Володимир Мочарник: „Чорна Гора”, відколи існує, постійно живе в ситуації пресу” (ВІДЕО)

У понеділок у прес-центрі „Закарпаття” говорили про будні опозиційної районної преси, про способи тиску і розправи над неугодними журналістами.

Володимир Мочарник: „Чорна Гора”, відколи існує, постійно живе в ситуації пресу” (ВІДЕО)
Учасником зустрічі став головний редактор незалежного тижневика „Чорна Гора" з Виноградова Володимир Мочарник, ім'я якого стало популярним після випадку спалення невідомими його автомобіля.
 
Пан Володимир почав з того, що оголосив, що не є опозиційним журналістом, оскільки вважає це слово занадто заангажованим. „Є журналістика і є нежурналістика, – сказав він. – Журналістика – це пошук реальності та її відображення через відчуття справедливості, інтуїції, чесності і т.д." А нежурналістика, за формулюванням Володимира Мочарника, це імітація журналістики: замовні, партійні речі, будь-яка заангажованість.
 
Стосовно видання „Чорна Гора", яке існує вже 12 років, то редактор окреслив його як духовно-просвітницький тижневик, тому позиція видання базується перш за все на засадах духовності. „Це дає мені великі потенційні можливості, дає мені силу, але з іншого боку приносить серйозхні проблеми, оскільки я є невільна людина. ...Більш за все я прагну в своїй роботі, аби газета залишалася живою", – сказав пан Володимир.
 
Можливість конфлікту Володимир Мочарник відчував давно. Відмова редактора друкувати різного роду пропагандистські статті під час виборів, незаангажовані статті про життя та владу Виноградівщини робили „Чорну гору" цікавим виданням з аналітичними матеріалами. „Нашу районну газету, — розповів пан Володимир, – повністю присіли хлопці-регіонали, а ми стали давати іншу інформацію. І це, звичайно, не сподобалося, тому що почали випливати деякі наші одіозні особистості зі своїми не досить приємними справами".  
 
Загалом, редактор розповів, що „Чорна Гора", відколи існує, постійно живе в ситуації стресу та судових тяганин. Виживати незалежній та незаангажованій газеті допомагає, за словами редактора, єдине – „не думати про те, що ти виживаєш". Сьогодні, після підпалу автомобіля, пан Володимир не дуже вірить у те, що міліція та слідчі органи що-небудь зробляить чи знайдуть винуватців. „В Києві нічого не робить міліція, то що вже говорити про Виноградів", – додав він. Це, як розповів, пан Володимир, був уже другий випадок його залякування. Перший стався 2003 року, коли редактор у вікно вкинули пляшку з коктейлем Молотова. Того разу вибуху не сталося, але факт зафіксовано. Завдяки спілці „Журналісти без кордонів" було відкрито кримінальну справу, яка ніяких результатів не дала. Усе пояснили „хуліганськими витівками". Щодо підпалу машини, то пан Володимир впевнений що походження цього злочину має владні коріння. Як варіант, Володимир Мочрник допускає, що міг „набриднути якимось бандтам".
 
Нині, через 10 днів після злочину, по якому міліцією було порушено кримінальну справу, присутній на прес-конференції Микола Кошута, секретар обласної організації Спілки журналістів України, порадив Володимиру Мочарнику поцікавиттися, чи порушено кимінальну справу прокуратурою. В протилежному випадку, за його словами, почне діяти журналістська спільнота.
 
Власне свою присутність на прес-конференції Володимир Мочарник пояснив одним: зараз має відбуватися самоорганізація людей, а журналістів і поготів. За словами пана Кошути, сьогодні є два варіанти дій: „або ми, як журналістська спільнота, змусимо їх (правоохоронні органни та прокуратуру, – ред.) щось робити, або наступна спроба „залякування" закінчиться трагічно".
 
Зрештою, присутні погодилися, що ситуація в закарпатській журналістиці таки потребує додаткового відвертого обговорення, а тому погодилися з пропозицією головного редактора інтернет-видання Закарпаття онлайн Олега Диби одразу після офіційних урочистостей з нагоди Дня журналіста провести в прес-центрі "Закарпаття" журналістський "круглий стіл" на цю тему.

Микола Кошута

 

Відео Карпатньюз 

30 травня 2011р.

Теги: Мочарник, Чорна гора, журналіст

Коментарі

Дружбан 2011-06-06 / 19:15:00
Та ніхто вже на Старосту у вароші не твориться. Кому він потрібний? Лиш на вто валовшний, аби в інтернеті гавкати.

ЖУРНАЛІСТ 2011-06-06 / 16:54:00
ТЕБЕ, СТАРОСТО, КОЛИ ВЖЕ КАМІННЯМ У ВАРИШИ ЗАКИДАЮТЬ, ЯК ПЕРШУ КУРВУ У ВИНОГРАДОВІ ?????

2011-06-02 / 15:07:00
Ти оприділися, ти ти піп, чи мітингувальник, чи підприємець, чи продажний журналіст. А то незрозуміло. В одній людині стільки талантів!

спостерігач 2011-06-02 / 12:36:00
і за для чого? правда не вкладається? тоді спитайте для чого ви, земляче, оце написали? ось бачите. все стає зрозумілим. головне аби вам від сорому не згоріти, а громадська думка без вас розбереться.

Земляк 2011-06-02 / 00:16:00
Володі б треба згадати, що журналістика це — не метод шантажу містечкових керівників структур, а засіб донесення до людей їм потрібної інформації. Не треба накидуватися на митницю, мовляв, або нам поможіть або ми вас будемо кивати, чи на всіх інших керолвників, окріи паскуди Довжанина. Тоді, Володя, ніхто тобі нічого не запалить. А так, ти то піп, то жертовний журналіст і все лише задля чого? Сто відсотків не задля громадської думки!!!

Олег Диба 2011-06-01 / 20:47:00
Пан Мочарник не просив організувати йому прес-конференцію - це була абсолютно наша, Закарпаття онлайн , ініціатива. Більше того, він навіть не погоджувався - пре-конференція відбулася в понеділок, а в середу - випусковий день у "Чорної Гори". Ну а машини, як ви самі, мабуть, розумієте, палити задля піару трохи задорого... ))

ТИС 2011-06-01 / 20:39:00
Я не впевнений, що всі ці замахи та підпали не відносяться до журналістської діяльності пана Мочарника. Цілком можлива і підліткова помста, адже дружина пана Мочарника, пані Молнар - директор загальноосвітньої школи, а дана конференція звичайний піар.

Magyar Ember 2011-06-01 / 18:51:00

Деякі ваші коментарі видаляє черговий Адмін виключно за порушення "Правил коментування".


Для нас ви такий, як і всі інші коментатори. Так що не набивайте собі ціну. Адмін


А я вообще ничего писать не буду, зватит мне ваших угроз. Сталинское время. Уже надоело!


Процитована вами "угроза" стосувалася пана Старости (Жаливи) і написана до його коментаря. Ваші емоції тут до чого?)) Адмін зобов''язаний не допускати порушення "Правил коментування", аби ситуація в коментарях не стала некерованою. Це моя робота. Адмін

2011-06-01 / 15:49:00

на сайті "******* ********" - К Резеш пішов у відставку.

Дружбан 2011-06-01 / 14:05:00
Писочок у тебе, Старосто, та ще й брехливий. Стверджую, на повному серйозі, ош Староста штатний ПІАР-аст ПРдунів. І всі, хто коли небуть, читав форуми на закарпатських сайтах це підтвердять. Особливо це видно на уа-репортері та твоєму, самому брехливому сайті "Новини Закарпаття".

Микола Староста (Жалива) 2011-06-01 / 13:37:00
Чуеш розумаку, з твої писанини виходить ош Староста робить на ПР, то як думаєш можу товди претендовати на якусь должность?

Лиш чогось я не начальник, а простий підприємець, якого єпуть як усіх!!! Можу вказати акт налогової на 3.500 тисячі, што мене сього года поштрафовали.

Так што закрий писочок!

Дружбан 2011-06-01 / 13:21:00
Да-а, Старосто, в твоєму випадку медицина безсильна. Нема про що дискутувати з людиною яка на біле каже чорне, а на чорне каже, то лиш сіреньке.

P.S. Хто ж то запропонував Старості "керівну" посаду?

