Австрійська компанія "AVE" розпочне роботу в Ужгороді та районі

Закарпатська делегація на чолі з головою облради Іваном Балогою цього тижня домовлялася в Австрії про залучення інвестицій на Закарпаття, насамперед, у сферу енергозбереження та комунальну галузь (збір та утилізація побутових відходів).

Австрійська компанія "AVE" розпочне роботу в Ужгороді та районі

Іван Іванович, а також ужгородський міський голова Віктор Погорєлов, Мукачівський міський голова Золтан Лендєл, Хустський мер Володимир Кащук, голова Ужгородської райради Михайло Фединець та директор "AVE Мукачево" Марія Оленич побували на офіційній зустрічі в головному офісі Energie AG, а відтак оглянули сміттєспалювальний завод у містечку Вельс. Згодом нашу делегацію прийняли у парламенті федеральної землі Верхня Австрія. Також відбулася зустріч із графинею Шенборн та із керівництвом землі Відень.

Energie AG – одна з провідних компаній на європейському ринку у розробці та використанні енергозбрегіаючих технологій. Вона активно займається будівництвом електростанцій, альтернативних систем енергозабезпечення. А ще – водопостачанням та утилізацією побутових відходів.  В структуру Energie AG входить й компанія AVE. Керівник АVE-group Гельмут Бергер поінформував закарпатську делегацію, що на сьогоднішній день фірма є одним із лідерів на ринку поводження з відходами у Центральній та Східній Європі. Вона налічує понад 4 200 співробітників у 120 філіях, що знаходяться в Австрії, Німеччині, Чехії, Угорщині, Румунії, Молдові, Словаччині й Україні. Послугами AVE користуються близько 5,5 млн. приватних клієнтів, 50 400 підприємств та організацій, чимало міст та суб'єктів комунальної власності. Щорічно компанія переробляє 4 млн. тонн твердих побутових відходів. Центральне місце у технічному комплексі фірми займають заводи з термічної переробки побутових відходів в Австрії (Вельс, Лінц) та Чехії (Пардубіце). Більше 30 полігонів твердих побутових відходів AVE у різних країнах відповідають найсучаснішим європейським стандартам. На ринку України АVЕ працює із 2006 року. Чотири підприємства забезпечують вивезення та захоронення відходів на Закарпатті, в Івано-Франківській області та на Львівщині.

На  Закарпатті компанія АVЕ працює вже  шостий рік. Нині її послугами користуються громади Виноградівщини, Хуста, Мукачева та району. До цього проекту планують долучитися й інші райони області. Так, під час зустрічі закарпатської делегації з керівництвом AVE-group домовлено, що вже цього року компанія "зайде" в Ужгород та Ужгородський район, в тому числі й Чоп. На черзі також Іршавський, Хустський Великоберезнянський та Перечинський райони. Згодом – і високогірні райони області.

Голова  Закарпатської обласної ради Іван Балога наголосив, що проблема утилізації відходів в області стоїть дуже гостро. Але крім зусиль інвесторів, потрібне і бажання кожної людини жити в чистоті.

"Давайте згуртуємося. Ще із дитсадочка потрібно прививати бережливе ставлення до навколишнього середовища. Система AVE – це та модель прибирання, яка нині потрібна нашій області. Першим результатом діяльності австрійської компанії в нашому краї буде поліпшення санітарного стану довкілля, а другим – зростання туристичної привабливості Закарпаття" , – вважає голова обласної ради  Іван Балога.

"Я бачу перспективи в залученні цього підприємства для роботи в Ужгороді. Навіщо вигадувати велосипед, коли він вже винайдений? Це підприємство має досвід і напрацьовану технологію роботи з відходами, яку виконує на європейському рівні, – вважає Ужгородський міський голова Віктор Погорєлов. –  Зараз ми думаємо над тим, аби залучити підприємство AVE до праці в одній частині міста – лівобережній, іншу ж лишити нашій службі. Таким чином ми створимо альтернативу системі, яка діє в місті. У мене, як людини, яка має досвід в цій сфері, позитивні враження загалом від того, як діє система поводження з відходами в Європі: від роботи цього підприємства, і альтернативних, і, звісно, від ставлення людей до цієї проблеми. Мешканці мають зовсім інше ставлення до чистоти – ми говоримо не про те, що на кожнім кроці стоять урни, а про те, що люди не смітять! Так, там налагоджена система прибирання, але і ставлення городян до свого міста – зовсім інше, справді європейське. Що ж до AVE, то підприємство, створене з вагомою державною часткою, має багаторічний досвід і серйозні підходи до роботи, які ми бачимо вже і на Закарпатті – приходячи працювати, фірма одразу залучає техніку, налагоджує системну працю."

Мукачівський  міський голова Золтан Ленд'єл під час зустрічі зауважив:  "Маємо позитивний досвід: сьогодні нове сміттєзвалище, яке відкрите біля Мукачева, обслуговує і місто, і район, зроблено за новими технологіями і не становить загрози життю людей. Старі полігони слід закривати, а нові будувати так, аби в майбутньому їх можна було використовувати для виготовлення біологічного газу, як це роблять у розвинутих європейських державах".

Хустський міський голова Володимир Кащук констатував, що місто з квітня почало співпрацю з компанією АVЕ. Перші результати цього партнерства – більш ніж оптимістичні. "Тільки-но закінчилися вибори, ми, сформувавши команду, буквально через три тижні розпочали переговори з представниками фірми AVE, – розповів Володимир Кащук. –Комунальний сектор у нас охоплений уже майже стовідсотково – з мешканцями укладено договори на вивіз сміття. Зараз активно працюємо з приватним сектором. А днями на 18 спеціальних майданчиках розставили контейнери для збору побутових відходів нарізно: окремо – папір і пластик".

Місцева влада Ужгородщини теж наполягає на якомога швидшому запровадженні європейської системи збору сміття. Адже, за словами голови Ужгородської районної ради Михайла Фединця, ситуація нині катастрофічна. "Кожна сільрада має своє сміттєзвалище, провести рекультивацію вони не в змозі, а відтак маємо всюди суцільний смітник. Для вирішення проблеми нам найбільше потрібно знайти відповідальну структуру, яка була би контрольована з боку влади і громадськості", – наголошує Михайло Фединець. І зазначає, що вбачає систему, яка працює, зокрема, у Австрії найбільш прийнятною.

В рамках робочої поїздки також відбулася зустріч з головою уряду Верхня Австрія Йозефом Пюрінгером. Йшлося про залучення австрійських інвестицій на Закарпаття. Голова облради Іван Балога зауважив, що нині 15% усіх інвестицій в область – австрійські. Серед потужних компаній – "АВЕ", "Фішер", "Карпатен Болен", "Мукатекс" "Пілотек" та інші. Керівник уряду пан Пюрінгер пообіцяв всебічну підтримку нашому краю і запропонував  стати своєрідними піар-менеджером Закарпаття в Австрії.

Під час зустрічі з керівником федеральної  землі Відень пані Маріанною Клічка йшлося про підготовку масштабного договору між Закарпатською областю та землею Відень. "У нас багато спільного. Свого часу ми жили в одній державі, наша історія тісно переплітається. Ми пропонуємо налагодити контакти на рівні наших регіонів. Це принесе користь обом громадам. Ми "відкриємо" для себе Закарпаття, ви ж – чудовий Відень", – зауважила Маріанне Клічка.

Гостинно прийняла закарпатську делегацію графиня Крістіана фон Шенборн. Почесна громадянка Мукачева обіцяла сприяти кращому збереженню пам'яток архітектури в нашому краї, які колись перебували у графській власності, а також допомогти закарпатцям прокласти дорогу до поважних європейських інституцій, у яких ця родина є впливовою. Родина Шенборнів планує також залучати іноземних інвесторів в наш край, втілювати соціально-культурницькі проекти, - повідомили Закарпаття онлайн з прес-служба Закарпатської облради.
 

09 червня 2011р.

Теги: австрійська компанія, співробітництво, енергозбереження, відходи

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини