Закарпатка-"зозуля" залишила немовля в пакеті на чужому подвір'ї

Є така збита, але влучна фраза: «Не ті батьки, котрі народили дитину, а ті, які її виростили». Виховати і поставити дитя на ноги – доволі тривалий і клопітний процес. Тільки недоспаними ночами, щоденними хвилюваннями та демонструванням матеріальних можливостей тут не обійтися. Для повноцінного розвитку маляти потрібні, насамперед щира батьківська любов, постійна турбота, а головне -- взаєморозуміння і підтримка. На жаль, так вважають далеко не всі, кому Господь дарував велике щастя – бути батьками. Тому й з’являються щоразу нові сиротинці, чимало дітей замість відвідування навчальних або дошкільних закладів надають перевагу вистоюванню у людних місцях з простягнутою рукою, не зникає таке ганебне явище, як дитячі порнографія і проституція, а в деяких сім’ях «процвітає» насильство над маленькими громадянами.

Закарпатка-"зозуля" залишила немовля в пакеті на чужому подвір'ї

Першого червня щороку відзначається Міжнародний день захисту дітей. Однак захищати неповнолітніх потрібно завжди, не лише у календарно визначений час. Кілька випадків, котрі трапилися в області напередодні цього свята за участі дітей, яскраве підтвердження цьому.

ПІДКИДЬОК --  НА ГОЙДАЛЦІ

Не можна сказати, що практика підкидати малюків під чужі двері або залишати їх у транспортних засобах -- нова. У Львові навіть місцева влада запровадила з цього приводу своєрідні "скриньки для підкидьків", котрі діють при лікувальних закладах і куди матері-"зозулі" мають можливість анонімно віддавати своїх малят. Таким чином  львівські медики і тамтешні державні чиновники вже врятували не одне дитяче життя. Однак жінок, які не бажають виховувати своїх новонароджених дітей, аж ніяк не меншає. Як приклад, випадок, що стався днями на Тячівщині. 

Глибокої ночі жителька села Терново прокинулася від стуку в двері та дивних звуків, що линули знадвору. Щось розгледіти через вікно не вдалося, тому господиня вийшла на вулицю. На гойдалці, встановленій у дворі, лежав згорток у поліетиленовому пакеті. Жінка підійшла ближче і спробувала обережно розгорнути цей пакунок. На її здивування, у згортку щось заворушилося, а далі почувся характерний дитячий плач. Це було немовля, двомісячний хлопчик. Жінка, яка його народила, поклала поруч ще й одяг дитинки, пляшечку, харчування та інші необхідні речі, а також супровідну анонімну записку.

Наступного ранку люди, під чиї двері підкинули маля, подалися із своєю симпатичною "знахідкою" у відповідні інстанції. Дитятко помістили у медзаклад. А тим часом співробітники Тячівського райвідділу міліції, котрим надійшло повідомлення про підкидька,  зайнялися пошуками його горе-матері. Невдовзі  її таки "вирахували". Це, як виявилося, 20-річна жителька сусіднього з Терновим населеного пункту. Молода мати народила дитя в домашніх умовах. Маляті  справді близько двох місяців. На спеціальному медичному обліку жінка не перебувала, дитину, звісно, належним чином також не зареєструвала. Оскільки молода мама неодружена, то не дала ради самотужки годувати своє маля, тому й відважилася на такий крок. Наразі за цим фактом ще проводиться перевірка. Вирішується подальша доля і дитини, і її матері.

ВОСЬМИРІЧНА ДІВЧИНКА ВИПАЛА З ЧЕТВЕРТОГО ПОВЕРХУ

У цій історії важко однозначно стверджувати, хто винен: батьки, які залишили без нагляду і зачинили в порожній квартирі порівняно ще малу дитину, сама дівчинка, котра ослухалася дорослих і вирішила будь-яким чином вибратися із свого помешкання на вулицю, чи невдалий збіг обставин. Сусіди стверджують: маленька не раз зоставалася вдома сама. А того вечора, довго спостерігаючи за тим, що відбувається на дитячому майданчику перед будинком і з нетерпінням поглядаючи у бік зупинки маршрутного таксі, звідки мали б повертатися її батьки,  дівчинка  чомусь вирішила, що досить спритна і зможе спуститися сама донизу по дереву. Але маленькі ручки не втрималися, і дитя зірвалося з висоти четвертого поверху . Люди із сусідніх помешкань спершу вирішили, що це хтось вкрай знахабнів і викидає з вікна сміття. Але коли виглянули, то вжахнулися – на землі лежало дитя. З  вух маленької йшла кров. Дівчинка перебувала у непритомному стані. Мимовільні очевидці цього явно не для слабодухих видовища кинулися відливати потерпілу холодною водою. Хтось викликав "швидку", міліцію, інші намагалися додзвонитися до батьків травмованої дитини. Невдовзі її госпіталізували в Ужгородську обласну клінічну лікарню з травмами різного ступеня важкості. Обставини цього жахливого випадку ще з'ясовуються.

НА ШКОЛЯРОК НАПАВ КОЛИШНІЙ "ЗЕК" 

У погожі сонячні дні більшість громадян намагається проводити свій вільний час неподалік  водойм. Вирішили відпочити біля сільського потічка і троє школярок в одному із населених пунктів Ужгородського району. Одна з них приїхала у село до родичів з Мукачева. Дівчата якраз проходили по берегу, коли їх несподівано перестрів місцевий 32-річний житель. До речі, той молодик вже неодноразово був судимий. У селі співмешкав з однією молодицею, виховував з нею троє дітей.  Школярки знали його з вигляду, тому особливо не перелякалися, коли чолов'яга раптом почав вигукувати лайливі слова на їхню адресу. Та несподівано нахаба схопив одну із дівчат, зокрема мукачівську гостю, за руку і потягнув у найближчі кущі. Там зухвалець приставив тринадцятирічній дитині ніж до горла (навіть залишився знак) і наказав  роздягатися. А коли вона вийняла мобільний телефон, аби подзвонити родичам, вирвав "трубку" з її рук і зник. Тим часом дві інші подруги не розгубилися – вони повідомили своїх батьків про дикий випадок. Тож невдовзі усі троє разом з дорослими спілкувалися вже з працівниками Ужгородського РВ УМВС. Школярки детально описали зовнішність свого кривдника.

-- У першу чергу, --  розповідає начальник карного розшуку ужгородської районної міліції майор Анатолій Маровтій, -- ми перевіряємо весь так званий спецконтингент. Тож, маючи портретні дані зловмисника,  легко вийшли на нього.

Того ж дня разом з колегами-розшуковиками правоохоронець навідався за адресою, де мешкає підозрюваний. Але вдома його не було. Дружина зауважила, мовляв: ґазда збирався на риболовлю. Справді, нападник перестрів дівчаток біля річки. Зіставивши ці факти, міліціонери дійшли висновку: вони -- на правильному шляху.

Згодом біля потічка стражі порядку  таки натрапили на чоловіка, схожого за описом на підозрюваного. Пізніше дівчата упізнали у ньому недавнього нападника. Але затриманий вперто наполягав, що й близько школярок не бачив і нічого подібного не чинив. Тоді оперативники перевірили його особисті речі, серед яких виявили крадений мобільний телефон. Правда, нахаба вже встиг переставити картку.

Підозрюваного у скоєнні зухвалого злочину затримали, нині він перебуває в ізоляторі тимчасового тримання і очікує своєї подальшої долі.

БАТЬКИ ОПАМ'ЯТАЛИСЯ, ЩО ДИТИНИ НЕМАЄ ВДОМА, ЧЕРЕЗ ТРИ ДНІ

Частенько буває, що діти-підлітки утікають з дому через різні сімейні непорозуміння. Добре, якщо їх вдається вчасно виявити і не допустити біди, а родичам потім налагодити зв'язок зі своїми чадами, знайти спільну мову. Зі своєї практики міліціонери знають: у кожного неповнолітнього існує своя, на його думку, вагома причина  податися з хати. Була така причина і у чотирнадцятирічної школярки з Хуста. Батьки дівчинки, за словами сусідів, полюбляють зазирнути у чарку. Тому в цій оселі не обходилося без скандалів. Одного дня дочка господарів пішла зранку в школу, але ввечері додому не повернулася. Дівчинку, як з'ясується пізніше, прихистили в оселі її подруги. Оскільки підліток добре відала, який спосіб життя ведуть її батьки, то й не вважала за потрібне повідомляти їм місце свого перебування.

Через три дні батько школярки таки отямився, що дочки немає вдома, і звернувся по допомогу  у міліцію. На пошуки зниклої дівчинки орієнтували усі міськрайоргани УМВС. Дівча знайшли. Зрештою, воно й не переховувалося, просто утекло від набридлої реальності. Згубу передали її рідним.

Ольга СТЕФАНЕЦЬ, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області

06 червня 2011р.

Теги: дитина, батьки, мати

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини