З 20 тисяч бухгалтерів Закарпаття лише 30 сертифіковані

В Ужгородському прес-клубі відбулося засідання, учасники якого -- професійні бухгалтери, аудитори та податківці розповіли про особливості роботи сучасного українського бухгалтера у нових умовах, проаналізували наслідки прийняття нового Податкового кодексу для підприємців та прокоментували поправки, які врахувала ВР при прийнятті змін до Податкового кодексу.

З 20 тисяч бухгалтерів Закарпаття лише 30 сертифіковані

Засідання було присвячене Дню бухгалтера, який відзначається в Україні щороку 16 липня. Доповідачі побажали бухгалтерам терпіння, здоров'я, добробуту та стабільності податкового законодавства. 

Про труднощі роботи бухгалтерів та аудиторів розповіла і голова Закарпатського територіального відділення Всеукраїнської професійної громадської організації Спілка аудиторів України Юлія Кілару. За її словами, в Україні значно зросли вимоги до роботи бухгалтера, за найменші помилки впроваджено жорсткі санкції та штрафи. Крім того, українські законодавчі реформи змушують бухгалтерів працювати в умовах невизначеності і постійних змін правил гри", -- каже Ю. Кілару.

Вона також повідомила, що в Україні, імовірно, запровадять обов'язкову сертифікацію бухгалтерів суспільно значимих підприємств (тих, що оприлюднюють фінансову звітність: банки, страхові компанії, акціонерні товариства). Без такого сертифікати головний бухгалтер не матиме права підпису на звітності.

Як пояснив Ярослав Голубка, керівник територіального відділення Федерації професійних бухгалтерів та аудиторів України у Закарпатському регіоні, к.е.н. для отримання сертифікату слід скласти 3 іспити (фінансовий облік, т.зв. управлінський облік, податки і прав) у формі іспитів та ситуаційних завдань. Кожен іспит коштує близько 700 грн. Наразі в області є близько 30 сертифікованих бухгалтерів.

За словами Я. Голубки, в Україні попри законодавчі зміни збільшився тиск органів влади на бізнес. "Влада веде мову про спрощення умов для бізнесу, але лише податкова декларація містить стільки додатків, що навіть фахівцеві з досвідом складно в усьому розібратися. ООН оприлюднило дані, згідно з якими населення України збідніло на 10 %, тоді як влада держави звітує, що податкові надходження збільшилися удвічі. Отже, збільшилися вони саме за рахунок податкового тиску на підприємців, а не через розвиток економіки", -- вважає експерт.

Єва Мойшевич, начальник відділу масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Закарпатській області зауважила, що податківці відчувають, на скільки важче стало працювати бухгалтерам лише через такий, наприклад, факт: цього року, порівняно з таким же періодом 2010-го, у 5 разів зросла кількість наданих консультацій (35 тисяч проти 7 тисяч торік). "Зізнаємося, що ми вчимося разом із бухгалтерами, адже новий Податковий кодекс досконало не знають ще навіть податківці, тому нам слід бути у цьому партнерами", -- сказала Є. Мойшевич.

На Закарпатті є близько 90 тисяч платників податків, отже в області працюють щонайменше 20 тисяч бухгалтерів.

Довідка: 16 липня в Україні святкується День бухгалтера. Дата свята була вибрана невипадково — 16 липня 1999 року був ухвалений Закон України № 996-xiv "Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні".  Цей Закон визначає правові основи регулювання, організації, ведення бухгалтерського обліку і складання фінансової звітності в Україні.  До 2004 року свято відзначалося федерацією аудиторів і бухгалтерів України неофіційно, що дозволило підняти престиж професії, змусило представників державної влади по-новому поглянути на фахівців, усвідомити, що бухгалтерською облік — це не лише податкова звітність, але і основа для ухвалення управлінських рішень.   У результаті Указом Президента України № 662/2004 від 18 червня 2004 року День бухгалтера був офіційно встановлений 16 липня.

14 липня 2011р.

Теги: бухгалтер, податківці, звітність

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини