Окрім ректора УжНУ догану отримав також "антитабачний" ректор "Могилянки" (НАКАЗ)

Формальною причиною оголошення догани ректору Ужгородського національного університету Миколі Вегешу у наказі міністра освіти і науки, молоді та спорту України Дмитра Табачника названо невиконання постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 2011 р. № 709 «Про державне замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (післядипломна освіта) для державних потреб у 2011 році» та наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 30.06.2011 № 712 «Про державне замовлення на підготовку та випуск фахівців з вищою освітою у 2011 році».

Окрім ректора УжНУ догану отримав також "антитабачний" ректор "Могилянки" (НАКАЗ)

Однак, справжня причина, чи, точніше, мета криється в 2-му пункті даного документу: "Попередити зазначених у цьому наказі керівників, що у разі допущення в майбутньому невиконання або неякісного виконання актів законодавства, наказів Міністерства та умов викладених у контракті, Міністерством буде вжито заходів відповідно до законодавства". Тобто, по суті закладаються підвалини під майбутню розправу з ректорами, які не засвідчили свою лояльність відомому своєю радикальною антиукраїнськістю міністрові. Тому не випадково поряд з прізвищем ректора УжНУ, який, не зважаючи на принизливі листи до міністра, так і не знайшов персонального контакту з Табачником, в цьому переліку присутнє й ім'я президента Національного університету "Києво-Могилянська академія" Сергія Квіта (до речі, також ужгородця), який відкрито і різко опонував Табачнику, і, натомість, відсутні прізвища ряду ректорів, які також допустили недобір в своїх вузах.

У 2012 році на Україну очікують парламентські вибори. Цілком зрозуміло, що викладачі та студентство -- це потужній важіль впливу на їх результат. Під керівництвом ректора об'єднаного ЗакНУ могло би опинитися понад 16 тисяч студентів, викладачів, науковців, інженерно-технічного та допоміжного персоналу. Плюс 30-35 тисяч членів їх сімей.

Колишній, як і сам міністр Табачник, член СДПУ (о) (а нині, так само, регіонал) ректор ЗакДУ Федір Ващук в цьому контексті для Табачника -- фігура оптимальна. Тим більше, враховуючи його фінансовий потенціал, здобутий в часі керівництва вузом, так і виходячи з його давніх амбіцій і, слід констатувати, контрастних до нинішнього ректора УжНУ енергійності та цілеспрямованості. Можна сказати, що Ващук для Табачника, на відміну від того ж Вегеша, "брат по крові" і духу. Саме тому загалом актуальна і назріла ідея об'єднання вузів у недалекоглядній "транскрипції" владних структур  -- обласної та державної -- набуває виключної політичної спрямованості.

Під сумнівні оборудки Табачника, що своїм меркантильно-політичним стартом з Закарпаття вирішив, заодно, відрапортувати Януковичу про початок реформ в українській вищій освіті, "підстелилася" і регіональна влада Закарпаття: в контексті майбутніх виборів несамостійний і непатріотичний "губернатор" Закарпаття Ледида мислить схемами, вкладеними йому в голову одіозним міністром, а тому й подав до Кабміну листа з пропозиціями, продиктованими Ващуком (всі папери подаються від імені самозваної та сумнозвісної Ради ректорів, до складу якої не входять ні ректор УжНУ Микола Вегеш, ні ректор МДУ Юрій Мигалина).

Утім, неактивний і невиразний -- на тлі, скажімо, політично нуртуючого Львівського національного університету, чи, хоча б, тієї ж самодостатньої, а тому не готової впасти під Табачника Києво-Могилянки -- приречений на жертву УжНУ може стати для Табачника останнім цвяхом в його політичну домовину. Бо несприйняття методів роботи Федора Ващука, помножене на його політичну неперебірливість може стати тим "вітром", який передчасно роздмухає на крайньому заході України жевріюче незадоволення діями і бездіяльністю влади Віктора Януковича. Якщо долучити до цього фінансовий і владний потенціал Віктора Балоги, креатурою якого є нинішній керівник УжНУ, і його вплив у політичних верхах України, зокрема і прямий вихід на Президента, нинішні ЗакНУшні ініціативи міністра Табачника виглядять, в підсумку, вельми сумнівно, і більше того -- безперспективно. Нинішня регіональна влада Закарпаття, одразу після завершення місцевих виборів, пробувала, було, оголосити війну Балозі і зазнала однозначного фіаско. Якщо нині Табачник з Ващуком підключать до нової війни на боці Балоги багатотисячний колектив УжНУ, ця війна завершиться ще швидше і зі значно сумнішими для регіоналів і масштабнішими результатами. І за це Янукович навряд чи погладить по голові свого представника на Закарпатті -- Олександра Ледиду, ані особу, яка подвигла його на цю авантюру -- Дмитра Табачника. Тим більше, що критичну масу незадоволення на свою адресу від Президента останній назбирав ще раніше.

Ще безперспективнішою бачиться уся ця "табачна" суєта довкола УжНУ і в контесті тих "союзників", які поспішили підставити своє сумнівне плече цій авантюрі. Сьогодні на підтримку Федора Ващука в несподівано затрубіли кишенькові глашатаї екс-мера ужгорода Сергія Ратушняка -- ті, які ще недавно топталися по ньому вздовж і впоперек, не гребуючи найпаплюжнішими характеристиками і найгидкішими епітетами. Навряд чи ця запопадлива і безпринципна допомога стане в нагоді в цій завідомо безперспективній справі. Враховуючи "авторитет" Ратушняка, чітко означений минулими виборами, швидше навпаки...

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Н  А  К  А  З

м. Київ

11. 08 2011 р.   №  363-к

Щодо притягнення ректорів
вищих навчальних закладів
до дисциплінарної відповідальності

За невиконання актів законодавства, зокрема постанови Кабінету Міністрів України від 29 червня 2011 р. № 709 "Про державне замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, на підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів (післядипломна освіта) для державних потреб у 2011 році" та наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України від 30.06.2011 № 712 "Про державне замовлення на підготовку та випуск фахівців з вищою освітою у 2011 році",

НАКАЗУЮ:

1. Оголосити догану:
- ректору Запорізького національного технічного університету Бєлікову Сергію Борисовичу;
 -  виконуючому обов'язки ректора Запорізького національного університету Бондарю Олександру Григоровичу;
- ректору Державного вищого навчального закладу "Ужгородський національний університет" Вегешу Миколі Миколайовичу;
- ректору Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля Голубенку Олександру Леонідовичу;
- ректору Національного університету водного господарства та природокористування Гурину Василю Арсентійовичу;
- президенту Національного університету "Києво-Могилянська академія" Квіту Сергію Мироновичу;
- ректору Дніпродзержинського державного технічного університету Коробочці Олександру Миколайовичу;
- ректору Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут" Кривцову Володимиру Станіславовичу;
- ректору Одеського національного морського університету Морозовій Ірині Володимирівні;
-  виконуючому обов'язки ректора Донбаського державного технічного університету Окалєлову Василю Миколайовичу;
- ректору Севастопольського національного технічного університету Пашкову Євгенію Валентиновичу;
- ректору Запорізької державної інженерної академії Пожуєву Володимиру Івановичу;
- ректору Одеської державної академії холоду Притулі Валерію Васильовичу;
- ректору Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури Шкодовському Юрію Михайловичу.

2. Попередити зазначених у цьому наказі керівників, що у разі допущення в майбутньому невиконання або неякісного виконання актів законодавства, наказів Міністерства та умов викладених у контракті, Міністерством буде вжито заходів відповідно до законодавства.

3. Директору департаменту роботи з персоналом та керівними кадрами (Некрасса І.А.) повідомити зазначених у цьому наказі керівників про оголошення догани під розписку.

4. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра Суліму Є.М.

Підстава: стаття 147 Кодексу законів про працю України, контракти з зазначеними у цьому наказі керівниками вищих навчальних закладів, наказ Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України
від 30.06.2011 № 712 "Про державне замовлення на підготовку та випуск фахівців з вищою освітою у 2011 році", доповідна записка департаменту вищої освіти від 11.08.2011.

Міністр Д.В. Табачник

15 серпня 2011р.

Теги: Вегеш, Табачник, Ващук, УжНУ

Коментарі

Василь 2011-08-22 / 10:06:00
Дали догану Вегешу - значить було за що!

lohoped 2011-08-20 / 21:25:00
Догана ректору Вегешу послужила каталізатором останніх бурхливих подій (в першу чергу в УжНУ). Для чого та для кого була потрібна ця провокація?
"Час розкидувати каміння... Час збирати каміння" - так, здається, сказано у Екклезіасті?

цензор 2011-08-16 / 19:02:00
Каковы реальные минусы этого гешефта, из-за которого некоторые горячие головы готовы поднять целый студенческий бунт в области?
1. Пострадает УжНУ. А пострадает ли? 35-9=26. Это то количество специальностей на которые никто претендовать не может. Что же он тогда потеряет? Пойдем по факультетам. Юристы.И там и там молодые факультеты, есть кандидаты, есть доктора. Что им угрожает? Ничего. Дальше. Економисты. УжНУ однозначно сильнее, он просто поглотит остальных. Есть свой корпус, уважаемый декан, проблем не будет. Туристы. Вообще никаких проблем. Международные отношения - кого готовит УжНУ - экономистов международников, а ЗакДУ - страноведение, международное право, международный бизнес. Какой, скажите мне, конфликт интересов? И так дальше.
2. Каким образом может пострадать авторитет УжНУ? Вс лучае реорганизации новосозданный ВУЗ будут приемником УжНУ - все договора останутся в силе, все институты будут работать, что изменится?
3.Что будет со студентами. Да ничего не будет. Учебные планы никто менять не будет, библиотека остается, никто их пресовать не будет. В чем паника?
Отвечу. Подобный процесс это своеобразное сито, в котором застрянет вся околоуниверситетская шушара и пройдет процесс очищения. И что самое удивительное, что бюрократы от образования не могут понять, что создание нового вуза автоматически заставит их или работать или уйти с арены.

студентка 2011-08-16 / 15:22:00
Я можу сказати тільки одне, що таких якостей справжнього керівника, які присутні в Федора Ващука немає в жодних з кандидатів на місце ректора новоствореного ЗакНУ.
І скажу чесно, що найкращої кандидатури на цей пост НЕМАЄ, тому, що такої чесної і справедливої здача іспитів, заліків та модулів , як це проходить в ЗакДУ я гарантую, в жодних вузах НЕМАЄ!!! І це факт!!!
Ніяких поборів в $$$ еквівалентах, як це проходить в УжНУ та МДУ не існує. Для безкоштовного, спокійного і якісного навчання нам потрібен ректор Федір Григорович.
Для нас, студентів, буде краще!!!!

Учитель 2011-08-16 / 11:05:00
Здається, дискусія пішла не в тому напрямку. Чи існує система поборів у вузі, чи ні – це питання не по темі. Оскільки у державі, яка існує як корпумпований механізм, іншак бути не може!

Питання в іншому: потрібна реформа освіти, оскільки існує безліч дрібненьких філій університетів, які суттєво опустили за останні 20 років статус вищої освіти. Там ні спеціалістів, ні заслуг, ні реноме...

Абсурдом є знищувати великий авторитетний (єдиний такого рівня на Підкарпатті) вищий навчальний заклад. Як казав Сталін, вони вирішили пальто пришити до гудзика!!!
Саме фаховий рівень УжНУ був і є гарантією того, що у конкурентній боротьбі до його рівня намагались піднягнутись другі виші. Й тут можна бачити позитивний результат.
Впевнений, "об’єднання" не принесе користі ні одному з об’єднуваних вишів, тому тут не варто йти стінка на стінку, а спокійно та виважено всім разом заявити про своє негативне відношення до того, як сьогодні в Україні влада розпочала реформи в галузі освіти.

Оленка 2011-08-16 / 10:55:00
Шлямбур! Хто вчиться - той здає сам заліки і екзамени. І це реально.

Шлямбур 2011-08-16 / 09:44:00
Оленці та Євгену
Коли ви навчалися?
В останній час у ЗакДУ створено ІТ-технологію поборів. Ви платите не хабарі, а через потрібних людей за 50 баксів отримуєте "консультацію" до тестів. Тести - це видатний винахід Ващука. Всі потоки в оде корито... Ні, не правильно! В одні руки. З корита можуть щось сьорбати ще й інші. Що категорично заборонено

Євген 2011-08-16 / 08:54:00
Я також закінчив Закарпатський державний університет і не платив за сесії.

Оленка 2011-08-16 / 08:47:00
читач, ви вчилися в ЗакДУ?
Звідки ви можете казати про хабарі?
Особисто я закінчила університет і ні разу нікому не платила. Висновок можна зробити простий, хто вчиться той не платить.

студент УжНУ 2011-08-16 / 07:31:00

Флуд. Адмін

2011-08-16 / 00:54:00
Писец империи Балог.

caries 2011-08-15 / 23:35:00
Розпочато адміністративно-політичну розправу над неугодними ректорами. Догана Вегешу - з точки зору Кодексу законів про працю України - ідеальна можливість усунути його з кандидата на голову ліквідаційної комісії або в.о. ректора об'єднаного ЗакНУ. За повідомленням джерел, близьких до Міносвіти, вказане питання було "провентильовано" на останній зустрічі (у минулий четвер) Ващука та заступника міністра Суліми... Таким чином основні правові перепони подолано. Чекаємо наказа Міністра про призначення Ващука головою ліквідаційної комісії...
За винятком, якщо громадськість краю та студентство скаже своє слово!

читач 2011-08-15 / 23:29:00
2 oxana
мені шкода, але я мушу констатувати, що народ таки дурний. Перелякати ії, або нас разом із вами не проблема. Ми мусимо мовчати, терпіти, допокі є що втрачати. Справжні проблеми почнучться тоді, коли всім вже буде байдуже. Тоді і ващуки будуть у програши. щодо фін. становища: про більші хабарі, ніж в Закду, я не на Закарпатті не чув. І нічого. Заввжди треба бути на стороні переможців, чі не так, пане Федоре?

Ольга 2011-08-15 / 23:10:00
2 Михайло: Боюсь вас расстроить, но с финансовым положением у Ващука проблем нету, и именно это так и бесит всех так называемых "оппонентов"! Люди, которые сами в жизни ничего не достигли (а что было, то пропили) не могут простить Ващуку его успех и независимость!

Михайло 2011-08-15 / 22:39:00
Цим ганебним обєднанням принижують всі заслуги УжДУ, які з 1945 року чесно заслужено, це імідж і статус. ЗакДУ це взагалі нічим не загрожує, з його статусом і 8-ма напрямками підготовки, проти УжДУ, у якого ії більше 35. Аферист Федя таким чином рішив вирішити свій статус, і основне - фінансове становище. І завидівські барижки в цьому сприяють. УжНУ - це Університет, все інше - кантори

професор 2011-08-15 / 21:52:00
Автор правий - освіта (дитсадки, школи, вузи) завжди розглядалися владою як джерело впливу на результати виборів і, додатково, можливість фальсифікацій. табачник озвучує Януковичу саме цю версію.

оксана 2011-08-15 / 21:37:00
ви що і справді вважаєте, що ректор обєднаного ЗакНУ може вплинути на вибір понад 16 тисяч студентів, викладачів, науковців, інженерно-технічного та допоміжного персоналу. Плюс 30-35 тися членів їх сімей? Викладачі та студентсво -- це справді потужній важіль впливу на їх результат виборів. АЛЕ Ж НЕ ТАКИЙ НАРОД ВЖЕ Й ДУРНИЙ, ЩО ПЕРЕЛЯКАЄТЬСЯ РЕКТОРА!!!!!!!!!!!!!!

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини