На Кубані знайдено могилу Марка Бараболі (ФОТО)

Серед імен, вибитих на мармурі могили у станиці Пашківський на Кубані, є прізвище Івана Федоровича Рознійчука (1910-1945), відомого українського письменника-сатирика міжвоєнної пори із Закарпаття, більше відомого як Марко Бараболя.

На Кубані знайдено могилу Марка Бараболі (ФОТО)

Сквер, розбитий в центрі станиці Пашківський, місце святе і символічне: тут стоїть обеліск 15-ти льотчикам, що загинули під час Великої Вітчизняної війни, пам''ятник "Героям битви за Кубань", два поклонних хреста, встановлені козаками – один у пам''ять про станичників, замордованих Голодомором 1932 - 33 рр., другий на місці церкви, підірваної в 1937 році "безбожною владою".

Поруч – братська могила. Це 12 мармурових плит, на кожній з яких вибито по 42 імені. Таким чином, всього 504 прізвища. Але в дійсності, як нам пояснили у військкоматі Карасунського округу, тут покояться останки 90 осіб, причому, очевидно, тут вони були перепоховані, оскільки дати смерті різняться від 1942 по 1945 роки. Решта імена вибито на згадку про жителів Пашковського, загиблих під час війни, але не похованих тут.

Серед імен, вибитих на мармурі, є прізвище Івана Федоровича Рознійчука (1910 - 1945), відомого українського письменника-сатирика міжвоєнної пори із Закарпаття, що входило тоді до складу Чехословаччини, а з 1939 року - Угорщини. У своїх повістях і віршах він з великою поетичним майстерністю висміював вади суспільного і культурного життя в Підкарпатській Русі (так тоді називалося Закарпаття). Гуморески свої він підписував псевдонімом Марко Бараболя (бараболя – місцева діалектна назва "селянського хліба" – картоплі).

З біографії Івана Рознійчука відомо, що в 1943 році його як угорського підданого мобілізували в угорську армію, яка воювала на боці нацистської Німеччини. У 1945 році свідки писали до його родичів у рідне село Івана на Закарпатті, що 13 жовтня 1944 року він був узятий в радянський полон на території Угорщини, а потім відправлений з ешелоном військовополонених у табір для військовополонених у Новоросійськ.

Там, володіючи німецькою, угорською, чеською, словацькою, українською та російською мовами, він працює перекладачем, а також на розчищенні міських руїн. Довгий час про останні місяці життя Івана Рознійчука було відомо тільки з розповідей очевидців, що зустрічалися з ним у полоні і в таборі, і лише на початку 1990-х закарпатському літературознавцеві Івану Ребрику вдалося отримати в московських архівах досі "совсекретні" документи.

Виявилося, що здоров''я Рознійчука до моменту взяття в полон було зовсім підірване: ще в 1943 році, на фронті, він захворів на туберкульоз. І хоча у вересні 1945 року його переводять у військовий евакуаційний госпіталь, що знаходився в станиці Пашківський, перебування в госпіталі тільки сповільнило смерть. В архівах зберігся цей документ:

АКТ
27 ноября 1945 года
Составили настоящий акт в том, что сего числа в а/г №5443 умер военнопленный Рознийчук Иван Федорович, украинец, 1910 года рождения, ефрейтор. От /диагноз/ левосторонняя казеозная пневмония.
Подписи: Зам. нач. по риж. и охр. Дежурный врач Дежурная м/с"

І хоча далі вказано, що того ж дня покійного поховали "в квадраті 3 могила № 9", точне місцезнаходження могили до недавнього часу відомо не було. Так вийшло, що торік, коли Івану Рознійчуку виповнилося б 100 років, нам в руки потрапила облікова картка поховання в станиці Пашківський з архіву Міноборони Росії, де серед похованих у братській могилі є й ім''я Івана Рознійчука. Приїхавши в Пашківський, ми впевнилися, що на місці поховання збереглися і плита, і ім''я...

До речі, в обліковій картці зазначене військове звання – рядовий (а не єфрейтор, як в свідоцтві про смерть). Це, а також той факт, що поховали Рознійчука у братській могилі, разом з іншими червоноармійцями, дозволяє припустити, що в полон він здався добровільно, як сотні інших закарпатців, мобілізованих в угорську армію.

Адже ще 9 червня 1945 Голова Народної Ради Закарпатської України Іван Туряниця писав тодішньому першому секретареві ЦК КП (б) України Микиті Хрущову: "Зараз у зв''язку з розгромом угорських і німецьких фашистів, в радянських таборах перебувають громадяни Закарпатської України, насамперед ті, що були насильно мобілізовані в угорську армію, як військовополонені ... в інтересах відновлення народного господарства нашого краю ми просимо Вас, Микито Сергійовичу, клопотати перед Командуванням Червоної Армії СРСР про звільнення з таборів усіх трудящих громадян Закарпатської України і про направлення їх на батьківщину..."

Прохання це, судячи з усього, так почуте і не було, але показовий сам факт підтвердження того, що воля людської особистості може залишатися безсилою, коли приведено в дію механізми військово-державної машини...

Володимир Пукіш, спеціально для Закарпаття онлайн

10 червня 2011р.

Теги: Рознійчук, Марко Бараболя, сатирик, могила

Коментарі

2011-06-17 / 10:35:00
Довге, чи Ділове?

Міклуш 2011-06-17 / 10:24:00
Добре би було село Довге на референдумі села змінити на горду назву Требішов . Гадаю Бараболя би був не проти?

юрій Ажнюк 2011-06-11 / 16:22:00
Приємно, що таку важливу і цікаву інформацію знайшов для нас Володимир Пукіш, якого добре знаю з ужгородських часів і який зараз працює на Кубані. Дякуємо. Вітання, Володю!

местный 2011-06-10 / 20:45:00
"клопотання" Туряницi частично было удовлетворено: в 1946-47 гг значительная часть"в інтересах відновлення народного господарства" была отпущена...
дожили до этого, к сожалению, далеко не все... вечная им память...

перезахоронение Рознійчука я так понимаю, невозможно осуществить..

О.Д. 2011-06-10 / 16:36:00
Про сам факт поховання Івана Рознійчука в цій станиці було відомо раніше і про це, сподіваюся, дещо згодом детальніше розповість пан Іван Ребрик. Тепер знайдено надмогильну стелу з прізвищем письменника і це додатковий штрих у цій складній, заплутаній історії...

Орися 2011-06-10 / 16:23:00
Наскільки мені відомо, на місце поховання уже хтося їздив раніше, здається навіть фото з могили було. Можливо, щось путаю, треба буде іще раз розпитати Никоряка. Никоряк Василь Гаврилович (вчитель військової справи, з Ділового) виготовив меморіальну таблицю на школі і хоче встановити стеллу на подвір''ї де був будинок Рознійчуків. За іронією долі цього не хоче алкоголічка яка тепер там живе та і місцевій владі фіолетово. Тим не менше приємно, що є світлина з місця смерті яка може стати експонатом в місцевому шкільному музеї.

Лола 2011-06-10 / 15:41:00
Цікаво, що в тій станиці Пашковській народилася наша російськомовна поетка Людмила Кудрявська - 1943 р. в сімї військового..

Українець 2011-06-10 / 15:31:00
Володю доля занесла на Кубань. І там знайшов могилу нашого славетного земляка. Збіг обставин чи фатум? Мені однаково. Головне, що ще один епізод з нашої історії є відомим і завершеним. Марко Бараболя заслужив світлу пам''ять.

Кришеник 2011-06-10 / 14:56:00
Нарешті це сталося!
Я вже десь згадував, що в нашому родинному архіві колись знайшлося зо два десятків поштових листівок від Івана Рознійчука, надісланих зі Східного фронту до моєї мами - вчительки Софії Боднар з Довгого. Вони разом на початку 40-их учителювали в Лисичівській школі (наша верховинна Іршавщина). Там зовсім не йшлося про щось таке бравурно-військове – одна лиш прихована втома й рятівна іронія, тонка насмішка над своїм тодішнім становищем. Солдат посеред війни, проходить з військом туди-назад широкими просторами колись омріяної ним України, щоденно топче багно й глитає пил степових українських доріг. Наче наперед про все догадувався – що не стане йому вороття додому, до рідних своїх Требушан. Немовби й читалося в тих листах довге прощання з життям минулим.
Але ж насмішкувата доля таки виділила йому дрібний шанс. Не зміг скористатися.
Тоді, в 44-му, при відступі, спершу ледве дісталися з угорським військом до рідної домівки (не загинув ж бо в страшному котлі Дону в 1942 р., як гадала моя мама).
Пізніше втрапив у радянський полон, і довезли таки його до Закарпаття. Простягнути б руку, спробувати втекти. Ніхто в той день і не зупинив би.
А не спромігся, бо не мав уже в собі хоч маленької сили, щоб вдатися до втечі. Про це ж бо й просив його (невпізнанно змарнілого доходягу-полоненого), саме так радив вчинити при тій випадковій їх зустрічі Ол. Сливка (відомий закарпатський письменник). Упізнав і він Івана на якійсь там станції, біля залізничної колії, почувши раптом з вуст бранця неперевідні місцеві богування, якими жалівся вголос Іван Рознійчук невідомо до кого. (Про ту історію краще і більше знає дослідник творчості Марка Бараболі Іван Ребрик).
Швидко догнав Івана Федоровича Рознійчука молох невільницького табору і пожер без жалю отой закарпатський наш талант. Тепер знаємо, що на Кубані.

Ужгород 2011-06-10 / 13:33:00
Пукішу слава!

Молодець!

2011-06-10 / 13:30:00
БОМБА!!!!!!!!!

НОВИНИ: Культура

10:52
Сьогодні, у четвер, в Ужгородському скансені відкриється виставка Мирослава Ясінського "Карби"
17:49
В ужгородському скансені відкриється виставка "Світ писанки"
05:49
У квітні в Ужгороді пройде VIII Міжнародний фестиваль "Музика без кордонів"
00:16
У середу в Хусті стартує IІ Всеукраїнський театральний фестиваль "FantaziaFest"
13:31
У скансені в Львові завершують масштабну реставрацію садиби з закарпатської Іршавщини
05:50
Із безодні
22:26
"Закарпатську" "Маріупольську драму" з успіхом показали в Києві
17:55
У Хусті відбулися нагородження переможців і гала-концерт ХІІІ Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
» Всі новини