«Джерела толерантності» на Закарпатті: унікальна методика "занурення в культуру"

Міграційні процеси в Європі вийшли з-під контролю влади, в Євросоюзі спостерігається активізація радикальних рухів, що врешті-решт призводить до кривавих подій, подібних до тих, що сталися у Норвегії та Великій Британії. На порядку денному для ЄС – розроблення нової стратегії міжетнічних відносин та толерантності. На цьому наголошують фахівці неурядової європейської організації «Міжнародна антитерористична єдність». Тим часом унікальну методику виховання міжетнічної толерантності готові запропонувати Євросоюзові українські фахівці.

«Джерела толерантності» на Закарпатті: унікальна методика "занурення в культуру"

Десятий рік поспіль влітку Закарпаття приймає табір "Джерела толерантності", де збираються діти представників народів, які здавна проживають в Україні, та з родин біженців і мігрантів. Кожен день у таборі – це подорож у світ того чи іншого народу.

Діти – доволі активні "мандрівники", вони залюбки знайомляться з історією, мовою, фольклором і побутом різних народів, що є підґрунтям для порозуміння між етносами. На цьому наголосив в інтерв'ю Радіо Свобода ініціатор проекту "Джерела толерантності", президент Конгресу національних громад України Йосип Зісельс. За його словами, повагу до іншого народу треба виховувати змалечку.

"Завжди дуже приємно перебувати серед дітей, серед молоді, – каже він. – У таборі цього року було приблизно 170 дітей, були представлені 23 національності, включаючи 15 біженців. Ми в останні роки беремо маленьких біженців, щоб привчити наших дітей: вони не самотні у світі, є різні народи. Це в основному діти з Афганістану, Іраку, країн Африки. Ми вже 10 років працюємо з цим табором, хочеться, щоб він розростався кількісно, щоб такі табори були по всій Україні".

Унікальність методики: занурення в культуру

Йосип Зісельс наголошує: український досвід виховання толерантності корисний не тільки самим українцям, а і усій Європі, яка зіткнулася з різким загостренням міжетнічного, міжрелігійного протистояння.

"Насправді за умов різкої соціальної кризи найчастіше люди шукають ворогів. А хто є ворогами? Люди з іншим кольором шкіри, іншого віросповідання, приїжджі та інші... Наша ж методика дозволяє дітлахам поринути у світ, в якому народився і зростає його сусід, чи однокласник, чи приятель з двору", – зазначив Йосип Зісельс.

Із ним згодна й авторка методики, педагог Ганна Ленчовська. Європейська політика багатокультурності потребує змін, адже діалог культур не тотожний толерантності у суспільстві, зауважує вона.

"Методика створена найкращими вихователями національних громад України, і в її основі – ідея занурення в національну культуру. Ми вважаємо, що лише коли дитина відчує себе у, так би мовити, шкурі представника іншої культури, вона зможе краще її зрозуміти і пізніше вже інакше до неї ставитись. А в підсумку ця дитина потоваришує з іншою дитиною, яка є носієм інакшої культури. Зазначу, що ця методика справді унікальна, нічого подібного немає ні в Європі, ні у Росії", – зауважує Ганна Ленчовська.

Ця методика викликала інтерес у Євросоюзі. А досвід України у царині міжетнічних взаємин вивчають експерти "Міжнародної антитерористичної єдності".

Один із британських фахівців Майкл Стюарт переконаний, що толерантність, вихована з дитинства, дозволить протидіяти радикалізації суспільства. "На вулицях європейських міст вийшла молодь, покоління, яке виховане без поваги одне до одного, без поваги до культури у цілому, – каже він. – Одне проти одного вишикувались молодчики з нацистською свастикою та представники емігрантського середовища. А коли стикаються радикали різних національностей чи релігійних угруповань, особи на кшталт Брейвіка або бін Ладена, проблема безпеки постає з особливою гостротою, як і проблема виховання".

А представники українського Конгресу національних громад наголошують: багатство культур, релігій, мов – це безцінний дарунок, який отримали Україна та Європа і який треба зберегти.

Богдана Костюк, Радіо "Свобода"

12 серпня 2011р.

Теги: міжетнічний, толерантність, мігрант

Коментарі

Пан Баклажан 2011-08-12 / 16:33:00
Пропоную учасникам "Джерел толерантності" здійснити тур "Нічні міста Британії" (Лондон, Манчестер, Ліверпул). При собі мати гаманець із грішми, відеокамеру, дорогий фотик, хороший одяг, завушниці тощо.

Задля окунання в світ толерантності пройти іспит - завести на нічних вулицях означених міст по 5 друзів - мігрантів з країн "третього світу", обійнятись із ними, зфотографуватися на пам"ять. Тим, хто вцілив, купити зворотній квиток...

Словянин 2011-08-12 / 15:02:00
Авторка статті про «толерантність» або не розуміє, про що пише, або причетна до чергової антиарійської ідеологічної диверсії. Фактура наступна.
ПОГИБАЙТЕ, АРИЙСКИЕ ГОИ – РОГАТЫЙ СКОТ

Речь Аби Фоксмана – президента ADL. (еврейская организация США) .
Президент A.D.L Аби Фоксман на своём выступлении 1998 г. сказал следующее:
«Джентльмены!
Приветствую вас на второй встрече по случаю столетнего юбилея учеников Старейшин Сиона. Мы достигли всех целей, сформулированных на нашей первой встрече 100 лет назад. Мы управляем правительствами. Мы создали противоречия среди наших врагов и заставили их уничтожать друг друга.
Мы заставили действительно замолчать критиков наших дел, и мы – самая богатая раса среди людей на земле.
Я говорю о смерти белой расы. Мы полностью уничтожим все средства воспроизводства так называемой расы арийцев.
Настало время удостовериться, что белая раса угасает через геносмешение и фактически сведенную к нулю рождаемость.
Мы все наслаждались видением: многократно повторенными кадрами со всего этого мира – последними белыми детьми, играющими с темными детьми, и знаем, что это – путь к окончательному разрушению белой расы. Мы можем разрушить древнюю чистую линию крови арийцев, побуждать к альтруизму и производству смешанного потомства.
Существуют более агрессивные программы. Их цель – уничтожение следующего поколения белых детей – заслуживает любой цены. Мы хотим, чтобы каждый белый отец чувствовал неудобства от белых детей и производил смешанное потомство.
Мы должны использовать нашу власть для шельмования белых мужчин и женщин, тех, кто еще собирается сохранить свою расовую чистоту. Они будут в Новом обществе подвергнуты остракизму.
Чтобы гои не могли объединиться, их надо убивать и заключать в тюрьмы.
мы воочию убедимся в конце белой расы лишь тогда, когда разрыхленные умы впечатлительных белых детей превратят их в агентов их же собственного разрушения. Уже наши усилия в создании «людей» этого типа для белой расы привели к успехам. Эти мужчины уже не самостоятельные люди.
Люди, вы и ваши предки интенсивно работали, чтобы удостоверится, что у нас будет власть того, чтобы держать судьбу белой расы в своих руках. Теперь мы имеем это.
Погибайте, арийские гои (рогатый скот!)»
The National Observer. – Нью-Йорк,
25 августа 1998 года
http://pandoraopen.ru/2011-05-26/pogibajte-arijskie-goi-rogatyj-skot-2/

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини