Закарпатські винороби презентували свою продукцію у Словаччині

На минулих вихідних у сусідній Словаччині відбувся фестиваль меду та вина, на який завітали й винороби з нашої області. Колеги з обох країн продемонстрували зацікавленість в розвитку співпраці бджолярів та виноробів зі Словаччини та Закарпаття.

Закарпатські винороби презентували свою продукцію у Словаччині

Отже, окрім традиційних фестивальних заходів, дегустацій та розваг фестиваль передбачав і ряд зустрічей, спрямованих на розвиток туризму в регіоні Спиш та розвиток співпраці бджолярів та виноробів України та Словаччини.

Керівник "Турінформ Закарпаття", викладач кафедри туризму УжНУ Олександр Коваль розповів , що презентація досвіду Закарпаття у розвитку туризму неабияк зацікавила словацьких колег.

"На фестивалі меду та вина у "Спішській Капітулі" науковці УжНУ представили концепцію розвитку медового туризму, медових дегустаційних залів та перспектив розвитку тематичних видів туризму у транскордонному регіоні Словаччини та України. Стратегія туризму регіону Татри – Спіш визначена. Сьогодні триває робота з розробки окремих конкурентних туристичних продуктів. Наприклад, поруч з відвідинами уже традиційних об'єктів ми запропонували концепцію медового туризму, яка включає у себе відвідини дегустаційного залу, пасіки, знайомство з технологією виробництва меду, вивчення властивостей меду та продукції бджільництва. Також, туристів можна знайомити з виробництвом продукції на основі меду, наприклад медових пряників, узварів та медових напоїв. Бджолярам ми запропонували враховувати особливості ландшафту прилеглих територій з пасіками, формувати їх привабливість. Це має значний вплив на формування першого враження. Адже, якщо говорити про сільську місцевість, то непривабливість території знижує бажання туриста відвідати регіон".

Свою продукцію на фестивалі меду та вина представляли винороби з мукачівського "Медового дому" та голова спілки виноробів Закарпаття Олександр Ковач. До слова, пан Ковач сам неодноразово виступав організатором фестивалів вина в Ужгороді. "Порівнювати цей захід з нашими фестивалями доволі важко, адже він проводиться лише вдруге, тобто перебуває на початковій стадії. Цього року на ньому було представлено близько п'яти виноробів та не більше десяти бджолярів. Наші словацькі колеги зробили акцент на естетичній складовій, а також на розважальній програмі, народних колективах та ансамблях. Приємно, що продукція закарпатських виноробів припала словакам до душі, вони радо дегустували наше вино, розпитували про особливості його виготовлення та розкупили все, що ми привезли" - зауважив Олександр Ковач.  

Члени закарпатської делегації відзначають, що основною перспективою вони вважають  створення туристичних маршрутів у транскордонному регіоні, вони наголошують, що це набуде особливої популярності вже за рік, під час ЄВРО 2012.

Спільні культурні заходи допомагають закладенню передумов для формування нової платформи співпраці між експертами з туризму України та Словаччини. А розробка дієвих бізнес концепцій для бджолярів та виноробів безумовно сприятиме формуванню нової підприємницької культури обох країн.

ІІ фестиваль меду і вина "VIA REGIA" організований товариством культурного розвитку "Феман" у співпраці з Словацькою асоціацією бджолярів у Європейському домі у Спішській Капітулі.

30 червня 2011р.

Теги: фестиваль, Словаччина, вино

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 2
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини