Світло Купальської ночі (ФОТО)

Усміхнені обличчя, світлі серця і чисті помисли, спрямована в Небо позитивна енергія і аналогічна відповідь звідти – таким було вчора в Ужгороді завершення фестивалю «Купальська містерія»

Світло Купальської ночі (ФОТО)

Бог, все-таки, знає, коли і що має відбутися. Перенесена з недавніх дощу, холоду і безнадії на вчорашню неділю завершальна частина фестивалю "Купальська містерія" відбулася з сонцем, посмішками і досі не відчутою Ужгородом надзвичайною якістю позитиву. Українські строї і українські співи, запальні хороводи і спалення опудала Купала, стрибки через багаття і свічки на воді, пускання згори в річку палаючого колеса і купальські вінки у воді Ужа, вуглеходіння і приготовані тут же узвар і пастирська сьорбанка – все це разом злилося в захоплююче феєричне дійство, що закрутило у своєму вирі кілька сотень його учасників – ужгородців, закарпатців і гостей нашого краю.

Було неймовірно гарно. Якщо ця ж сама якість буде підтверджена і розвинута наступного року – Закарпаття загалом і Ужгород зокрема мають шанс отримати неповторне дійство, здатне привабити до нас сотні туристів. На цьому тлі дещо дивувала відсутність на святі теоретиків закарпатського туризму. Новий захід мав усі підстави привернути їх увагу і, за вчорашніми підсумками, щонайменше – моральну підтримку. Наразі ж  варто подякувати організаторам заходу, котрі добровільно звалили на свої плечі тягар обов'язків і відповідальності, не очікуючи ніякої матеріальної користі у відповідь – Громадській організації "Червона калина" (голова – Інна Конар), крайовій "Просвіті" (голова управи – Павло Федака) та Асоціації здорового способу життя "Закарпатський морж" (голова – Богдан Дикий). Ну і, звичайно ж, інтеренет-виданню Закарпаття онлайн як інформаційному спонсору фестивалю... :-)

P.S. Задовго до завершення цього чарівного дійства над містом нависли важкі, чорні хмари. Але буря - зі страшним вітром, блискавками і громами, що наробили чимало лиха по всій області, вдарила тільки після того, як свято завершилося. Бог, Природа і всі довколишні сили виявиилися прихильними до цього древнього свята єднання Людини з усім Довколишнім Світом...

Закарпаття онлайн. Фото Богдана та Олега Диби

11 липня 2011р.

Теги: Купала, Купальська містерія, фестиваль, Конар, Червона калина

Коментарі

Правді бути 2011-07-21 / 17:19:00
Причому тут Єговісти ,вони провадять якісь оргії,чи виклали себе в інет ??? Ви помішали божий дар та яєчню,люди добрі!

Jnix 2011-07-21 / 17:07:00
Пане Ярославе "Слов'янине", особисто для ВАС прочитайте думку Святителя Іоанна Златоуста на уривок Святого Письма, який Ви повністю нажаль не розумієте і не правильно тлумачите, вибачте, але текст на російській:
"С Ним шло множество народа; и Он, обратившись, сказал им: если кто приходит ко Мне и не возненавидит отца своего и матери, и жены и детей, и братьев и сестер, а притом и самой жизни своей, тот не может быть Моим учеником; и кто не несет креста своего и идёт за Мною, не может быть Моим учеником.
Златоуст: Поскольку из ходящих за Иисусом многие следовали не со всем усердием и самоотвержением, но имели очень холодное расположение, то Он, научая, каков должен быть ученик Его, высказывает Свои мысли о сем, как бы изображает и живописует его, утверждая, что он должен ненавидеть не только близких ему совне, но и душу свою. Смотри же, в простоте своей и неопытности не соблазнись сим изречением. Ибо Человеколюбец не бесчеловечию учит, не самоубийство внушает, но хочет, чтобы искренний Его ученик ненавидел своих родных тогда, когда они препятствуют ему в деле богопочитания и когда он при отношениях к ним находит затруднения в совершении добра. Напротив, когда они не препятствуют сему, Он учит даже почитать их до последнего издыхания. И как учит? Самым лучшим учением, то есть собственными делами. Ибо Он повиновался Иосифу (Лк. 2, 51), несмотря на то, что сей не был отцом Его в собственном смысле, но мнимым. И о Матери Своей Он всегда имел большое попечение, так что и вися на кресте, Он не забыл Ее, но поручил возлюбленному ученику Своему (Ин. 19, 26-27). Как же Он, одному уча на деле иное будет внушать на словах? Нет, как я сказал. Он заповедует нам ненавидеть родителей тогда, когда они угрожают опасностью богопочтению. Ибо тогда они уже не родители, не родные, когда противодействуют нам в столь полезном деле. Утверждаемое нами видно и из того, что заповедуется ненавидеть душу свою. Ибо этой заповедью, без сомнения, повелевается не убивать себя, но оставлять душевные пожелания, отлучающие нас от Бога, и не заботиться о душе (жизни), если предстоять будет мучение, лишь бы предлежало вечное приобретение. А что Господь сему научает, а не самоубийству, это Сам же Он показывает, во-первых, тем, что, когда диавол, искушая Его, предлагал Ему броситься вниз с кровли церковной, Он отверг искушение (Мф. 4, 5-7), и, во-вторых, тем, что Он не предавал Себя иудеям (каждый раз), но удалялся и, проходя посреди их, укрывался от убийц (Лк. 4, 30). Итак, кому родные вредят в деле богопочтения, и он, однако ж, с удовольствием продолжает расположение к ним, ставит оное выше благоугождения Богу, а иногда из любви к жизни, в случае угрозы мучения, склоняется к отречению от веры, - тот не может быть учеником Христовым.

Словянин 2011-07-20 / 20:46:00
Для Jnix. Якби у наведеній мною біблійській фразі було б сказано, наприклад таке: "хто приходить до Мене і любить своїх батьків, і сестер, і братів, і свій рід, і предків - лише той може бути Моїм учнем". Тоді зрозуміло, дане вчення - саме для нас.

Привал 2011-07-20 / 14:11:00
Причому тут Єговісти, це ще страшніше ніж язичество

Jnix 2011-07-20 / 14:09:00
"Бачите, Jnix, як усе чітко, просто і лаконічно", бачу, що сказав безумець в серці своїм - нема Бога". Безумство, ані біблії не розумієте ні того що там написано.

Словянин 2011-07-17 / 18:55:00
Для Jnix, 13.07.2011 08:58
«Язичество процвітає на теренах християнської держави - України. І звідки потім чекати що для України наступлять хороші часи, мабуть явно не від Бога».
Дивлячись від якого Бога…
Культ краси, сили, благородства, здорових тіла, духу і думки – це і є «поганське язичництво», принаймні словянське.
Взагалі то, хто не поважає віру предків – плює у криницю, з якої п’є воду.
Культ здорового Роду та Сімї – завжди вважалися у нас святими. Без чужинських гаркавих фокусів.
Мабуть для Jnix більше до вподоби слова головних персонажів Нового Заповіту про те, що «якщо хтось приходить до Мене і не возненавидить свого батька і матір, сестер і братів… – той не може бути Моїм учнем…»? Ну що ж – кожному своє. До речі, ті. кого у юдохристиянстві прийнято вважати позитивними героями, далеко не були добрими сім’янинами, щоб не сказати більше… Їх взагалі не було помічено у будь-яких зв’язках із жінками… Як кажуть росіяни – «меня гложат смутные сомнения». Це при тому, що я і слова не сказав про педерастів-дегенератів.
Цитувати це мракобісся можна багато. Якщо проаналізувати біблійський документ з позицій здорового глузду – можна стати розумнішим і мудрішим. Якщо ні – можна стати відзомбованою істотою, зокрема, Свідком Єгови. (Нормальні люди з числа тих, хто себе ідентифікує як православний або греко-католик, не читають Біблію, і не переймається проблемами Jnix, бо займається конструктивною роботою та життєвою суєтою – саме вони будуть союзниками правильних людей).
Бачите, Jnix, як усе чітко, просто і лаконічно.

олекса 2011-07-16 / 19:56:00
конечно хор Закарпатский был, только интресно сколько Потапчучка получила за то, что бы их отпустить и выделить СцЕНИЧЕСКИЕ костюмы!

Ірма 2011-07-14 / 13:51:00
Jnix, 13.07.2011 08:58
Язичество процвітає на теренах християнської держави - України. І звідки потім чекати що для України наступлять хороші часи, мабуть явно не від Бога.


Людина котра забуває своє коріння, свою історої прадавню - мертва людина!, а держава тимпаче! Я особисто волію берегти традиції язичництва, чим приняти на рідній землі, допустимо "американського бога" егову. І мені шкода тих хлопців здорових та дебелих (з українськими паспортами), котрі як проститутки стоять під стінами держустаннов, громадських місцях .... з книжеками і намагаються тобі втурити ідею великого чорножо...го бога егову, а самі ж вони уявлення немають ні про егову, ні про язичницво, ні про християнство.....
Память про традиції твоїх предків це признак розвитку твоєї духовності. І до речі, християнство, як віра, багато чого зтирила з традицій язичництва, елементарно - писанки існували задовго до Ісуса, традиція розмальовувати писанки започаткована язичниками, але ми і понині розфарбовуємо їх вдома, в школі, в дитячому садочку і насимо на Пасху освячувати до церкви, і церква не проти.......можна ще довго наводити приклади, але є один факт, як кажуть мудрі люди "без минулого нема майбутнього" Слава Україні!

Арей 2011-07-13 / 21:15:00
Шкода, що не було головного натхненника і організатора фестивалю Інни Конар. Думаю вона би була дуже втішена побаченим.
Швидкого Вам одужання, Інно!

Словянин 2011-07-13 / 19:31:00
Естетично красиве, світле, благородне свято - свято здорового тіла і духу, яке так і не змогли зруйнувати адепти чужинських віровчень з берегів водойми з промовистою назвою Мертве море.

Муза 2011-07-13 / 18:58:00
Люди не можуть зайнятися справами що збудовують."Кожному" своє,що тут візьмеш.

Jnix 2011-07-13 / 08:58:00
Язичество процвітає на теренах християнської держави - України. І звідки потім чекати що для України наступлять хороші часи, мабуть явно не від Бога.

Верховин 2011-07-12 / 21:55:00
Ужгородцю і всім зависникам.
Купальська ніч так чи інакше відзначалася в усіх слов'янських, прибалтійських, германських та інших народів. Позаяк політичні русини виникли в 1990 році на противагу НРУ і прагненню України до самостійності, то й етап язичництва вони не проходили, звідси й жаба душить. Масляна, себто Колодій, теж не Ваші. А якщо вважаєте, що масляна російська, то тільки прозрадились за Фрейдом.
Я гордий за вас, справжні ужгородці і закарпатці, і галичани, словом свідомі українці, що відроджуєте наше, українське.Дякуючи інтернету, незважаючи на відстань 180 км, я з Вами!

ужгородець 2011-07-12 / 17:21:00
Так я про ті 10% і кажу :)

2011-07-12 / 17:14:00
Эльза, кажу ж - попустися. На початку була організована концертна програма, але без хору, про який ти тут торочиш, а далі всі брали участь у святі на рівних

2ужгородець

"русинська" жаба задавила?))

Організатори - 90% закарпатці і на святі теж 90% було наших, місних

ужгородець 2011-07-12 / 17:06:00
Чуже свято несуть до нас галичани, чуже ...

Эльза 2011-07-12 / 16:57:00
Аноним!Проверь!Могу пофамильно назвать,выпускники колледжа культуры!Балет и часть хора,вышли за бабло!

2011-07-12 / 16:49:00
Попустися. Там не було закарпатського хору... ))))

Эльза 2011-07-12 / 16:46:00
На фотографиях-Закарпатский хор отрабатывает канадское бабло.Проверьте,если не верите!

Саша 2011-07-12 / 15:59:00
Было действительно очень здорово, интересно и зрелищно, организаторы просто молодцы! Супер!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини