В Ужгороді пройде багатожанровий фестиваль «ПораБуло»

Зробити мікс усіх видів творчої діяльності, представлених в Ужгороді, сконцентрувавши їх у одному місці, поставив собі за мету багатожанровий фестиваль «ПораБуло», що відбудеться 2—3 липня в ужгородському Амфітеатрі.

В Ужгороді пройде багатожанровий фестиваль «ПораБуло»

Цього року він буде вже третім і складатиметься з 42 пазлів різних подій. Митці та активні шанувальники різних видів мистецтва, котрі люблять не тільки споглядати, а й брати безпосередню участь у творчому процесі, в черговий раз отримають можливість продемонструвати свої здібності, адже "ПораБуло" дає можливість відчути себе частиною великого творчого процесу, коли глядач стає учасником, а учасник — глядачем.

У рамках програми цього року передбачено майстер-класи з гончарства, малювання на одязі, зав'язування вузлів, створення повітряного змія та скляних скульптур, розпису хною, малювання художників та аматорів. Протягом обох фестивальних днів на території Амфітеатру постійно діятимуть чилаут, наметове містечко, ярмарок, дитячий майданчик, художня виставка, поетична виставка, інсталяції, open-air від UTC, виступи велотрейсерів, ходіння по канату та паралельних мотузках.

Концепцією фесту є забезпечення корисно-активної соціальної, екологічної та мистецької діяльності шляхом залучення небайдужих однодумців, її презентація та підтримка як стилю життя. Принцип фесту: "Ти формуєш світ — світ формує тебе!".

Організатори фестивалю Юлія Миронова та Наталія Тарнай на запитання про те, що буде родзинкою порівняно з попередніми "ПораБуло", кажуть, що з минулих років повторюватиметься дводенна програма. Оскільки фестиваль є еклектичним симбіозом найрізноманітніших видів мистецтва, у програмі домінують три напрями: художнє мистецтво, яке проявляється у виставці, розмальовуванні одягу, татуажі хною на тілі, музичне мистецтво, котре буде в основному представлене Танцювальною корпорацією друзів, гуртами з Ужгорода, хоча кілька гостей буде й з інших регіонів, а також кіномистецтво.

Щодо іншого наповнення фестивалю, то цього року до загальної програми додається ще й 4-й напрям — спортивний: виставки бойового мистецтва, майстер-класи. Наприкінці другого дня буде проводитися конкурс на кращі режисерські здібності.

Наталія Тарнай зазначає: "В основі цьогорічного фесту стара концепція, але при цьому набагато більше цікавих подій. З кожним роком удосконалюються тільки форма і наповнення. Серед новинок — ходіння по канату, паралельні мотузки, надування двометрових мильних бульбашок, майстер-класи з йоги та медитації, виготовлення скляних скульптур. Незвичними обіцяють бути виставка віршів та виготовленння і запуск повітряного змія. До фестивалю також залучили Танцювальну корпорацію друзів, гурти з Ужгорода, Мукачева, Одеси. Третій "ПораБуло" буде міжнародним. Ми тісно співпрацюємо з організацією AISEC, волонтерами з інших країн. Тому будуть гості з Туреччини, Китаю, котрі проводитимуть власні майстер-класи".

Оскільки програма щороку кристалізується, доповнюється, то цього року "ПораБуло" назбирав 42 пазли різних подій. Саме ця кількість подій на сьогодні є підрахованою. Хоча це також тільки приблизне число, бо кількість бажаючих показати себе на "ПораБуло" постійно зростає, тому у програмі можливі зміни. Організатори кажуть, що заявки на участь ще можна подавати, а квитки на обидва дні можна буде придбати до 25 червня.

Варто зазначити, що неофіційний старт фестивалю дав велозаїзд, який відбувся ще 2 червня, коли близько 70 ужгородців проїхалися нічним містом. Ще один такий Night Ride запланований на 23 червня.

Юлія Миронова, звертаючись до історії фесту та окреслюючи плани на майбутнє, каже: "Спочатку нас було тільки троє, зараз — набагато більше, хоча труднощі щодо організації подеколи виникають. Є мрія зробити "ПораБуло" брендом літнього Ужгорода. Хочеться, щоб закарпатські молодіжні організації якомога активніше долучатися до співпраці, робили свій внесок не тільки в розширення нашого фесту, а й узагалі для покращення культурно-мистецької ситуації в Ужгороді. За 5 років активної співпраці це дійство могло би набути широких масштабів".

Щодо місця проведення дівчата зазначають, що, з одного боку, Амфітетр став традицією, частиною історії фесту, а з іншого — виникають труднощі з пошуком в Ужгороді інших доступних та придатних територій, особливо павільйонів, де учасникам було би зручно показувати, а глядачам споглядати мистецтво.

Всі майстер-класи "ПораБуло" триватимуть протягом двох днів фесту. Вечір та ніч будуть присвячені дизайнерським показам та виступам гуртів. Ціна квитка на 2 дні — 40 гривень.

Організатори кажуть, що 15 % учасників приїдуть із інших областей України. Сьогодні як культурно-мистецька фундація "ПораБуло" співпрацює з AISEC, UTC, Chicaroness, CinemaHall. Значну підтримку надає Закарпатська ОДА. Наступного року дівчата планують звертатися з пропозиціями про організацію четвертого фестивалю до сусідніх Словаччини та Польщі, оскільки, за їхніми словами, "ПораБуло" має всі передумови для того, щоб успішно розвиватися.

Наталія Каралкіна, РІО

17 червня 2011р.

Теги: ПораБуло, фест, митці, мистецтво

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини