баношів. Ніхто не без гріха. Ані піротехніки, ані Кузьма, ані Руслана. Всі живі люди, і аби людина, навіть депутат чи артист, добре розумілася на відміностях кухні гуцульської від угорської, бажано все таки не "консервуватися" у себе у краї з власними традиціями і культурою, а нести її за межі свого краю. Саме ТАМ споживач традицій і культури, саме ТАМ вона цікава, саме ТАМ той турист, на чиї гроші ми так чекаємо коли кажемо - майбутнє Закарпаття це туризм. Не Руслана винна у тому що полюбляє банош, а ми, що не донесли смак бограч-гуляшу, голубців чи гурки.
Дякуємо гарно за зацікавлення святом та чекаємо у гості 25 вересня.

BEREG FEST. Він такий один...

Пан Баклажан 2011-08-31 / 16:46:00
Земляче Назаре!
Мені пощастило відмітити День незалежності не в Берегові, а в Загребі, але, наскільки я знаю, урочистістю не пахло не лише в центрі нашого міста, але й цілому по країні.
Яка за 20 років спромаглася досягти ой як небагато...
Це, звісно, не виправдовує організаторів концерту (тобто міську владу), яка для галочки робить не лише свята, а й усю решту своєї роботи.

Щодо "Берег-фесту". Жінка розповідала, що по ТБ Руслана заявила з того приводу, мовляв, нарешті спробує на цьому святі справжнього баношу. Тобто про факт, що їде не в гуцульське, а угорсько-мішане місто, вона не знає. І це депутат ВР, співак, людина, яка претендує на високий суспільний статус (мудак Скрябін хоча б не приховує свого мудизму)...

Назар 2011-08-31 / 16:05:00
P.jegyző

Ніхто не відносится до нац. меншинств негативно.

Але ви не замітили шановний що ваші меншинства зажимають українців у рідному місті.

Назар 2011-08-31 / 15:22:00
Bereg Fest

Поясни шановний який має бути організатор щоб зробити таке як ви з цим фестивалем.

Голосували за Океан Ельзи а приїде Руслана. Для кого концерт? Ви врахували думку людей?
Океан Ельзи перемагав а ви зняли голосування?

І доста було минулого концерту коли Скрябіну перебив виступ салют. Ото у всім сподобалось тим більш коли сам Кузьма крикнув мимо мікрофону: Я Е....В ЦЕ БЕРЕГОВО.

Класний був концерт:):):):):):):):):):)

P.jegyző 2011-08-31 / 15:14:00
Для некоторых наших сограждан (в данном случае речь идет об авторе) любая тема служит поводом для того, чтобы очередной раз подчеркнуть свое негативное отношение к культуре национальных меньшинств.

Istvan 2011-08-31 / 13:04:00
О качестве тут тикто не писал, так как никто, даже друг автора не был на концерте.
Цена - действительно кусалась.Молодежь лучше разьехалась по дачам и по пляжам.

сорри 2011-08-31 / 12:52:00
Тіборе, наскільки я розумію, берегівці (а в Берегові угорців - менше половини) не прийшли на концерт УГОРСЬКОМОВНИЙ. І не через День Незалежності, а через високі ціни і низьку якість.

vlad 2011-08-31 / 12:43:00

Коментар видалено через порущенння "Правил коментування". З хамством - на "Репортер". Адмін

НОВИНИ: Культура

15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
» Всі новини