На Закарпатті моралі найменше в рекламі

Останнім часом активізувалися розмови про суспільну мораль та доцільність її захисту на державному рівні. Столичні активісти навіть планують влаштувати масштабну акцію під гаслом «Український гінеколог, посоромся. Лікуй краще вухо, горло та ніс».

На Закарпатті моралі найменше в рекламі

Річ у тім, що не так давно депутати Верховної Ради відхилили пропозицію про скасування Закону України "Про захист суспільної моралі" та ліквідацію відповідної Національної експертної комісії. Тож, зазначена інституція поновила свою роботу. Суть конфлікту полягає у побоюванні митців та літераторів, що, прикриваючись законом, державні мужі зазіхатимуть на святе – на їхню свободу творчості. Натомість, депутати пояснюють своє рішення бажанням не допустити безконтрольного поширення порнографії та інших збочень. Журналісти вирішили дізнатися, чи існує подібна конфронтація на локальному мистецько-моральному полі.

За коментарем ми звернулися до Михайла Приймича, історика, викладача Закарпатського художнього інституту та члена комісії з питань захисту суспільної моралі. За словами пана Приймича, на Закарпатті найчастіше у поле зору комісії потрапляє реклама. "Частіше за все ми помічаємо певні зловживання саме у рекламних носіях, здебільшого -  це занадто відверта реклама нічних клубів, де експлуатується оголене жіноче тіло. Ми можемо звернутися, висловити свою оцінку та довести до відома власників такої реклами, що вона є аморальною. Втім, зняти рекламу може лише той, хто її повісив, ми таких повноважень не маємо". Щодо мистецтва, член комісії з питань захисту суспільної моралі зауважив, що це явище, яке відображає стан суспільства. "Мистецтво – це дзеркало, яке передає та резонує те, що відбувається в головах у людей. Нерідко вирази у мистецтві бувають доволі відвертими, а у сучасній літературі – забагато мату. Це зрозуміло, адже нецензурна лексика давно вважається нормою в родині, на вулиці, у побутовому спілкуванні. Так і в поезії вони тепер вживаються досить вільно. Вважаю, що такі вирази – це прояви хамства, яке стало зразком для молоді".

Цілком передбачувано, що діаметрально протилежної точки зору притримується голова асамблеї митців "Ротонда" Вік Коврей. "Особисто я діяльності комітету з питань захисту суспільної моралі на собі майже не відчуваю. Лише одного разу, напередодні проведення чергового фестивалю еротичного мистецтва "Березневі коти" ми отримали зауваження щодо непристойної афіші. Ми з ним ознайомилися, але залишилися при власній думці. Переконаний, що діяльність таких інституцій в сучасній Україні не дуже перспективна. У теперішніх реаліях будь-хто може надрукувати книжку чи намалювати картину і продати її. Обмежувати якимось чином мистецтво та літературу сьогодні не логічно та й доволі важко".

Однак, і митець і захисник суспільної моралі зійшлися у тому, що місцеві рекламники нерідко перегинають палку, спекулюючи на використанні жіночих принад. Обидва респонденти констатували, що, нажаль, мало хто з працівників рекламних агенцій усвідомлює, що деякі зображення та ракурси принижують жінок та є не сексуальними, а радше -- сексистськими.

Виходить, що орієнтири сучасного суспільства все частіше викликають занепокоєння, а з чого та кому починати їх міняти – наразі не зрозуміло. Втім, відсутність конфліктів між представниками еротичного мистецтва та захисників суспільної моралі а Закарпатті свідчить про усвідомлення допустимої межі як одними, так і іншими.

Вікторія Рижова, KarpatNews.in.ua

07 червня 2011р.

Теги: мораль, секс, еротичний, реклама

Коментарі

Володимир 2011-06-08 / 10:20:00
Треба створити рекламне гетто. Зібрати всіх рекламників на театралці, всі мають попришивати на одяг зображення канського левика, і всіх вивезти десь у район кар''єру, загородити колючим дротом у пять рядів і патрулювати з вівчарками. Раз на три дні виводити по десять-двадцять рекламників на берег Ужа і палити по ним з кулеметів. Крупнокаліберних краще, аби "навєрняка"...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини