Найбільша проблема Європи

Захід гадав, що Гітлер створить маріонеткову Українську державу на землях Закарпаття і Галичини, тому не підтримав ініціативу появи Карпатської України

Мадярська навала. Угорська ілюстрація завоювання Карпатської України в березні 1939 року
Мадярська навала. Угорська ілюстрація завоювання Карпатської України в березні 1939 року

Мюнхенська конференція за участю Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії 29–30 вересня 1938 року й передача Судетської області Чехословаччини Третьому Рейху продемонстрували в найгіршому вияві політику "умиротворення", яку проводили західні держави щодо країн-агресорів у Європі. Велика Британія і Франція фактично погодилися визнати Центральну Європу "внутрішнім доменом" Гітлера, а його експансію на Схід – "природним процесом". У постмюнхенський період українське питання після тривалої перерви знову з'явилося на порядку денному в міжнародних колах, що було пов'язано з проголошенням української автономії за Карпатами. 
   
Німецькі плани
  
11 жовтня 1938 року Підкарпатська Русь після 20 років зволікання з боку Праги отримала автономний статус у складі триєдиної Чехо-Словацької Республіки. Автономію Карпатської України було проголошено в той момент, коли західна дипломатія губилася в здогадах щодо найближчих планів Гітлера й обмірковувала засоби захисту західноєвропейських країн від можливої нацистської агресії. Оскільки переважала думка, що Німеччина кинеться завойовувати Україну, автономію Карпатської України у західних столицях розцінювали як німецьку ідею, перший етап на шляху завоювання Радянської України. Відчуваючи сильну загрозу з боку Росії, західні уряди розраховували, що "українська карта" Гітлера стане засобом для спрямування німецької експансії на Схід. 

Попри стриманість Німеччини в питанні автономної Карпатської України, західні дипломати помилково вважали, що її пропаганда цілком спрямована в бік українського націоналізму. Так, колишній британський прем'єр-міністр Девід Ллойд-Джордж був переконаний, що фюрер, до того як розгорнути дії проти Радянської України, відокремить Західну Україну від Польщі, щоб об'єднати її з Карпатською Україною та створити васальну Українську державу. Посол Франції в Берліні Роберт Кульондр був тієї самої думки. Він вважав, що Німеччина хотіла забезпечити собі першу скрипку в Центральній Європі, завоювати Чехо-Словаччину й Угорщину і після цього заснувати "Велику Україну" під німецьким контролем. Незважаючи на те що західні дипломати у власних інтересах сформували та навіювали через засоби масової інформації міф про німецькі плани щодо створення "Великої України", у 1938–1939 роках українське питання знову вийшло на міжнародну арену й почало активно обговорюватись у світовій пресі, набувши загальноєвропейського звучання.

Англо-американські перспективи 
  
У цей час українська проблема не сходила зі шпальт британської преси, зокрема видань News chronicle, The Times, Daily Express, Daily Telegraph, Munchester Guardian. Британські медіа містили близько 520 згадок про Карпатську Україну. Пильно відстежували події в Карпатській Україні "король американської преси" The New York Times, у Франції – Maten тощо. Українське питання стало предметом роздумів та обговорень міністрів, дипломатичних представників і громадських кіл. 
  
Що більше в Карпатській Україні утверджувався внутрішній спокій після відкликання Угорщиною свого плану вторгнення на територію краю в листопаді 1938 року, то більше українське питання в загальнополітичному сенсі почало європеїзуватися та усамостійнюватися без німецької участі. 25 листопада 1938-го німецький посол у Празі Андор Генке повідомив Берлін, що Карпатською Україною та українським питанням цікавляться британські дипломатичні кола. З цією метою до Чехо-Словаччини окрім журналістів прибули фахівці зі східноєвропейських питань та британські політики. Наприкінці листопада 1938 року уряд Англії почав вивчати українську проблему. Специфічний інтерес до Карпатської України виявив представник Міністерства закордонних справ Великої Британії лорд Рансімен. На Закарпаття приїжджав також британський політик-лейборист Вільям Веджвуд Бенн. Книжку з описом вражень від побаченого в Карпатській Україні написав журналіст Майкл Вінч. 
  
Ще в грудні 1938-го британці визначали Карпатську Україну як обмежений феномен і поводилися доволі стримано в східноєвропейській політиці. Хоч Англія мала власні концепції стосовно українського питання, вони не поширювалися на Карпатську Україну чи Польщу. Позиція Лондона ґрунтувалася на тому, що Німеччина рано чи пізно розпочне створення "Великої України". Британія в такому разі мала змиритися з експансивною політикою Третього Рейху в цьому регіоні. 
  
З реалізацією німецької політики у створенні "Великої України" та спрямуванням німецької агресії на Схід британські кола не тільки пов'язували плани щодо захисту своїх колоніальних володінь та підмандантних територій від нацистської загрози, а й сподівалися таким чином послабити Радянський Союз за рахунок вилучення індустріальних та аграрних ресурсів Наддніпрянської України. За цих умов Лондон був готовий навіть змиритися з виникненням політичних та військових проблем для Польщі. 
  
1 лютого 1939 року в Лондоні виступив головний речник українського питання у Великій Британії, член Англо-українського комітету, британський журналіст Ланселот Лоутон із доповіддю на тему "Україна: найбільша проблема Європи". Аналізуючи найближчі потенційні устремління нацистської Німеччини, Лоутон зазначав, що головною метою наступної німецької експансії буде Україна з її унікальними ресурсами та географічним положенням. Британець закликав офiцiйний Лондон підтримати Україну й українців у їхніх прагненнях до свободи i висловив переконання, що такі кроки відкриють новий шлях до вирішення багатьох європейських проблем. Однак рекомендації та попередні напрацювання з української проблеми Англо-українського комітету, до якого входили британські парламентарії, політики, військові, історики та журналісти, не були враховані британським урядом Невілла Чемберлена, який фактично погодився визнати Східну Європу зоною переважаючих інтересів Німеччини. 
  
Свідченням європеїзації українського питання може бути розробка на початку лютого 1939 року департаментом заморської торгівлі британського МЗС проекту створення незалежної України. Аналізуючи економічні аспекти, британці припускали, що відокремлення України від Радянського Союзу може спричинити остаточний колапс радянської економічної системи та розпад СРСР.
 
Спостережливі американські дипломати помітили, що на відміну від небувалого розголосу в західноєвропейській пресі щодо української проблеми в контексті створення автономної Карпатської України німецькі засоби масової інформації демонстрували дивовижну стриманість або ж цілковиту тишу. У доповіді на адресу президента США Франкліна Делано Рузвельта американський посол у Варшаві Дрексел Бідл 15 грудня 1938 року зазначав, що "німецькі пропагандисти змусили зарубіжних кореспондентів працювати на їхню користь", фокусуючи увагу світової спільноти на проблемі "Великої України". Американець дійшов висновку, що кампанія в пресі інспірована самим Берліном і є тактичним маневром, спрямованим на маскування справжніх цілей німецької політики в Східній Європі. Посол США вважав, що Німеччина не стане ініціювати війну з Польщею, Румунією та Радянським Союзом через українську проблему.

Поряд з цим у британських колах серйозно розглядалась можливість початку війни в Європі через українське питання. З цією метою за посередництвом британських дипломатичних представництв вивчались реакції Москви, Бухаресту та Варшави на німецькі плани щодо створення "Великої України". Особливо увага зосереджувалась на позиції Радянського Союзу – головного об'єкта німецьких зазіхань. Передумовами для постання незалежної Української держави, на думку британського посла в Москві Дж. Верекера, могли бути: 1) наявність потужного самостійницького руху в Радянській Україні, з яким Москва не могла впоратись, та 2) удар ззовні.

Перша перспектива оцінювалась як вельми примарна (незважаючи на визнання українців волелюбною нацією), з огляду на масштабні радянські репресії та ізоляцію підрадянського українського суспільства від зовнішнього світу. У цьому аспекті зверталась увага на різницю у сприйнятті  самостійницького руху з боку молодшого покоління, вихованим у комуністичному дусі, та старшої генерації, що пам'ятала Українські визвольні змагання 1917-1921 рр.; вакуумний розвиток підрадянської України; розпорошеність контактів між частинами українського народу в Польщі, Румунії та Чехо-Словаччині. Український самостійницький рух, на думку британців, міг розвинутись в УРСР лише під впливом зовнішньої пропаганди та допомоги Західної України.

З точки зору перспектив другої альтернативи аналізувались різні перешкоди, які стояли на шляху до німецького вторгнення в Радянську Україну. У своєму посланні до міністра закордонних справ Великої Британії лорда Галіфакса від 9 січня 1939 р. британський посол у Москві Джордж Верекер підсумував, що українське питання є значно перебільшеним у міжнародних колах.  

Європейська громадськість могла лише здогадуватись про німецькі плани переоблаштування Центрально-Східної Європи та подальшої долі Карпатської України. Нічого з таємних інструкції Гітлера не було оприлюднено. Успішність фюрера як дипломата полягала в тому, що він, вдало маскуючи свої справжні наміри, створював хибне уявлення про цілі німецької політики на Сході в очах міжнародного світу.

Наприкінці січня 1939 р. за допомогою гітлерівської служби безпеки (СД) у європейських дипломатичних колах було поширено інформацію, яка свідчила про згасання зовнішньополітичного інтересу Німеччини до української проблеми в Підкарпатській Русі. Внаслідок цього в перший тиждень лютого 1939-го інтерес до Карпатської України на Європейському континенті різко знизився.

Невизнана держава

Проголошення незалежності Карпатської України залишилось поза увагою Заходу. Жодна країна світу не визнала самопроголошеної Української держави. Після невдачі з отримання протекторату від Німеччини уряд Августина Волошина апелював до демократичних держав. Ще 14 березня 1939-го офіційний представник хустського уряду в Празі Вікентій Шандор поінформував американського посла Вільяма Карра про проголошення незалежності в Хусті. 16 березня 1939 р. міністр закордонних справ Юліан Ревай, перебуваючи в Берліні, передав через французьке посольство телеграму до уряду в Парижі з проханням дипломатичного втручання в Будапешт з приводу угорського вторгнення на територію Карпатської України, як колишньої складової Чехо-Словацької республіки. Однак  Міністерство закордонних справ Франції мовчало. 

Під час окупації Карпатської України угорськими військами 15-18 березня 1939 р. Великобританія та Франція вдали, ніби карпатоукраїнське питання є внутрішньою проблемою Угорщини. Зокрема, під час згаданих подій британський посол у Будапешті Кедоган засудив угорську агресію як акт насильства, однак ні він, ні міністр закордонних справ Великобританії лорд Галіфакс та прем'єр-міністр Невілл Чемберлен ніколи не висловлювали офіційного протесту на адресу Будапешту. В той же час міністр закордонних справ Франції Джордж Бонне прямо привітав угорського посла в Парижі, розглядаючи угорську окупацію Карпатської України не як співучасть разом з Німеччиною у розчленуванні Чехо-Словаччини, а як цілком незалежний від Берліна акт. На довгий час після подій 15 березня 1939-го українське питання перестало бути на порядку денному у міжнародній політиці. Однак порушеною у зв'язку з утворенням Карпатської України у 1938-1939 рр. проблемою бездержавності українців не можна було більше нехтувати і стримувати її. Попри німецький вплив, у 1938-1939 рр. українське питання актуалізувалось в світі. 

Цитата:

Із виступу британського журналіста Ланселота Лоутона 1 лютого 1939 р. у на засiданнi членiв Близько- i Середньосхiдного товариства в Лондоні:

"Якою має бути позицiя Великої Британiї? Наша позицiя, я вважаю повинна бути та, що й в українцiв. Ми повиннi стояти на боцi України i на боцi кожної держави, яка готова допомогти їй на прийнятних для неї умовах. Іншими словами, ми повиннi прагнути того самого рiшення, якого бажає сама Україна. І я переконаний, що це так само в наших iнтересах, як i в її.

Наближаються великi перемiни у Схiднiй Європi, i проб леми, подiбнi до українських, виникнуть не тiльки там. Якщо цi проблеми розв'язувати в новому дусi i новими способами, то необхiдно знайти такi засоби, реалiзацiя яких дозволить малим i молодим нацiям жити незалежно поруч iз старими та сильними нацiями".

Із повідомлення французької радіостанції у Страсбурзі 16 березня 1939 р.:

"Європа досі недооцінювала карпатських українців. Вони, хоч не мають належної кількості зброї і амуніції, по-геройськи боронять у Карпатах свою державність перед величезною мадярською навалою. Цим вони подали доказ своєї державотворчої здібності і полум'яної любові до своєї Батьківщини та відчайдушного завзяття. Тому вони заслуговують, щоб їм у цій боротьбі допомогти".

Із повідомлення кореспондента американської газети "Нью-Йорк Таймс" Ен МакКормік за 16 березня 1939 р.:

"Зі всіх неймовірних епізодів при упадку Чехо-Словаччини найфантастичнішим є те, що сталося впродовж трьох останніх днів у Карпатській Україні. У вівторок, ця найменша частина тричленної Чехо-Словацької держави воювала з чехами. У вівторок увечері проголосила себе незалежною державою. В середу рано чеські прапори були зняті, чеське військо у повній утечі і українські барви видніють у всіх вікнах столиці Хуста... Найбільший бій в цих багатих подіями днях не відбувся в Празі, або Братиславі, але в Хусті (...) Чому Січ продовжує таку безнадійну боротьбу? Чому мадярська армія стрічає стільки перешкод в здобутті території, що її боронять вояки-аматори?".

Із статті американського президента американської Асоціації закордонної політики Роберта Бюела у журналі "Current History" (травень 1939 р.):

"Українська проблема набирає значення не тільки через Німеччину, але вона розвивається природньо через самих українців. Коли український рух у XIX ст. був великою мірою ділом горстки інтелектуалістів, то тепер дух націоналізму полонить широкі маси українців, вороже наставлених до Польщі, бо вона мало що зробила для поліпшення їх життя. Зовсім природньо є вважати, що український націоналістичний рух, так, як колись Американська Революція, прийняв би закордонну допомогу кожного разу і звідки б вона не прийшла".

Олександр Пагіря, для Закарпаття онлайн

25 липня 2011р.

Теги: Карпатська Україна, Гітлер, Угорщина

Коментарі

Словянин 2011-08-13 / 20:53:00
Олександр Пагиря – співробітник СБУ. Приємно, що правильні люди присутні і у цій структурі. П. Олександр причетний до розсекречення архівних матеріалів НКВС, МДБ, КДБ і т. п… Найбільш смішно, точніше сумно – наступне: коли СБУ розсекретила прізвища співробітників НКВС та партійного апарату, причетних до геноциду українського словянського народу, себто голодомору, сіоністські організації звинуватили українську спецслужбу у… антисемітизмі. Це не дивно, бо кожне друге-третє прізвище слов’янофобів є доволі характерними… Коли ФСБ оприлюднить прізвища слов’янофобів, причетних до геноциду російського народу – можна буде зробити конкретні висновки. І тільки тоді нормальні українські та російські націоналісти зрозуміють, як довго по їх вухах прогулювались господарі сучасних ЗМІ та освітньо-наукової системи.

тарас 2011-08-12 / 16:41:00
Закарпатець, 05.08.2011 14:04

тому ти й "Закарпатець", що не розумієш різницю між нацією і народом, а послуговуєшся жидівськими штампами

Закарпатець 2011-08-05 / 14:04:00

Если почитаете передовые издательства США, Великобритании, Франции, Германии, Швейцарии, ....,
то увидите, что термин "нация" употребляется только в контексте - народ. Обязательно в сочетании, где речь идет о всем народе, всех народах населяющих то или иное государство. Поэтому философы отдают предпочтение термину - PATRIA.

Це я 2011-08-05 / 07:30:00
Nemzeti - і є національний, а національний дух - nemzeti szellem.
Патріоти ті, які люблять свою країну, а націоналісти - свою націю. Погодьтеся, не потрібні абиякі здібності, щоб відчувати різницю.
Я просто за те показав угорською, що маючи на те своє слово, а не міжнародне, у лібералів та лівих не виникає такий спротив почувши його.
А по відношенню до ідеології ІІІ. Рейху використовували фашізм.

Закарпатець 2011-08-05 / 01:07:00

"nemzeti" - насколько я понимаю это выражение переводится на русский (украинский) язык, как всенародный, межнациональный, интернациональный.....
"nemzeti" не употребляется в смысле национальный дух.

Понятие "націоналізм дискредитували ті які є насправді шовіністами". "Воно отримало негативну окраску у 20. ст. завдяки комуністів" (ц)

Это абсолютно не верно!!!

Дискредитировал эти понятия III-Рейх.

Чтобы отмежеваться от идеологии III-Рейха нынешняя цивилизация воздерживается от употребления этого термина. Вместо него употребляется термин PATRIA.
В тех кругах, в которых общаюсь я, а это не так называемые "подвальные нацюки", предпочитают идентификацию под лозунгом : Memento Patria! (Незабывай Родину!) или Patria et Libertate! (Родина и Свобода!)

П.С. ВО Свобода? Боже упаси! Тфу!

Це я 2011-08-04 / 08:42:00
Я вважаю, що є здоровий націоналізм. Це слово дискредитували ті які є насправді шовіністами.Воно получило негативну окраску у 20. ст. завдяки комуністів.
В угорській націоналізм звучить м"якше: nemzeti.
Мене не дуже хвилює суспільна думка до моєї особи.

Закарпатець 2011-08-04 / 01:58:00

Поява однієї ластівки не означає, що вже літо. Якщо ви себе вважаєте толерантним, то це не значить що ви дійсно толерантні. Суспільство повинно вас таким визнати.

"Я себе вважаю толерантним націоналістом" (ц)

Якщо ви толерантні, то чому акцентувати увагу на націоналізмі?
Кого такого ви бачили?

Це я 2011-08-03 / 23:01:00
Ганзі...

Вам лишився зробити один крок: мужньо визнати, що не існує в нас тут ані кращих, ані гірших народів. Безгрішних немає! В історії кожного народу є чорні сторінки. Одні визнають помилки та вчаться на них, інші починають гріх героїзмом називати. Я себе вважаю толерантним націоналістом. Своїх поважай, інших не принижуй.
Ми не настільки різнимося, щоб не могли жити разом. Дотепер получалося.

Ганзі, малтер! 2011-08-03 / 18:03:00
До питальних знаків:
"до себе за перевал на родину ???" - то собі оберніть на себе і своїх друзів-родичів мадяронів. Забирайтесь назад в Азію за Урал, до МарійськоїАССР - звідки прилізли. Там ваша пра-Батьківщина.
Ми містні з діда-прадіда! І галичанство попрошу не ліпити.
А до швабських хиж якраз переселились наші ж бойки-гуцули з Верховини. Поїдьте хоча б до В.Коропця, поцікавтесь.
"що виграло Подкарпаття" - витання реторичне. А ко го знає? Питання не в тім - а я вони поводяться тепер цівілізовано. Хоча тут і грішили під час війни прислужуючи німцям, як фольксдойчі; і полюбляли видати "ти суснак фонячий". Теж далеко не ангели.

??? 2011-08-03 / 14:24:00
А може, тоді почнете з себе,повчитеся від цивілізованих ???
Поповертаєтеся до себе за перевал на родину ???
Усвідомите у чому винні ви та ваші батькі-діди, та співплемінники, і почнете будувати своє майбутнє на новій пра-Батьківщині ??? Ше й другим допомагати будете ???
Ви цивілізована нація ??? Виїдете - і ніхто ніяким реваншизмом не страждатиме, ніхто з вас землею назад не маритиме, нихто про репресії не горланитиме ???
І треба вам тота «Велика Україна» ???

Ви готові вчитися від цивілізованих ???

І що виграло Подкарпаття, ош власні шваби повиїжджали ???

Хіба на їх місце на поналізало всякого ззаперевального «цивілізованого» непотрібу та уселилося до швабських хиж ???

Ганзі, малтер! 2011-08-02 / 10:59:00
А мені подобаються наші колишні закарпатські німці - швабіци. По селах довкола Мукачева їх було дійсно багато! Виїхали - і ніхто ніяким реваншизмом не страждає, ніхто землею назад не марить, нихто про репресії не горланить. Цівілізована нація. Усвідомили, у чому їх батьки-діди і співплемінники винні і будують своє майбутнє на новій пра-Батьківщині. Ше й другим допомагають.
І не треба їм "Гросс Дойчлянд-у".
Вчіться від цівілізованих!

АНОНІМ 2011-08-01 / 15:18:00
тарас, 28.07.2011 01:46 ЧОМУ ТИ ТАК ЩО ТИ МАВ НА УВАЗІ АДЖЕ НЕ ВСЕ ТАК ПОГАНО

Мабуть мадяри таки до цього доведуть своєю ненавистю до українців та України 2011-07-31 / 22:07:00
тарас, 28.07.2011 01:46
M.E., 28.07.2011 01:26

волинські події починалися, зокрема на верецькому перевалі, а зараз на волині 95%-українці.що поляки хотіли, те й отримали. у вас ще все попереду...
На волині поляків здається жив більший відсоток ніж є мадярів на Закарпатті

2011-07-30 / 13:52:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Адмін


 

KK 2011-07-30 / 00:58:00
'Тобто, загалом це мають бути курси, передумовою до яких є видалення частини головного мозку, відповідальної за самостійне мислення... :)))'

Тобто, вишколювання для поневоленого суб-етноса мадярського народу (напевно і вони були сьоме плем'я, якою історією ще не повно доцінилось?) яка сйогодні називається 'русинським'. :-)

2011-07-29 / 21:53:00

так, хто запросив німецькі та австро-угорські війська до Києва і за їх допомогою дав відпір більшовикам, не УКРАЇНЕЦЬ Скоропадський !?

2011-07-29 / 21:50:00
2 анонім, 29.07.2011 21:32

кляті задрали ?! тоді їжджай на родіну !

2011-07-29 / 21:32:00
При всій толерантності вибабачайте , але ви вже задрали кляті мадяри. Цеж гарна історична стаття, при чому об'єктивна. А ви туй про усяче гімно говорете. Звами нема про шо розмовляти. Мабуть нічого і коментарі дивитися :0

2011-07-29 / 21:30:00
2 тарас, 29.07.2011 18:33

м...дак ! то була імперіалістична війна і степи були не України а Малоросійських губерній Російської імперії.

мабуть дуже добре ви себе почували під царською владою з Ємськими указами та Валуєвськими циркулярами !

або булисьте такі міцні, що і без німецької та австро-угорської допомоги у боротьбі проти царату, годністе були здобути на початку 20 ст. собі самостійність од Москви !?

так, хто запросив німецькі та австро-угорські війська до Києва і за їх допомогою дав відпір більшовикам, не Скоропадський !?

як Ленін уклав Брестський мир і опинилистеся один на однин із юдо-більшовиками так одразу хрест можна було покласти на ваших самостійницьких потугах !

Невігласе !

правильно написав тобі P. jegyző, 29.07.2011 15:40, читай і перечитуй той пост, поки не просвітлієш!

Istvan 2011-07-29 / 20:41:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування" - коментар не стосується теми обговорення. Адмін

НОВИНИ: Політика

20:41
/ 1
Захищаючи Україну від московської орди, поліг Ярослав Багрій з Камʼянського Берегівського району
10:49
Жителю Сюрте на Ужгородщині, що переправляв "ухилянтів" до Словаччини, повідомили про підозру та "запобіжно" присудили домашній арешт
10:57
В Ужгороді "безправний" водій незаконно обладнав свій Opel проблисковими маячками
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 24
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
11:14
У Глибокому на Ужгородщині, поки господар поїхав до Ужгорода, в його дворі вигоріла надвірна споруда
11:00
Закарпатські поліцейські зібрали зібрали 2,5 млн грн і закупили 133 FPV-дрони для штурмової бригади "Лють"
19:56
/ 6
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
» Всі новини