В Ужгороді 170 мешканців гуртожитку за повної згоди влади викинуть на вулицю?

Остання сесія Ужгородської міської ради вкотре підготувала ужгородцям "сюрприз". Після затвердження "печерно-совкового" і "глухо-німого" Регламенту, за мовчазної згоди Ужгородського міського голови, більшість депутатів ухвалили рішення про відхилення протесту прокурора на рішення Ужгородського міськвиконкому щодо видачі Свідоцтва на право власності на будівлю гуртожитку по вул. Богомольця, 20 підприємству ВАТ "Ужгородхліб". Фактично йдеться про виселення 170-ти мешканців на вулицю.

В Ужгороді 170 мешканців гуртожитку за повної згоди влади викинуть на вулицю?

Про це в соціальній мережі Фейсбукповідомляє керівник фракції "Батьківщина" в Ужгородській міській раді Василь Гнатків.

170 мешканців гуртожитку по вул. Богомольця у м. Ужгороді, включаючи дітей і осіб літнього віку, можуть опинитись просто неба вже цього літа! З метою подальшого перепродажу будівлі гуртожитку, підприємство балансоутримувач, за повної згоди міськвиконкому та міської ради, намагається виселити понад 56 ужгородських сімей на вулицю в найкоротші терміни!

Мешкаючи в гуртожитку вже понад 20 років, люди в розпачі і розгубленості, адже іншого житла просто не мають. Поневіряючись по всіх можливих державних інстанціях, мешканці втратили будь-яку надію на справедливість, вкрай зневірені й знесилені нескінченою судовою тяганиною та беззмістовними відписками чиновників.

Влада не зважає на те, що серед мешканців гуртожитку є такі, що мають малолітніх дітей та хворих літніх батьків, і цинічно порушує їх конституційні права на забезпечення житлом. І, хоча на захист людей встали окремі депутати в Ужгородській міській раді, що дало суттєву підтримку мешканцям,  ситуація потребує негайного втручання провідних ЗМІ та національних телеканалів.

Певен, каже Василь Гнатків, що детальний відеорепортаж максимально допоможе перевести вирішення проблеми мешканців в правову площину та уникнути порушення чинного законодавства з боку влади. Іншого виходу, окрім надання широкого розголосу і публічності, він не вбачає.

Резюмуючи викладене, автор наголошує на реальній загрозі поспішного виселення мешканців, адже мета реального власника ВАТ "Ужгородхліб", за деякою інформацією – одного з найнаближеніших заступників Ужгородського міського голови – банальне одержання прибутку.

Коротка передісторія:

Згаданий гуртожиток будувався на замовлення міської ради за дольовою участю декількох підприємств, тому у будинку проживають працівники різних підприємств і організацій. У 1989 році його здано в експлуатацію на 232 ліжко-місця, з яких: ВАТ "Ужгородхліб" – 107 ліжко-місць, АТП 12107 – 20 л.-місць, АТ "Геліос" – 30 л.-місць, ВАТ "Видавництво "Закарпаття" – 14 л.-місць, Завод побутової хімії "Софора" – 20 л.-місць, Ужгородський міськвиконком – 41 л.-місце.

При перетворенні Ужгородського хлібокомбінату у ВАТ "Ужгородхліб" в 1997-1998рр. в статутний фонд увійшов гуртожиток по вул. Богомольця, 20 – так стверджує керівництво ВАТ "Ужгородхліб", але безпідставно, оскільки будинок будувався на основі пайової участі 5-ти вищезгаданих підприємств.

Люди прожили тут понад 20 років та доводили житло до ладу за власні кошти, навіть поміняли стояки водопроводу. Мешканці гуртожитку скаржаться, що їх хочуть загнати у боргову яму, виставляючи рахунки, але не спрямовуючи цих коштів далі – комунальним службам міста. Через це будівлю гуртожитку вже відключали від мереж. Адміністративний суд у м. Ужгороді виніс рішення не на користь мешканців гуртожитку. "Ми не мільйонери – купити рішення не можемо", — кажуть люди. Мешканці стверджують, що за їхнє житло запропонували відкупитися, сплативши по 500 у. о. за кв. м, а за всім криється велика зацікавленість заступника міського голови Ужгорода.

У середині лютого поточного року 80 мешканців гуртожитку навіть мітингували під міськрадою, сподіваючись віч-на-віч поспілкуватися з владою. Влада людям пообіцяла винести питання на розгляд міськвиконкому, створити спеціальну комісію, що вивчить ситуацію... І що цікаво, майже день у день із цим, виконком Ужгородської міської ради приймає рішення про оформлення права власності ВАТ "Ужгородхліб" на будівлю гуртожитку загальною площею 3'110,1 кв. м за адресою Богомольця, 20, тим самим прирікши мешканців гуртожитку опинитися невдовзі на вулиці. Вже наступного місяця поточного року, 29 березня, старший радник юстиції Іван Штефанюк виніс протест на це рішення як таке, що винесене передчасно та суперечить вимогам законодавства, а тому підлягає скасуванню. Рішення про відхилення протесту прокурора було прийняте на черговій сесії Ужгородської міської ради 3 червня 2011 року всупереч вимогам ст. 19 Закону України "Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків", яка забороняє виселення, переселення та відселення мешканців гуртожитку без надання їм іншого житла, придатного для проживання. Прокурор м. Ужгорода, Іван Штефанюк, спираючись на рішення Ужгородської міської ради про відхилення його протесту, сподіваюсь, позиватиметься до суду з вимогою скасування рішення виконкому Ужгородської міської ради про оформлення права власності ВАТ "Ужгородхліб".

8 червня 2011 року Львівський апеляційний адміністративний суд переніс розгляд справи за позовом мешканців гуртожитку про приватизацію їхніх помешкань на 20 червня 2011 року.

Протягом 1993-2005 років в Україні до статутних фондів господарських товариств було включено тисячі гуртожитків. Як наслідок – сотні тисяч наших співвітчизників були фактично позбавлені права на житло і викинуті власниками підприємств на вулиці. В Ужгороді у такій ситуації опинилися жителі відомчої п'яти-поверхівки, що на вулиці Богомольця, 20. Люди стверджують, що зі зміною влади в Ужгороді на них чинять тиск, погрожують беркутом, якщо вони не залишать свої помешкання.

11 червня 2011р.

Теги: гуртожиток, Ужгородхліб, міськвиконком

Коментарі

Люди 2011-06-24 / 06:31:00
Мешканці гуртожитку по вул. Богомольця виграли суд у Львові!
В понеділок, 20 червня Львівський апеляційний суд визнав незаконною приватизацію гуртожитку по вул. Богомольця. Напередодні міська рада проігнорувала протест прокурора і віддала будинок комерційній структурі, залишивши людей на вулиці.

Тепер, після рішення суду, стали очевидними незаконність дій як міськвиконкому, так і Погорєлова – адже саме він запропонував депутатам прийняти протизаконне рішення і пособисто також голосував за те, щоб забрати в людей їхнє житло. Вже наступного тижня мешканці гуртожитку з рішенням суду планують прийти під мерію і запросити Погорєлова на відкриту розмову: чому міська влада працює в інтересах нечистих на руку ділків, а прості люди мають відстоювати свої права аж у апеляційних судах за межами області?

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини