На Ужгородщині відзвітували колективи художньої самодіяльності (ФОТО)

«У моїм серці – Україна» – так називалася програма звітного концерту колективів художньої самодіяльності Ужгородщини, присвяченого 20-ій річниці Незалежності України.

На Ужгородщині відзвітували колективи художньої самодіяльності (ФОТО)

Скажу відразу, що це було щось особливе, справжній феєрверк талантів. І дуже шкода, що прилучилися у минулу суботу до цього світу прекрасного дуже мало мешканців району. Фактично величезний зал "Доміону" заповнювали самі учасники художньої самодіяльності: ті, що вже виступили, або ті, які ще чекали своєї черги виходу на сцену.

 

Якщо говорити про так звану еліту району, то її представників можна було перелічити на пальцях. Жаль. Хтось кинув репліку, що, мовляв, усі на городах. Якби ж то так! Більш ймовірно, що подалася наша інтелігенція на природу, ближче до води: день видався спекотним. Та Бог з ними: самі себе обікрали, бо ті, хто були присутні на концерті, безперечно, отримали потужний заряд і духовності, і бадьорості, пройнялися почуттям гордості за свою рідну Ужгородщину. Радник голови районної ради Степан Мацко високо оцінив потенціал художніх колективів, побажав самодіяльним артистам успіхів і далі, як зіницю ока, берегти перлини художньої самодіяльності.

Відкрив концерт народний ансамбль пісні і танцю районного будинку культури "Дружба", яким керує заслужений працівник культури України Петро Сокач, балетмейстер-постанов- ник Микола Молнар, керівник оркестру Михайло Петрушевський. Прозвучали фольклор- но-обрядова композиція "На Яроцькім мості", закарпатські народні пісні.

Пісень у той день було багато, одна від одної кращі, і колективи представили їх на високому рівні. Як завжди, прекрасно виступили народні вокальні ансамблі "Зустріч" з Чабанівки (кер. Марта Желізняк), "Ужанка" (РБК, кер. Павло Пинзеник), народний ансамбль "Цинторія" (кер. Єлизавета Сівак), народний ансамбль "Джерело" (кер. Віра Сентипал).

Тепло зустріли глядачі прекрасний народний ансамбль угорської пісні "Ружа" з Тийглаша (кер. Чілла Сікора). Співачки з натхненням виконали віночок угорських пісень "Ніршиги непдолог". На високу похвалу заслужила і композиція "Міслі, мілій, міслі", яку виконав народний вокально-хореографічний ансамбль "Словенка". До речі, постановка цієї композиції була здійснена словаком Йозефом Бурічем.

Народний вокальний ансамбль "Оріховчанка" представив піс-ню "Троянди на пероні". Згодом журі цей кон-цертний номер визнає одним з кращих. Бурю аплодисментів "зірвали" і "Карпатські голоси" з Оноківців, яким керує Степан Петій.

Приємно порадував дует "Рідна пісня" подружжя Раховських. Тетяна і Сергій виконали власну пісню "Храм". І слова прекрасні, і музика – також. Йдеться в пісні про те, що тільки в храмі Божім є радість для душі. То ж хай завжди шляхи ведуть у цей храм любові та добра. Затамувавши подих, зал слухав цю авторську пісню, яка на сцені прозвучала вперше.

Не бракувало на концерті і солістів. Виступали Беата Банго із дитячої студії "Намисто" у супроводі дитячого хореографічного колективу "Смерічка" (ке-рівники Тетяна Раховська та Едуард Воронич), Вероніка Ленарт із Середнянської ДШМ, Юлія Варцаба з Руських Комарівців і, звичайно, наші прославлені солістки Марія Гричушенко, Тетяна Раховська та Іветта Мудрова.

Танці на цьому звіт-ному концерті були справжніми родзинками. Особливо порадували танцюристи Кам'я-ницького будинку культури. Глядачі раді були довго не відпускати зі сцени сокачок у прек-расних костюмах. Тан-цювали не молоді дів-чата, а зрілі жінки. Але як танцювали! І глядачі, і журі були в захваті. Крім "Материнки" з її сокачками, виступив також зразковий дитя-чий танцювальний ансамбль "Потічок" з новим російським танцем "Калінка". На кожному кроці відчувалося керівництво талановитого хореографа Людмили Петрецької. Кам'яничанам не було рівних на цьому концерті. А які прекрасні костюми пошили для "Калінки"!

 

Ось з піснею на сцену виходять дівчата з хореографічного народного ансамблю "Ритм" будинку культури с. Есень (кер. Тиберій Сабов). За ними вихором вилітають хлопці. Танцюють злагоджено, чітко. Видно, що ретельно відпрацьований кожний рух. Гарно показали себе на концерті і дитячий хореографічний колектив "Смерічка" з Оріховців (кер. Людмила Федьо) і танцюристи з Малої Доброні (кер. Іветта Комоні).

На концерті були представлені усі жанри. Виступав також народний інструментальний ансамбль "Рапсодія" районного будинку культури (кер. Леся Дубенко), і дует акордеоністів Коритнянської дитячої школи мистецтв у складі Тетяни Іллар та Мар'яни Гавришко. Коритнянок дуже хвалило журі. До речі, очолював журі начальник управління культури і туризму ОДА Юрій Глеба.

Про фінал концерту слід сказати окремо. Це було щось надзвичайне. Такого ще не було, за словами членів журі, навіть на обласних концертах. Прозвучала пісня "Україна" у виконанні солістки з Руських Комарівців Юлії Варцаби у супроводі зразкового дитячого танцювального ансамблю "Потічок" й відразу народний ансамбль пісні і танцю "Дружба" виконав пісню "Лю-бім Україну". На сцені, перед сценою – маєво барв національних костюмів. Звучать прекрасні слова про рідну неньку-Україну. Це було настільки хвилююче, що зал встав, а потім довго аплодував самодіяльним артистам.

Не можна не згадати добрим словом і виставку робіт народних умільців. Марта Желізняк із Чабанівки, Ярослава Забруцька з Гайдоша, Діана Пінте з Великої Доброні, Вікторія Галушка з Холмців, Маргарета Дубенко з Ужгорода та інші представили чудові свої доробки. Світлана Озимок та Альона Глюдзик ділилися секретами бісероплетіння. Їхні роботи викликали великий інтерес. Цікавими були й доробки вихованців образотворчих відділів дитячих шкіл мистецтв з Середнього, Коритнян, Ма- лої Доброні, викладача Середнянської ДШМ Тетяни Дрогобецької.

Одним словом, на звітному концерті було що подивитися, було що послухати. Тут представили все найкраще, чим може похвалитися район.

Звичайно, члени журі із високими званнями заслужених артистів, заслужених працівників культури України знайшли і огріхи у виконанні деяких колективів (для того вони й метри), але одноголосно визнали, що Ужгородський район найкраще в області підготував звітний концерт, що саме тут плідно плекають таланти. Це було дуже приємно слухати. Не будемо називати колективи, в чий адрес звучала критика, хай тут розбираються професіонали.

Скажу лише, що прозвучала репліка щодо оформлення сцени. Мовляв, можна було придумати щось оригінальніше і краще. Зауваження слушне, але метри не підказали, де взяти на це кошти. На такі звітні концерти мог-ла б і область дещо підки- нути. Але це вже проза. А в серці після такого концерту залишилася поезія, пісня і прекрасна музика.

Марія Підгорна, "Вісті Ужгородщини"

31 травня 2011р.

Теги: концерт, художня самодіяльність, Ужгородщина

НОВИНИ: Культура

15:41
Відвертий щоденник чи казка для європейців: як читати "Війну з тильного боку" Андрія Любки
15:09
У Хусті відбудеться нагородження переможців та гала-концерт Відкритого фестивалю-конкурсу стрілецької пісні "Красне поле"
14:25
Закарпатський облмуздрамтеатр розповів про свої найближчі події
14:26
У суботу в Хусті зіграють прем’єру вистави про Августина Волошина
15:11
Як відомі українські письменники хотіли поселитися на Закарпатті
08:20
/ 1
Обережно, любов
11:16
/ 1
Автор споруд ПАДІЮНу і "Едельвейсу" представив в Ужгороді виставку акварелей
22:08
/ 1
"Маріупольську драму" покажуть в Ужгороді та Києві
10:12
/ 1
У четвер відбудеться концерт Закарпатського народного хору "Загуди ми, гудаченьку"
11:08
Закарпатська філармонія запрошує на концерт "Музичне мереживо бароко"
05:09
У коледжі мистецтв ім.А.Ерделі провели конкурс дитячого малюнку
17:34
/ 1
В Ужгороді відбудеться "вуличний" поетичний марафон
20:11
До Дня Валентина в Ужгороді відбудеться романтичний вечір "Любов в опері"
03:44
/ 2
Кошиці, Пряшів і Михайлівці
11:06
У Румунії вийшла книжка про князя Корятовича
18:00
В Ужгородському замку "камерно" виставили "Художню спадщину Імре Ревеса на Закарпатті"
17:48
/ 2
"Жадан і Собаки" відвідають Ужгород і Мукачево в межах Благодійного зимового туру
20:28
/ 9
Дмитро Кешеля презентує у Мукачеві свій новий роман "Доживемо до зеленої травички"
22:04
В Ужгороді відбудеться виставка живописця Сергія Глущука
19:05
У п'ятницю відбудеться Різдвяний концерт хору "Кантус" для дітей та батьків
20:32
У Мукачеві презентують книгу "Ми діти преславної України: вибрані етнографічні та історичні праці Анатолія Кралицького"
16:39
Карпатський біосферний заповідник зобов'язали укласти з ОВА охоронний договір для збереження печерної стоянки доби палеоліту
17:41
Ужгородець Олександр Гаврош став лауреатом міжнародної премії імені Пантелеймона Куліша
13:30
/ 2
Закарпатські фотохудожники представили 24-у в цьому році фотовиставку "Українська світлина. 15 кроків" (ФОТО, ВІДЕО)
10:23
До ужгородського скансену повертається свято "Коляди у старому селі"
» Всі новини