КРУшники виявили значні фінансові порушення на ДП "Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання"

Закарпатські ревізори завершили ревізію державного підприємства "Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання" і пропонують терміново вживати заходів для його порятунку ДП "Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання", що розташоване в селищі Дубове Тячівського району Закарпатської області створене у 1978 році, - повідомили Закарпатття онлайн у прес-сслужбі КРУ в Закарпатській області.

КРУшники виявили значні фінансові порушення на ДП "Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання"

Свого часу це підприємство належало до стратегічних в Україні. Тут виробляли вузли та агрегати для авіаційної галузі, зокрема ще у 1984 році - агрегати до легкого вертольоту Мі-34. Тоді на підприємстві працювало понад три тисячі фахівців, воно було відоме по всьому Радянському Союзу. Але після розпаду СРСР обсяги замовлень зменшилися в десятки разів, а згодом виробництво майже зупинилося.

Після реорганізації підприємство передали в підпорядкування Міністерству промислової політики, однак реальної підтримки з боку держави так і не було надано. За два десятиліття від часу створення кількість працівників на підприємстві скоротилася більше, ніж удвічі, а зараз і ті, хто залишився, здебільшого працюють на півставки, підприємство має заборгованість зі сплати податків та зборів. Який стан справ на підприємстві зараз вдалося з'ясувати працівникам КРУ в Закарпатській області.

Перевірки засвідчили фінансові порушення

На виконання доручення ГоловКРУ, працівники контрольно-ревізійного управління в Закарпатській області провели планову ревізію фінансово-господарської діяльності Державного підприємства "Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання" (далі - ДП "ЗВВО", підприємство) за період з 01.11.2009 по 31.12.2010 року.

За результатами завершеної ревізії встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових та матеріальних ресурсів на суму 68,3 тис. грн.

Так, чималу суму недоотримало підприємство через нерахування орендної плати та повноти перерахування належної частини від орендної плати до бюджету. Як з'ясували ревізори, у порушення укладеного договору оренди майна з Орендарем та в порушення чинного законодавства України, підприємством не нараховано та не перераховано до державного бюджету 21,9 тис. грн. Саме ця сума, яка становить 30 % від загальної сплаченої орендарем (73,2 тис. грн..), згідно з угодою, повинна була бути перерахована до бюджету. Підприємство ж всю отриману орендну плату на суму 73,2 грн. зарахувало до доходів від операційної оренди активів підприємства, а належну частину в розмірі 30 % не віднесло в бухгалтерському обліку по розрахунках з бюджетом як заборгованість. Як результат, держбюджет недоотримав частину доходів.

Крім того, ревізори встановили низку витрат, які не були пов'язані з виробничою діяльністю підприємства чи були б підтверджені документами. Серед таких і оплата послуг мобільного зв'язку для шістьох працівників підприємства, і оплата дзвінків за кордон з телефонів держпідприємства, і витрати на оплату службових відряджень без відповідних підтверджуючих документів, які б підтверджували зв'язок такого відрядження з основною діяльністю підприємства тощо. У ході ревізії ці порушення усунуті.

Попри це, вибірковою ревізією законності та достовірності виплат відпускних працівникам ДП ЗВВО встановлено, що в порушення нормативних документів низці працівників було зайво нараховані та частково виплачено виплати у зв'язку з відпустками.

У ході ревізії також проведено інвентаризацію матеріальних цінностей на підприємстві, за результатами якої встановлено нестачу матеріальних цінностей на складах чорних та кольорових металів в однієї матеріально відповідальної особи на суму 21,84 тис. грн. Як наслідок, розмір збитку від нестачі з урахуванням індексу інфляції та податку складає 43,68 тис. грн.

Реалізація матеріалів ревізії проведена згідно з порядком, встановленим чинним законодавством України.

За допущені порушення законодавства з фінансових питань, на відповідальних осіб підприємства складено 4 протоколи про адміністративне правопорушення за статтею 164-2 КУпАП. Із загальної суми виявлених фінансових порушень, вжитими заходами, в ході ревізії забезпечено відшкодування та усунення порушень на загальну суму 46,48 тис. грн.

На адресу ДП "ЗВВО" направлено письмові вимоги щодо усунення порушень законодавства, зазначених в акті ревізії. Матеріали ревізії фінансово-господарської діяльності ДП "Закарпатське вертолітне виробниче об'єднання" направлено для розгляду та прийняття відповідного рішення в прокуратуру Закарпатської області.

Зберегти підприємство для майбутніх проектів

Відродити колишню славу Дубівських вертолітників - про таке обласна влада Закарпаття завжди мріє. Зо три роки тому на загальноукраїнському рівні навіть виникла ідея створити на базі Закарпатського вертолітного об`єднання вертольотобудівний консорціум (тут і спеціалісти ще залишилися, і база є). Більше того, у 2008 році близько 20 державних і приватних підприємств висловили готовність взяти участь у створенні вертольотобудівного консорціуму. Тоді для втілення грандіозного проекту забракло коштів, але втілити ідею, вважають закарпатські спеціалісти, не пізно. Головне - зберегти базу підприємства. Аби ж її зберегти - потрібні значні зусилля.

Ревізори КРУ в Закарпатській області навіть пропонують, з чого починати. Зокрема, як йдеться в матеріалах ревізії підприємства, протягом останніх років керівництвом підприємства не вирішується питання щодо відновлення бодай окремих видів діяльності (виробництво передавальної техніки, лісопильне та стругальне виробництво тощо). Уся діяльність на сьогодні зводиться до роботи по реалізації металобрухту від ліквідації списаних по Дозволу Мінпромполітики основних засобів. КРУ в Закарпатській області пропонує якнайшвидше, шляхом залучення інвестицій, поновити виробництво тих видів продукції, які мають збут на сьогодні і на перспективу. Також варто розглянути питання щодо приватизації підприємства із збереженням державної частки у статутному капіталі підприємства більше 50 % та зі збереженням основного профілю діяльності.

04 липня 2011р.

Теги: КРУ, перевірка, вертолітне об'єднання

НОВИНИ: Кримінал

23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
» Всі новини