Виходець з Ужгорода з дружиною виставили 131 картину в Запорізькому художньому музеї

"Пробудження", "Вічність", "Діва ночі", "Оберіг" і багато інших картин запоріжці побачили на виставці художників Володимира та Людмили Форостецьких "З глибини віків", яка відкрилася в Запорізькому художньому музеї і триватиме близько двох місяців. Подружжя присвятило експозицію двадцятиріччю незалежності України. Колажі й портрети, зроблені з натуральної шкіри, вовни і навіть латуні повертають глядачів у минуле нашого краю і в давні слов'янські міфи.

Виходець з Ужгорода з дружиною виставили 131 картину в Запорізькому художньому музеї

У роботах Володимира Форостецького чимало історичних та міфологічних моментів. Не випадково свої картини митець об'єднує в цикли "Давньослов'янські боги", "Хортиця", "Відгомін давніх міфів", а також "Історичні постаті України". На портретах художника - Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Дмитро Вишневецький, інші відомі діячі козацької епохи.

- Я народився у прекрасному закарпатському місті Ужгород. Професійну освіту здобув у Львові. Саме там доля звела мене з Людмилою. Не уявляю свого життя без цієї жінки, - посміхнувся художник. - Мені завжди подобалося писати картини на історичні теми. Особливо ті, що стосуються Запорізького краю. У нашому регіоні багато талановитих і працьовитих людей, які в силах поліпшити його економічний і культурний розвиток. Однак поки що він нагадує мені закриту квітку, що розпускається лише на картинах.

Хоча Людмила Форостецька народилася в Казані, вона обожнює Україну. Особливо - її обряди й традиції. На думку художниці, саме в цій державі хочеться жити і творити.

- У 1960 році я вступила у Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва. А брати активну участь у республіканських, всесоюзних і міжнародних виставках розпочала років через двадцять, - розповіла Людмила Сергіївна. - Перше замовлення отримала на гобелен "Старий Київ" для кафе "Запоріжжя" (на столичному Подолі). Тоді я відчувала приплив творчих сил, працювала з особливою енергією.

Усе змінилося після 1991 року. Замовлення зникли, нові реалії життя змусили нас шукати варіанти підробітку. Тривалий час я працювала у художній школі, потім - у виробничому цеху Запорізького художнього комбінату. З одного боку, це були складні часи, які не залишали митцям права вибору. З іншого - ми відчули повну свободу творчості.

На картинах художниці спливає історія Трипілля, Київської Русі, Скіфії, а природа втілюється в стихіях води, вітру, вогню і землі. Наприклад, п'ять років тому Людмила Форостецька створила диптих "Казкові птахи". На ньому зображені два птахи з дівочими головами (так звані сиріни) у кокошниках, від яких розвіюються кольорові стрічки. В українській міфології сирін уособлюють ранкову й вечірню зорю. Вони прислуговують Сонцю. Подібні образи закарбовані і на давньоруських жіночих прикрасах.

На виставці подружжя Форостецьких представили 131 роботу. П'ятнадцять їхніх картин зберігаються у фонді Запорізького художнього музею.

За інформацією "Запорізької правди"

14 серпня 2011р.

Теги: виставка, картини, Форостецький

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини