Угорське питання зсередини

Побувавши в Угорщині, закарпатський журналіст з’ясовував мотиви подвійного громадянства та дізнавався про життя українців у сусідній державі

Угорське питання зсередини
Останнім часом у закарпатських та всеукраїнських ЗМІ з'явилося чимало матеріалів про українсько-угорські стосунки. Звісно, така увага до цієї теми була спровокована введенням Угорщиною подвійного громадянства. Відтак, окремі представники угорської меншини на Закарпатті звинуватили Україну у тиску на етнічних угорців та цькуванні їх з боку спецслужб. З українського боку все майже зрозуміло: є Конституція, яка передбачає єдине громадянство. Аби ж розібратися у мотивах введення подвійного громадянства нашим сусідом та дізнатися, як же нашому братові українцю живеться в сусідній Угорщині, відправляємося у відрядження ближнім зарубіжжям. 
 
Яблуко як пам'ять про колишню аграрну потужність
 
Перш за все, варто сказати, що для журналіста, котрий не їде на спеціальний захід, де йому розповідають, те, що вигідно Угорщині, отримати шенгенську візу дуже не просто. У генеральному Консульстві Угорщини в Ужгороді вимагають довідки про доходи, довідки зі спілки журналістів та редакції (посвідчення консульство не влаштовує), відношення від редакції з поясненням мети візиту, інформацію від того або про того, до кого їдеш. А далі – на розсуд консула. Натомість угорці до нас заїжджають без будь-яких віз чи дозволів... Мені поталанило отримати "шенген" на два місяці...
 
У прикордонному Чопі дякуючи українським дівчатам-прикордонникам вдалося без проблем купити квиток (хоча каса вже була закритою), пройти митний контроль і встигнути на потяг Чоп– Загонь. А от на угорській стороні при виході з вагону, зауважую двох жіночок з розстебнутими сорочками, схожих на кондукторів. Виявилося, що це – угорські прикордонники. Намагаюся з ними заговорити українською, жіночки вперто говорять угорською, ніби мене не помічають. Відтак беруть мій паспорт і зі смішком запитують: "Зачем едете Венгрия?". Я пояснив, як міг. У відповідь почув угорські матюки. Від "провідників" мене "прийняли" угорські митники, які працюють без форми, в одних зелених майках і цікавляться лише контрабандою цигарок.
 
Із Загоні за годинку дістаюся потягом до Ніредьгази – адміністративного центру сусідньої до Закарпаття Саболч-Сатмар-Берегської області Угорщини. При чому, коли в потязі запитую, чи він їде на Ніредьхазу, угорці лише зуміли мені відповісти: "Не понемаю...". Однак на вокзалі в цьому обласному центрі у службі довідки мені допомогли зв'язатися з тутешнім Генеральним консульством України. Відтак уже з консулом Вадимом Кривчиковим екскурсуємо Ніредьгазу.
 

 

Місто напрочуд охайне, прибране, віддає стародавнім духом. У центрі – величезний католицький костьол та кілька старовинних споруд. Навколо купа пам'ятників і – монумент... яблуку. Справа в тому, що область століттями була аграрним центром Угорщини і не тільки. Саме тут колись виробляли знані у союзі мариновані овочі і фрукти "Глобус". Але Європа прийшла і угорські поля опустіли, а купа людей залишилися без роботи. Залишився на згадку про аграрну "столицю" лиш оцей пам'ятник... Загалом Ніредьгаза за населенням дорівнює Ужгороду (116-117 тисяч). За площею трохи більша. Тут розташовано кілька лікувальних купалень, великий іподром і найбільший у Східній Європі зоопарк.
 
Угорці не задоволені вступом у ЄС
 
Однак, наразі в Угорщині криза. Країна, як і ми, переживає податкову й пенсійну реформи прем'єр міністра Віктора Орбана. Мій візит якраз збігся зі страйком пожежників та правоохоронців, котрі з півгодини сигналили їдучи центром міста.
 
З розмови з місцевим таксистом дізнаюся, що тут штрафи за непристебнутий ремінь більші, ніж у людей зарплати. А ще літній угорець розповідає, що тут люди масово продають житло й автомобілі, оскільки не можуть платити кредити. Хоча автомобілі тут на 90% з малолітровими моторами: у країні великий екологічний податок на об'єм двигуна. А ще угорці у своїй більшості не задоволені вступом у ЄС. Кажуть, що держава до того була більш самодостатньою і багатою. Тепер же криза виробництва, оскільки у ЄС кожна країна відповідає за окремий вид продукції.
 
Після Ніредьгази вдалося побувати у містечку Токай, яке є винною столицею Угорщини. Тут вразила чистота маленьких вуличок, старовинні ліхтарі обабіч дороги, прикрашені горшечками з квітами, синьо-жовтий місцевий прапор та церква, у якій колись правив службу Григорій Сковорода...
 
Українці в Угорщині представлені, в основному, Державним врядуванням українців Угорщини, осередки якого створено майже в усіх великих містах країни. Це – дорадчий орган при уряді Віктора Орбана. Вимога до осередку – 30 чоловік, котрі є громадянами Угорщини з українським корінням або знанням мови чи культури. Осередок формується спеціальними виборами, відтак обирає голову, а потім інформація про імена і прізвища його членів знищується. Таке вже правило. Очолює цю організацію Ярослава Хортяні, яка має тісні зв'язки з прем'єр-міністром та є членом угорського парламенту.
 
 У одній із кав'ярень у центрі Ніредьгази зустрічаємося з представником цього органу Юдітою Софілканич. Під час бесіди дізнаємося, що жінка родом із закарпатського Хуста, має родичів в Ужгороді та Сваляві.
 
Асимілюватися, аби вижити...
 
Розмову починаємо зі стану освіти українців в Угорщині. Жінка розповідає, що шкіл виключно з українською мовою навчання тут немає. У цій області розсіяно проживає всього 300 українців. Але є школа-гімназія ім. Адама Вої (директор Олберт Богой) у містечку Боктолорантхазі, за 30 кілометрів від Ніредьгази де силами дирекції та пані Юдіти з 1993 року вивчають українську як іноземну мову. Вчителем української мови там працює пані Віра Кондра, яка каже, що це єдина така гімназія в Угорщині. Її випускники згодом поповняють ряди студентів Ніредьхазького інституту, стають до роботи в митниці та поліції.
 
Вчителька розповідає, що угорські діти залюбки вивчають українську мову, незважаючи на те, що спочатку не розуміли різницю між українською та російською мовами. Крім того, в Угорщині була неприязнь до російської мови, яку в обов'язковому порядку тривалий час змушували вчити у всіх країнах соцтабору.
 
Пані Віра розповідає, що українці здають вступні іспити на угорській мові й не мають жодних привілеїв як представники нацменшини. Більше того, абітурієнтам, котрі закінчили школу, вивчаючи українську мову як іноземну, не зараховують її при вступі до загальної кількості балів.
Крім того, не так давно міносвіти Угорщини різко підняло кількість балів для вступу, тож для українців бали з рідної мови, стали б як ніколи у пригоді. Це єдина наша проблема, зауважує вчителька. Ми зверталися в різні інстанції і днями нас повідомили, що відновлена можливість здавати випускний іспит з української мови, що значно вплине на кількість балів.
 
Що ж до програм українською, то в Будапешті за фінансування Угорщини раз-двічі на місяць виходить передача під назвою "Рондо", яка транслюється на радіо і на першому й другому угорських телеканалах. (Зауважимо, що на Закарпатській ОДТРК є ціла угорська редакція, котра щодня готує новини й передачі угорською). Зараз в Угорщині є проблеми з фінансуванням, тому інколи йдуть повтори українських передач. У Будапешті також раз у місяць виходить журнал "Громада", який видає Товариство української культури в Угорщині.
 
– За потреби, ми можемо мати й більше ЗМІ і більше шкіл, – вважає пані Юдіта. – От я, наприклад, за місяць могла б організувати у будь-якій школі Ніредьгази вивчення української мови, якби цього хотіли батьки дітей-українців, та й самі діти. Тобто, директори шкіл відкриті для співпраці. На жаль, у тутешніх українців у свідомості є таке, що їхня дитина повинна асимілюватися, аби тут вижити або стати на ноги. Колишні українці вважають, що їхні діти зможуть краще прожити, якщо оглядатимуться на Захід, а не на Схід. На щастя є й такі українці, котрі дещо інакше думають...
 У противагу українцям, які думають про асиміляцію можна поставити справжніх патріотів, котрі виховують таких дітей, як учениця Ніредхазької недільної школи Габріелла Хоссу, котра стала переможцем Міжнародного конкурсу творів ім. В. Чорновола "Україна: погляд ззовні". Дівчинка народилася 1992 року у місті Солноку. Її батько угорець, мама – українка, і не поспішає ставати громадянкою Угорщини. Батьки познайомились у Києві, де у свій час, навчався батько. Зараз живуть у Ніредьгазі. Дівчина не приховує, що хоче навчатися у Києві, а згодом і працювати та проживати у столиці України.
 
Із літературою Боктолорантхазькій та місцевій школам допомагає Генеральне Консульство України в Ніредьгазі. (Його тутешня українська інтелігенція називає маленькою Україною в Угорщині). Велику допомогу надає і Товариство української культури в Угорщині. Дещо потрапляє й через державне врядування українців Угорщини. Щось привозять українці під час виїздів на батьківщину. А методичну літературу з вивчення української мови пані Юдіта видала своїми силами.
 

 
Етнічні угорці врятують нову батьківщину від демографічної кризи?
 
Загалом же осередок Державного врядування українців Угорщини в Ніредьгазі займається, в основному культурними питаннями. Піднімає рівень дітей українців, проводить тематичні вечори, зустрічі тощо. До прикладу, є такі діти, котрі розмовляють русинською мовою або російсько-українським суржиком, але хочуть вивчити літературну українську. Наймолодшому з таких наших учнів 10 років а найстаршій –19. Займаються у теологічному інституті святого Афанасія, приміщення в якому надала релігійна громада Ніредьгази. Там знаходиться й маленька україномовна бібліотечка. До речі, пані Юдіта каже, що у числі її випускників є вісім греко-католицьких священиків, котрі служать на Закарпатті, а колись приїжджали звідти лише, аби вивчити українську. (Не є таємницею, що у цій українській області є з десяток сіл, де українську взагалі не розуміють...).
Що ж до актуальної нині теми подвійного громадянства, пані Юдіта каже, що угорський паспорт тим українцям не дає право на безкоштовну охорону здоров'я, ні на безкоштовний вступ в університети, ні права брати участь у виборах.
 
– Ці паспорти більше для заспокоєння душі, – вважає українка. – Особливо для якогось закарпатського дідуся, що народився ще за Австро-Угорщини. А молодим дає хіба право пересування Європою. Тому я тут не бачу великої політичної загрози. Повірте, Угорщині не до відновлення Великої імперії, вона й у себе не може лад навести... Є, щоправда, й така версія, що Угорщина це робить свідомо через те, що тут різко скорочується кількість населення. Тож, як варіант, країну можна поповнити етнічними угорцями.
 
Після бесіди з пані Юдітою Софілканич, їдемо до Генерального консула України в Ніредьгазі Сергія Бороденкова. До слова, консульський округ цієї установи охоплює не лише Саболч-Сатмар-Берегську область, у адмінцентрі якої знаходиться, а майже півУгорщини: 5 областей і 5 міст загальною площею 28,7 тис. кв. км. Наш візит припав на п'ятницю. У цей день угорці йдуть на роботу вже у спортивних костюмах та шортах, оскільки офіційно (навіть приватні підприємства) працюють лише до обіду. Потім, як правило, збирають сім'ю і їдуть на вихідні відпочивати за місто. В українському консульстві інша ситуація: тут не бракує відвідувачів, кожного з яких приймають, консультують, допомагають.
 
6000 українців в Угорщині проти 150 тисяч угорців лише на Закарпатті
 
Сергій Миколайович розповідає, що за своє життя в Українському консульстві в Ніредьгазі – вже вдруге. До того навчався в Будапешті, працював речником українського Міністерства закордонних справ. Для розуміння ситуації український консул розповідає цікавий факт: в Угорщині у 1993 році був підписаний закон про національні меншини, згідно з яким меншиною визнавалося населення однієї національності, якщо його кількість становила 1000 чоловік. Українці на той час себе тут не ідентифікували. Офіційно заявило про себе може 600 чоловік. Але Угорщина таки визнала їх нацменшиною. Зараз в Угорщині українцями себе визнають близько 6000 чоловік. Для порівняння, лише на Закарпатті зареєстровано понад 150 тисяч етнічних угорців...
 
Сергій Миколайович також розповідає, що в Угорщині, на відміну від України, немає українських театрів. Але, особливо в літній період, сюди приїжджають із виступами театри із Закарпаття й України. Щорічно у консульському окрузі проходять фестивалі театрів із сусідніх країн, а київський театр тут неодноразово зривав аншлаги.
 
В Угорщині немає такого компактного проживання українців, як угорців на Закарпатті, – каже Генеральний консул. – Однак, є потреба створювати при угорських університетах кафедри, де би працювали наші випускники, котрих, до речі, в нашому консульському окрузі не сертифікують з української мови. Про це я буду піднімати питання на наступній міжурядовій комісії.
 
За словами Сергія Бороденкова, в Угорщині живуть, в основному, вихідці із Закарпаття. Велика частина серед них – звичайні заробітчани. Є і бізнесмени з Донецька. А от чернівчани, волиняни, львів'яни їдуть уже далі – на Італію, Португалію, Іспанію тощо. Туди ж їдуть і чимало вже немолодих жінок.
 
– Ніде правди діти, Угорщина виділяє немалі гроші на нацменшини, – каже Сергій Бороденков. – Але якщо говорити про українців, то всі вони освоюються лише через Державне самоврядування українців Угорщини.
 
Чимало консульство допомагає угорським українцям і власним коштом. До прикладу, перед нашим приїздом консул Вадим Кривчиков купив 40 книг і розвіз їх угорськими в'язницями, де перебуває чимало українців. На думку консула, в Угорщині не вистачає великого культурного українського центру, де б щодня можна проводити різнопланові виставки та зустрічі. Така річ потребує чималих грошей, а оскільки держава їх немає, а тутешні українці не настільки багаті, щоб це фінансувати, українці задовольняються тим, що є...
 
Не витерпівши хамства, українець вкусив угорського прикордонника за палець
 
З бесіди з відвідувачами Генконсульства дізнаємося, що відношення корінних угорців до вихідців з України, в основному, негативне.
 
– Наші люди звикли працювати, не схиляти голову перед труднощами, викручуватися з будь-яких ситуацій, – каже українець Ласло із закарпатського Берегова. – А в угорців дещо інший менталітет: якщо дадуть рукавиці, тоді будуть працювати, якщо ні – не будуть. В українців тут, як правило справи йдуть добре, вони успішніші і в бізнесі і в навчанні. А це вже подекуди викликає заздрість у місцевого населення. Тим більше, що в Угорщині зараз поширеним явищем є ситуації, коли сусід "здав" сусіда, бо в нього нелегально хтось працює чи той має контрабанду тощо. Так здають, в основному, закарпатців, котрі приїжджають сюди часто й нелегально на сезонні роботи. А там уже депортації та страшенні штрафи у сумі 2- тисячі доларів... Але українці теж не обожнюють угорців. От,образили закарпатця на кордоні угорці, той пожалівся брату-митнику і пішли мститися ні в чому невинним громадянам...
 
– Мені чи не щодня доводиться розбиратися зі скаргами наших громадян, котрих ображають не лише на кордоні, але й тут, усередині країни, – у підтвердження слів українця розповідає консул. – От нещодавно молода мама до нас звернулася, що її на рівному місці облаяв місцевий поліцай. Такого є багато, і мені дуже шкода, що всіх захистити ми фізично не можемо. Плюс є чимало наших громадян, котрі воліють не звертатися до нашого консульства з власної ініціативи. До слова, чомусь на кордоні з Сербією Угорщина вже поводиться скромніше...
 
– Для мене всі українці: і ті, що тут вчаться і ті, що сидять тут у в'язницях чи працюють – однакові, каже Сергій Бороденков. – Тому їхні інтереси для мене на першому місці. Для того мене тут поставила наша держава.
 
До генконсула чи не щодня звертаються українці, в основному, з нотаріальними питаннями (реєстрація дітей, оформлення громадянства). Сергій Миколайович каже, що дуже багато молодих мам із Закарпаття та й деяких інших областей України приїжджають сюди народжувати. Так з початку року в окрузі народилося 111 маленьких українців. Хоча Сергій Миколайович вважає, що угорська медицина не сильно переважає українську, а у дечому їй і поступається. Людям подобається, в основному, тутешня чіткість і порядок.
 
Українці починають повертатися на батьківщину...
 
Генеральне консульство України в Ніредьгазі має кілька знайомих україномовних угорських адвокатів, котрі мають окремі спеціалізації і допомагають українцям у питаннях сімейного права, цивільних відносин, ДТП, контрабанди, незаконного затримання, хамства тощо. Як приклад, Сергій Бороденков наводить історію одного закарпатця, якого засудили за контрабанду до 2-х років ув'язнення в Ніредьхазькій в'язниці. Йому вдалося скоротити термін на половину. Іншому допомогли перевестися з однієї в'язниці з жахливими умовами в іншу. Був і курйозний випадок, коли генконсул захистив від в'язниці українця, котрий, не витерпівши хамства, вкусив угорського прикордонника за палець.
 
Консул розповідає ще одну не менш цікаву історію, яка трапилася з громадянином України, який був на заробітках в Італії. Чоловік лишився роботи й грошей, купив там велосипед за 10 євро та поїхав додому у Чернівецьку область! У день проїжджав по 100 кілометрів, не кожного дня харчувався. Після 4-тижневої подорожі, опинився на угорсько-українському кордоні. До честі, угорські правоохоронці з розумінням поставились до нашого громадянина, поінформували Генеральне консульство, яке нагодувало його, повідомило рідних на Україні та надало сприяння щодо його повернення на батьківщину...
 
– Попри всі плюси й мінуси, мене не може не радувати той факт, що українці починають поступово повертатися додому, – зізнається Сергій Бороденков. – Як і з Угорщини, так і з Італії, Потругалії тощо. Я їм по доброму заздрю, бо, як не крути, але дома завжди краще...
 
Подвійне громадянство – спланована акція Угорщини?
 
Повертаючись з Ніредьгази, вже на кордоні з Україною познайомився зі студентом, у якого викладав нинішній Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, а батько є головним лікарем у одній із угорських лікарень. Хлопець каже, що політика фактичного керівника держави спрямована на підтримку всіх угорців, які живуть за межами батьківщини. Особлива увага приділяється Закарпаттю, де їх найбільше. Студент розповідає, що в угорському парламенті вже стоїть проект закону, який має дати етнічним угорцям право голосу в Угорщині, а це – можливість уряду закріпитися при владі ще на чотири роки. Таким чином, можна говорити про добре сплановану акцію з видачі угорських паспортів, на черзі за якими лише на Закарпатті вже стоїть понад 70 тисяч чоловік...

Павло Білецький

29 травня 2011р.

Теги: Угорщина, Ніредьгаза, українці

Коментарі

??? 2011-06-08 / 10:47:00
2 ребров, 07.06.2011 22:53

звідки ви берете, що ми хочемо виїжджати та ще зі своєї рідної землі, землі наших пращурів ???
невже вважаєте, що якщо і захочемо виїжджати, то будемо просити вашої думки/дозволу ???
вам не здається, що ті кгбшні часи вже пройшли ???
може очікуєте їх назад ???

вже хто і міг би вже мабуть кудись виїхати з Подкарпаття , так це мабуть ви , реброве, на свою родину, звідси вас сюди ніхто не запршував, чи не так ???

///... Не потрібно всім розказувати як там добре ... ///

а може всіляким казачкам білецьким не слід розповідати на замовлення окремих працівників ніредьгазського генконсульства як погано ТАМ, адже ми прекрасно знаємо як "добре" у нас тут ???

//...чи не Ви довели цю країну до прірви і зараз всім розказуєте що гірше бути не може...///

так-так ! звісно я ! я маю закордонні офшорні фірми та рахунки, нерухомість у середзерноморї, Лондоні, Відні інших сукромних містечках земної кулі, неодноразово за останні 20 років займав в Україні урядові та парламентські посади, тощо ...

/// ... Гірше вже було і не один раз але Ви цього не пригадуєте або не хочете пригадати. ... ///

звісно було гірше, як не пригадуємо ???
може маєте наувазі період з 1944 року, коли асвабадители-"воссоединители" з нами подкарпатцями велике счастя зробили ???

я радий за вашого сина і що у нього все так гаразд, а чи возили ви його на вашу, ваших батьків родину, нехай може подивиться як там добре, може син захоче повернутися ???
А може у сина виникне запитання, тато, що ми власне робимо тут на цьому Подкарпатті, чому не поїдемо на нашу славну родину ???


///...Не беруть там де не дають...///

а може, не беруть там, де
НЕ ВИМАГАЮТЬ, НЕ ОЧІКУЮТЬ ???

ребров 2011-06-07 / 22:53:00
??? - якщо Ви хочете в Угорщину так сміло туди виїзжайте. Вас ніхто не тримає. Не потрібно всім розказувати як там добре ... їдьте - щасливої дороги. Я чи не Ви довели цю країну до прірви і зараз всім розказуєте що гірше бути не може. Гірше вже було і не один раз але Ви цього не пригадуєте або не хочете пригадати. Було гірші і в ті ччаси коли як Ви кажете тут не було українців. В принципі угорців тоді теж не було. Ядже їх так називають українці яких не було. Щодо папірців і народження. В мене народився син в Ужгороді і я нічого не платив, і в мене навіть нічого не вимагали. Хочете вірте хочете ні. А хто привик платити за все і вже не уявляє як без цього вирішити проблему - той все життя буде комусь-щось платити...... Не беруть там де не дають !!!!!!

??? 2011-06-06 / 14:53:00
2 Факт, 06.06.2011 12:52

+ 1 0 0 0 ! ! !

T A K NE HANJBA CIJ LUDOZSERSKIJ KRAINI ???

Факт 2011-06-06 / 12:52:00
Ідея статті ніби й непогана,але ось виконання наводить на думку,на деяку її замовність.Таке враження ,що половина статті написана під диктовку консула.Не ідеалізую угорців,але казати ,що медицина дечому краща в нас-повний бред.У нас в кожному пацієнтові бачать в першу чергу гаманець і цинізм лікарів просто вражає.Ось цим і пояснюється бажання жінок народжувати там.До речі угорці не беруть грошей за оформлення документів новонародженим,а от наша "прекрасна" Україна в консульстві в Ніредьгазі за оформлення трьох папірців для нового громадянина України дере 250 доларів!

Ось, чого прагнуть мадярчуки 2011-06-05 / 11:40:00
Az osszes ottani Magyar kerje vissza az allampolgarsagat es miutan visszaveszik toluk az ukrant (amit eggyik se kert anno), tele lesz Magyarral a terulet es vegre vissza lehet csatolni!

??? 2011-06-01 / 13:44:00
2 !!!, 01.06.2011 12:35

знаєте, !!!, коли з чиєїсь злочинної недбалості ваша рідна домівка , звісно якщо вона у вас є, постане перед прямою загрозою провалу під землю чи будете ви дуже бажати від’їжджати ???

а про перелік трагедій давайте не будемо, бо можна почати Чорнобилем і дійти до шахти Засядька чи до Калуша або ж до лисих схилів Карпат.

Причиною трагедії в Угорщині із червоним шламом була прихватизація цього підприємства та недбале ставлення власників до технічних вимог при розробці резервуару, який потім і піддався ерозії .
А саме прикладу ліквідації наслідків від цього лиха у угорців, на мою думку, можна і повчитися: підприємство націоналізовано/переведено під контроль держави, на майно підприємства та, якщо не помиляюсь, і власників також, накладено арешт, з нього покривають заподіяні людям збитки, більшості постраждалим компенсовано рівноцінне втраченому житло.
Звісно не всі питання вирішені ідеально, тривають судові позови і багато інших проблем, але як покарано власників шахти Засядька, яка ситуація в Калуші, хто відповів за цураві схили Карпат за руйнування соляних шахт у Солотвині, які ще римську імперію обслуговували, а «незалежна» їх доконала ???

??? 2011-06-01 / 13:23:00
2 !!!, 01.06.2011 12:31

Щодо безповоротного процесу , ви загалом праві, але цим хочете сказати, що на сьогодні по рівню розвитку електронних комунікацій, а саме
ПО КІЛЬКОСТІ ДОМОГОСПОДАРСТВ, ЯКІ МАЮТЬ КОМПЮТЕР (і не один ) І ЩОДЕННО ВИКОРИСТОВУЮТЬ ІНТЕРНЕТ
загальноукраїнська статистика далеко випереджає аналогічні угорські та інші європейські показники, а тому українські бібліотеки спокійно можуть перебувати в такому «самобутньому» становищі як за поданим нижче інтернет посиланням ???

!!!, хіба ви не обізнані внеском угорців у світовий розвиток космічних технологій ???

щодо наявності або відсутності ядерного арсеналу в Україні: чому сме бідні , … ???

але чи наявність ядерного арсеналу є справжнім та єдиним показником рівня розвитку держави та добробуту її громадян ???

Знаєте, !!!, може поганому танцюристу і відсутність ядерного арсеналу заважає ???

!!! 2011-06-01 / 12:35:00
в Угорців нещодавно в аварійному стані опинилось сховище відходів з червоним шламом. Чи про це забув ??? Щось тоді ніхто не іронізував, а наслідки були вражаючими. Для ???- не треба в відповідь згадувати Солотвино та інші речі про які всі знають. Кошти на ліквідацію виділяються але жителі Солотвина не дуже бажають відїзжати.....

!!! 2011-06-01 / 12:31:00
цікаво коли ???був останнього разу в бібліотеці. Справа в тому що бібліотеки були необхідні в часи слабкого розвитку електронних комунікацій. На даний час їн необхідно б було утримувати виключно навчальних закладах, адже крім учнів і студентів до них майже ніхто не ходить. Електронні книжки заміняють друковані і це безповоротній процес. Давайте почнем спір з приводу чи витустили угорці ракету хоч одну, чи мають вони космічні технології. Шкода що Україна позбулась ядерного арсеналу. При його наявності їй би не сіли на голову і не думали б про якісь та територіальні претензії. Згідно висновку вчених щом Україні відновити ядерний арсенал необхідно близько двох років. Можливо варто розпочати переозброєння???

??? 2011-06-01 / 11:27:00
цікаво, а чи зайшов П. Білецький під час своєї подорожі хочаб з цікавості до якоїсь там мадярської бібліотеки ???

звісно після вітчизняних подкарпатських, якими "вправно" піклується українська влада ???


Див.:

http://zakarpattya.net.ua/ukr-news-83503-Sporuda-Mukachivskoi-biblioteky-perebuvaie-v-avariinomu-stani-FOTO

Може П. Білецький порівняння би зробив ???

??? 2011-06-01 / 11:13:00
2 анонім, 01.06.2011 10:38
/// ... в Україні все буде добре. Після приходу нової влади .... ///

хіба не цим нас кормлять вже 20-й рік поспіль, ба навіть і більше ???

анонім 2011-06-01 / 10:38:00
в Україні все буде добре. Після приходу нової влади,мені здається, в Україні щось почали робити, а не тільки говорити про вулики. Хоча на даний час не все так як би хотілось але якісь зрушення є. Буду надіятись, що це правильний курс, і уряд буде думати як вивести державу з складного економічного становища, адже наближаються чергові вибори, а люди вже перестали вірити балачкам. Також хотілось би щоб лідери певних організацій не нагнітали зайвої напруги в національних відносинах- люди самі між собою розберуться. Прицьому хочу побажати всім дотримуватись законів і не перетворювати демократію в плутократію. Адже кожна демократія має певні обмеження. Демократія це не вседозволенність а чітке дотримання прав і обовязків.

Obozryvatyl 2011-05-31 / 18:45:00
2антон, 30.05.2011 23:44

То же йсте субі выбрали украйинську націоналність бо жывете на Украйині, то є ваше право и то являє ся эдним з фундаментальных прав людини. Право на вашу національність лем вы [як ай кажда людина] маєте, а не держава, релігія, політики, научники, академії итд. Сисі інштитуції не мавуть право до того ся втручати, чи йсте украйинець, мадяр, чи русин, бо кидь до того ся пхавуть, так нарушувуть фундаментальні права людини, які Украйина як держава пудписала в ООН и має іх додержовати.

А тоті яки собі выбрали національність русин, так в Украйинській державі мавуть мати такі права и возможности як другі меншини и як всі горожаны Украйини.

То же вас не интересує ко бов ваш дідо чи отиць, то є також ваша справа, так само як ай тих котрі хотять знати історію и людей свого края.

А то же ваша супруга володіє тулькома языками є дуже добре и бодай бо булше таких людей заселяло Пудкарпатя (Закарпатську обл,). Люди котрі володіють чужими языками, знавуть ай булше о культурі других народів и суть омного толерантніші и мавуть омного ліпшу перцепцію о світі в якому живеме.

Несоглашаву ся з вашов перцепціёв о економії Європейского союзу, бо основни державы, як Німечина, Австрія, Бенелукс, Франція, Шкандынавія окрем малого Ісланду (300 000 людей) и докунця як Словенія, Чехія, Словакія, Польша суть в доста добрий економічній позиції. То же Грецію, Іспанію, Португалію зобрали до Еуро-зоны то бола хыба. А Ірландія ся з тої кризи дустане вон, бо не жытельство довгує (не пенсії як в Греції), а банки Ірландії не добрі інвестиції зробили, так як многі Америцькі банки.

Туйки уж писали: "Ош докидь товстий схудне, дотидь худый умре." В глобальных кризах усе в худобніших державах люди булше терпіли, а економічна сітуація на Украйині не є добра, надійме ся, ош Украйина з сьої глобальної кризи вийде добре.

мукачівець 2011-05-31 / 18:06:00
щодо асиміляції згідний. Маю декотрих знайомих які проживають в угорщині та мають свій невеликий бізнес. Після переїзду мусили вивчити угорську(обєктивна обставина оскільки почали проживати в країні де розмовляють угорською). Однак в середовищі угорців трохи почувають себе сковано бо їх сусіди угорці їх сприймають як вихідців з радянського союзу - "руських". В чому їх вина ні їм ні мені не зрозуміло, хоч до переїзду вони проживали в угорському селі Закарпаття і до союзу мають такеж відношення як і всі інші. Особисто я не чув щоб угорців області якось повязували з фашиською німеччиною яка була в коаліції з Угорщиною. Адже це повний абсурд вішати на невинних людей чужі ярлики. Доречі, за час висловлювань ніхто навідь з затятих угорців, які дають коменти не заікнувся проможливу трагедію для ряду угорців та не висловив їм співчуття з приводу загибелі колишнього Президента Угорщини Ференца Мадла. Так це зроблю я - чистий Закарпатець проживаючий в Україні.
Шановні угорці! Від імені Закарпатців висловлюю наші співчуття з приводу смерті людини яка була взірцем та надією багатьох з Вас.

местный 2011-05-31 / 15:50:00
сорри, 31.05.2011 14:29 + 100

но если вернуться к теме, к статье Білецького: вот человек увидел именно ТАК страну, её проблемы, людей в ней живущих (в т.ч. невенгров). Раз это не отвечает чьему-то мнению, то что, эта статья должна быть удалена? Что за нах...

А по нацменьшинствам вы уверены, что Венгрия должна быть эталоном для нас? Но в таком случае венгерское нацменьшинство обречено на ассимиляцию... Вы точно уверены?

сорри 2011-05-31 / 14:29:00
???, 31.05.2011 14:08
..мабуть ніхто не думав і не мав на увазі власне саме про підтримку українською владою власного лжеофіциозу ??? (с)

Це не проблема влади, це проблема угорських (українських, китайських тощо) журналістів. Той, хто не хоче вилизувати владу, той не вилизує...

ні, звісно, мабуть як і покійного Гонгадзе ніхто по рукам не бив ??? (с)

Не приміряйте до себе терновий вінок страждальця. Вам не личить... :)

з яких це пір українська влада підтримує (не на словах, а грошенятами звісно) чи ба навіть готова підтримувати журналістику , яка пише правду ??? (с)

А хто сказав, що влада має щось підтримувати? Той хто хоче писати правду, той не чекає подачок від влади. А швидше навпаки...

Але це вже інші прроблеми: ви перевели питання з мого фактичного заперечення висловленої тези, що, мовляв, влада фінансово не підтримує угорськомовну пресу, в тему свободи слова...

??? 2011-05-31 / 14:12:00

"Хто винуватий, що угорські журналісти продаються владі і пишуть на замовлення? Хай пишуть правду. Їх що, хтось по руках б'є?"

ні, звісно, мабуть як і покійного Гонгадзе ніхто по рукам не бив ???

з яких це пір українська влада підтримує (не на словах, а грошенятами звісно) чи ба навіть готова підтримувати журналістику , яка пише правду ???

??? 2011-05-31 / 14:08:00
2 сорри, 31.05.2011 12:12

///...Тут просили навести факти підтримки владою в Україні угорськомовної преси - я навів ...///

так , але, коли просили, то мабуть ніхто не думав і не мав на увазі власне саме про підтримку українською владою власного лжеофіциозу ???

сорри 2011-05-31 / 12:12:00
Тут просили навести факти підтримки владою в Україні угорськомовної преси - я навів. Не було би ьтаких прикладів - ви казали би, що погано. Підтримують - вамм теж не подобається. Хто винуватий, що угорські журналісти продаються владі і пишуть на замовлення? Хай пишуть правду. Їх що, хтось по руках б'є?

??? 2011-05-31 / 11:58:00
2 сорри, 31.05.2011 10:07

/// ... Всі угорськомовні дубляжі районок фінансуються владою ... ///

хіба це - не явний совковський пережиток ???

Вам відомий подібний фарс в Угорщині щодо нацменшин ???

і багато користі угорцям з того , що з цих "видань" ознайомляться із черговою порцією українського владного лжеофіциозу, причому за низькопробного калькового перекладу ???

За СРСР КПРС також приділяла щільної уваги, щоб її центральний друкованих орган лже "Правда" та її обласний передрук "Закарпатська лдже- правда" - найбільш брехливі газети того часу справно зявлялися угорським дубляжем також у вигляді "Карпаті ігаз со".

І це, на вашу думку, слугувало чимісь збереженню угорської ідентичноїсті (про позитивний розвиток не пишу апріорі) , окрім як більшовицькій ідеологічній обробці угорського населення, отруєнню його свідомості і т.д. ???

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини