Архітектура старого Ужгорода вмирає на других поверхах (ФОТО)

Високий темп життя, нескінченна низка переживань і турбот практично повністю поглинає час ужгородців. З самого ранку місто стає подібним мурашником, де кожен виконує свої завдання.

Архітектура старого Ужгорода вмирає на других поверхах (ФОТО)

Ми адаптовуємося, звикаємо, і від нашої уваги вислизають разючі зміни, метаморфози, що відбуваються з Ужгородом, зокрема з архітектурою старого міста. Часом хочеться зупинитися ненадовго і оглянутися навколо.

А якщо і зупинимося, то що ми побачимо? Більшість будинків старої частини міста давно вже втратили свій вигляд. Перші поверхи заполонило безліч магазинів, забігайлівок, пластикових аптек і так далі. Можна сказати "все що душа забажає", от тільки не подобається ужгородцям те, що їм щодня доводиться бачити. Часом здається, що старе місто було витіснено на другі поверхи. Але навіть те мале, що залишилося, ми не зберігаємо, а значить, воно приречене на загибель.

Ужгород - місто контрастів 

Багато жителів міста, звичайно, помічали, що будівлі, які мають історичну цінність, найчастіше є сусідами найдорожчих магазинів, готелів чи ресторанів. Паралель сформованій ситуації можна провести, мабуть, з Індією, де поряд з модерними хмарочосами знаходяться цілі квартали нетрів.

Бізнес підкорив все, а те, що не є прибутковим, залишається поза увагою міської влади. Потріскані фасади, обвалена ліпнина, різноманіття всіляких вивісок і навіть дерева на дахах будинків "прикрашають" старий Ужгород. Однак саме ця частина привертає туристів, які, у спробах розгледіти залишки славного минулого міста, натикаються поглядом на обшарпані прапори, графіті, вивіски, і парасольки отруйного кольору з рекламою не менш отруйного пива.

Модерн?

Збереження архітектури Ужгорода та його історичного обличчя давно стало гаслом представників місцевої влади. Але в той час, як ці слова вкотре розбурхують свідомість містян, за рогом йде будівництво чергового скляного монстра типу "Луксора", "Панорами", офісного центру біля площі "Поштової" і т.д.

 Практично всі сучасні будинки будуються по одному типу: спочатку споруджується основа, і тільки потім на неї "навішують" фасад. А він може бути будь-якої форми, виконаний в будь-якому стилі. Але замість того, щоб уніфікувати вимоги до зовнішнього вигляду будівель, на рівні закону, зробити їх прийнятними з точки зору архітектури та правил містобудування, перевага віддається вищепереліченим "скляним монстрам".

Тут колись був Ужгород. Символізм

Світлина державного прапора, представлена ​​нижче, ідеально передає стан речей в місті. Все те, що варто зберігати і берегти, те, що в деякому сенсі свято, ми витісняємо на другий план, на другі поверхи, де воно непомітно для всіх тихенько гине. Якщо такі тенденції збережуться, то цілком можливо, що в недалекому майбутньому екскурсоводи будуть повторювати лише одну фразу: "На цьому місці колись був Ужгород ..." 

Андрій Шехтер, Вся Закарпатська Правда

03 серпня 2011р.

Теги: Ужгород, архітектура, місто

Коментарі

ура! 2011-08-14 / 19:10:00
ужгород найєвропейськіше місто світу, а ужгородці - молоцці!

Микола 2011-08-08 / 18:01:00
Архітектури міста давно не існує.Від мерії містіа потрібно вимагати поверненя стану міста до 1930 року . В ті роки у місті були:дороги і тротуари,цілодобове водопостачання,гарно продумане опалення установ міста взимку,була інтелігенція,місто було чистим,працювало нічне освітлення міста,працювали фонтани (а не задвижки ,які стоять памятником на водоканалі,як символ безводності міста,і значимості директора ,що закриває воду

Magyar Ember 2011-08-07 / 15:29:00

У меня сложилось такое впечатление, что ни мэр Погорелов, ни его администрация относительно реставрации старой части города ни на телевидении, ни в медиа никакой дискуссии не желают.

Но, в принципе, ответ на решение этой проблемы населению дать они обязаны.

п. тамара 2011-08-07 / 07:55:00
Так плавно з теми архітектури міста перейшли до теми депутатів.

Ігор Баран 2011-08-06 / 22:11:00
Не знаю, хто "Антон", але пропозиція щодо блогу мені цікава, якщо не полінуюсь, то на днях напишу, саме про депутатство. ОК, згоден

2011-08-05 / 20:44:00
деякі обєкти на фото, ще до сих пір, красуються в їх оригінальному, угорського періоду, зовнішньому риштуванні та покрасці, якій вже мабуть понад 80-90 років.

А загалом саме красномовне - останнє фото.
У чарівному автентичному австро-угорському кованому прапороносці увіткнено .... скажімо просто, щоб не лаятися, щось, що надзвичайно красномовно символізує сучасний стан та долю старовинного міста над Унгом. За це автору, Андрію Шехтеру, респект за такий сміливий, реалістичний та влучний погляд на нашу сучаснсть.

2011-08-05 / 20:29:00
Антон, 05.08.2011 14:41

" ... писав – і що? "

Антоне, приємно бачити, як ви мужнієте та усвідомлюєте українські реалії.
Водночас дуже шкода , що ці реалії у нас такі сумні.

Magyar Ember 2011-08-05 / 18:27:00

2 Ігор Баран, 05.08.2011 09:57

"у старій частині міста архітектура погоджує перебудови в основному перші поверхи. У других поверхів власники зазвичай інші і на них ніякого впливу нема і бути не може." (ц)

В каждом городе в Европе существуют предписания по отношению к владельцам,
касающиеся сохранения облика города. При помощи этого муниципального юридического регулатива контролируется вся картина города. В не зависимости от парциальной собственности такой модус должен функционировать и в Ужгороде.

п.Тамара 2011-08-05 / 16:57:00
"всі люди є частиною якоїсь проблеми"
Зараз існує одна проблема - це депутати і люди які цих депутатів делегують.
А депутати навіть не пам"ятають за що і як вони голосують і кому доручають свої картки. Їм же все байдуже.

п. Тамара 2011-08-05 / 16:41:00
Ігорю, я якраз не є ділетантом, як ви , в проектуванні. І тому, знаючи " всю кухню" , написала як має бути. Добре знаю,як ви кажете, "нормативні акти" ,тобто ДБН України, а також Державні стандарти України. Але мова не про будівельні стандарти, а про погодження проектів головним архітектором міста. Від його фаховості залежить обличчя міста в майбутньому. На початковій стадіі проектування ще можно щось виправити, а коли об"єкт здан в експлуатацію, то його вже не знести і він на роки буде докором нашим сучасним архітектором за спотворений образ міста.

2011-08-05 / 15:03:00
Антон ти помилився.... Ігор Баран був депутат від Батьківщини, як і інші депутати просто приліг під крило мера. тому і сам не знає за що голосувала його картка, як він висловився у коментарі Ігор Баран, 05.08.2011 14:05.
Антоне, всі люди є частиною якоїсь проблеми, іще товариш Сталін писав. Щодо конкретного голосування, то я його навіть не памятаю, можливо "голосувала карточка", можливо і сам.


Ігор, це брутально так говорити.... тепершні депутати теж голосували не думаючи, коли проголосували за те, щоб жителів гуртожитку викинули на вулицю.

І ще, до Антона, п.Тамари та Ігоря Барана - ця тема цікава, пропоную вам обєднати зусилля у бородьбі з імперіалізмом та буржуазією.

Антон 2011-08-05 / 14:41:00
Пане Баран, я вжив слово «колеги» у значенні партійців, конкретніше – «єдиноцентристів». Я знаю, що у цей склад ради Ви не потрапили. Але саме від «ЄЦ» Ви балотувались у раду минулого року. І саме фракція «ЄЦ» минулого місяця відхилила зміни до Регламенту про відкритість голосування.Тому, нНаступники вони Ваші, чи колеги – не суть важливо. Якщо вже прискіпливо поставитись, то вони і наступники, і колеги.
Я не думаю, що питання статті є суто питанням других поверхів. Мені видається, що автор підняв питання архітектурного обличчя міста, а не обмежив її аспектом других поверхів. Проблема включає як треті поверхи, так і збереження ансамблю й обличчя міста, які нівечать оці «Луксори» та «Леони». І Ви, як людина, яка голосувала за надання зеленої зони під черговий архітектурний «шедевр», долучилися до проблеми. На жаль, не можу сказати, що до її вирішення.
Писати чергову статтю натхнення не маю. На цю тему писав – і що? Писав і про відкритість міської влади – і що? Як голосував той же «Фронт Змін» по питанню відкритості голосування? Зі слів місцевої «Батьківщини» – соратники Яценюка не підтримали відкритість у міськраді. Сайт місцевого «ФЗ» – традиційно мовчить про роботу фронтзмінівців в Ужгородській міській раді чи Закарпатській обласній. То навіщо мені витрачати час і писати щось? Якщо чесно, своєю відповіддю Ви заінтригували мене не менше, ніж свого часу пан Баганич з «ФЗ». Тому вже краще Ви напишіть про власний досвід тривалої адаптації депутатів, перед тим як вони починають розуміти, за що вони і їхні карточки [sic] голосують.

Ігор Баран 2011-08-05 / 14:05:00
1.Антоне, всі люди є частиною якоїсь проблеми, іще товариш Сталін писав. Щодо конкретного голосування, то я його навіть не памятаю, можливо "голосувала карточка", можливо і сам. На початку каденції не все бачиш.
2.Щодо голосування нещодавного "моїх колег" то скоріше "наступників", я не депутат.
3.Не варто питання других поверхів переводити в питання мого, чи їще чийогось голосування. Напишіть статтю на цю тему і я можу долучитись до дискусії.
4.Шановна п.Тамаро, щодо "що мало стати умовою затвердження проекту" напевно існують нормативні акти, понад які ні архітектор, ні хтось інший вимагати не може.
Ваша субєктивна думка можливо і слушна, але не більше, ніж субєктивна думка.
5.Я до 10 років жив саме на вулиці Толстого, там, де зараз "новий" корпус швейної фабрики. На мою субєктивну думку вулиця у її тодішньому вигляді була нічим не краща за сьогоднішню

Антон 2011-08-05 / 12:22:00
Пане Баран, не варто раціонаілізувати про відкритість/закритість голосування. Ви стали частиною проблеми під час Вашого депутатства, віддавши зелену зону під сумнівну забудову.
Щодо закритості голосування. Так нещодавно Ваші колеги з "ЄЦ" та інших фракцій відхилили рішення про відкритість голосування в Ужгородській міськраді. Тому не треба ля-ля.
І останнє. Дайте, будь ласка, пряму і чесну відповідь, з яких міркувань Ви віддали зелену зону на пл. Б. Хмельницького під забудову? Можна відповісти тут, можна -- у власному блозі. Заздалегідь вдячний.

п. Тамара 2011-08-05 / 11:26:00
Так, "Леон" будувався на місці приватної старої забудови. Але спочатку архітектура видає архітектурне -планувальне завдання в якому є конкретні умови. Такою умовою повинна була стати умова уписати данний об"єкт в існуючий ансамбль. Якщо головний архітектор в чомусь мав сумніви. то він повинен був скликати техраду і вона колегіально затвердила би чи ні проект. Може техради вже не існують?
А гол.архітектори слухняно виконують тільки забаганки замовника?
"Люксор"- новобудова на старому місці / і немаленька споруда /. Навіть по вашому уявленню вона повинна погоджуватись архітектором.
Навіть, щоб побудувати на своєму подвір"ї маленьку хатку треба мати дозвіл , зробити проект і узгодити його з архітектурою.




Ігор Баран 2011-08-05 / 09:57:00
Щодо погоджень архітектури, вони стосуються лише новобудов ( або перебудов). Якщо мова йде про будинки у старій частині міста, де купка власників, то архітектура погоджує перебудови, це в основному перші поверхи. У других поверхів власникизазвичай інші і на них ніякого впливу нема і бути не може.
Що стосується "Леона", то він збудований на місці старої забудови, приватної.
По голосуванням можна писати хоч що, тому що вони були непублічними за нашої каденції.
На жаль, і зараз результати голосувань можут отримати лише голови фракцій.

Карл Смутко 2011-08-04 / 23:16:00
У цілому світі ремонт будинків що мають історично-архітектурну цінність дотується державою, або місцевою владою, якщо є фінансова можливість. Якщо такої можливості немає, то відповідно і претензій до власників просто не може бути, адже такий ремонт обійдеться набагато дорожче.

2011-08-04 / 23:01:00
Він. рідненький. Голосував і віддав.

Антон 2011-08-04 / 22:19:00
Так чи не пан Ігор Баран віддав ділянку на пл. Хмельницького під черговий "Леон" і "Луксор"?

п.Тамара 2011-08-04 / 21:53:00
Хочу зауважити Ігорю Барану, що гоовний архітектор кошти не виділяє, це правда, але він ПОГОДЖУЄ проекти. Від нього залежить чи "вмре стара архітектура міста".
До речі, хіба не депутати виділяють ділянки під забудову? Від них залежить чи будуть віддані землі міських зелених зон під забудівлю різних таких . "Luxor"-ів
А то у нас завжди всі " ні при чому".

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини