Мукачівські прикордонники відзначили своє професійне свято (ФОТО)

27 травня ц.р. в управлінні Мукачівського прикордонного загону відбулися урочистості з нагоди святкування Дня прикордонника та 20-ї річниці Державної прикордонної служби України

Мукачівські прикордонники відзначили своє професійне свято (ФОТО)

Привітати прикордонників прийшли  керівники державних та шефських установ Закарпатської області, ветерани, представники ЗМІ.
         
Історія розвитку та створення прикордонних військ дуже довга та цікава. Офіційно святкування цього професійного свята обчислюється з 28 травня 1958 року, коли Рада Міністрів СРСР прийняла постанову  про святкування Дня прикордонника.

Начебто і небагато часу пройшло з того моменту, коли Україна в 1991 році проголосила незалежність і, переборюючи неймовірно важкі економічні і соціальні проблеми, почала облаштовувати свої державні кордони.

Історія становлення державного кордону України починається з 1991-го — початку 1992 року - коли створюються Прикордонні війська України і починається організація охорони державного кордону на ділянках зовнішнього кордону колишнього СРСР. 12 січня 1992 року перші військовослужбовці Прикордонних військ присягають на вірність народові України і стали на захист суверенітету молодої держави.

— З березня 1992-го і до кінця 1993 року — по всьому периметру території України, а це майже 7 000 км, виставляються прикордонні підрозділи, розгортаються та формуються нові з'єднання і частини, які організовують прикордонний контроль на кордоні з Молдовою, Росією, Білоруссю. Вже тоді Україна чітко висловлює свою принципову позицію: немає „зовнішніх" і „внутрішніх" кордонів СНД, а є державні кордони з відповідним статусом.

— У 1993 році за рахунок додаткової чисельності виставляється на охорону кордону 10 нових загонів прикордонного контролю у складі 120 застав прикордонного контролю і 119 пунктів пропуску через кордон. В цьому ж році з метою підготовки власних кадрів у місті Хмельницькому створено Інститут Прикордонних військ України. З квітня 1993 року взято під контроль всі аеропорти держави, які мали міжнародні шляхи сполучення.

— У 1998 році було започатковано процес делімітації ( визначення кордонів на карті) сухопутної ділянки державного кордону між Україною і Російською Федерацією, в цьому ж році завершується делімітація кордону з Республікою Білорусь та Республікою Молдовою.

— В січні 2003 року в пункті пропуску "Мамалига"( Україна) — „Крива" (Республіка Молдова) відбувається підписання Положення про демаркацію кордону між двома країнами та відкриття першого демаркаційного знака. І цього ж історичного дня підписується Договір між Україною і Російською Федерацією про українсько-російський державний кордон.

— 1 серпня 2003 року створюється Державна прикордонна служба України. Цей новий правоохоронний орган спеціального призначення стає правонаступником прикордонних військ, які існували майже 90 років.

Мукачівський ордена Бойового Червоного Прапора прикордонний загін  розпочав свій бойовий шлях з 1944 року і до 1991 року охороняв кордони СРСР, а з 1991 року кордони України одночасно з чотирма країнами — Польщею ( 32,6 км ), Словаччиною ( 97,6 км ), Угорщиною (133,1 км ) та Румунією ( 203, 9 км ).

З 1 серпня 2003 року під час реформи Прикордонних військ України, до новосформованого Чопського прикордонного загону було передано прикордонні комендатури "Великий Березний" та "Ужгород". В свою чергу до складу Мукачівського прикордонного загону ввійшли відділення прикордонного контролю: "Косино", "Лужанка", "Вилок", "Дяково", "Тересва", "Ділове".

Загальна протяжність кордонів, які починає охороняти загін, скорочується до 316 км.

Враховуючи історичний шлях Мукачівського загону — Закарпаттю є чим пишатися. Мукачівський прикордонний загін є обличчям нашої держави на кордонах з європейськими державами.


День прикордонника — символ героїчного служіння Вітчизні і глибокої поваги українського народу до захисників державних рубежів. Охоронці рубежів у всі часи з честю несли нелегку службу та самовіддано боролися за свободу і незалежність Батьківщини, демонструючи зразки доблесті та мужності.

З урахуванням реалій сьогодення суттєво зростає роль Держприкордонслужби як важливого інституту національної безпеки держави, гаранта надійного заслону нелегальній міграції, контрабанді та іншій протиправній діяльності на державному кордоні.

В цей святковий день бажаємо всім, хто причетний до прикордонної служби, міцного здоров'я, щастя й добробуту, нових здобутків у виконанні почесних завдань.

В цей же  день було освячено і капличку  прикордонникам загону  усіх поколінь за віру та вірність.

За вагомий внесок  та оперативне  висвітлення  оперативно-службової діяльності нагороджені  і ЗМІ краю.

Прес-секретар начальника Мукачівського прикордонного загону майор Едуард Стеблюк

27 травня 2011р.

Теги: прикордонний, кордон

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини