Ужгородські роми обіцяють й надалі боротися за свою школу (ФОТО)

Останнім часом в Ужгороді почали активно «оптимізувати» школи. Черга «оптимізації» дійшла і до ЗОШ № 14. Координатор проекту «TOUCH» Зіта Баторі-Тарці каже: «Раніше хотіли закривати школу, аргументуючи це тим, що школа знаходиться в аварійному стані. За підтримки проекту було відремонтовано класні приміщення, спортзал та їдальню. Школа повністю відповідає нормам і пристосована до навчального процесу».

Ужгородські роми обіцяють й надалі боротися за свою школу (ФОТО)

Оптимізують також школу І-ІІ ступеня в мікрорайоні "Горяни". Вчителі і батьки обох шкіл насторожено ставляться до оптимізації.  Якщо закриють старші класи дев'ятирічки, то автоматично зменшиться кількість учнів і в початкових класах, тому що батькам буде важко водити своїх дітей в різні школи. До того ж будуть потрібні кошти на автобус, а школа в  обох районах не тільки навчальний заклад, але і свого роду реліквія.

Через недостатню кількість учнів міська влада збирається реорганізувати Ужгородську школу № 14 у початкову школу. Учнів старших класів та напрацьований педагогічний колектив обіцяють розподілити в інші навчальні заклади міста. Виникає питання: чи дійсно зміниться економічне становище бюджету на краще після закриття ромської школи? Адже всі вчителі будуть працевлаштовані, комунальні платежі з експлуатації школи будуть виплачуватись. Економія коштів міського бюджету – мізерна. Єдиним, хто однозначно програє від "оптимізації" школи, будуть діти.     

Рішення міськвиконкому та міського відділу освіти поспішне. Учнів ромської школи не надто охоче приймуть діти інших шкіл. Здебільшого    вони не будуть сприйняті новими колективами. Значна частина просто перестане відвідувати школу. Внаслідок цього роми будуть почувати себе не комфортно та отримають додаткові психологічні комплекси. Діти інших шкіл будуть ставитися до нових учнів з насторогою. Тоді як у своїй школі вони всі однакові і ніхто не почувається зайвим.

Ромські громадські організації міста стурбовані цією ситуацією. Ще у березні місяці цього року були проведені загальні збори разом з батьківським комітетом. Було прийнято клопотання до органу місцевого самоврядування про збереження школи. Адже цю школу будували самі роми для своїх дітей.

На клопотання надійшла відповідь, що школа продовжить функціонувати у попередньому стані,  як  ЗОШ І-ІІ ступенів. Насправді, міський відділ освіти і не думав прислуховуватися до думки батьків та більшості лідерів ромських організацій і прийняв рішення про реорганізацію школи.

Найбільше нас хвилює те, як зауважила вчитель методист, вчитель вищої категорії Євгенія Навроцька, що постраждають перш за все ромські діти. Замість того, щоб надати школі методичну, педагогічну допомогу у залучені дітей до школи, міський відділ освіти всю провину перекладає на вчителів, аргументуючи свої дії малою наповненістю класів. Крім того, не була проведена відповідна робота з директорами та вчителями шкіл, куди повинні перейти діти з Ужгородської ЗОШ № 14. Цим самим право на освіту ромських дітей опинилося під загрозою. Більшість дітей отримають, у кращому разі, тільки початкову освіту. І це у XХІ столітті! Невже відділ освіти не знайомий з документом Ради Європи за № 2000/4 "Про освіту ромських дітей", за яким якраз і звертається найбільша увага до освіти цієї національної меншини?! Якщо у європейських країнах здійснюється поглиблена робота стосовно освіти ромських дітей, то в Україні, навпаки, йде скорочення асигнувань на ромські школи. 
Оптимізація школи відбувається у літній період, коли вчителі у відпустці і дирекція школи не може повноцінно захищатися та відстоювати їхню  правоту у збереженні робочих місць.  
Нещодавно відбулось повторне зібрання голів ромських організацій і батьківського комітету. Роми категорично проти "оптимізації" роботи школи. За захистом своїх прав на освіту вони вимушені були звернутися з листом до міської прокуратури, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Роми настроєні категорично проти закриття роботи Ужгородської школи І-ІІ ступенів і будуть надалі боротися за свою школу, в якій навчалися їхні діди і прадіди і яка була побудована самими ромами на кошти президента  тодішньої ЧСР Т. Масарика. Невже президент В. Янукович потуратиме самочинству ужгородських можновладців?
  
Будемо сподіватися, що міські чиновники погодяться з тим, що населенню така "оптимізація" шкіл не потрібна. Адже місцеве самоврядування – це, насамперед, освіта дітей місцевої громади. Громада мусить захищати свої права, а місцева влада – виконувати делеговані їй громадою обов'язки.

Зіта Бругош, для Закарпаття онлайн

22 липня 2011р.

Теги: роми, цигани, школа

Коментарі

местный 2011-07-23 / 09:01:00
местный, 23.07.2011 00:56 - это не я, а "лже-местный"... что понятно по ошибкам в синтаксисе :)

*********** 2011-07-23 / 00:56:00

Понятно что родители этих детей будут проклинать людей которые это сделали, потому что судьба детей после реорганизации будет разрушена.

депутат 2011-07-22 / 17:54:00
це всьо ще "семочки"..... Комарницький і наш мер усе побачать у вересні.....усі "чудові" наслідки від закриття ромської школи. проблема ж не в цих дітях, а в самій теперішній системі освіти України - де роблять те шо хотять, а потім шкрябають свої мудрі голови що вони наробили. Адже "ламать не строить" - владу в освіті цікавлять ті "тєми" де можна скосити собі "капусту" - наприклад, побудувати з нуля школу в Боздоші за 35 лімонів....

Пан Баклажан 2011-07-22 / 15:52:00
Проти закриття ромської школи насамперед мали б виступати батькі тих дітей, до яких циганських учнів підселять на наступний навчальний рік. Вони їм треба?

Ромські школи по-любому потрібні. Може, хоч там дівчат навчать, як не вагітнити в 13-14 років.

міха 2011-07-22 / 15:33:00
школи їм бракує а вони до неї ходять. Там вже з 12 років усі вагітні ходять, яка школа????

Марія 2011-07-22 / 13:26:00
Цікаво!)......

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини