Цьогоріч на Закарпаття трішки поменшало "дитячих" злочинів

Діти по-різному стають на кримінальну стежину. Хтось потрапляє під вплив старших, які втягують молодших у злочини. Комусь елементарно не вистачає на шматок хліба. А окремі ще й не усвідомлюють, що скоюють протиправні діяння. Саме в дитячому та юнацькому віці існує реальна можливість, так би мовити, налаштувати молоду людину на правильний лад. У Закарпатській області цим займається кримінальна служба у справах дітей, якою керує підполковник міліції Павло Готра.

 Досвідченому керівникові за період служби в ОВС на різних посадах довелося чимало стикатися з різними злочинами, а серед них тяжкі та особливо тяжкі, які скоювали у т.ч. й діти чи були потерпілими неповнолітні. 
 
-- Ми  постійно проводимо  оперативно-профілактичні заходи  щодо попередження злочинів, скоєних неповнолітніми, -- зауважує  Павло Готра. – Врешті-решт  це дало свої результати. Так,  протягом  першого  півріччя ц.р. зареєстровано 214 злочинів, а  торік  їх було 235. Активно  працює   в цьому плані,  і є сподівання, що така тенденція зниження рівня  злочинності триватиме до кінця року.
 
Найчастіше злочини скоюють  молоді люди у віці  16-17 років.  Пояснюється це просто:  до 16 років діти, як правило, перебувають під опікою  батьків  чи педагогів. А далі, вийшовши на  "вільні хліби", починають чомусь вважати, що вони  надто дорослі і самостійні.  І саме тут багато з них    стають на слизьку стежку.
В основному  неповнолітні скоюють  крадіжки. Є, правда, в їхньому активі  й інші злочини. Так, співробітники кримінальної міліції у справах дітей Ужгородського міськуправління УМВС затримали 16-річного жителя  обласного центру та на рік старшого юнака  з  ближнього до Ужгорода села,  які поцупили автомагнітолу з іномарки. Тут,  у місті над Ужем,  попалися також  за крадіжку музикальних колонок студенти одного з навчальних закладів віком 16 та 17 років. А 16-річний житель с. Горонда Мукачівського району викрав мобільний телефон. Коли працівники міліції встановили особу  злодія, з'ясувалося:  той вже встиг "скинути" "мобілку" на одному з ринків райцентру.
 
Знову ж на Мукачівщині працівники міліції затримали за дрібне хуліганство 15-річного жителя одного з приміських сіл. Згодом з'ясувалося: хлопець ще й розгулював  по селу  з пакетиком марихуани. 17-річний мукачівець  взагалі відважився скоїти  розбійний напад, заволодівши речами потерпілого. Однак міліціонери оперативно вийшли на слід зловмисника, якому тепер доведеться відповідати за свій вчинок. Також у місті над Латорицею  співробітники  патрульної служби міліції затримали 16-річного  місцевого жителя,  який відкрито відібрав  ювелірні прикраси у перехожої.
Досить незвична крадіжка сталася днями на Великоберезнянщині. В одному із сіл району, вибивши шибку на вікні, хтось проникнув у приміщення фельдшерсько-акушерського пункту. Звідти  зникли  вітаміни та лікарські препарати на незначну суму. Отвір на вікні свідчив:  тут, найімовірніше, "погостювали" діти.  Згодом встановили --  це справа рук двох 11-річних дівчаток та 9-річного хлопчика. Хоча в цьому випадку є ще сподівання: можливо,  малі не усвідомлювали, що коять  протиправні діяння.
 
Нас  непокоїть той факт, що  збільшується кількість злочинів,   скоєних неповнолітніми у стані алкогольного сп'яніння. Ми здійснюємо  відповідні заходи щодо притягнення до відповідальності торговців, які  реалізовують спиртне  малоліткам.  Зокрема, на  таких порушників складено 72 адмінпротоколи. Але принагідно нагадаємо, що за подібні  протиправні  дії  передбачено  великі штрафи і навіть  позбавлення ліцензії на торгівлю алкоголем. Тож власникам  торговельних закладів  потрібно  замислитися,  чи варто заробляти таким чином?..
 
На особливому контролі керівництва МВС України та УМВС стоїть питання розшуку безвісти зниклих дітей. Якщо дитини немає  понад  добу, порушується кримінальна справа за ознаками вбивства. З початку року в міліцію  області надійшло 40 заяв про зникнення 43 дітей. На щастя,  усіх розшукали. Шість  заяв надійшло із навчально-виховних закладів,  інші –   від родичів. Тут важливим є чинник -- оперативність надання інформації в ОВС. Адже, на жаль, чимало батьків, які не належним чином займаються вихованням дітей,  іноді заявляють про їхнє  зникнення тільки через кілька днів а то й тижнів.  Це значно ускладнює пошуки.
 
Тепер пора літніх канікул. Діти  особливо потребують уваги та опіки з боку дорослих. На сьогодні маємо уже  кілька прикрих  випадків загибелі  неповнолітніх. В  обласному центрі, нагадаємо,  нещодавно втопився 10-річний хлопчик. Були ситуації, коли  діти каталися на велосипедах, зокрема на сільських дорогах, і потрапляли під колеса транспортних засобів.
 
Варто зауважити, що  з боку влади, місцевого самоврядування приділяється значна увага оздоровленню дітей. Неповнолітні можуть  відпочити у літніх таборах,   перебуваючи під наглядом вихователів. В області діє понад 500 дитячих таборів відпочинку, в яких оздоровляться близько 78 юних закарпатців та ще  близько  200 тисяч неповнолітніх гостей  з інших регіонів. До слова, за кожним із таборів закріплений працівник міліції, на видному місці  знаходяться  телефони, за якими при потребі можна негайно звернутися по допомогу. Також в області уже тривалий час діє Батівський дитячий прийомник-розподільник. Юні краяни чи навіть жителі  інших регіонів, які через різні обставини потрапили в скрутну життєву ситуацію,  знаходяться тут до  трьох  місяців, поки  не визначиться їхня подальша доля.
 
На сьогодні далеко недитячими проблемами неповнолітніх в області переймаються по кілька працівників відповідної служби у кожному міськрайвідділі міліції.
 
- Кожна дитина потребує особливого підходу, -- резюмує Павло Готра. – І ми повинні спрямувати  свої зусилля, зробити все  можливе для відповідного виховання неповнолітніх,  забезпечення їм належних умов життя. Будь-яку проблему можна вирішити позитивно, і не треба забувати, що добро завжди повертається добром.  Усім батькам та працівникам навчально-виховних закладів слід пам'ятати про важливість виховання підростаючого покоління.
Михайло ПИСКАЧ, пенсіонер ОВС, м. Ужгород, Закарпатська область
11 липня 2011р.

Теги: злочин, підліток

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 1
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини