Закарпатська Міжгірщина на 100 % охоплена медичною допомогою за принципом сімейної медицини

Цими днями відбулася планова колегія медичних працівників Міжгірського району. Одне з головних питань, яке розглядалося на ній, було надання медичної допомоги населенню на засадах загальної практики сімейної медицини (ЗП-СМ).

Закарпатська Міжгірщина на 100 % охоплена медичною допомогою за принципом сімейної медицини

Роботу колегії розпочала начальник відділу охорони здоров'я РДА Оксана Маршалик, яка, зокрема, відзначила, що на сьогоднішній день за умов реформування медичної галузі, ЗП-СМ є провідним напрямком у роботі.

— Звичайно, — сказала Оксана Михайлівна, — ідеальної системи охорони здоров'я поки що не існує. — Але слід констатувати, що в Україні формується замовлення на створення в структурі первинної ланки охорони здоров'я лікаря особливої категорії, тобто сімейного. З 2001 року, коли була затверджена районна програма ЗП-СМ, відбулося поетапне перепрофілювання сільських закладів охорони здоров'я. Таким чином, за станом на поточний рік всі сільські амбулаторії йменуються амбулаторіями ЗП-СМ. Нещодавно відділення ЗП-СМ відкрито в райполіклініці, яким завідує лікар Марія Гримут, та в дільничній лікарні с. Колочава. А це свідчить про те, що на сьогоднішній день населення району 100-відсотково охоплено медичною допомогою за принципом сімейної медицини.

— Але, — продовжила Оксана Михайлівна, — це поки що лише кількісні показники. — Виникає необхідність не тільки у формуванні якісно нової системи надання допомоги населенню, а й якісно нового спеціаліста — лікаря загальної практики. Сімейна медицина є запорукою покращення не тільки якості надання медичної допомоги населенню, але й підвищення авторитету і соціального статусу лікаря. Це медицина майбутнього у вітчизняній охороні здоров'я.

Перші кроки практичної діяльності відділення ЗП-СМ уже відчули на собі мешканці райцентру. Спеціалісти-медики робили подвірні обходи населення, відвідали установи та організації селища, за яких міряли артеріальний тиск, робили аналіз крові на наявність цукру в організмі.

Потім відбувся практичний семінар на базі районної поліклініки з практикуючими лікарями амбулаторій ЗП-СМ, який провели завідуюча районним відділенням ЗП-СМ Марія Гримут та начальник відділу охорони здоров'я РДА Оксана Маршалик.

Марія Петрівна ознайомила колег з наказами райлікарні та відділу охорони здоров'я РДА щодо створення відділення ЗП-СМ при районній поліклініці та дільничній лікарні с. Колочава. Як лікар, повела мову про необхідність її створення, що допоможе підняти рівень медичної галузі загалом та престиж лікаря зокрема. Також повідомила про те, що до районного відділення ЗП-СМ входять 7 дільниць, у яких працюють 14 лікарів та стільки ж медичних сестер. Інформувала про результати подвірних обходів медиками жителів райцентру.

— На жаль, дуже рідко людина відвідає лікаря лише для того, аби поміряти артеріальний тиск, — сказала Марія Петрівна. — Та як засвідчили подвірні обходи, нашими працівниками виявлено чимало таких, у кого підвищений артеріальний тиск, навіть виявлено надлишковий вміст цукру в крові і при цьому людина не відчуває своєї хвороби. Таких вже взято на облік і зараз ведеться їх лікування.

Учасники семінару ознайомилися з відповідними законодавчими документами щодо створення амбулаторій ЗП-СМ, порушили проблемні питання в роботі з групами ризику, диспансерними хворими тощо.

Лікар загальної практики сімейної медицини Любов Авраменко конкретно повела мову про важливість і необхідність проходження населенням району флюорографічного обстеження та впровадження адаптованої ДОТС-стратегії (раннє виявлення туберкульозу). Продовжуючи думку колеги, лікар-рентгенолог Мирослава Пазина говорила про шляхи покращення роботи з населенням щодо ФГ-обстеження з метою раннього виявлення туберкульозу.

Про порядок ведення документації із загальної диспансеризації та деякі питання подвірних обходів порушила у своєму виступі лікар ЗП-СМ Тетяна Пшенична. Аналіз виїзду на дільниці працівників районної лікарні та райсанепідемстанції з питань перевірки стану протитуберкульозної роботи зробив заступник начальника відділу охорони здоров'я РДА Анатолій Пшеничний.

На завершення роботи практичного семінару начальник відділу охорони здоров'я РДА Оксана Маршалик відзначила, що охоплення нашого населення сімейною медициною — це тільки початок великої роботи в охороні здоров'я Міжгірщини. І успішність її залежатиме як від працівників медицини, так і самих пацієнтів, які повинні діяти в унісон. Сімейна медицина — це та платформа, яка веде до утворення центру первинної медико-санітарної допомоги у районі.


 

Марія РУБЕЦЬ, "Верховина" для mizgir.com.ua

03 червня 2011р.

Теги: медицина, сімейні лікарі, поліклініка

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини