Закарпатські рятувальники звинуватили деякі ЗМІ в гонитві за дешевою сенсацією

Закарпатські рятувальники назвали причини, які ускладнили процес гасіння пожежі на території торгового центру "Росвигівський" у Мукачеві.Про це йшлося на прес-конференції для представників мас-медіа, яку провів заступник начальника управління з питань оперативного реагування та цивільного захисту УМНС України в Закарпатській області генерал-майор служби цивільного захисту Володимир Бодак.

Закарпатські рятувальники звинуватили деякі ЗМІ в гонитві за дешевою сенсацією

Подеколи засоби масової інформації в гонитві за дешевою сенсацією вдаються до не зовсім правдивих публікацій і перекручення реальних подій. Цього разу окремі ЗМІ, висвітлюючи події 21 серпня на території торгового центру "Росвигівський" у Мукачеві, взяли під "обстріл" пожежні підрозділи оперативно-рятувальної служби Закарпаття, піддаючи сумніву професійність дій рятувальних підрозділів.

Так, у ряді журналістських повідомлень, приміром, йшла мова про те, що буцімто пожежні автомобілі на гасіння приїхали без води або ж не повністю нею заправлені.

– Такого не може бути в природі, оскільки статутні документи, яких дотримуються наші підрозділи, передбачають за таке порушення суворе покарання, - наголосив заступник начальника управління з питань оперативного реагування та цивільного захисту УМНС України в Закарпатській області Володимир Бодак на прес-конференції для представників всеукраїнських та регіональних засобів масової інформації. – Недозаправлена пожежна машина взагалі не може їздити через небезпеку її перекидання на поворотах. А той запас води, який спецавтомобіль може максимально вивезти на гасіння (2300-2400 літрів) вистачає приблизно на 5-7 хвилин роботи, а далі треба працювати на додатковому джерелі водопостачання.

Далі Володимир Бодак детально зупинився на тих проблемних питаннях, які мали місце під час гасіння цієї складної пожежі.

– Передусім це велика площа пожежі (понад 800 кв. м) та значне горюче її навантаження. Так, конструкції та обшивка торгових павільйонів були виконані з легкозаймистих матеріалів (пластикова ламберія, утеплювачі). Окрім цього чимало крамничок торгували лако-фарбовими виробами, побутовою хімією, виробами з пластмаси, косметикою у флаконах та аерозолях. Окрім того, що такий крам дуже гарно горить, він ще й виділяє в додачу сильні токсичні речовини.

– Другим чинником, який ускладнював процес гасіння, стало те, що об'єкт повністю знеструмили лише на 22 хвилині пожежі, - наголосив пан генерал. -До того, фактично, пожежа гуляла, а ми ефективно приступити до її гасіння не могли. – Тому перший час основні сили і засоби були направлені на захист сусідніх будівель, які знаходилися поблизу цієї пожежі.

– До прибуття пожежно-рятувальних підрозділів самі павільйони були відключені від енергопостачання. Але поряд з цим кабелі, які проходили транзитом поверх павільйонів і не мали ніякого відношення до торгових рядів, напругою 380 Вт залишалися під напругою. У ході розвитку пожежі дані кабелі під впливом високої температури та полум'я розплавилися і почали замикати. Коли цей факт став очевидним, тоді диспетчерська служба МНС звернулася до енергетиків, які згодом і відключили електроживлення. Але внаслідок цього було втрачено 22 хвилини, а це для такої пожежі час суттєвий.

– І третім чинником стало те, що торговий комплекс "Росвигівський" абсолютно не забезпечений водою для цілей пожежогасіння. – Там відсутні і зовнішній, і внутрішній протипожежні водогони. Практично вся пожежа була погашена на привозній воді, яку доводилося забирати навіть із міського фонтану. Додалася ще й відсутність під'їзних шляхів до місця пожежі - констатував Володимир Бодак.

За підрахунками рятувальників, за умови відсутності цих трьох проблемних "але", пожежу вдалося б загасити на півтори години швидше, а відповідно й збитки (остаточні дані яких ще уточнюються), завдані вогнем, були б значно меншими.

Щодо причини виникнення пожежі – зараз на місці події працюють фахівці дослідно-випробувальної лабораторії, які вже найближчим часом дадуть остаточні висновки. За попередньою версією – поява вогню була спричинена коротким замиканням електропроводки в торговому павільйоні, що займався продажем мобільних телефонів. Там і був осередок пожежі.

Загалом на місці події працювало 8 пожежних автомобілів та 3 одиниці допоміжної техніки міського водоканалу та 40 чоловік особового складу підрозділів МНС.

– З огляду на те, як розвивалася ця пожежа та на її наслідки, вважаю, що наші підрозділи спрацювали професійно, адже від вогню було врятовано приміщення двоповерхової адмінбудівлі торгового центру, дерев'яну терасу кафе та магазину ТОВ ПТП "Компакт", ринок "Росвигово" (60 торгових точок), станцію технічного обслуговування, торговий комплекс та АЗС ТОВ "Закарпатнафтопродукт", – підсумував Володимир Бодак.

УМНС України в Закарпатській області

26 серпня 2011р.

Теги: рятувальник, пожежа, сенсація

Коментарі

2011-08-26 / 12:27:00
То про крільовських мукачівських підбрехачів сказано

*** 2011-08-26 / 11:45:00
Кому пожежа, а кому мать родная. Одна партія рада, што може дзьобнути другу. Тому і бреше сайт одного юриста-міжнародника.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини