Закарпатські журналісти з Владикою Міланом здійснили Прощу радості до Словаччини (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Минулими вихідними журналісти краю разом із Владикою Міланом, Єпархом Мукачівської греко-католицької єпархії, здійснили поїздку до Словаччини. Це вже третя спільна поїздка закордон. Приводом для цьогорічної мандрівки стала Проща радості (Púť radosti), яка проходила з 27 по 29 травня у невеличкому словацькому селі Висока над Угом (назва походить від річки Уж).

Закарпатські журналісти з Владикою Міланом здійснили Прощу радості до Словаччини (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Уже 12 років підряд чотири  раз на рік село стає центром молодіжних зібрань. Знаходиться 4-тисячний населений пункт всього за 10 км від с.Сторожниця та за 20 км від пункту пропуску Ужгород-Верхнє Німецьке. Приводом для такого паломництва молоді є трагічна подія далекого 22 листопада 1944 року, коли радянський воїн при спробі зґвалтування застрелив на очах у батька 16-річну дівчину. Обравши  смерть замість безчестя,  Анна Колесарова стала прикладом жіночої чистоти для сучасної словацької молоді.

За словами Владики Мілана, під час визволення словацьких земель радянськими військами близько 200 тисяч жінок та дівчат було зґвалтовано воїнами-визволителями. Ці факти раніше замовчувалися, але у людській пам'яті вони живуть болючими спогадами.

 "Шлях Радості" - так називається 3-ох денний фестиваль, організований католицькою церквою, що збирає молодь віком від 15 років для духовного самовдосконалення, щоб навчити шанобливо ставитися до жінки, її призначення в житті та розповісти, як важливо зберігати чистоту до шлюбу та цінувати себе. Захід проходить на базі духовного центру "Домчек" (Domcek)

За словами о. Павола Гудака, директора "Домчека", крім щоденної роботи, центр організовує 10 молодіжних зустрічей на рік. Чотири з них це Прощі Радості, які проходить щорічно  кожної пори року і присвячені пам'яті Анки Колесарової. Оскільки збирається дуже багато молоді, то доводиться орендувати приміщення школи у сусідньому селі Павловце над Угом. Там протягом трьох днів молодь різних конфесій (у селі є римо-, греко-католики та реформатори) і з різних міст проводить зустрічі, молитви, служби, готують доповіді, працюють у тематичних  секціях.

Травневий зліт під гаслом "Любов стерпить все"  зібрав більше п'яти сотень дівчат та  хлопців, які розбилися на 42 загони по 8-10 чоловік. Кожен загін мав свого модератора і свою тему для обговорення. Важливо, що сюди приїжджають навіть цілими сім'ями (загалом учасників може бути і до 5 тисяч). Тут підіймають хвилюючі для кожного питання і знаходять обґрунтовані відповіді. І все проходить в невимушеній радісній атмосфері: лунають  веселі пісні у супроводі цілого вокально-інструментального ансамблю із волонтерів та сотні молодих ніг витанцьовують бельгійський танець. Треба віддати належне й організації заходу. Всі приїжджі забезпечені ночівлею та харчуванням, всюди панує порядок.

Кульмінацією "Шляху Радості" стала піша проща до могили жертви святої чистоти (так записано у метриці) Анки Колесарової. "Краще померти, ніж вчинити гріх", - гласить надпис на могильній плиті, змушуючи задуматися над власним життям. Тричі проказуємо молитву "Радуйся, Богородице": за дар мудрості знайти власне покликання, за дар чистоти та дар живої віри, і прямуємо до пам'ятника, що символізує чистоту, роботи скульптора Мар'яна Урбана. Дівчина із білого каменю, із серця якої розквітають квіти і  стеляться додолу, постала напроти цвинтаря у 2002 р. Із  тих пір тут декламують вірші про жіночу красу і чистоту. 

Діяльність духовного центру у селі Висока на Угом є прикладом плідної співпраці церкви з молоддю. Спочатку приміщення орендували, а 7 років тому викупили і добудували. Щотижня до церковного будинку  приходить 100-150 людей, переважно це діти з гімназій та ліцеїв. Принцип будинку для духовних вправ: "Молися і працюй". Як розповів 18-річний Янчик, допомагаючи зводити стіни "Домчека",  він разом із своїми двома братами здобув тут свою майбутню професію будівельника. Тепер вони мають власну фірму. Тут навчилася куховарити і їхня сестра.  Гарними вітражами прикрашені вікна будинку – це роботи юної художниці Моніки. 

Як розповів учасник молодіжного збору о. Мартин Дюрачек, духовний наставник пасторального центру університету Матея Бела у Банській Бистриці, де, до речі у свій час 2 роки настоятелем був  владика Мілан, зростаючий інтерес молоді до церкви та сприяння університетів дало можливість відкрити при словацьких вишах спеціальні духовні центри, де проводяться лекції, дискусії, зустрічі студентів, організовуються спортивні змагання. Такі  центри є і в Братиславі (працює 4 священників) та Кошицях (5 священників). 

На жаль, на Закарпатті така форма роботи церкви з молоддю тільки починає набирати обертів, хоча до приходу радянської влади у наш край, території сучасної Словаччини входила до складу Мукачівської єпархії.. Після другої світової війни, коли територія Мукачівської єпархії перейшла до СРСР, Пряшівська єпархія стала об''єднувати всіх греко-католиків Чехословаччини.

Після приходу в ЧСР  до влади комуністів на церкву посипалися репресії. У квітні 1950 року після так званого "Пряшівського собору" було підписано документ про ліквідацію греко-католицької церкви і перехід у православ''я. У 1968 році на хвилі Празької весни греко-католицька церква була легалізована. Після  створення у 1992 р. окремих Чеської і Словацької республік, остання взялася повертати греко-католикам церкви, які належали їм до 1950 р. Держава  виділяла гроші православним громадам на будівництво нових храмів. Такої проблеми з поверненням греко-католицьких церков як в Україні, зокрема на Закарпатті, словацькі вірники не відчули.

 

Оксана Чужа, для Закарпаття онлайн. Фото автора 

01 червня 2011р.

Теги: Проща радості, Владика Мілан

Коментарі

Автор 2011-06-08 / 22:14:00
Ну, ви хоч де знайдете привід посваритися. Як казав кіт Леопольд: "Ребята, давайте жить дружно". Історію вже не переробиш, а висновки треба з неї робити.

До Дмитра 2011-06-08 / 21:20:00

Коментар видалено через порушення "Правил коментування". Перехід на особистості можливий під власними іменм/прізвищем. Адмін

Дмитро 2011-06-03 / 21:24:00
цікаво прізвища взнати журналістів?

вуйко з полонини 2011-06-02 / 22:13:00
2 pfr :))). Видно окупанти до 22 червня готуються, розказувати всім про "мір"

pfr 2011-06-02 / 12:59:00
Так, Оксано, я тільки й брудом і ненавистю й дихаю. Тоді й владика Мілан, за Вашою логікою, дихає брудом і ненавистю, кажучи відкрито про те, що воїни Радянської Армії вбивали невинних "визволених" людей і гвалтували дівчат. Не треба про це все говорити, ні про Голодомор, ні Гулаги, ні репресії... Бо це все ненависть роздмухує. Треба згадувати хороше - ковбасу по 2.20, наприклад.

Оксана 2011-06-02 / 11:59:00
Нещасне оте pfr, 01.06.2011 20:30... Напевно, дихнути не може щоб когось брудом не облити. Саме через таких і виникають міжконфесійні конфлікти. Пара-трійка фанатиків і - мусумальни проти невірних, білі проти чорношкірих, молодчики зі свастикою проти старих комуністів і т.д. СКІЛЬКИ МОЖНА РОЗДМУХУВАТИ НЕНАВИСТЬ?!!!!

Визволитель 2011-06-02 / 11:17:00
Зараз озвемось

pfr 2011-06-01 / 20:30:00
де фанати московського патріархату, комуністи, путінці, червонопрапорні "слов"яноєдинці" із прокльонами і анафемою на католиків, і відбілюванням доблесної визволительки Рад. Армії?

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини