У вищій лізі чемпіонату Закарпаття з футболу наступили чотирьохтижневі канікули

У вищій лізі чемпіонату області з футболу наступила чотирьохтижнева пауза. Цей час футболісти використають для відпочинку та відновлення власних кондицій, також налагоджуватимуть зіграність на тренуваннях, а тренери та президенти клубів цей час можуть використати для підсилення команд новими гравцями, напрацюванням нових тактичних схем та налагодження командної гри.

У вищій лізі чемпіонату Закарпаття з футболу наступили чотирьохтижневі канікули

Ми ж намагатимемося провести огляд виступів кожної команди, керуючись турнірною таблицею.

"Берегвідейк" (Берегово) (10-0-1, 36-4, 30 очок).

Перед початком сезону саме берегівчани, напевно, були головними претендентами на "золото" чемпіонату. За підбором гравців – це справді одна з найсильніших команд першості. У порівнянні з минулим сезоном склад команди дещо змінився. Покинув клуб один із його лідерів і молода надія закарпатського футболу Юрій Чонка, якого забажав бачити в "Металісті" наставник харків'ян Мирон Маркевич. Окрім Чонки, з різних причин із команди пішли закарпатці Давід та Куделко (перейшли в "Мукачево"), а Ференц Барта захищає кольори свалявської "Поляни". Ці гравці минулого сезону в основному виходили на заміну, а от Гамарник та Нодь були гравцями основи, але в нинішньому сезоні вони захищають кольори "Поляни". На заміну їм прийшли Заставний, Піцур, Азаров, Сливка та молодий Селеш. Почала сезон команда Роберта Нодя з впевненої виїзної перемоги над великобичківською "Ялинкою" з рахунком 0:2. Зрештою, впевнених перемог на виїзді, де справді не причепишся до чемпіона за підсумками 1 кола, були лише дві. Окрім матчу на Рахівщині, берегівчани впевнено перемогли на виїзді "Вишково" 0:5. У матчах у Виноградові та Ужгороді берегівчани перемагали за рахунок досвіду та класу гравців. А в Мукачеві підопічні Нодя зазнали поки що єдиної втрати очок, програвши на 91 хвилині гри. Домашні ж матчі у виконанні "Берегвідейка" сумніву не викликали, всі, без виключення, поєдинки команда впевнено і в більшості випадків вигравала з розгромним рахунком. Найкращим бомбардиром лідера є форвард Ігор Калапач. У його активі 8 забитих м'ячів. А справжнім "джокером" не лише берегівців, а й, напевно, всього чемпіонату можна назвати Богдана Смішка, який, виходячи на заміну, забив 5 м'ячів. Також по 5 м'ячів своєму активі мають Сергеєв, Піцур, Саркіс та Іван Силвка. Не можна не відзначити Теплого, Гурку, Корнутяка та Крашевського. Та все ж мозковим центром та генератором команди є Сергій Сергєєв та Володимир Лукашук.

ФК "Мукачево".(8-1-2, 26-9, 25 очок).

Мукачівці під орудою Віктора Ряшка також мають завдання виграти обласну першість. Як і "Берегвідейк", в усіх домашніх матчах вони здобули перемоги. Звичайно, найвдалішим результатом для команди була перемога над футболістами "Берегвідейка", а найгірший домашній матч був зіграний проти ФК "Ужгород", після якого багато мукачівських вболівальників залишилися невдоволеними грою своїх улюбленців. Щодо виїзних матчів, то вони вдавалися мукачівцям по-різному. Якщо у Вишкові та Воловці підопічні Ряшка від суперників не залишали каменя на камені, то в Пістрялові при ігровій і територіальній перевазі вони програли, пропустивши дві стрімкі контратаки "Метеора". У Середньому "Мукачево" гру взагалі провалило, команда не була схожа сама на себе. І, як наслідок, зазнала розгромної поразки 1:4. Ще двох очок мукачівці не дорахувалися в 1 турі в Сваляві, розійшовшись миром із місцевою "Поляною". Лідером команди протягом першої половини сезону був Мирослав Бундаш, за спиною якого успішні виступи у вищій та першій лігах нашої держави. Бундаш став і найкращим бомбардиром Мукачева – в його активі 7 забитих м'ячів. Також слід відзначити Сергія Кундрика – 4 голи. Стільки ж забив Бабич. Багато користі впродовж сезону команді приносили Оржеховський, Герц, Варга, Бандурович, Куделко та голкіпер Князь. Кращий опорний півзахисник чемпіонату грає у ФК "Мукачево" – саме Сергій Кундрик є еталоном гри в чемпіонаті на цій позиції.

"Поляна" (Поляна) (8-1-2, 22-8, 25 очок).

Перед початком сезону в складі полянців відбулися деякі зміни. Перші два матчі командою керував Роберт Бабич. Однак домашня нічия з конкурентом за медалі "Мукачевом" і поразка від ще одного прямого конкурента "Берегвідейка" захитали крісло під Бабичем. У фіналі Кубка області, більша частина якого проходила під диктовку свалявців ("Поляна" вела в рахунку 2:0), "Середнє" зуміло зрівняти рахунок, а серії післяматчевих пенальті здобути перемогу. Кредит довіри тренеру від президента клубу та вболівальників повністю вичерпався, і, як наслідок, Бабича відправили у відставку. Головним тренером було призначено Михайла Кондрю. Окрім тренера Бабича, команду покинув її багаторічний лідер та легенда свалявського й закарпатського футболу Олександр Грабар і бомбардир Іван Скунзяк. При новому тренері "Поляна" виграла 6 матчів поспіль, і тільки в Пістрялові в 9 турі, граючи майже весь другий тайм у меншості, поступилася на останніх хвилинах. Після цієї поразки свалявці виграли ще 3 матчі поспіль і на даний момент ділять 2-3 позиції з мукачівськими футболістами. Очкових втрат на власному полі "Поляна" зазнала лише в першому турі, зігравши внічию з Мукачевом, а решту домашніх поєдинків спокійно та впевнено доводила до перемог. Найбільше в складі свалявців забивали минулорічний найкращий бомбардир чемпіонату Закарпаття Богдан Костик та півзахисник Юрій Береш – по 6 голів. Три м'ячі на свій рахунок записав Іванець. Крім цих футболістів, можна виділити Браєра, Гамарника, Пархома, Гамарника, Архарова і, звісно, голкіпера Головнича, завдячуючи якому "Поляна" пропускала небагато – 8 м'ячів (менше пропустив лише "Берегвідейк").

ФК "Середнє" (7-1-3, 26-9, 22 очки).

Гру підопічних Піньковського в першому колі оцінювати можна по-різному. Якщо на власному полі "Середнє" виглядало чудово і також всі свої домашні поєдинки впевнено виграло, та на виїзді команду немов би підміняли. Середнянці лише в Давидкові демонструвало футбол, гідний фаворита. В Пістрялові, Сваляві та Берегові футболісти з Ужгородщини програли, причому абсолютно справедливо. У Воловці задовольнилися лише очком, хоча могли й програти. Тож саме результати виїзних матчів не дозволили середнянцям опинитися в першій трійці за підсумками першого кола. Наприкінці першого кола середнянців підсилили екс-полянці Грабар та Скунзяк – другий відзначився хет-триком уже в дебютному матчі за "Середнє" в матчі проти ФК "Мукачево". Безумовно, до активу середнянських футболістів треба віднести вперше виграний у драматичному поєдинку з "Поляною" Кубок Закарпаття. У складі середнянців виділялися Соскида, який із 9 м'ячами став найкращим бомбардиром не лише команди, а й всього чемпіонату. Крім Скунзяка, 3 м'ячі забили Мирончук та Лобода, дуже корисними були Шукаль, Товт, Дано, Пахомов, Красношлик та Стегура. Неодноразово від неминучих голів оберігав свою команду воротар Ковач. Останнім часом керівництво робить ставку на молодь. Дуже додали у грі Дано, Шукаль, Лобода, Мирончук. А стадіон у Середньому – це краща сільська спортивна споруда на Закарпатті.

"Метеор" (Пістрялово) (7-0-4, 18-13, 21 очко).

У "Метеорі" цього року зібралася дуже хороша команда, завдання якої було не просто давати бій "Берегвідейку", "Поляні", "Середньому" та "Мукачеву", а й перемагати ці команди. Цікаво, що "Мукачево", "Середнє" і "Поляну" пістрялівці вдома переграли, з лідируючої четвірки поступилися лише діючому чемпіону "Берегвідейку" на виїзді, але, незважаючи на поразку, "Метеор" моментами демонстрував хорошу гру. Загалом, наставник Іван Ковач зумів поставити гру команді, результатом якого стало 5 місце. Звісно, були в "Метеора" й провальні матчі, зокрема в Іршаві та Виноградові. Поразки в них не дозволили підопічним Ковача закріпитися в першій трійці після першого кола. Найкращим бомбардиром є Олександр Русин. У його активі 4 голи. Тричі голами в ворота суперників відзначалися Калій, Дудник та Жаренко. Справжнім лідером у захисті команди був Піщальник. На жаль, "Метеор" покинув лідер атаки Іван Жаренко, що може відчутно вплинути на атакуючий потенціал команди.

"Бужора" (Іршава) (6-0-5, 17-23, 18 очок).

"Бужора" приємно здивувала шанувальників закарпатського футболу. Цього сезону в Іршаві команда зібрана з місцевої молоді. Лише кілька гравців у складі іршавчан можуть похвастатися досвідом виступів на обласному рівні. Але, незважаючи на брак досвіду, іршавські футболісти виграли 6 матчів із 11. Це чудовий результат. Особливо варто відзначити перемоги над міцним "Метеором", вольову перемогу над "Вишковом", "Севлюшем", де програючи 0:1 до 87 хвилини зустрічі, гравці "Бужори" знайшли в собі сили не лише зрівняти рахунок, а й вирвати перемогу, проявивши неабияку волю до перемоги. Не можна не згадати й виїзну перемогу над "Ужгородом", де іршавчани піднесли урок молодим гравцям обласного центру. Лідерам та фаворитам чемпіонату "Бужора" програла. Програла за грою, але з усіма грандами іршавчани грали на виїзді і грали достойно, і, думається, в матчах другого кола міць іршавчан відчують на собі й лідери обласного футболу. За підтримки власних уболівальників вони дадуть справжній бій грандам закарпатського футболу. Найбільше забивали в складі "Бужори" Довгінко та Ільницький – по 4 м'ячі. Тричі розписувався у воротах суперника Остафійчук. Також варто відзначити Немировського та Шусту. У багатьох поєдинках виручав голкіпер Шестак. Також не можна не відзначити головного тренера команди Олександра Дякулича, який зібрав місцеву молодь і створив справжній боєздатний колектив, який одразу почав давати результат, якого в Іршаві давненько не було.

"Севлюш" (Виноградів) (4-2-5, 14-11, 14 очок).

В 11 матчах виноградівці 4 рази перемагали, зазнали 5 поразок і ще 2 матчі звели до нічиєї. Начебто 5 поразок – це багато, але слід врахувати, що 4 з них припали на "Поляну", "Мукачево", "Берегвідейк" та "Середнє". Слід також згадати виступи "Севлюша" в минулі сезони, коли виноградівці щосезону перемагали лідерів закарпатського футболу, зокрема "Мукачево" не раз було "бите" ними як у Виноградові, так і в Мукачеві. Цього сезону продовження такої тенденції поки що немає. "Севлюш" свої очки брав майже всі і без шансів вдома залишив "Метеор". Лідером команди впродовж першої половини сезону був форвард Олександр Грицкевич, в активі якого 8 голів із 14 командних. Прекрасний результат, ба саме більше половини командних м'ячів забив голеадор. Хорошу гру демонстрували також Дудаш, Микуляк, Буряс та інші.

ФК "Вишково" (4-1-6, 14-26, 13 очок).

Старт сезону виявився не надто вдалий для єдиного представника Хустщини у вищій лізі. Розгромна поразка в Середньому 0:4 – такий результат першого матчу вишківців у чемпіонаті. Однак у наступних матчах "Вишково" сповна реабілітувалося за ту поразку, вигравши у таких команд як "Ф.Медвідя", "Ужгород", "Ялинка" та "Метеор". Хорошу гру вишківці продемонстрували й у Виноградові, де зіграли в результативну нічию 2:2 із місцевим "Севлюшем". Це був матч 7 туру. Після тієї нічиєї немов би чорна кішка перебігла дорогу Вишкову. Завжди міцне на власному полі "Вишково" абсолютно без шансів програло спочатку "Мукачеву", а потім і "Берегвідейку". Між цими поєдинками вишківські футболісти дозволили святкувати першу перемогу в чемпіонаті воловецьким "Карпатам" і програли в Іршаві в заключному турі першого кола. Кращим бомбардиром клубу є досвідчений Артур Апіян – 5 голів. Непогану гру демонстрували Сойко, Мазур та Карпов. А пропустили вишківці аж 26 м'ячів. Можливо, відповіддю на таку невпевнену і невдалу гру в захисті є втрата одного з лідерів минулого сезону Піщальника, який перебрався до "Метеора". Як би там не було, але ця перерва мала б піти на користь футболістам із Хустщини. Будемо сподіватися, що "Вишково" зможе покращити свої показники, бо керує командою патріарх закарпатського аматорського футболу Карло Сойко.

УМФК "Ужгород" (3-1-7, 7-14, 10 очок).

Ця команда була справжньою загадкою для шанувальників закарпатського футболу. Було відомо, що тренер команди Михайло Іваниця зібрав молодих і талановитих закарпатців. Стартували ужгородці в Кубку області, де дійшли до чвертьфіналу. В чемпіонаті ж команда билася з кожним суперником, але брак досвіду не дозволив футболістам з обласного центру опинитися вище 9 місця. У матчах із лідерами чемпіонату "Берегвідейком", "Мукачевом", "Поляною", "Метеором", УМФК "Ужгород" поступився лише мінімально. В ужгородському дербі, в Середньому, напруга тривала майже до самого кінця матчу. Зате до активу ужгородців можна занести виїзну перемогу в Воловці. Також підопічні Іваниці обіграли "Ф.Медвідя" та "Ялинку" й поділили очки з "Севлюшем". Можна зробити висновок, що потенціал у молодих футболістів великий, однак досвіду їм бракує, що помітно неозброєним оком. Але тут варто зробити скидку на те, що вік гравців команди "Ужгород" 17-19 років. По 2 м'ячі в складі ужгородців забивали Молнар та Піняшко. Після закінчення першого кола поширилися чутки щодо переходу молодих гравців в інші команди області. Зокрема, воротар Газа перейшов у виноградівський "Севлюш", захисник Молнар може поповнити лави ФК "Середнє". Є кілька варіантів продовження кар'єри в Піняшка (наприклад, у "Метеорі"), але компенсація може призупинити ці переходи. Голова ФФЗ Михайло Ланьо теж не у захопленні від можливих трансферів.

"Карпати" (Воловець) (2-2-7, 6-27, 8 очок).

Мова піде про ще одного новачка обласного чемпіонату. Ще в минулому столітті востаннє в Воловці була команда, яка виступала на обласному рівні. Називалася вона "Плай". Та команда славилася своєю непоступливістю та жагою до боротьби. Однак через брак фінансів "Плай" перестав існувати, і місцеві вболівальники мали змогу відвідувати лише матчі районної першості. У цьому сезоні в Воловці вдалося заявити команду на чемпіонат області та й одразу до вищої Ліги. У Кубку області, воловчани виступили блискуче. Вони дійшли до півфіналу, залишивши за бортом змагань "Берегвідейк" та УМФК "Ужгород", і лише в серії післяматчевих пенальті поступилися ФК "Середнє". То ж не дивно, що перед початком чемпіонату багато хто вбачав у "Карпатах" команду, яка дасть серйозний бій грандам закарпатського футболу й буде боротися за місце в першій половині турнірної таблиці. Однак, фаворити не могли допустити недооцінки цієї команди, в результаті чого "Карпати" розгромно програли в Берегові, Сваляві та Пістрялові, а також на власному полі були "биті" "Мукачевом". Першу перемогу в чемпіонаті воловчани здобули лише в 9 турі, в домашньому поєдинку проти Вишкова. Однією з причин нестабільних виступів у чемпіонаті "Карпат" можна назвати велику кількість футболістів, які грали в команді впродовж першого кола. "Карпати" зробили ставку на вихованців львівського футболу. Такі прізвища як Гурський, Кудінов, Покладок, Толочко відомі далеко за межами Львівщини та Закарпаття. Але майже в кожному матчі в складі "Карпат" з'являлися нові виконавці, що не могло не позначитися на результаті. Звичайно, нове вливання – це добре, але якщо воно настільки регулярне, то звідки візьметься командна зіграність та порозуміння між гравцями на футбольному полі? Слід відзначити, що ніхто з футболістів "Карпат" не забив більше одного м'яча протягом першого кола. "Карпати" взагалі серед усіх команд забили найменше – лише 6 м'ячів в 11 матчах. До активу "Карпат" можна занести домашню нічию з "Середнім", а також перемоги над "Вишковом" та "Бужорою". Появою команди у Волівці треба завдячувати голові РДА Василю Ковбаску, районній раді та великому патріоту Воловеччини Мирославу Щербею. Слід відмітити і нове обличчя стадіону у Воловці.

Ялинка (В.Бичків) (2-0-9, 8-25, 6 очок).

"Ялинка" – справжній старожил обласного чемпіонату. Щосезону команда бере участь в обласних змаганнях. Щоправда, перед початком сезону керівники "Ялинки" до останнього вагалися, до якої ліги заявити команду – до новоствореної першої ліги чи до еліти закарпатського футболу. Але усвідомлюючи, що більше представників Рахівщини в цьому сезоні в еліті не буде, великобичківці вирішили заявитись у "вишку". Щоправда, результати команди залишають бажати кращого. Після 11 ігор "Ялинка" лише 2 рази виграла і 9 матчів програла. Причиною не надто втішних результатів для "Ялинки" є втрата багатьох гравців, які в минулих сезонах будували гру команди. Посеред сезону "Ялинка" також заявила кілька нових гравців, після чого й здобула свої 2 перемоги. Вони здобуті вдома над "Карпатами" та "Ф.Медвідя". Найбільше в складі великобичківців забив Ухаль – 2 м'ячі. У команді йде зміна поколінь, що боляче позначається на грі. Кризу команда здолає. У великобичківців є потенціал, у них є Валерій Куцин, який вболіває за футбол у селищі.

"Ф.Медвідя" (Н.Давидково) (0-1-10, 8-32, 1 очко).

Давидківці в нинішньому сезоні відверто розчаровують. В 11 матчах "Ф.Медвідя" спромоглися лише на 1 нічию в поєдинку з воловецькими "Карпатами". Результат, м'яко кажучи, залишає бажати кращого. Дербі "Метеору" й "Мукачеву" давидківці програли вдома без шансів. Інші лідери чемпіонату шансів зачепитися за очки новодавидківцям також не дали. Із сусідом по турнірній таблиці, "Ялинкою", "Ф.Медвідя" теж значно поступався за грою. Давидківці найбільше пропустили – 32 м'ячі. Це в середньому майже 3 пропущених голи за матч. Футболісти з Давидкова стали авторами 4 автоголів у першій половині сезону. У всій вищій лізі їх усього було 5. У команді можна виділити хіба що Сергія Кампова, який забив половину командних голів – 4. Причина невдач новодавидківців криється, скоріш за все, в організаційній роботі. Кудись дівся й непоступливий характер гравців "Ф.Медвідя". Не вистачає їм і фізичних кондицій та досвіду, але команда цікава і явно не заслуговує на таку участь.

Андрій Кенийз, Спорт тайм 

20 липня 2011р.

Теги: спорт, футбол, чемпіонат

НОВИНИ: Спорт

13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
» Всі новини