Микола Староста (Жалива) 2011-06-01 / 12:25:00
Назад розсмішив :)
На роль сірих кардиналів можуть претендувати всі 66 депутатів районної ради... то не обдумані(дитячі) звинувачення Довбака.

Ходити у когось в друзях хто при владі, не означає бути владою.

Ніколи я не був піарником влади, поважний... чисто по людськи, а який мені з того резон? піарити владу.

Ніколи я не "топив" Мочарника!!! у нього своя позиція в мене своя, то не означає, що я його десь топив.
Що він мене пробував то факт!

На зборах підприємців не хотів, щоб мене вибрали в керівний склад профспілки "Захист" три рази ставив мою кандидатуру на голосування, думав що я "пролечу", але люди і так проголосували за мене.

Так що дружбан нічого перевертати все верх ногами!

Дружбан 2011-06-01 / 11:10:00
Сурйозно?????
Я зараз заплачу!!!
Твій Довбак один із керівників ПРдунів у районі, і він претендує на роль сірого кардинала, який розставляє своїх людей на посадах у районі (директори шкіл, працівники в адміністрації, іт.д.). Крім того то великий друг голови РДА Резеша та твого брата Бушки. І всі питання він старається вирішувати саме через них. (Надіюсь ти не будеш заперечувати ош твій брат і є влада) І хоча він один із 66, але тільки його фамілія з них і звучить.

Крім того, тебе ніхто не привязує до влади, ти сам себе привязав, і дуже міцно, коли хвалиш їх наліво і направо, старашся відбілити їх, і потопити їхніх опонентів, того же Мочарника...
Так шо нема тут нічого дивного... шо ти став штатним піарником цієї влади. Значить і відповідальність несеш разом з ними.

Микола Староста (Жалива) 2011-06-01 / 09:56:00
Яке відношення має Довбак до влади?

Він не є посадова особа! Простий депутат районної ради, яких там кажись 66 штук.

Не збираюся захищати владу, зараз їй треба доказати свою дієздатність і розібратися в з цим досить не неприємним фактом.

Прошу і мене не "прив''язувати" до влади!! до неї я нікого відношення не маю!!!

Дружбан 2011-06-01 / 09:13:00
Спеціально для Старости, як представники його влади не бють, не шантажують людей - http://blogs.pravda.com.ua/authors/yusov/4de4e8470a322/

І шо саме цікаве, напевне, така команда ПРдунам дана згори, з самого їхнього штабу. Бо це вже массово пішло по Україні.

Дружбан 2011-06-01 / 09:05:00
Старосто, знову говориш (брешеш) непереконливо. Крім влади нема нікому діла до Мочарника. А ти знаєш шо Мочарник постійно шось пише про владу, і майже ніколи добре. Останнім часом постійно звучить фамілія Довбака, а коли повязати факти де Довбак бє бітов на Тисі свого колишнього робітника, коли Довбак викупає весь тираж газети то шукати і думати багато не треба. Все всім ясно. Так, як і ясно ош ти всіх їх відмиваєш...
Тільки непереконливо в тебе то виходить.

2011-06-01 / 01:45:00

Адмін, тут справа не в русинах або українцях.


Справа в нашому слов''янському менталітеті, всі думають що їх обійде, не торкнеться його сім''ї його дітей, але біда ходить по людях, не по межах.


Біда,смерть і так далі не вибирає, хто то Мочарник то чи Диба, Староста або Орос.


Нам треба зрозуміти, що ми живемо в одній державі, і принижувати чиюсь думку, позицію не можна!!!


Все може повернутися кожному додому!Це розцінювати як погрозу? Адмін 

2011-06-01 / 01:22:00

пане Оросе. думаєте хтось стане на вашу защиту, якщо щось станеться. НІКОЛИ!


журналістська братія продажна, як і ваші історики, які вважають, що русини то не народ!


Що ви хочете,якщо так теж вважаєте?


Українці як і ви все когось продавали, продадуть і Мочарника з вами в комплекті.


Адмін можеш видалити комент, але я правий.


Продовжите вкотре не в тему розкручувати тут русинську пісню - забаню. Адмін

2011-06-01 / 01:00:00
журналісту палять машину, від колег - нуль реакції. ідіотизм

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини