«Маруся» провела на Закарпатті другу літературну школу (ФОТО)

1-6 серпня в мальовничому карпатському селі Колочава неподалік озера Синевир відбулась Друга літня літературна школа, організована літклубом «МАРУСЯ».

Обличчя літшколи - учасники, лектори, організатори
Обличчя літшколи - учасники, лектори, організатори

 

Оргкомітет літшколи отримав  129 заявок з різних куточків України, тому довелось відбирати 25 найкращих, звертаючи неабияку увагу на мотивацію кожного учасника. А мотивація у кожного була різна - від висловлювання "дуже хочу" до більш обґрунтованого пояснення того, що ж літшкола може змінити в житті та світогляді кожного зокрема. І таки ті, хто отримав щасливий квиток на літшколу, змогли взяти те, що хотіли (і навіть більше) від лекцій, тренінгів та дискусій.

Програма другої літшколи була надзвичайно насиченою - лекції, тренінги, дискусії, що доповнювались жвавими обговореннями у вузьких колах.  Учасники зазначили, що всі події відбувалися плавно - сніданок переходив у лекцію Стронговського, лекція Стронговського - в тренінг Антона Санченка і т.д. Послухати творчість учасників та лекторів можна було на літературних вечорах, які затягувались мало не до півночі. Суттєво програму розбавляв культурний елемент - екскурсії Колочавою, найбільшим селом Закарпатської Верховини, яке славиться найбільшою кількістю своїх музеїв. Ініціатором таких екскурсій став письменник та журналіст, а заодно і лектор літшколи, Олександр Гаврош, який розповів досить багато цікавих історій про це село. Також літшколярі  мали нагоду потрапити до найбільшого озера Карпат - Синевир.

Лекторами на літшколі були майстри своєї справи, професіонали з багаторічним досвідом - Ілля Стронговський, Завен Баблоян, Антон Санченко, Олександр Гаврош, Богдана Матіяш, Грицько Семенчук, Олександр Ірванець. Кожен з лекторів намагався розповісти все в деталях, показати світ літератури таким, яким він є, а не таким, яким він здається, а також про свій внесок в літературний процес: Завен Баблоян повідав про особливості функціонування книжкового ринку в Україні, про те, як співпрацювати з видавцями з метою видання своєї книжки, а також про особливості електронного книговидання, яке зараз набирає обертів; Антон Санченко доповнив Завена, показавши свою книжку "Нариси бурси", яка з електронної перетворилась на паперову; Стронговський організував дискусію з приводу того, чого не вистачає в сучасній українській літературі, розповів про те, навіщо письменнику блог і що туди писати; Грицько Семенчук розкрив майже всі карти щодо організації літературних фестивалів в Україні і поділився своїм досвідом організації міжнародного літературного фестивалю в рамках Форуму видавців у Львові; Богдана Матіяш дала багато корисних порад для написання гарної літературної критики; Олександр Гаврош дав настанови молодим авторам, як стати відомим і як зацікавити пресу; Олександр Ірванець зацікавив учасників своєю розповіддю про міжнародні гранти тощо.

Міст через річку Тереблю

Під час лекцій

Антон Санченко

Богдана Матіяш

Стронговський

Грицько Семенчук

Олександр Ірванець

Олександр Гаврош

Завен Баблоян та його підопічні

Літератори на Синевирі



І лектори, і учасники, і організатори отримали неймовірний досвід та велику кількість вражень від літшколи. Ось декілька з них.

Ілля Стронговський, поет, дизайнер, перекладач, літературний менеджер:
"Як лектору літшкола показала мені, наскільки добре і світло складається у нас з молоддю - активні, осяйні, радісні люди, що вирують ідеями, ладні сперечатися і дискутувати, брати одне від одного найкраще, ділитися виплеканим і отримувати від того справжнє задоволення. Це по-справжньому змушує вірити у власні сили і надихає. Маю сподівання, що та маса ідей, які оформилися в спілкуванні між лекторами й учасниками, не загубиться, а буде доведена до реалізації, і оце буде справжнім показником ефективності літшколи як форми освіти, зокрема і культурної".

Антон Санченко, письменник, публіцист:
"Дуже вражений молодими учасниками цього збіговиська, оскільки непогано пам´ятаю, що сам не мав і краплі тих цілеспрямованості, наполегливості та позитивності, притаманної сучасним молодим авторам. І бажання розмовляти про речі, які я за інерцією вважав нецікавими молоді. Можливо, коли це покоління стануть цікавити не тільки вірші, суспільство буде приємно здивоване тим, що воно теж може бути позитивним і творчим, а не депресивним і конфліктним, як зараз. Місце проведення обрано теж ідеально. Відкрив для себе Верховину і Закарпаття, які раніше були для мене лише екзотичними локаціями з книг сучасних (і класичних) українських авторів. Та ще й такими смачними і різноманітними обідами жоден київський фастфуд похвалитися не може. А ще якщо пригадати теми інтелектуальних бесід за тими обідами..."

Олександр Ірванець, письменник, сценарист (найбільш дотепне враження у поетичних рядках):

Як хробаки в швейцарськім сирі,
Були студійці гарні й щирі
На літній школі в Синевирі.

Томаш Деяк, Ужгород: "Літшкола була світлою плямою на дощовому літі. Лектори були цікавими і неординарними, а живе спілкування з ними поза лекціями було надзвичайним. Учасники теж дуже потішили. Повернувся з наснагою і бажанням використати отримані знання у першій збірці, а також величезним списком літератури до прочитання і контакт-листом".

Анна Саніна, Київ
: "Я надзвичайно захоплююся категоріями часу і простору. Мені завжди цікаво споглядати, як фізика перетворюється на метафізику завдяки подіям, як часові межі розширюються під штурмом поглядів, слів завдяки осягненню присутності тут і тепер. Саме це відбулося на ІІ Літній літшколі у Колочаві. Неповних шість днів, що у буденності промайнули б сіруватою хмаркою, розгорнулися там принаймні у місяць. Відкритість учасників та організаторів, кмітливість лекторів, доброзичливість оточення та погоди - усе це зробило перебування у школі насиченим та натхненним. Російськомовна у повсякденному житті, я занурилася в бурхливе джерело української мови та закохалася. Тепер вона відчувається в мені наче прозора ріка, на дні котрої видно обтесані камінчики смислів. Думаю, я ще багато чого скажу і напишу саме українською. А поки хотілося б додати короткі словесні портрети лекторів, якими вони мені видалися та відчулися. Отже:

Завен Баблоян - кайфовий чувак, з яким легко сміятися та говорити про явне та неявне; Олександр Гаврош - таємничий (не)знайомець, цінитель м´яких та твердих порід та форм; Олександр Ірванець - одинокий шукач, що святкує життя у всіх його проявах; Богдана Матіяш - тонка, мов промінь вранішнього сонця, така ж сильна; Антон Санченко - неосяжний у своєму внутрішньому морі куритель думок; Стронговський - людина-кіт породи сфінкс з математичним мозком, дуже добрий".

Віталій Нагорний, Вінниця
: "У ІІ літературній школі я, перш за все, познайомився з прекрасними людьми, у яких надзвичайно багатий внутрішній світ. Також я отримав можливість відвідати семінари відомих українських письменників і поспілкуватися з ними в більш неформальних умовах, про що поза школою я не міг би навіть і мріяти. В ході розмов з лекторами та учасниками я знайшов для себе відповіді на важливі для мене питання, що стосуються поезії, моїх текстів та взагалі місця творчості в житті. Загалом участь у літературній школі виявилась неоціненним досвідом, про який я завжди пам´ятатиму".

Олена Клюшник, Рівненська обл.: "Літературна школа - це хороший старт для кожного з нас. Ви не уявляєте, як це приємно шість днів поспіль, з перервою хіба що на кількагодинний сон, знаходитись поряд з людьми, які розуміють тебе, розділяють твоє захоплення, співвідчувають разом з тобою! Всю гаму емоцій не описати кількома реченнями, адже враження від літшколи - незабутні, а отримані знання - надзвичайно корисні. Дуже радісно з того, що в нас є такі якісні проекти, які об´єднують творчу молодь". 

Сусанна Барабанова, Львів: "Що мені дала літшкола?  - Чіткіше бачення літературних і книговидавничих процесів в Україні, однодумців і просто дуже цікаві знайомства, безліч цікавих ідей, натхнення, бажання діяти, на подібних заходах стереотипи завжди лопають, як мильні бульбашки, що дуже тішить, ще сяку-таку критику на мої твори, мені того бракувало".

Ольга Гончар, один з організаторів: "Друга Літшкола виконала своє призначення: учасники та лектори зарядилися натхненням, ідеями, знаннями і тепер мають неабиякий творчий заряд. Випускники школи отримали безцінні знання, розумно використовуючи які, вони неодмінно стануть відомими письменниками. Від себе як організатора скажу, що ми, "Маруся", ростемо і будемо рости. Друга літшкола пройшла на вищому рівні, ніж торік, а наступна буде ще кращою. Уже є побажання, щоб зробити весняну, зимову, осінню. Ну то вже як вийде, звичайно. Але, як кажуть, геніальності немає меж, тому ми і наші учасники будемо розвиватися й далі".

Дмитро Стретович, голова оргкомітету літшколи: "Дуже порадували учасники літшколи. Помітно, що молоде покоління має конкретні цілі в літературі, знає, чого хоче. Так само радий, що лектори підійшли серйозно до літшколи, і кожен з них передав максимум знань і досвіду. В результаті ми отримали 25 задоволених учасників, які їдуть додому із баченням і розумінням того, як їм далі діяти в сучасному літпроцесі. Окрім того, наш проект продовжує діяти, оскільки триває робота над альманахом літшколи. Хочемо встигнути його видати до Форуму видавців у Львові. А потім будуть презентаційні тури, просування наших авторів. Нам важливо і надалі підтримувати учасників літшколи, так би мовити, довести їх у великий світ літератури".

 

Лектори 

Як бачимо, літературна школа цього року була проведена на кращому рівні, і все завдяки спільній праці організаторів, учасників, лекторів, а також завдяки підтримці спонсорів та інформаційних партнерів. Всім велика подяка.

Оксамитка Блажевська, фото: Андрій Бомчик, Буквоїд

09 серпня 2011р.

Теги: Маруся, літшкола, літературний,

НОВИНИ: Культура

11:34
У Мукачеві стартував фестиваль дитячих театрів "Імпреза над Латорицею" (ПРОГРАМА)
16:06
Хор "Cantus" розпочинає концертний тур "Звуки небес, голоси землі"
06:47
Алло
15:00
Сьогодні в Ужгороді стартує ІІ Всеукраїнський конкурс хорового мистецтва імені Михайла Кречка
13:52
В Ужгороді в неділю зірковий склад акторів зіграє одну з кращих комедій XXI століття
11:20
/ 4
В Ужгороді розпочався IV Всеукраїнський фестиваль камерного мистецтва "Під цвітом сакури"
21:09
/ 1
Загублені у коханні
13:56
В Ужгороді вдесяте відкрили виставку-конкурс "Світ писанки"
06:00
Загадкова вісімка
10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
» Всі новини