За 5 місяців "Ясінянське ЛМГ" реалізувало лісоматеріалів на 6 млн. 433 тис. грн.

Півтора року минуло, як ДП «Ясінянське ЛМГ» очолив Василь Федорович Теличук. А до цього колектив кілька років поспіль борсався у боргах. Наприклад, перед державою на той період вони становили понад 3,3 млн. гривень, по виплаті заробітної плати – 1,2 млн.грн.

За 5 місяців "Ясінянське ЛМГ" реалізувало лісоматеріалів на 6 млн. 433 тис. грн.

Дехто, з оглядом на попередні роки „хазяйнування", передрікав колективові неминучий колапс, тим більше, що відбувалося все у період загострення економічної кризи у державі, яка вразила усі, або майже усі сфери діяльності, а в першу чергу – промисловість.

І ось минуло півтора року. Що має на своєму рахунку підприємство зараз? Аналізуємо показники його діяльності за п'ять місяців 2011 року. Візьмемо для цього деякі, найбільш характерні й важливі з них. Наприклад, заготовлено 27,3 тис. кбм. деревини при плані 21,6 тис. кбм., тобто завдання виконано на 130 відсотків. Більш узагальнюючий показник, який свідчить про ефективність роботи, – реалізація лісопродукції. Так, за 2011 рік її реалізовано 29520 кбм., на суму 6 млн. 433 тис. грн. що складає – 117% від плану, або на 71 відсоток більше, ніж за п'ять місяців минулого року.

За січень-травень 2011 року, у порівнянні з минулорічними показниками, втричі збільшено обсяги експорту лісопродукції та отримано додатково 2 млн. 727 тис. грн. Щодо сплати податків та обов'язкових платежів, то з початку року підприємство переказало до фондів та бюджетів різних рівнів 2 млн. 501,9 тис. грн., в т. ч. до Пенсійного – 773,1 тис. грн. Якщо за підсумками роботи 2010 року було одержано 214 тис. грн. чистого прибутку, то вже у першому кварталі ц. р. – 239 тис. грн. Не нижчим буде цей прибуток і в другому кварталі.

Що це дало колективу лісгоспу? При чітко виважених діях у виробничій та фінансовій сферах, дотриманні норм і нормативів, штатної чисельності працівників, спрямуванні зусиль та коштів на основні напрямки         діяльності, підприємству вдалося мобілізувати всі ресурси та внутрішні резерви на вихід з критичного становища. Нарешті немає боргів. Головне, ліквідовано таке негативне явище, як невиплата людям заробітної плати і, сподіваємося, що назавжди. Слід зазначити, що зарплатня трудівників зросла у порівнянні з аналогічним періодом минулого року на 30 відсотків і становить за п'ять місяців, в середньом у, 2110 гривень на одного працюючого. Крім того, виплачується регулярно, двічі на місяць, як і визначено чинним законодавством про працю.
На підприємстві, залежно від сезону, працює до 305 осіб, з яких 105 – працівники лісової охорони (усього кадрових трудівників – 250). В основному фінансування заробітної плати йде з коштів підприємства. Лише на початку 2011 року держава один раз профінансувала заробітну плату лісової охорони в загальній сумі 89 тис. грн. Отже, заробляємо на всі власні витрати самі.

Крім того, за півтора року суттєво змінено підхід до суб'єктів господарювання, які працюють з ДП "Ясінянське ЛМГ" за договорами підряду. Хоча їх кількість, у порівнянні з попередніми роками зменшилася, це ті, які вибороли право на лісозаготівельні роботи за конкурсом у відповідності до їх спроможності, технічної оснащеності, забепечення кваліфікованими кадрами, дисциплінованості в дотриманні чинного лісового законодавства України. Слід зазначити, що перевірки контролюючих служб і органів, які проводилися впродовж згаданого періоду, з питань фінансово-господарської діяльності нашого підприємства та інші, суттєвих порушень і недоліків не виявили.

Що ще можна віднести до позитивних складових нашої роботи? Не забуваємо про своє основне призначення – охороняти та вирощувати ліс, дбати про відновлення його багатств. Успішно виконано програму посадки лісо-культур. Так, вже цього року заліснено 102,1 га минулорічних зрубів. Увесь посадковий матеріал маємо власний. Ще 100,3 га зрубів відведено під природнє поновлення.

Працівниками мисливського відділу підприємства, який очолює Андрій Климпотюк, постійно ведуться роботи по охороні лісової фауни. Також вони дбають про заготівлю кормів та створення кормосховищ і годівниць. Посилено роботу по боротьбі з хижаками та браконьєрством, результатом якої є приріст поголів'я оленя.

Підприємство, крім розширення обсягів виробництва і реалізації продукції від основного виду діяльності, переймається й відновленням лісових доріг. Триває укріплення берегів водойм, будівництво інших об'єктів інфраструктури, в т. ч. й рекреаційних, тощо. Зараз проводяться роботи по відновленню лісових доріг в урочищах Багенський, Апшинець, Зимір та деяких інших, куди переміщуємо лісозаготівлі, інші лісокультурні роботи. Незабаром відновлять мости в урочищах Апшинець та Рип'янець для надійності сполучення і вивезення заготовленої деревини. Цими роботами займається створений торік відділ будівництва, який очолив Михайло Куриляк – спеціаліст своєї справи. Крім цього, будівельники на замовлення селищних та сільських рад виконують певний обсяг робіт у навколишніх населених пунктах. Наприклад, торік проведено робіт на 530 тис. грн. В цьому році будівельники працюють на спорудженні мостів та підпірних стінок в урочищах Багенський та Марковець.

Зрозуміло, що позитивні результати не далися самі собою. Насамперед, новий керівник сформував навколо себе команду однодумців. Керівні посади займають думаючі по-сучасному та господарюючі спеціалісти. Так, головним інженером призначено Івана Ступчука, який до цього успішно працював у структурі Ясінянського лісокомбінату, певний період очолював одну з найбільших підприємницьких деревообробних структур. Замінено кількох лісничих, відбулися позитивні зміни в складі інших ІТР. Дисципліна і порядок існують в кожному з виробничих підрозділів. Кожен працівник усвідомлює відповідальність за конкретну ділянку роботи. Апарат управління нині працює злагоджено та на кінцевий позитивний результат. Новою командою          розроблено чіткий план дій на найближчі роки й взято курс на його реалізацію. Постало завдання – зайняти постійну та тверду позицію на лісовому ринку. Складовими виконання такого плану є: нарощування обсягів виробництва і реалізації продукції, запровадження нових методів роботи і технологій, відновлення і модернізація глибокої переробки деревини та ряд інших. Кожне з лісництв отримало доручення відновити або побудувати нові перепади на водоймах, рекреаційні пункти, аншлаги. До витоку Чорної Тиси будуть діяти велосипедний і піші маршрути мережі Закарпатського туристичного шляху. Рекреаційний пункт створимо й в урочищі Фересок, що на шляху до г. Говерла, відновимо лісовий    будинок  на кордоні у Верхніх Околах. У наших планах – відновлення рибного господарства в урочищі Жигалів. Маємо наміри розширити потужності з переробки деревини на Станиславському лісозаводі, який відновив роботу торік. До речі, – це один із шляхів поглибленої переробки лісопродукції, обраний нами. Тобто, йдеться про модернізацію виробництва із залученням інвестицій. Маємо на це затверджений бізнес-план, який, у разі його реалізації, дозволить виготовити і реалізувати продукції, додатково до вже існуючих обсягів на 1,5 млн. гривень. І це – не лише широкий асортимент продукції лісопилення, а й напівфабрикати та готові вироби з них, такі, як точений брус, фальшб-руси, дошки для підлоги, можливо, – й малі архітектурні форми тощо.

Кілька слів про те, як впливають на стан справ дисципліна, порядок, висока вимогливість, нарешті – увага до людей, їх запитів. Трудівники відчули, що нова команда на чолі з Василем Теличуком прийшла не лише, аби відбувати час на робочому місці, що його слова не розходяться з ділом, що він дбає про престиж підприємства. І це відчутно не лише з прикладів життя всередині колективу. Наприклад, паводок зруйнував оселю та майно однієї з мешканок Чорної Тиси. Так сталося, що не встигла жінка своєчасно оформити документи для державної допомоги і відповідно не отримала її. Тоді дирекція ДП "Ясі-нянське ЛМГ" вирішила допомогти: виділила їй безплатно 30 кубометрів деревини на хату. Мешканцю Стебного виділили в такий спосіб деревину та власними силами помогли збудувати міст до будинку, який забрав паводок.

Таких прикладів можна навести й більше, адже вирішення соціальних питань – не менш важлива сфера нашого життя, яким керівництво та профспілка підприємства прагнуть приділяти увагу. Це і створення в майбутньому на базі підприємства футбольної команди, плани щодо згуртування працівників в організації та проведенні культурно-мистецьких заходів.

Є ще багато інших напрямків діяльності, які перебувають у полі зору нашої команди, очолюваної Василем Теличуком. Тож напророчимо собі доброї долі у всіх починаннях.

Олена МОРОЗЮК, головний економіст ДП "Ясінянське лісомисливське господарство"

 

Зоря Рахівщини

29 червня 2011р.

Теги: Ясінянське ЛМГ, лісопродукція, реалізація

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини