Закарпатські ЖКГ боргують своїм працівникам 1,9 млн. грн

Виступаючи з гострою аналітичною доповіддю у Мукачеві на виїзному пленумі Закарпатського обкому профспілки працівників ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення, голова обкому профспілки Павло Орос окреслив головні завдання галузевої профспілки на найближчу перспективу. В цьому плані профактивістам має стати в поміч програмні резолюції УІ з’їзду ФПУ, делегатом якого був доповідач.

Закарпатські  ЖКГ боргують своїм працівникам 1,9 млн. грн

Надзвичайно гострою проблемою в області є те, що чиновники органів  місцевого самоврядування розглядають норми Галузевої угоди як рекомендаційні, а не обов'язкові. Результатом недотримання угоди є вкрай низький рівень зарплат у працівників комунальних підприємств. Користуючись залежністю  керівників цих підприємств, владні структури не дають не тільки застосовувати коефіцієнти до тарифних ставок у відповідності з угодою, але й своєчасно змінювати законодавчо встановлені розміри мінімальної зарплати. А обласне управління житлово – комунального  господарства не має реальних важелів впливу на комунальні підприємства – ні кадрових, ні фінансових, і його функція практично зведена до моніторингу показників.

На захист законних прав працюючих стала галузева профспілка, яка вивчала стан цієї роботи у Мукачеві  і наполягала взятися до вирішення цих проблем. Про це писали всеукраїнські та обласні засоби масової інформації, у тому числі газета „Профспілкові вісті". З ініціативи Павла Ороса профспілка неодноразово пропонувала кардинально змінити механізми  затвердження і змін тарифів на житлово – комунальні послуги, забезпечивши при цьому синхронні зміни тарифів при зміні вартості енергоресурсів і мінімальної заробітної плати. Але поки що відчутних перемін домогтися не вдалося.  До  того ж, більшість підприємств галузі збиткові, немає обігових коштів для нормальної роботи. Борг підприємств  ЖКГ області за енергоресурси нині становить 126,5 млн. грн., і ніхто не може сказати, як вийти з цих боргів.

Великою проблемою залишається і невиконання законодавства і зобов'язань колективних договорів щодо виплати заробітної плати. Станом на 1 квітня заборгованість з виплати зарплати в цілому на підприємствах ЖКГ області склала 1,9 млн. грн. і лише за останні три місяці зросла на 300 тис. грн. І хоч в числі боржників немає підприємств галузі міста Мукачева, економічний аналіз, проведений галузевою профспілкою, свідчить, що внаслідок нехтування положеннями Галузевої угоди, середньомісячна заробітна плата працівників ЖКГ в Мукачеві значно нижча від середньомісячної зарплати працівників комунальних підприємств інших міст області. І це при тому, що обсяги робіт і послуг, а також їх якість у місті над Латорицею вища, ніж у їх колег з інших регіонів Закарпаття. Ось такий парадокс!

В цих питаннях профспілка готова на усілякі дії аж до організації акцій протесту. Як законно це зробити, за словами Павла Ороса, нам має допомогти обласна структура Національної служби посередництва і примирення.

Третя проблема, яку визначив доповідач, -  це оздоровлення дітей. І хоча на балансі обкому профспілки є один з кращих стаціонарних оздоровчих таборів області – "Барвінок" у мальовничій місцевості Перечина, є побоювання, що, як і торік, дітей працівників галузі може бути оздоровлено мало. Причини цього: слабкий фінансово – економічний стан  підприємств галузі, висока вартість оплати за електроенергію і газ – як для  промислових підприємств тощо. І хоч за підсумками минулорічної атестації "Барвінок" отримав першу категорію, ніяких пільг це йому не дає.

Свої пропозиції щодо обговорюваних проблем висловили на пленумі голови профкомів КП "Уж-тепло" – Світлана Готра, ММКП "Мукачівтепло" – Василь Ілюк, ТОВ "Водоканал Карпатвіз" м. Берегово – Наталія Біба, менеджер Олександр Карташов, завідуючий відділом Національної служби посередництва і примирення в Закарпатській області Василь Пазяк, заступник голови облпрофради Василь Захарець. Всі вони знайшли відображення у прийнятій постанові.

– Свій виїзний пленум ми свідомо проводили у Мукачеві, – говорить голова обкому профспілки Павло Орос, – аби ще раз привернути увагу влади до наших проблем. Але, на жаль, у роботі пленуму з різних причин не взяли участь ні керівники міста, ні директори підприємств ЖКГ. Отже, думки працівників та профспілкового активу щодо покращення діяльності галузі в місті над Латорицею вони так і не почули. Як бути далі?

Сергій Баранчиков, Обласна рада профспілок Закарпаття

02 червня 2011р.

Теги: зарплата, профспілка, ЖКГ, виплати

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини