Сергій Федака: Держава, яка існує всупереч

Цього тижня виповнилося 20 років Актові проголошення незалежності України. Тоді за нього проголосувало 346 депутатів. 1 грудня 1991 року Акт підтримало вже 92,32% учасників всеукраїнського референдуму, що спричинило подальше міжнародне визнання України. При цьому Акт підтримали геть усі регіони без винятку. Навіть у найбільш скептично налаштованому Криму підтримка склала 54,19%. То ж логічніше було би відзначати як день народження держави другу дату, але оскільки літо більш адекватне для урочистостей, святкова дата закріпилася за 24 серпня.

Сергій Федака: Держава, яка існує всупереч

Було тоді дуже багато ілюзій і завищених сподівань, але не бракувало і сумнівів.  Все-таки українська економіка була зовсім не самодостатньою, а розвивалася в єдиному союзному комплексі. Ослаблення, а то й розрив багатьох зв'язків примусив до серйозної перебудови. Багато чого доводилося створювати взагалі з нуля. Найголовніше же, що більшість населення виявилася просто неготовою до життя в нових умовах. Це все зумовило значні труднощі росту, які цілком не подолані і досі. У плані демократії (і загальної, і економічної) Україна просунулась значно далі, ніж Росія чи Білорусія. Що ж до рівня життя, ми відстаємо і від них, і від усіх європейських країн (крім однієї Молдови). Натомість Україна лідирує за кількістю і масштабами олігархічних статків. 2006-2007 року, на які припав пік споживання, Україна найбільше від усіх інших європейських держав імпортувала іномарок, яхт,  ювелірних виробів тощо. Одним словом, як любили казати радянські публіцисти, країна контрастів. Більш того, парадоксів. У результаті фінансової кризи з осені 2008 року ці парадокси стали ще різкішими.

Втім дивують не так ці контрасти, як те, що Україна всупереч ним продовжує існувати. Попри численні помилки, яких припускалися різні влади (а змінилося вже чотири президенти і майже два десятки урядів), попри безпрецедентне розграбування національних багатств, попри всі викрутаси наших псевдо-еліт.  Україна вже кілька разів могла загинути, але запас міцності виявився значно більшим, ніж очікувалося. Пояснити цей феномен якимись раціональними моментами, чесно кажучи, неможливо. Настільки вражена корупцією, настільки знищувана зсередини  держава теоретично не може існувати. Не може, але якось існує. В принципі, Україна упродовж віків розвивалася не так завдяки, як усупереч. Нинішня доба аж ніяк не стала винятком.

Бо і нині ми рухаємось зовсім не тією вулицею, що веде до храму. Багато молодих європейських держав робили ставку на формування середнього класу, який і ставав там соціальною опорою держави. В сучасній же Україні, судячи з чинного Податкового кодексу, основну ставку зроблено не на дрібний і середній бізнес, а на великий капітал. Те ж саме бачимо, зокрема, у сільському господарстві. Судячи з того, як відбувається обговорення земельної реформи, ставка робиться не на фермерські  господарства, а на створення великих латифундій, орієнтованих перш за все на експорт хліба. Це однозначно не європейський шлях, тож наростаюче неприйняття нас Євросоюзом цілком закономірне. Ми не вписуємось у європейські парадигми розвитку. Ми будуємо щось принципово не європейське, що б там не казали наші дипломати. Але і не азійське, і не російське – це теж видно неозброєним оком. Це якийсь третій шлях – максимально ризикований і незвіданий.  

Ще одне, що принципово різнить сучасну Україну і від Європи, і від Росії – це феноменальна байдужість держави до власної культури. Показова заява М.Азарова на нещодавньому відкритті VII міжнародної книжкової виставки-ярмарки у Києві, приуроченої якраз до 20-річчя Незалежності. Мовляв, немає сучасної цікавої книжки, яку хотілося би почитати, тому він віддає перевагу класиці. Сам того не усвідомлюючи, прем'єр фактично дав негативну оцінку урядовій політиці у галузі культури. Вартісні книжки, звичайно, з'являються. І навіть поодинокі кінофільми у нас роблять, хоча вони так і не доходять до масового глядача. Але це все, швидше, винятки, а не правило. Щоб Україна мала власний гарантований якісний культурний продукт, держава має підтримувати його виробництво відповідною податковою політикою (як-от у Росії), стимулювати виробника, а не давити його, як це у нас відбувається на кожному кроці. Бо самосівом на культурній ниві проростає тільки бур'ян. Все якісне доводиться ретельно вирощувати, саме воно не з'явиться. Cплеск української книжності на зламі XVI-XVII ст. забезпечили щедрі пожертви  Костянтина Острозького та інших його братів по класу. Руська князівсько-боярська знать, сходячи з історичної арени, бодай зробила це красиво, піднісши на новий рівень книгописання,  започаткувавши книгодрукування, відкриваючи школи і колегії, оновлюючи храми. А скільки коштів вклали у розвиток закарпатської культури О.Духнович, А.Волошин чи О.Маркуш – і власних, і спонсорських! Хоч і вони могли би просто гірко поплакатися,  що нема у нас нічого вартісного,  і на тому опустити руки. Нинішня же держава обрала саме оцей шлях.

Як це все може існувати, незрозуміло. Мабуть, для описання України потрібні якісь принципово нові суспільствознавчі дисципліни на кшталт некласичної логіки, неевклідової геометрії тощо. Бо найбільші світові авторитети, починаючи від З.Бжезинського з С.Гантінгтоном і нижче, тільки розводять руками. І це вже 20 років. Дасть Бог, буде і 40, хоча пояснити це все одно неможливо.

Сергій Федака

28 серпня 2011р.

Теги: незалежність, держава

Коментарі

Чиновник високопоставлений 2011-09-10 / 11:25:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін

Це я 2011-08-29 / 17:53:00
Я вважаю,не може бути демократичним те суспільство, громадяни якої через матеріальну та духовну убогість не намагаються впливати на результати виборів, віддаючи свої голоси за кіло цукру, сто грам горілки, 100-300 гривень або як скаже шеф на роботі. І чим дале, тим менше свідомих громадян, виборців. Збереження такого статус кво в інтересах олігархату. Ніби і демократія є (для Заходу) і "полный беспредел" для своїх.

2011-08-29 / 12:19:00
а може , Боже, борони від ще 20 років такого всеохоплюючого системного розбрату ???

2011-08-29 / 10:03:00
20 виповнилося, бо ще існує Росія з потужним ядерним щитом, який так-сяк гарантує стабільність на пострадянському та європейському просторі. Спроби порушити цю тимчасову стабільність були - Косово і у відповідь Абхазія та Південна Осетія. На цьому гравці зупинилися, розробляють нові комбінації.
Однак Україна тут не гравець, Україна- проблемна територія з неврегульованими, тліючими внутрішніми міжетнічними, міжрегіональними, міжкласовими, міжконфесійними та іншими конфліктами і з зібраними військовою потужністю Російської імперії та СРСР землями, на значну частину яких у вигідний момент зявляться законні претенденти. Достатньо згадати пакти Молотова-Ріббентропа, Молотова-Фірлінгера, територіальні дарунки вождів різних часів, які з розпадом СРСР втратили чинність.
Отже, щоб дотягнути до 40-ка в теперішніх територіальних кордонах - моліться за могутність та стабільність Росії!!!

цензор 2011-08-28 / 21:08:00
А мне понравилось. К сожалению, он прав.Причем правота какая-то грустная. Дай бог чтоб было 40.

Словянин 2011-08-28 / 20:23:00
При всій повазі до професора Сергія Федаки, не зрозумілий пієтет, з яким від відноситься до відомого словянофоба і масона Бжезинського. Ця моральна потвора "розводить руками" лише перед камерами, а Україна є лише однією з багатьох жертв глобалістів... Автор чомусь хоче переконати, що існуючі в Україні проблеми є виключно наслідком тупості і продажності високопоставлених чиновників. Якась дивно одностороння позиція п. Федаки.

НОВИНИ: Політика

14:39
Судитимуть 5 осіб, які організували нелегальні гральні заклади в Ужгороді
15:00
/ 12
Уряд погодив звільнення голови Ужгородської РДА Гузинця і призначення його на посаду "гуманітарного" заступника голови Закарпатської ОВА
13:55
/ 3
На Закарпатті судитимуть киянина, який в складі ОЗУ ошукав матір загиблого військовослужбовця з Донеччини на 7,5 млн грн
11:15
На Закарпатті клірик-антисеміт УПЦ (МП), якого СБУ викрила на поширенні фейків про війну в Україні, постане перед судом
17:18
/ 2
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 5
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
» Всі новини