900 кілометрів, щоби побачити все Закарпаття (ВІДЕО)

Найбільше розчарування тернополян - дороги і Солотвино

900 кілометрів, щоби побачити все Закарпаття (ВІДЕО)

Маршрут складали так, аби побачити все Закарпаття. Дорога до Мукачевого - через Яремче, Ясіню, Рахів, Хуст, Солотвино, Виноградово і Берегово. Загалом – 500 км + шлях до Ужгорода. Поверталися через Сваляву (300 км).

Закарпаття це – солоні озера, цілющі джерела і надзвичайно чисте повітря. Не дарма ж люди у тих місцях, як кажуть історики, оселилися ще мільйон (!) років тому. Цікавинок для туристів там теж не бракує.

Тож ми спробували скласти враження про найзахіднішу область України, провівши три дні на колесах. Висновок простий: "родзинок" – чимало, але часто добратися до них – проблема. По-перше, дороги подекуди нагадують відому всім тернополянам вулицю Гайову. По-друге, дивує бездіяльність місцевої влади. Вона мала б усіма силами притягувати на Закарпаття туристів, а натомість не спромоглася навіть на розміщення вказівників і дорожніх знаків.

Ледь колеса не погубили

Із Тернополя рушаємо трасою на Микулиці, але у селищі Дружба повертаємо на Бучач. Щоб не петляти вуличками старого міста, з'їжджаємо на об'їзну і прямуємо до Монастириської. Ця дорога – знайома багатьом, тому в деталі не вдаватимусь. Зауважу лише, що покриття доріг у нашій області, хоч і не ідеальне, але все ж терпиме – принаймні ями дорожники "залатали". Крім того, привели до ладу зупинки, де спиняються автобуси міжміського та міжобласного сполучення.

Забігаючи наперед, зауважу, що найгірші дороги ми побачили у Рахові та біля нього.

- О, вам пощастило, що ви їхали там удень. Там у сутінках можна ходову знищити, бо освітлення нема, тож ям не видно, - зауважив згодом Тарас Зарічний із Мукачевого, коли ми описували свої мандри.

На подібне ми натрапили, повертаючись додому. Ділянку, що поруч із Жидачевом Львіської області, дорогою назвати язик не повернеться. Причому ямиська, в яких ми мало колеса не залишили, були з обох боків шляху і навіть на узбіччі. Тому обминути їх було неможливо. Не рятувало навіть суттєве зниження швидкості.

Помітні наслідки стихії

Гірські краєвиди почали привертати нашу увагу за Надвірною. Згодом була Яремча. Оскільки ми вже кілька разів там бували, то значної зупинки там не робили. Лише заїхали на ринок, де торгують усім: від теплих домашніх капців до покривал і навіть бейсбольних бучок. Напам'ять прихопили шпильку для волосся – із ясеня (15 грн).

Подібний, але трохи менший ринок привернув нашу увагу на Яблуницькому перевалі. Проте оглянути його асортимент заважив дощ. Власне, вздовж усієї дороги через Карпати він то пускався, то переставав. Краєвиди від цього лише вигравали: коли хмари "чіпляються" за гори, а прадавній ліс обступає дорогу з усіх боків – це дуже красиво!

Не відкрию Америки, що дорога через гори майже весь час йде поруч із руслом якоїсь із річок і майже паралельно залізничній колії. Тому на шляху там часто трапляються металеві мости, що висять над урвищами. Потяги натомість "пірнають" у численні тунелі. Час від часу нам траплялися ділянки з помітними ознаками обвалу. До того ж, ми пересвідчилися, що Карпати не встигають позбуватися наслідків паводків, що їх "тероризують". Просто у руслах річок лежать величезні шматки залізобетону – вочевидь, частини зруйнованих мостів чи загат. Крім того, не всюди звели нові мости через річки.

Минаємо Ясіню із її деревяними церквами. П'ятизрубна одноверха Вознесенська церква більше відома як Струківська. Бо її ще у 1824 р. звів пастух Іван Струк. Але для багатьох Ясіня – лише старт мандрівки на Говерлу або центр зимового гірсьоклижного відпочинку. Далі дорогою не миніть вказівник на водоспад Труфанець - з висоти 1720 м, як написано у довіднику, потік, падаючи із 36-метрової висоти, біжить до великої ріки.

До центру Європи – з паспортом

Кваси. Назва селища говорить сама за себе – вода у мінеральних джерелах там справді "квасна". Дослухаємося до поради місцевих – п'ємо з джерела, але в пляшки не набираємо, бо вода втратить свої властивості.

Рахів - найвище місто в Україні - нічим особливим, окрім жахливих доріг і відсутності вказівників, не запам'ятався. Найцінніша пам'ятка - римо-католицький костел св. Яна Непомука (1822-1826 рр.). Кажуть, назва Рахова виникла тому, що місцеві купці, які жили на перехресті торгових шляхів, вміли добре рахувати. Нинішні жителі міста, вочевидь, рахувати розівчилися: якщо вони дороги не відремонтують, жоден турист до них не поїде. До речі, про тамтешні вулиці - чимало з них піднімаються вгору так різко, як це не можуть робити звичні міські вулиці. Туристів дивує, як там люди будуються і живуть.

Наступна цікава точка маршруту розташована поблизу села Ділового. Там ще в ХІХ ст. встановили стелу, яка й вказує на центр Європи. На ній зробили напис: "Постійне, точне, одвічне місце. Центр Європи, визначений дуже точно за допомогою спеціального приладу, створеного в Австрії та Угорщині, зі шкалою меридіанів і паралелей. Рік 1887".

- Покажіть паспорти? Куди їдете? – мовив військовий, коли ми підїхали до шлагбауму, що перекривав дорогу. Нічого дивного – це фактично прикордонна зона. Коли водій починає детально переказувати подальший маршрут, солдат усміхається: "Їдете у Мукачево? Цього досить. Я питаю, бо порядок такий..."

Найбільше розчарування для тернополян на Закарпатті - Солотвино

Краєвиди дивують чотириповерховими палацами ще у селищі Біла Церква. Те саме обабіч траси спостерігаємо і в Солотвино.

Якщо у старій частині селища – "скромні" двоповерхівки, то новобудови вражають левами з мармуру на високих мурах і незліченною кількістю вікон. Такого стилю забудови ми ще не бачили більше ніде.

- Як проїхати до солоних озер? – запитуємо місцевого юнака, з'їхавши з траси у село. Ламаною українською він радить повернутися на трасу і там... розпитати людей.

На ринку, розбитому поруч із закинутими приміщеннями шахт, дізнаємося, що до озер – далеченько. Намагаємося під'їхати туди авто. Зробити це не вдається, бо шлях весь час перекривають ворота якоїсь бази або шлагбауми. Кружляємо вуличками. Навколо – будинки, переважно – дерев'яні. На дорозі – ятки із "пляжним" крамом: купальниками, надувними кругами тощо. Солотвино через це видається схожим на будь-яке приморське курортне містечко. Навіть назви санаторіїв - банальні, наприклад, "Жемчужина" чи "Дельфін". Бажання йти до пляжу відпадає. Адже купатися ми не планували, бо попереду - довга дорога, лише хотіли подивитися на місцеву "родзинку".
 

Від побаченого бажання колись приїхати у Солотвино на відпочинок розтануло як сніг навесні.

Годинники на всіх соборах

Тячів проїжджаємо швидко, бо оглядини цікавинок відбирають небагато часу. У центрі міста поруч розташовані храми: римо-католицький костел св. Короля Іштвана (Степана), напроти — лютеранський парафіяльний будинок, поруч — реформатський костел (XIII-XVIII ст.).

Можна ще піднятися на 40-метрову гору. Там - руїни замку Нялаб. Про те, що він – королівський записано у грамоті 1242 р.

Тривалу зупинку робимо в Хусті. Лежить це місто біля підніжжя гори майже тисячу років. На вершині - руїни замку. Дорога до нього довга, часом - стрімка. Йдемо і дивуємося, як на вершину винесли колись ту силу-силенну каміння, аби звести твердиню? До того ж, стежку, завширшки до двох метрів, виклали природною бруківкою – крупною галькою!

Опинившись біля руїн, помічаємо подібність Хуста до Кременця, якщо дивитися на нього з гори Бони.

До слова, саме в Хусті в 1939 р. проголосили незалежну державу — Карпатську Україну. Пам'ятний знак, що нагадує про ті події, побачите, піднімаючись до замку. Лютеранський храм св. Єлизавети – друга помітна пам'ятка Хуста. Про його оборонний характер нагадує кам'яний мур. Трохи далі - костел св. Анни (XVIII ст.).

Однак найвідоміше місце Хустщини - Долина нарцисів, що поблизу села Кіреші (5 км на північ від Хуста – прим. ред.). Але їхати туди варто у травні – у пору цвітіння квітів.

Потім проїхали Виноградів. Окрім францисканського собору, радимо оглянути там ще й замок. "Родзинка" Закарпаття - годинники на вежах костелів. За традицією, храми так прикрашали не лише, щоб люди знали точний час, а й для того, аби нагадати вірянам, що одна з годин може виявитися останньою.

Там - велосипедне царство 

Берегово – містечко, де почуваєшся в іншій країні, хоча не проходиш митниць. Від наших райцентрів воно відрізняється хіба що якимось європейським духом. У центрі Берегово збереглася старовинна архітектура. Ця частина міста – пішохідна. Втім, справді дивує те, що на вулиці звідусіль чути угорську.

Усі вивіски нею продубльовані. Місцеві навіть своє місто називають по-старому - Берегсас. І час на міському годиннику різниться від київського на годину. Усюди – стрічки угорського трикольору та групи туристів-мадярів.

Перед головним порталом храму - бронзове погруддя короля Іштвана Святого, засновника Угорської держави. Через дорогу - пам'ятник Шандору Петефі – співцю Угорщини. 

До речі, на Закарпатті ми часто помічали незвичні для тернополян дорожні знаки: "Інтенсивний велосипедний рух". Були такі і в Мукачево. Туди ми приїхали надвечір. Встигли помилуватися лише замком "Паланок".

 

Він височить на горі просто над трасою. До пам'ятки пішли наступного дня. Встигли також добре оглянути місто.

Враження – варті окремої розповіді. Третього дня рушили в Ужгород (про це – у №76 "20 хвилин" від 27-28 червня 2011 р. – прим. ред.). Четвертий день – дорога додому. У Сваляві та селищах, що траплялися вздовж траси, оглядати особливо не було що. Коли ж за вікнами з'явилися вкриті лісами горби, ми зрозуміли, що вже на Бережанщині. Ще 52 км і - вдома. 

Довідка

- Заправитися газом коштувало близько 350 грн. На бензин для такої поїздки треба 700 грн. Однак знайти газові заправки складніше – бракує вказівників. Підказують дорогу місцеві жителі.

- Коли запитуватимете дорогу у місцевих, враховуйте таке поняття, як "гуцульський кілометр". Якщо вам кажуть, що їхати треба "десь 2 км", то не дивуйтеся, якщо проїхати доведеться 5 або й більше.

- Оскільки дорожніх знаків бракує всюди, найкращий варіант – GPS-навігатор.

09 липня 2011р.

Теги: Тернопіль, Закарпаття, Солотвино

Коментарі

ййй 2013-07-22 / 23:45:05
Мукачеве - дотримуйтесь елементарних правил. Перед тим як писати, бажано повторити українську мову за початкову школу.

Оля 2011-07-14 / 11:43:00
"Дорога до Мукачевого - через Яремче, Ясіню, Рахів, Хуст, Солотвино, Виноградово і Берегово"
Перед тим, як писати про Закарпаття, подивіться правопис напису назв міст !!!!!!!

KK 2011-07-11 / 18:16:00
Та ні аноніми, новіша, цікавіша тема уже появилася про русинозовані галичанів. Самі подивіться у дзеркало, і побачите одного!

2011-07-11 / 15:41:00
КК, а ходь щось порозумілисьте, що ся туй діє та говорит?
А як з історійов галицьких русинів? Не йде вам?

KK 2011-07-11 / 03:22:00
Пан Баклажан - Буку. Ви що, являєтися Супруненко?? Видно що тут всі ухитраються під всякими ніками і псевдоніми. Тяжко за всіма слідкувати, і розумію що мого останйого 'відкритя' стало на закарпатті 'cause celebre', але такого що дня не трафляється??....:-)

Ember Zoltán 2011-07-10 / 23:26:00

Ви би вже визначилися, нарешті: чи хвалити Адмін, чи слати на його адресу мати...)) Адмін

К админу отношусь как вооще к жисни: надо – поругаю (стал тирбуной Свободы, кайфует, когда поднимает темы где можно негативными красками облить русинов и венгров....), надо (как в этом случае) похвалю.

Но: Мати? Я? Где? Когда?

Янко 2011-07-10 / 20:40:00
GPS-навігатор, 10.07.2011 09:54
В корне неправильная постановка вопроса) Я же не напрасно писал, что если бы не носители этого самого шансона, подвалившие сюда после второй мировой, то ездили бы к нам с большим удовольствием и немцы, и австрияки, и даже америкосы, а так тернопольские щирие с претензиями)

Ember Zoltán 2011-07-10 / 17:37:00

Мы думаем про себя одно, а другие видят нас совсем другими.


Нечего обижаться! Это не они виноваты!


Надо заняться настоящими а не псевдопромлемами (типа: венгерский сепаратизм).


Вот например: (лжи)патриотам из Свовбоды надо было бы не памяники подпаливать, краской обливать, а митинговать, чтобы "влада" зделала нормалную дорогу, обеспечила эти дороги подходящими знаками, при въезде в города раставили карту этого города с достопримечательностями тд. тп. Вот тогда я поверил бы, что они любят свою Украину.


А так пожалуй уверен: я, венгр ее больше их люблю!


Админ, молодец на этот раз: по больше бы таких зеркал "щирим"


Ви би вже визначилися, нарешті: чи хвалити Адмін, чи слати на його адресу мати...)) Адмін


 

Пан Баклажан 2011-07-10 / 17:04:00
Для KK - мерсі за компліман, якраз готую звіт з останньої подорожі :)

"Слідкуйте за пресою" (с) Кучма Л.Д.

местный 2011-07-10 / 12:47:00
На кого обижаться? На зеркало? Мы красивые такие, а оно, паскудное, какую-то муть показывает?

А что лично вы знаете хоть одного человека, который бы еще раз хотел вернуться в Солотвино?
А съехав со "слоновьей тропы" в сторону - никто не стоял на развилке без указателя и не гадал: "Напра? Нале?"
ну да, ну да... это ж подлые заперевальные галичане повзрывали указатели, причем вместе с дорогами... и намусорили и засрали всё вокруг тоже они... а кто ж еще - ну не мы же...

GPS-навігатор 2011-07-10 / 09:54:00
Лінуксу і "іже с німі":

Ви гадаєте що у тому таки Ліоні французи сильно розбираються хто такий Петефі? І чого така агресія до подиву щодо угорців? Радуйтеся! Так-так, радуйтеся і просіть у Господа здоровячка ось таким "галицьким шовіністам" (а з ними і "мацкалям", і "киіївським снобам", і "донецькиим шахтарям", і "уральським оленеводам"), бо як "туристично привабливий регіон" саме їм ви/ми і потрібні. Мадярам, чехам, австріякам, німцям і полякам ми до одного місця, думаю, здогадуєтеся до котрого. Що вони аж такого цікавого у нас можуть побачити? Те що самі колись років з 50-100 тому залишили і що ми "героїчно" знищили? Відсоток садомазо туристів, що тащяться від споглядання трагедії своєї колишньої культури, освіти, держави і слави у світі занадто малий, аби розраховувати на них серйозно. От гроші у них клянчити на шіліякі гранти - то да, то можна. Але живі, реальні гроші до нас везуть якраз оці "галицькі шовіністи" і всі вище перераховані "шановні" для вас гості. І цей репортаж - найкраще підтвердження. Чи може ви знаєте когось із наших гордих краян, що свої кровні пару сотень заокеанських грошей намотають 900км і витратять 3 дні аби глянути на Тернопіль (Львів, Франківськ, Чернівці і т.д.)? Ні, наші краще "гомбички потрощать" на компютері аби обгадити гостя і зайвий раз довести самим собі (як гадаєте, ваші "іспражнєнія" багато хто перечитав у Тернополі?) які ми тут всі круті і самі розумні.
Що тут скажеш. Удосконалюйтеся й далі кислотним сичанням, кажуть людській глупості не має меж.

Лінукс Убунту 2011-07-10 / 01:24:00
Їх здивувала наявність угорців у Берегові? Галицько-шовіністична ментальність... А наявність французів у Ліоні їх не дивує? Ой, вибачте, вони ж далі "неньки", мабуть, не їздили нікуди. От вони б здивувалися: "на світі ще живуть багато народів, крім українців, і ніхто нікого не ріже"...

Лінукс Убунту 2011-07-10 / 01:16:00
Шандор Петефі - співець Угорщини? Тоді Тарас Шевченко видатний тенісист України :) Замість слухати шансон, краще б книги розумні почитали, ну, на крайняк, хоч вікіпедію :)

Blacky 2011-07-09 / 23:21:00
Таки буе, таки шансон. Соромно за Тернопіль.

GPS-навігатор 2011-07-09 / 22:18:00
Ну от, ментальність краян - то не у нас бардак, то тернопольняни (львівяни, кияни, мадяри, чехи, москалі, німці, американці і китайці) спеціально гадості про нас пишуть. От яке обурення - шансон слухають! У нас 50% таксистів крутить шансон, а інші 50% попсу, 3/4 з якої російська. Та й тернопільчани, це не національність, не громадянство і навіть не соціальний статус. Ужгородці чи Тячівці - це що, до чогось аж такого особливого зобовязує у музичних смаках?
Щодо "по-барабану". "Вуйку", скажіть, яку кількість і де саме вказівників з добре відомою туристам у Європі літерою "І" (information) Ви бачили у власному місті? Я допоможу - їх десь біля десятка (+/- 2-3) на всю область А власне турінфоцентрів і того значно менше. То де брати гіда? І кому ж тоді "по-барабану" памятники і т.п.?
Наш "тато всіх закарпатців" знайшов модне слово днями - бренд каже хоче створини з Свалявської "Сонячної долини". А на вказівник гривнів 200 нема! То кому насправді "по-барабану" мінеральна столиця?Який бренд, шановні, при такому відношені до гостя? Шансон почули - останіми словами обізвали і у труси навіть заглянули! То не бренд, то БРЄД сивої кобили!

Янко 2011-07-09 / 21:40:00
Шансон едет в Закарпатье и возмущается недостатками) Если бы не этот самый шансон, все бы у нас было хорошо)

KK 2011-07-09 / 19:58:00
П. Судоплатов - Я себе не рівняю з журналістами Супруненка чу Чужої. Не відомо мені, що в моєму коментарі, ви знайшли якісь граматичні помилки? Якщо є, прошу мені зверніть увагу, тому що я тільки гордо кожного дня вчуся української мови.

2011-07-09 / 19:33:00
Репортаж аматорський. але цікавий. Владі треба читати. Про дороги, непристосованість для туристів, відсутність дорожніх вказівників і знаків, небажання знову повертатися в Солотвино, критку на адресу тієї ж влади...

Отак бачать нас приїжджі...

Паша Судоплатов 2011-07-09 / 19:23:00
А,самому КК,написать слабо?Ты всех критикуешь,критикуешь,а сам мову с ошибками знаешь.

KK 2011-07-09 / 18:51:00
Коли уже читачі Закарпаття Онлян привикають до дорожніх описів Олега Супруненка чи Оксани Чужої, то тяжко змиритися з таким справжнім аматорським репортажем.

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини