Кримінальний футбол, або "Шуфрич, мовчати!"

Футбол України отримав днями несподіване для себе поповнення. Президентом футбольного клубу з Ужгорода став... 22-річний Олександр Шуфрич, син відомого політика Нестора Шуфрича, який з горем навпіл утримує згаданий клуб.

Кримінальний футбол, або "Шуфрич, мовчати!"

Про складні стосунки клану Шуфрича з іншими закарпатськими кланами можна писати романи, які навряд чи будуть коли-небудь опубліковані, зважаючи на скритність учасників процесу. Так, наприклад, ніхто не пояснив причин раптового перейменування команди "Закарпаття" на "Говерла-Закарпаття" і бажання власника перенести команду з Ужгорода в Мукачево. Але сьогодні цікаво не це...

Свій вступ на посаду Шуфрич-молодший почав сенсаційною заявою про те, що його команда "здала" рік тому матч останнього туру чемпіонату України у Кривому Розі, що дозволило мастному "Кривбасу" залишитися у вищій лізі, а одеському "Чорноморцю навпаки – вилетіти в нижчий футбольний дивізіон.

Далі – більше. Невихід команди "Закарпаття" з першої ліги у вищу за підсумками минулого сезону Олександр Шуфрич пояснив "морально-етичними міркуваннями". Мовляв, після того, що сталося влітку 2010 року, ужгородці не мали морального права обігнати в турнірній таблиці "Чорноморець", який теж боровся за повернення в лігу найсильніших.

Цікаво, як це було зроблено? Виходить, що "Закарпаття" спеціально не вигравало матчі, щоб "допомогти" "Чорноморцю" зайняти потрібне друге місце. Іншими словами, знову "здавало" ігри? Цікаво, що ще в квітні один з тодішніх керівників ужгородського клубу обіцяв сенсацію, натякаючи на те, що існує якась змова з метою не пропустити "Закарпаття" у вищу лігу. Тепер версія змінилася.

Перед тим як зробити очевидні для всіх висновки, згадаємо події минулого року. "Закарпаття", котре вже втратило всі шанси піти з останнього місця, грало останній матч чемпіонату в Кривому Розі. Місцевий "Кривбас" мав шанс залишитися у вищій лізі лише в разі домашньої невдачі "Чорноморця", якому досить було виграти у "Зорі". Але одесити несподівано не виграли. У відповідь "Кривбас", який  програвав Ужгороду 0:1, швиденько забив три м'ячі і з хвилюванням чекав закінчення гри в Одесі, після чого бурхливо радів. Все було логічно. "Чорноморець" сам був винен, що не виграв у "Зорі", і ніхто тоді ні про що морально-етичне і не затинався. І раптом з'являється Шуфрич-молодший із сенсаційною заявою.

Що сталося б в такому випадку в цивілізованій країні? На підставі заяви президента клубу Олександра Шуфрича, вміщеної на офіційному сайті ФК "Закарпаття", миттєво мало розпочатися розслідування. Відповідальні футбольні чиновники повинні були б першими взятися за справу, підключивши правоохоронні органи. Журналісти мали б розшукувати звільнених після згаданого Шуфричем "внутрішнього розслідування" футболістів, тренерів та функціонерів клубу, щоб отримати від них пояснення. І так далі і тому подібне.

Але нічого не сталося. Заява Олександра Шуфрича залишилася сиротливо висіти на клубному сайті, а жадібна до сенсацій футбольна преса його впритул не помітила. Після цього з'явилося нове інтерв'ю того ж Шуфрича, в якому він спокійно розповідає про плани клубу і жодним словом (!) не згадує про своє недавнє одкровення. Чому так? Чому раптом замовкли численні борці за чистоту нашого футболу?

Причина проста. Команда "Мовчати!" надійшла, треба думати, з самого "верху". Кому потрібні скандали перед Євро-2012? Дайте людям спокійно витратити бюджетні мільярди, вже виділені на чемпіонат Європи, і виділити ще. Немає в нас корупції у футболі! Кому не ясно?

Саме тому загадкове мовчання запанувало навколо матчу "Металіст" - "Карпати", який був у нас визнаний договірним і винні в цьому повинні були бути покарані для початку за футбольними законами. Всі завмерли, чекаючи рішення міжнародного спортивного суду, куди звернулися з апеляцією покарані. А суд цей нікуди не поспішає, відкладаючи розгляд скарги. Судячи з того, що звинувачені в "змові" продовжують як нічого не бувало працювати в українському футболі, всі хотіли б якось зам'яти цей скандал, будучи готовими до того, що скарга, подана в Лозанну, десь загубиться і буде забута, разом з прийнятим у нас рішенням про покарання.

І тут раптом з'являється нікому не потрібний Шуфрич зі своїми заявами. По всьому видно, що ніякої реакції на його слова не буде, а наша "вільна" преса замовкне, направивши свої "незалежні розслідування" туди, куди їй скажуть. Хто скаже? Той самий, хто сказав: "Шуфрич, мовчати!"

Семен Радевич-Винницький, Досьє

19 липня 2011р.

Теги: Шуфрич, Говерла, Кривбас

Коментарі

Demon Killer 2011-07-20 / 23:21:00

Грамотна і хороша стаття. Дякую.


Одного не розумію -- закінчення другого речення "...син відомого політика Нестора Шуфрича, який з горем навпіл містить згаданий клуб." Що означає слово "містить"? Може, якась друкарська помилка?


Не друкарська... Помилка при перекладі. Там було російське слово "содержит", яке автоматичним перекладачем було перекладене як "містить" замість "утримує". А ми прошляпили"...))) Дякуємо. Адмін

2011-07-20 / 15:20:00

ясно що шуфрові-молодшому ніхто не наказував "мовчати". він несе всілякий брєд, щоб привернути до себе побільше уваги. найкраще, то просто ігнорувати **** ****** ****** ******* ****** ******. навіть вболівати за такий клуб не хочеться, реально...

Луч 2011-07-20 / 10:49:00
Да, просто капец шо твориться...а перенести команду у Мукачево -взагалы бред... Там стадыона нема выдповыдного ы базы...

гуцул 2011-07-20 / 05:39:00
Шуфрич Сашка мажорчик футбольний!!СУППЕР

Іван 2011-07-19 / 21:23:00
Люди добрі, досить вже нісенітниць, хай Шуфрич-молодший і команда доказують на футбольному полі, всі на футбол!

Голос 2011-07-19 / 19:26:00
дай дітині механізм, він його розбере.
Небуло ще дітини якаб зібрала іграшку після того як розібрала.
До чого я веду, це крок до остаточного знищення нашого місцевого клубу, оскільки я особисто знаю нового очільника клубу, час тесати труну, і знаючи його батька це не просто так, необхідно знищити команду, щоб на місті пустого стадіону, на полі без клубу почати нове будівництво нового мажорного будівництва якогось торгового центру чи нового боздош-еліт, на місті якого попередньо планувалось розширення парку.

НОВИНИ: Спорт

13:07
/ 1
Відбулися матчі 2 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
23:20
В Ужгороді відбуваються відкритий турнір з дзюдо серед юнаків та дівчат і Кубок Ужгорода
13:28
/ 2
Відбулися матчі 1 туру вищої ліги чемпіонату Закарпаття з футболу
10:33
На Ужгородщині затримали наркоторговців
20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
» Всі новини