"Опора" акцентувала проблемні моменти при зарахуванні до закарпатських вузів

10 серпня 2011 року в ВУЗах України, і Закарпаття зокрема, відбулося засідання приймальних комісій, які затвердили списки осіб, що вступили на місця, фінансовані за кошти державного бюджету.

"Опора" акцентувала проблемні моменти при зарахуванні до закарпатських вузів

Нагадаємо, що рекомендації до зарахування приймальні комісії надавали в 3 етапи :
1 серпня були рекомендовані до зарахування перші абітурієнти з рейтингового списку (абітурієнти, які мали право на поза конкурсний прийом згідно квоти, абітурієнти, які вступили за цільовим направленням, згідно квоти, абітурієнти з найвищими прохідними балами, абітурієнти – громадяни інших країн, які вступають на підставі міжнародних договорів за направленням Міністерства освіти і науки України.

Правила прийому передбачали квоти для поза конкурсного прийому,  та за цільовим направленням не більше 25%. Крім того, для осіб, що вступають за цільовим направленням повинен відбутися конкурс, не менш, ніж 2 особи на 3 місця. У випадку, коли відповідний конкурс не був забезпечений, приймальні комісії зменшували квоту для абітурієнтів, які вступають за цільовим направленням. Абітурієнти, рекомендовані приймальними комісіями, мали 5 днів для того, щоб подати оригінали документів на відповідні напрями напрямки підготовки. У випадку, якщо абітурієнт, рекомендований до зарахування, не подав оригінали документів до приймальної комісії – він втрачав право навчатися за кошти державного бюджету на відповідному напрямку.

6 серпня, на наступному своєму засідання приймальні комісії коригували списки рекомендованих до зарахування, виключивши з них абітурієнтів, які були рекомендовані, але не здали оригіналів документів. На місця, що звільнилися були рекомендовані абітурієнти, наступні за рейтинговим списком. Засідання приймальних в УжНУ, ЗакДУ і МДУ комісій відбулося вчасно, і списки рекомендованих до зарахування були оприлюднені на дошках оголошень ВУЗів до 12.00 суботи, 06 серпня, як і передбачено правилами прийому.

Особливістю даного етапу було те, що період подачі документів для абітурієнтів другої хвилі припав на вихідні, 06 та 07 серпня. Приймальні комісії, відповідно, коригували свій графік роботи і приймали документи як в суботу, 06 серпня, так і в неділю, 07 серпня.

8 серпня приймальні, у відповідності до правил прийому комісії провели засідання приймальних комісій, які ще раз коригували списки абітурієнтів. Рекомендовані до зарахування абітурієнти мали до 17.00 09 серпня подати оригінали документів у приймальні комісії. У випадку, якщо, станом на 10 серпня рекомендовані до зарахування не виконали умов зарахування на вільні місця будуть зараховані абітурієнти, що не були рекомендовані, але подали оригінали документів у відповідності до рейтингового списку.   

Підсумкові засідання приймальних комісій усіх трьох вузів відбулися 10 серпня, у відповідності до правил прийому. На засіданнях в УжНУ та ЗакДУ розглядали питання щодо не заповнення кількості обсягів державного замовлення. Так в УжНУ за напрямком фізика недобір абітурієнтів склав 16 осіб, за напрямком філологія, на денній формі навчання: французька — 2 особи, угорська — 5 осіб, "сестринська справа" - 1 особа. На заочній формі даного напрямку недобір був лише на спеціальності "угорська філологія" - 3 особи. За напрямком "математика" — заяви 4 осіб з заочної форми навчання перевели на денну.

Прийнято рішення провести засідання комісії о 16.30, на якому остаточно затвердити списки осіб які навчатимуться за кошти бюджету. На відповідному засіданні прийнято рішення про перерозподіл місць державного замовлення за напрямком "філологія" на спеціальність "англійська філологія" - 4, "німецька філологія" - 3 на денній формі навчання, "російська філологія" - 1, "англійська філологія" - 1, "німецька філологія" - 1 – на заочній формі навчання. Щодо спеціальності "Фізика", 7 абітурієнті звернулося до МОН з листом, щодо дозволу розглянути їхні заяви і здати оригінали документів приймальній комісії УжНУ. Від решти 8 місць УЖНУ вимушений був відмовитися.

В ЗакДУ місця державного замовлення не заповнені за напрямком "Інформатика та обчислювальна техніка". Відповідно за даним напрямком втрачено 5 місць, що фінансуються за кошти державного бюджету.

Нажаль, процедура зарахування до закарпатських ВНЗ не обійшлася без серйозних порушень. Так у списках осіб, зарахованих на навчання за кошти державного бюджету, які оприлюднили УжНУ і ЗакДУ виявлено, що прізвища 2 абітурієнтів зустрічається в списках як одного, так і іншого ВУЗу. Прізвище одного абітурієнта зустрічалося на спеціальностях "українська філологія" в УжНУ, та "правознавство" в ЗакДУ, другого – на спеціальності "угорська філологія" в УжНУ, та "філологія" в ЗакДУ. Представники "Опори" звернулися до приймальних комісій відповідних ВНЗ  щодо наявності оригіналів документів даних абітурієнтів, оскільки, згідно п. 14.1 правил прийому "Особи, які беруть участь у конкурсному відборі, впродовж кількості днів, визначеної пунктами 15.1, 15.2 розділу XV цих правил, після прийняття рішення про рекомендування до зарахування зобов'язані виконати вимоги для зарахування на місця державного замовлення: подати оригінали документа про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень та додатка до нього, медичної довідки та сертифікатів Українського центру оцінювання якості освіти до приймальної комісії". Тобто, приймальна комісія без наявних оригіналів документів не може зарахувати абітурієнта. В ході перевірки, було виявлено, що оригінали документів обох абітурієнтів зберігалися в УжНУ. Це означає, що приймальна комісія ЗакДУ не мала права зараховувати даних осіб, а на їх місце мали бути зараховані абітурієнти, що подали оригінали документів, і є наступними у рейтинговому списку, чиї права, зрештою, і були порушені. 

Ще одним системним недоліком кампанії зарахування є ситуація з так званою квотою МОН для іноземців, що вступають за направленням міністерства на місця державного замовлення. Станом на 10 серпня інформації щодо осіб направлених МОН відсутня. Вони не проходили співбесіду у вищому учбовому закладі, таким чином порушено пункт 5.9 Правил прийому, в якому йде мова про те, що зарахування вступників здійснюється на основі базової та повної загальної середньої освіти на денну форму навчання:  за державним замовленням не пізніше 10 серпня. З ситуації випливає конфлікт двох документів що суперечать один одному, автором яких є один суб'єкт — МОН. Також, таким чином порушений принцип рівності доступу абітурієнтів до вищої освіти.

Нагадуємо, що на території області діє гаряча лінія, за якою абітурієнти можуть звертатись у випадках порушень їхніх прав під час вступу до ВНЗ: +38 050 100 24 69 та +38 063 287 34 34
Юридичну консультацію щодо вступу можна отримати за телефоном (044) 225 32 81

Додатково:
Спостереження за вст. упною кампанією 2011 року здійснюється громадянською мережею "ОПОРА" за підтримки Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні та Міжнародному фонду "Відродження".
Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів.

13 серпня 2011р.

Теги: Опора, зарахування, вступ, абітурієнт

Коментарі

2011-08-15 / 19:39:00
Зокрема, догану оголошено ректорам:
Запорізького національного технічного університету;
Запорізького національного університету;
Державного вищого навчального закладу "Ужгородський національний університет";
Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля;
Національного університету водного господарства та природокористування;
Національного університету "Києво-Могилянська академія";
Дніпродзержинського державного технічного університету;
Національного аерокосмічного університету імені М.Є. Жуковського "Харківський авіаційний інститут";
Одеського національного морського університету;
Донбаського державного технічного університету;
Севастопольського національного технічного університету;
Запорізької державної інженерної академії;
Одеської державної академії холоду;
Харківського державного технічного університету будівництва та архітектури

Святослав 2011-08-14 / 22:25:00
І що такого "упередженого" і "слов'янофобського" Ви тут вичитали?

Словянин 2011-08-13 / 21:58:00
Спостереження за вст. упною кампанією 2011 року здійснюється громадянською мережею "ОПОРА" за підтримки Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні та Міжнародному фонду "Відродження".
Громадянська мережа ОПОРА — це неурядова, позапартійна і фінансово незалежна всеукраїнська мережа громадських активістів.
Доволі смішно читати про чергову «неурядову» та «незалежну» організацію, за якою стоїть конкретний слов’янофоб Сорос. Хлопці, ви кому вішаєте локшину на вуха?!

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини