Закарпаття, ЄС та ПРООН продовжать співпрацю для розвитку місцевих громад (ФОТО)

У вівторок, 12 липня, в Ужгороді відбувся регіональний семінар, яким розпочато другий етап проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» на Закарпатті.

Закарпаття, ЄС та ПРООН продовжать співпрацю для розвитку місцевих громад (ФОТО)

Як повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської облради, під час заходу підписано угоду про партнерство між облрадою, облдержадміністрацією та програмою розвитку ООН. Участь в заході взяли Берді Бердієв, помічник  постійного представника Представництва ООН в Україні, Денис Полтавець, експерт з розвитку громад проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-2", голова облради Іван Балога, голова облдержадміністрації Олександр Ледида, заступник голова облдержадміністрації Володимир Гоблик, представники місцевих громад.

Друга фаза спільного проекту Європейського Союзу та програми розвитку ООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду"  розпочалась  7 червня і триватиме 4 роки. Про фінансування цього проекту 31 травня у Брюсселі уклали угоду Україна і Європейська комісія. Другий етап проекту матиме бюджет 17,1 млн.євро і впроваджуватиметься в усіх регіонах України. У кожній області буде оголошено конкурс на відбір пілотних районів та місцевих рад. Планується, що близько 60% найуспішніших пілотних районів першої фази проекту отримають можливість продовжити співпрацю. Проект передбачає укладання партнерства з 200 районами та 900 місцевими радами. Протягом червня - липня проводяться регіональні семінари для інформування та запуску проекту у всіх областях, укладення відповідних угод про партнерство та оголошення конкурсу районів.

Помічник постійного представника Представництва ООН в Україні Берді Бердієв відзначив, що метою проекту  є  розвиток самих громад, їх активізація задля вирішення якоїсь певної мети. На фінансування кожного проекту частину коштів забезпечує проект "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", інші – місцева влада та сама громада. "Хочу відзначити, що закарпатці доволі активно долучилися до цього проекту. В області протягом останніх трьох років було реалізовано 61 мікропроектів. Другий етап програми буде більш потужний, більше коштів буде виділятися на програми енергозбереження, в тому числі й на розробку проектно-кошторисної документації. Також є плани щодо підтримки в краї сільськогосподарських кооперативів", - повідомив Берді Бердієв.

Голова обласної ради Іван Балога, відзначив, що область і надалі  виступатиме партнером всіх ініціативних громад – учасників проекту "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду". "Проект насамперед реалізовувався у гірських населених пунктах. Маємо відремонтовані школи, дитсадки, фельдшерсько-акушерські пункти. Наступним етапом передбачено інвестувати в сучасні енергозберігаючі технології, що дуже важливо для Закарпаття - зауважив Іван Балога. - Ми готові до подальшої співпраці, яка сприятиме забезпеченню в області сталого розвитку місцевих територіальних громад, активному залученню населення до вирішення конкретних проблем, вихованню відповідальності за виконання поставлених завдань, націленості на кінцевий результат, а саме – забезпечення європейських стандартів життєвого рівня мешканців нашого краю."

Голова облдержадміністрації Олександр Ледида насамперед подякував представникам міжнародної організації за організацію заходу на теренах нашого краю і відзначив, що виконання другого етапу проекту особливо важливий з огляду на реалізацію в країні низки економічних реформ. "Закарпаття має шанс стати своєрідним майданчиком для якісного розвитку потенціалу місцевих громад. Громада стає рушійною силою розвитку власної території", - резюмував Олександр Ледида.

Під час регіонального семінару, що проходив в Ужгороді також представлено результати трирічної співпраці сільських громад Закарпаття, місцевої влади та донорів. Їх презентував заступник начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Віктор Тереля. Він повідомив, що за цей час втілювалися в життя міні-проекті у сферах охорони здоров'я, енергетики, навколишнього середовища. Загалом, за останні три роки в рамках проекту інвестовано майже 9,5 млн. гривень.

Опісля відбулося підписання угоди про партнерство між облдержадміністрацією, облрадою та Програмою розвитку ООН. Угоду підписали помічник  постійного представника Представництва ООН в Україні Берді Бердієв, голова облради Іван Балога та голова облдержадміністрації Олександр Ледида.
 
Керівництво проекту також  представило умови партнерства, і оголосило конкурс серед районів області на участь у програмі.

12 липня 2011р.

Теги: громада, місцевий, проект

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини