Літературний бренд упереміш зі сміттям, або Що приваблює чехів на Закарпатті?

Як одне з найвідоміших верховинських сіл Колочава останніми роками впевнено завойовує своє право на конкуренцію з туристичним Синевиром. Тут можна віднайти підтвердження всьому, що називаємо сільським туризмом. Це чи не єдине місце на Закарпатті, яке створило собі популярність у першу чергу завдяки літературі. Основний бренд села — Микола Шугай, герой роману чеського письменника Івана Ольбрахта — почав приваблювати мешканців сусідньої Чехії ще задовго до відкриття інших атракцій. Втім, туристична складова ще не означає райське життя…

Так наразі виглядає могила закарпатського Робін Гуда
Так наразі виглядає могила закарпатського Робін Гуда

Ці землі по праву можна називати закарпатською Швейцарією, от тільки культурна свідомість селищан залишається далеко не європейською. Проблема сміттєвих відходів нагадує про себе на кожному кроці. Чого лише варте видовище з коровами, що пасуться поміж пластиковими пляшками на берегах Тереблі. Хоча ці тварини теж окрема родзинка, що привертає до себе увагу туристів. За коровами тут, як правило, протягом дня не наглядають: калаталко-дзвіночок на шиї — і гайда на полонину, в ліс, на річку, словом, куди душа бажає. На асфальті вони також повноправні учасники дорожнього руху, тому водії терпляче очікують, поки дійна тварина перейде шлях. Трапляються, звичайно, і неприємні наслідки від надлишку свободи, коли корови, перейшовши на заборонену територію, з'їдають городину від порядних газдинь.

Ще кілька років тому на місці колочавських присілків були пагорби, засаджені лісовими масивами. Сьогодні ж тут переважають новобудови чи добре відреставровані старі садиби. Щоправда, гроші на їхнє будівництво зароблені не в Україні. У кожному сільському дворі щонайменше по одному гастарбайтеру. "Тут добре відпочивати, але не працювати", — стверджують місцеві. Населення переважно жіноче, бо майже всі чоловіки виїжджають на заробітки.

Як і в кожному верховинському селі, у Колочаві панує сповільнений ритм життя: ніхто, як правило, не поспішає, особливо у святкові дні. Тому після церковної служби вулицями ще довго тягнуться юрби вірників, адже невіруючих на пальцях можна перерахувати. У вихідні тут навіть громадський транспорт не їздить. Колочавці вже звикли, туристи пристосувалися, принаймні заночувати їм запропонують чи не в кожному дворі. Тут навіть своя газета є — "Нова Колочава", яка користується неабиякою популярністю, оскільки у журналістський об'єктив потрапляють події виключно цього села.

Сьогодні тури до Колочави можна легко замовити навіть у мережі Інтернет. Слава про закарпатську глибинку поширюється ще й завдяки майже безперервним оновленню та модернізації. Народний депутат України Станіслав Аржевітін, який є уродженцем Колочави, не втомлюється дивувати земляків історичними книжками, зведенням пам'ятників, відкриттям музеїв, нещодавно прокладеними п'ятьма кілометрами добротного асфальту. Місцеві кажуть, що завдяки йому в центрі села буде впроваджено кільцевий рух. Варто сказати, що колочавці поважають свого патрона: "На фестивалі привозить артистів із Києва, допомагає дітям вступати до престижних вишів".

Туристів тут вистачає у всі пори року. Одні спускаються пішки з гір, інші приїжджають на власних авто чи замовляють екскурсійні маршрути. Колочавці вже зрозуміли, що на туристах можна непогано заробити. Наприклад, їхні діти, які досягли повноліття, в літній період стають непоганими екскурсоводами на радість приїжджим та за матеріальну винагороду для себе.

Сьогодні у Колочаві нараховується до десятка музеїв та двох десятків пам'ятників. Найбільш відомий та найдорожчий музей під відкритим небом "Старе село", вхід до якого коштує 15 грн., а "на варті" стоїть легендарний Микола Шугай. У сканзені зібрано близько чотирнадцяти експонатів архітектурних споруд. Сільські школи-музеї відображають різні періоди освітнього життя Колочави. "Чеський" та "радянський" розташовані на одному подвір'ї, посередині якого споруджено пам'ятник "Першій учительці з Вкраїни". До музеїв воєнної історії належать легендарна "Лінія Арпада" — військово-оборонна споруда часів Другої світової війни, "Бункер Штаєра" та Музей-меморіал во¬їнам-інтер¬наці¬о¬на¬лістам. Також у Колочаві височіють пам'ятники чотирьом письменникам: Т. Шевченку, І. Франку, О. Духновичу та І. Ольбрахту. Зусиллями Станіслава Аржевітіна тут спорудили ще й пам'ятник заробітчанам, поки що єдиний в Україні.

ДО МОГИЛИ ЗАКАРПАТСЬКОГО РОБІН ГУДА СТЕЖКА НЕ ЗАРОСТАЄ ЗАВДЯКИ ЧЕСЬКИМ ТУРИСТАМ

Туристична Колочава глибоко вкорінилася у чеській свідомості завдяки роману Івана Ольбрахта, який яскраво змалював життя останнього опришка Карпат. Легенда ж про Миколу Шугая розповідає про його надприродні здібності: тіло не могла пробити навіть куля з рушниці. Тож майже два роки його безуспішно намагалися впіймати чеські жандарми, доки, за іронією долі, Миколі Шугаю та його братові Юрію не вкоротили життя найближчі друзі — куми. Сьогодні про цю безглузду та зрадницьку смерть нагадує лише фото у музеї письменника Ольбрахта.

Цікаво, що більшість закарпатців узагалі ні сном ні духом не відають про цю історію. У 1930-ті роки переклад роману українською мовою було навіть заборонено на Закарпатті. Колочавці також не надто цікавляться своїм "брендом", навіть дискутують із приводу його "совісності": для одних це герой, що відстоював честь бідних, для інших — звичайний розбійник, який не заслуговує на пошану. Втім автобуси з чеськими туристами не встигають виїжджати з села, де похований один із героїв їхньої літературної класики.

Про Миколу Шугая знято два художні фільми, написано чимало популярних пісень, п'єс. Чергову кінострічку про легендарного колочавця зняли торік. Усі ролі грали чеські та українські діти з особливими потребами. Прем'єру очікують цього року.

До могили Миколи Шугая треба підніматися крутою стежкою, витоптаною ногами цікавих туристів. Краєвид із гори, на якій розташований старий цвинтар, неймовірний, от тільки якщо не звертати увагу на купи сміття, яке колочавці скидають саме тут. Зате це не єдине огидне враження від мандрівки. Могила славнозвісного героя чеської класики, туристичного бренда Колочави, дивує своєю простотою та занедбаністю. Можна уявити почуття чехів, котрі долають сотні кілометрів і зустрічають на Закарпатті таку апатію та неповагу до свого героя.

Олександр Гаврош, письменник та журналіст, має намір викласти історію Колочави та Миколи Шугая у нарисах. "У романі Івана Ольбрахта досконало змальовано міжвоєнне Закарпаття. Соромно стає, коли для чехів, із якими боровся Микола Шугай, він є   героєм, а закарпатці нічого про нього не знають і не хочуть знати. Адже ця історія — чудова туристична принада. Роман Ольбрахта перекладений десятками мов. На такий успіх не спромігся жоден закарпатський письменник", — каже ужгородський шанувальник Колочави.

Хоча не всі колочавці проявляють інертність до   закарпатського Робін Гуда. Сім'я Царенків, що має у селі корчму-музей у народному стилі та мотель для туристів, на початку серпня вже вп'ятнадцяте провела чесько-український фестиваль імені Івана Ольбрахта. Наталія Тумарець (Царенко), вчителька та головна організаторка дійства, займається ще й єдиним на Закарпатті музеєм відомого чеського письменника, що розташований у школі. Її син Олесь також проводить екскурсії для туристів у музеї, який уже став частиною сімейної справи.

"Чехи дивуються, що могила Миколи Шугая у такому занедбаному стані. Пропонують гроші на впорядкування. Але родина на це не зважає. Для себе я давно зрозумів, що легенда про Шугая є дуже цінним надбанням колочавців, яке вони просто не вміють достойно використовувати", — каже випускник Київської художньої академії Олесь Царенко.

ДЕРЕВ'ЯНУ ЦЕРКВУ XVIII СТОЛІТТЯ ХОЧУТЬ ПРОМІНЯТИ НА МАГАЗИН

Поблизу однієї з найстаріших та безцінних архітектурних споруд Колочави — Святодухівської церкви — активно йде будівництво, та ці роботи, щоправда, не мають до її споруди жодного стосунку, крім негативних наслідків. Найстаріший дерев'яний храм Міжгірщини, датований 1795 р., збудований без жодного цвяха, невдовзі мають "закрити" від людського ока дві будівлі. За словами колочавців, будівництво триває недовго і ніби вже набуло розголосу у відповідних устано¬вах. Одна зі споруд, що вже досягла рівня другого поверху і всією присутністю впирається в охоронну зону, мала би стати суве¬нірним магазином-кафе. Інша за¬будова ще тільки у планах, зате вона розташується одразу перед дерев'яним архітектурним дивом.

Варто сказати, що Святодухівська церква є окрасою і сільського герба. За збігом обставин саме на її подвір'ї поховані четверо жандармів, двоє з яких убиті Миколою Шугаєм. Сьогодні у приміщенні храму музей, а на подвір'ї можна побачити скульптурну композицію, присвячену рукопису Івана Лугоша "Перло дорогоцінноє", пам'ятці сакральної творчості XVIII століття.

Переносилася церква тричі й перебувала в різних частинах села. У 1795 році її перенесли востаннє, тоді ж висаджено і три дерева, з якими також пов'язано чимало легенд та звичаїв. Старожили розповідають, що дівчина, яка народжувала позашлюбну дитину, один раз на рік під час Служби мала стояти біля одного з дерев, тримаючи на руках байстря. Тоді всі, хто йшов повз неї, мали можливість принизити її й тим самим показати свою зневагу, аби поганий приклад не набув поширення. Матері з незаміжніми дівчатами оминали молодицю, примовляючи: "Роби, дитино, так, щоби під тим деревом не опинилася!"

Якщо ж скласти ці події в логічну послідовність, то дивним чином виявляється, що чехи їдуть на Закарпаття заради Колочави, а її ж мешканці своїми ж руками руйнують історію. Не буде користі від комфортабельних та надсучасних умов, якщо свідомість залишатиметься старою та засміченою.

Сміття позаду однієї з сільських церков по дорозі, що пролягає через усю Колочаву

Одна зі споруд, що вже встигла незаконно вирости в охоронній зоні пам'ятки ХVІІІ ст.

Наталія Каралкіна, студентка відділення журналістики УжНУ, РІО

19 серпня 2011р.

Теги: Колочава, Шугай, Ольбрахт, Аржевітін

Коментарі

василь 2011-08-24 / 18:42:00
нгардеп п Аржевітін построїв собі в Колочаві свій бізнес , він нічого хорошого не зробив для Колочавців (( не відкрив нові робочі місця)), А тільки настроїв музеїв собі і дере грошей, адже вхід платний !! Разом з любим другом головою села порозбазарювали Колочавські землі !!Цей до речі генделик побудувала працівниця Колочавської сільради, що голова села не знав про це будівництво ??? Була в Колочавській сільраді автомашина яка вивозила сміття, працював на цій автомашині тесть голови села , поки він її не викупив а потім і продав !! Дане сміття знаходиться під хатою голови села, що він це не бачить ??? Мабуть доларові купюри запаморочили голову, голові села !!! Колочавці вже збирали гроші по селу для нардепа Аржевітіна, щоб той забрався з села !!!

1316 2011-08-19 / 22:05:00
"всією присутністю впирається в охоронну зону"

Не впирається, а знаходиться безпосередньо в охоронній зоні!!! А тому цей недобудований генделик підлягає негайному знесенню!

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини