Ректор МДУ прокоментував тему об'єднання закарпатських вузів

Багато резонних питань наші читачі ставлять у коментарях щодо процесу ймовірного об’єднання вузів у Закарпатський національний університет. Чи доведеться студентам МДУ їздити по кожну довідку до Ужгорода? Скільки викладачів буде скорочено? На ці, та багато інших запитань люб’язно погодився відповісти ректор Мукачівського Державного університету Юрій МИГАЛИНА.

Ректор МДУ прокоментував тему об'єднання закарпатських вузів

– Юрію Вікентійовичу, Мукачівський Державний університет, на вашу думку, виграє чи програє від об'єднання?

– Судити про те, виграє чи програє Мукачівський університет поки що зарано, оскільки невідомо, яка процедура об'єднання буде мати місце. Необхідно скоригувати ті спеціальності, які повинні залишатися в МДУ, чи в УжНУ, чи в ЗакДУ – це питання часу. Потрібно визначитися регіонально, які спеціальності повинні бути в тому чи іншому вузі. Але це не значить, що хтось повинен тягнути ковдру на себе і вирішувати свої "шкурні" питання. Питання державної ваги повинно вирішуватись на державному рівні. Тобто повинне бути колегіально прийняте рішення, які спеціальності найбільш доцільно залишити в тому чи іншому ВУЗі. Колегіальність у вирішенні цих питань повинна бути для того, щоб не дублювати спеціальності, які, скажімо, є в Ужгородському Національному – Закарпатським Державним університетом. Я повинен сказати, що найкраща ситуація у Мукачівському Державному університеті, оскільки вісім спеціальностей із дванадцяти у нас не дублюються жодним вузом. Тільки у МДУ є спеціальності: "Початкова освіта", "Дошкільна освіта", "Музичне мистецтво", "Конструювання та технології швейних виробів", "Проектування взуття та галантерейних виробів", "Менеджмент організацій і адміністрування" та "Готельно-ресторанна справа", "Маркетинг". Ці спеціальності є тільки в МДУ. Звичайно, вони повинні залишатись у нас.

– Я так зрозумів, що такі спеціальності, як, приміром "Фінанси та кредит" та "Облік і аудит" є в кожному університеті? Як бути з ними?

– Так, вони є і в ЗакДУ, і в УжНУ...

– ...і вони є досить популярними, отже, за них буде точитися боротьба?

– Вони є не настільки популярними, бо існують багато років і є в кожному ВУЗі. Раніше спеціальність "Фінанси і кредит" була чомусь дуже модною, але на сьогоднішній день ажіотаж пройшов. Очевидно, немає потреби в тій кількості фахівців, яких ми щорічно випускаємо. Значить, потрібно коригувати ці спеціальності і подивитись, який з вузів повинен їх готувати. Хто це може зробити краще? Отут є питання для обговорення – де кращі кадри, де краща база, де краще забезпечення, де вищий рівень наукових досліджень у цих галузях. Оцим би потрібно займатися, а не ставити на перше місце: "А хто буде ректором?". Це не так суттєво. Суттєво, щоби правильно провести реорганізацію. Для користі справи, для підвищення рівня підготовки фахівців, для моніторингу потреби фахівців тої чи іншої спеціальності. Оце – наше завдання. Треба, щоб керівники цих вузів зібралися і визначились: "А що нам далі робити?" А не ставити питання так, як ставить Ужгородський національний університет – що вони найстаріші, що вони найбільше мають докторів і кандидатів наук, тому до них усі інші мають приєднуватися. А скажіть, будь-ласка, якщо Мукачівський Державний університет приєднається до Ужгородського Національного, то хто ж буде готувати фахівців з початкової освіти, дошкільної освіти, хто буде готувати фахівців з пошиття одягу чи взуття, чи з готельно-ресторанної справи?! В Ужгородському Національному, де аж 150 докторів наук, є фахівці по тим напрямкам? Немає! А в Мукачеві – є. То причому тут 70-річний УжНУ? Хіба питання так можна ставити? Це – некоректно, так підходити до вирішення проблем неможливо. Потрібно виходити з державницької позиції, а не з позиції: "Ми – Ужгородський Національний і нас чіпати – зась!" Давно потрібна реорганізація Ужгородського Національного університету, але з позицій державних. З тим, щоби ми готували кращих спеціалістів, які потрібні народному господарству. Оце – вирішення питання. А ставити головним – хто буде ректором і відкинути суттєві проблеми в сторону – це є некоректно і нерозумно.

– При об'єднанні університетів неминуче будуть скорочення?

–Якщо об'єднати чотири вищі навчальні заклади, звичайно, скорочення буде, але я не бачу великої трагедії, якщо будуть скорочені 3-4 проректори.

Якщо розумно підходити до питання, і створювати на базі якогось вишу найбільш потужну кафедру, де є професор з конкретної спеціальності і фахівці відповідного рівня, неминучі і скорочення викладацького штату. Врешті-решт, реформи є реформи, вони можуть нести з собою і такі болючі явища. Це не є проблемою, адже можна працевлаштувати і тих людей, які не знайдуть собі роботи на цій кафедрі. Вибирати треба оптимальний варіант. Можна розподілити так, щоб одну економічну спеціальність готували в одному університеті, а іншу – в другому, тоді не так постраждають кадри, і буде досягнутий вищий рівень викладання. Це – непросте діло, воно не робиться за один день, адже це – долі фахівців.

– Якщо буде єдиний ректорат, чи не створить це незручностей для студентів, наприклад, треба буде їздити до Ужгорода за довідками чи на якісь окремі пари?

– Ці питання можна врегульовувати залежно від того, яка структура буде в Мукачеві. Якщо, припустимо, це буде інститут, у складі якого буде кілька факультетів, то, очевидно, буде досягнута домовленість щодо видачі мукачівському інституту довіреності на проведення тих чи інших операцій, в тому числі фінансових, чи видачі якихось інших документів. І тоді не буде потреби їздити в Ужгород, для того, щоб вистоювати в черзі через будь-який дрібний папірець.

– Як ви прокоментуєте результати вступної кампанії – 2011?

– Скажу одразу – ми чекали, що результати вступної кампанії 2011-го будуть набагато гіршими. Ми очікували катастрофічний стан у деяких спеціальностях, зважаючи на те, що кількість випускників цього року набагато зменшилась у порівнянні навіть з минулим роком. У 1995-у році в Мукачеві було 1000 випускників. Цього року – 172 випускника. На щастя, проведена нами профорієнтаційна робота, зв'язки з школами, виїзди в райони, дали свої результати, і по кількості заяв цього року ми не відстаємо від минулого. А щодо конкурсної ситуації, то у багатьох випадках вона була навіть кращою, ніж минулого року. Скажімо, якщо брати конкурс на бюджетні місця, то на такі спеціальності, як "Практична психологія" було 12 чоловік на місце, туризм – 5-6 абітурієнтів на місце. Минулого року, відповідно – 3 чоловіка на туризм, на психологію – 5-6 на місце. Бюджетні місця заповнені і ми виконали бюджетне замовлення на 100%. Тож, цього року прийом пройшов нормально, план бюджетних місць виконано. На спеціальності денної форми навчання на ліцензований обсяг ми виконали план на 60%, а на заочну форму – на 50%. Маю на увазі контрактні місця. Це – непоганий показник, навіть дуже обнадійливий. Це говорить про те, що наш вуз користується попитом, студенти з великим бажанням йдуть вчитися в Мукачівський державний університет. Саме такий висновок зробила приймальна комісія при проведенні підсумків результатів прийому 2011 року.

Інтернет-газета "Панорама Мукачева"

17 серпня 2011р.

Теги: МДУ, університет, Мигалина

Коментарі

Марина 2011-09-30 / 09:41:00
Як прокоментує ректор МДУ, що в його закладі викладачі беруть виликі хабарі. При Росулу В.В., коли я вчилася такого не було і цінилися знання, а не гроші студента.

Я 2011-08-19 / 16:59:00
Шановні, зверніть увагу, що поки мова йшла про "обєднання", то пани ректори мовчали..., бо це було вигідно. А коли мова пішла про їх приєднання до УжНУ, то вже пишуть звернення. Правильно. Нехай все залишається, як було. Бо УжНУ - це історія, якої, Ви шановне панство, НЕ МАЄТЕ (не зважаючи на якусь там "супер матеріальну базу"). Всі нормальні виші мають право на існування, але стрибати вище голови не варта

одиночка 2011-08-19 / 15:45:00
Шоку, Ха-ха, Нік ! Що я неправду написав? Статті двох ректорів - проти об"єднання вузів, які, доречі, з"явилися лише після проведення засідання трудового колективу УЖНу (замітьте, недивлячись на період відпусток, та незважаючи на те, що ніхто нікому не платив - в залі небуло де яблуку впасти), свідчать про те, що якраз у мене і немає "параної". І, якщо Ви хоть трошки маєте клепків в голові і проведете паралель між двома цими вузами і двома ректорами цих вузів, то непотрібно пояснювати, що їх об"єднує.

Вася 2011-08-19 / 14:49:00
Пане Мигалина! У вас працює фізик Іван Рубіш (Ваш родич), а по сумісництву він же працює в УжНУ, причому на повну ставку там, і там. Чи подобає Вам тримати його у Вас? Тому і варто приєднати МДУ до УжНУ, щоб поменше було таких сумісників. Чи не так? Краще помовчіть, що у Вас є багато професорів та доцентів, але більша частина їх сидить на двох стільцях, отримують зарплату, не виконоючи свої обов"язки. Може пора б Вам на пенсію?

22 2011-08-18 / 11:58:00
Точно, треба всі встати і так само домагатись того, щоб був рівноправний новостворений ВУЗ. А не приплітати нам те УжНУ.

11 2011-08-18 / 09:52:00
А чи не зробити всім вузам як в УжНУ - зібрати збори і вимагати відміни нікому не потрібного, непродуманого і шкідливого об"єднання?
І все...
А то й так вже всіх пересварили.

ник 2011-08-17 / 22:21:00
добряк, Вас всіх уже заклинило на Ващуку. що він вам такого зробив?

Хаха 2011-08-17 / 22:19:00
анонім, Magyar Ember,одиночка. А Вам вже й немаэ на кого напасти? Що хотыли те й маєте. Хотіли залишити УжНУ і приєднати всіх до себе? Беріть. за що боролись на те й напоролись. Тепер ВАШ ПРИСТОЙНИЙ ВИЗНАНИЙ У ВСЬОМУ СВІТІ ВУЗ МАЄ ТАКІ СПЕЦІАЛЬНОСТІ ЯК ДОШКІЛЬНА ОСВІТА І Т,Д, ;))))

добряк 2011-08-17 / 15:57:00
Шок, пояснюю: Тому що ректорське крісло об"єднаного вузу потрібно Ващуку, а Мигалина в цьому йому допомагає. А те що ні слова не було про ЗАКДу-читай між рядками, там набагато цікавіше написано, ніж сам коментар.Аргументи, які приведені "за" об"єднання вузів, і що дасть об"єднання вузів, зокрема, вузу Мигалини не зрозумілі, а точніше про них взагалі мова в коментарії не йде. Нехай Мигалина скаже, що він втратить, якщо все залишиться так, як воно є?

Шок 2011-08-17 / 15:38:00
Люди ! У вас параноя!
Ну причому тут Ващук? В статті ні одне слово не було написано ні про нього ні про ЗакДУ!

подкарпатец 2011-08-17 / 15:24:00

Діду - старий чоловіче, підготовка таких фахівців як, фахівці з початкової освіти, дошкільної освіти, фахівців з пошиття одягу чи взуття, чи з готельно-ресторанної справи....., робиться в училищах, або як тепер модно називати в коледжах.
Твої заклади - "університети", теж були чи то училища, чи то технікуми, а тепер, бо сеча у деяких ударила в голову, хочете на РІВНИХ ПРАВАХ, ай як же(?), об´єднатися з єдиним університетом у Подкарпатті.

Дивися öreges bácsi, це рівень твоєї освіти, і не більше! Не лізь на стіл, бо твоє місце під столом!

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%B9_%D1%84%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D1%8C%D1%82%D0%B5%D1%82#.D0.A0.D0.B0.D0.B1.D1.84.D0.B0.D0.BA.D0.B8_.D0.BF.D0.BE.D1.81.D0.BB.D0.B5_.D1.80.D0.B5.D0.B2.D0.BE.D0.BB.D1.8E.D1.86.D0.B8.D0.B8

добряк 2011-08-17 / 15:22:00
Ну ось, напросився. Сидів собі тихенько, так і дальше сидів би. Небесник мовчить, тай спостерігає. А тобі чого встрявати? Дожив до пенсійного віку, а розуму ненажив.З яких ото міркувань, тобі вздумалось Ващука підтримувати? Цікаво однако почути, відповідь на це запитання, томущо коментар мене твіій непереубідив.

Ігор Баран 2011-08-17 / 15:17:00
Як бачу із попередніх постів п. Мигалина справив незабутнє враження, і на мене також. Особливо поглянувши на перелік спеціальностей, іще раз переконуюсь, що нема чого обєднувати, і нема для чого.
І більш важливе, - університети (може крім Мигалинового) мають бути автономними організаціями, і не ліквідовуватись чиїмись указами.
Також цікава сентенція, щодо необхідності обєднання "бо у вузах є однакові спеціальності". То що нам зараз, всім до одного стоматолога ходити, чи лиш одною службою таксі користуватись ?

нік 2011-08-17 / 14:25:00
п. Мигалина! Ви ще в березні місяці почали непристойну, як для ректора, який завжди має бути прикладом для своїх студентів, гру в одні ворота.Чи не Ви, намагалися ввести в оману, ректора Вегеша, щодо його проректорів? Це рівень базарної баби,а не ректора. Підлабузник Ви великий! Старческий маразм прогресує у Вас досить швидко. Такі Ващуку потрівбні лише для досягнення поставленої цілі, і не більше.А в історії УЖНу Ви і так уже залишитесь, але не як чесна і порядна людина. Дякую за увагу.

2011-08-17 / 14:05:00
Дідові вже на пенсію пора, а не вузом керувати ...

Magyar Ember 2011-08-17 / 14:02:00

".....якщо Мукачівський Державний університет приєднається до Ужгородського Національного, то хто ж буде готувати фахівців з початкової освіти, дошкільної освіти, хто буде готувати фахівців з пошиття одягу чи взуття, чи з готельно-ресторанної справи....." (ц)

Пане Мигалина! Рівень Вашої "філософії" дає підстави полягати, що Ви у радянські часи були ланковим або бригадиром у колгоспі. Всі Ваші докази - рівень колгоспника! Ви, мабуть, з Микитою Сергійовичем Хрущовим "Рабфак" закінчували?
Може ще нам розкажете як підготувати поля, щоб з них про три урожаї кукурудзи на рік збирати?
Відкриєте факультет по підготовці кукурудзоводів, доярок, чабановодства, свинарок - тобто все те, що декламував ще у 1961 гоці Микита Сергійович Хрущов, коли відвідав наш Край, у своїх "знаменитих" тезах.

Ой, як же тебе, Мигалина, можно назвати науковцем? .......

Як би ти мав людську гідність, честь і совість, ти би сам від цього відмовися.

одиночка 2011-08-17 / 13:32:00
Повністю погоджуюсь з "анонімом". А від себе запитання: шановний пан Мигалина, якщо - для Вашого вузу, та для Ваших спеціальностей немає конкурентноспроможніх кадрів в інших закарпатських вузах, то який сенс Вам в об"єднанні? Як Ви підвищете свій фаховий рівень? Як Ви зміцните свою навчальну базу?І хто Вам зараз заважає його підвищувати? Мабуть Ващук, який Вам щось пообіцяв. Але не забувайте, обіцянка-цяцянка, а дурневі-радість.Не будьте явним героєм цього прислів"я.

2011-08-17 / 13:12:00
Покажіть мені європейський університет в якому є спеціальності "Дошкільна освіта", "Музичне мистецтво", "Конструювання та технології швейних виробів", "Проектування взуття та галантерейних виробів", "Менеджмент організацій і адміністрування" та "Готельно-ресторанна справа"... Лишній доказ того що не можна об"єднувати такі речі. Але політиканам все одно, їх зайва освіта не переобтяжує.

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини