СПОГАДИ ПРО ЧОРНОБИЛЬ

Сірий ворожий гном вискочив із-під землі неждано-негадано... так само раптово і несподівано відбувся шалений вибух, що наклав майже незаживаючий шрам на все людство. Адже скільки століть повинно пройти, щоб сліди цієї жахливої катастрофи стерлися повністю з лиця Землі?

СПОГАДИ ПРО ЧОРНОБИЛЬЧисленні людські втрати, радіація, страждання родичів та близьких загиблих.. А скільки фактів про Чорнобильську катастрофу навіть зараз є невідомими для багатьох звичайних громадян України.

Чи замислюються люди над тим, якого впливу спричинив цей вибух на нашу екологію? Частково, але не повною мірою. Скільки постраждало околишніх територій, сільськогосподарських угідь, лісів, річок... І ті, що ще нічого не знали й не підозрювали масово переповнювали місцеві лікарні з тяжкими отруєннями, набутими внаслідок споживання дарів матінки-природи. Деякі навіть не дійшли...

Страшно й уявити, яка кількість вагітних жінок мусила зробити аборти. Інакше – народити мертвих, хворих дітей та дітей-калік. Ні в чому неповинні немовлята поповнювали полички музею.

Всього, як сповіщає Агенція бізнес-новин, в результаті аварії постраждало більш 7 мільйонів чоловік, майже 170 тисяч з них померли. Найбільшу дозу випромінювання, за інформацією, отримали 600 співпрацівників АЕС і пожежних, які зразу після аварії займались гасінням пожежі, і сотні тисяч, тисячі робітників і солдатів, що проводили протягом наступних років роботи по очищенню території навколо реактора.

Загалом радіоактивного забруднення зазнали 17 країн, у першу чергу – Україна, Білорусія і Росія, Скандинавські країни.

Найвідоміший сталкер, що водить екскурсії по Чорнобилю, – Олександр Наумов, що має стаж більш ніж 15 років. Він єдиний, бо всі, хто починав з ним, вже померли чи відійшли від справ. Наумов провів в зону більше ніж 200 чоловік. Це не бізнес. Олександр вважає: «Заробляти екскурсіями на Чорнобильські кладовища – святотаство». Сталкер примушує людей зрозуміти, чим живе зона.

Темна була ніч, прохолодна, проте, цей яскравий вогонь аж ніяк не зігрів. Під жевріючим попелом трупами полягли будинки, речі, які втратили свою цінність. Люди з усією своєю жадобою намагалися вивезти усе. Але чи варто було? Радіоактивне випромінювання торкнулося кожної піщинки, зробивши її життєво небезпечною. І люди це розуміли. Вони втратили житло, майно, віру. Їх серце заповнив біль, тяжкий тягар ліг на душу. Зникла впевненість у завтрашньому дні. «Хто допоможе?», «Чи є порятунок і де він?» – ці питання стали головними для жителів колишнього курортного міста на півночі України. Кожного ранку хотілося викреслити з пам’яті той квітневий день, що змінив мільйони доль, без різниці: дітей, дорослих, старих...

До слова: Немає такої людини, якій легко далося б вкладати персти до відкритої рани Чорнобиля. Бо від кожної деталі, яку ми знаємо, може розірватися серце. Все, що ми знаємо про катастрофу, може довести до відчаю. Чорнобиль важко переповідати, тим легше він надається до витіснення і забуття. Попри те, цими днями в усьому світі вдвадцяте відбувається вшанування жертв Чорнобиля. Не лише в Києві чи Мінську, а й у Москві та Нью-Йорку, Берліні та Болоньї, Хіросімі, Мельбурні.

Назва «Чорнобиль» символізує українську та білоруську трагедію, однак її сприймають як глобальне застереження в усьому світі. Повторюю за Світланою Алєксієвіч: «Ми все ще послуговуємося поняттями «близько» й «далеко», «свої» та «чужі». Але що означає «близько» й «далеко» після Чорнобиля, коли радіоактивні хмари вже за чотири дні сягнули Африки й Китаю».

Ми дошукуємося сенсу. Ми хочемо знати, як щось схоже могло трапитися, що було не так, чого можна було уникнути, й передусім ми хочемо знайти правильне витлумачення цієї події, щоб вона вже ніде й ніколи більше не повторилася.
Тарас ПЕТРІВ, "Трибуна"
25 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини