Проблеми сталого розвитку Карпат обговорили на Конференції сторін Карпатської конвенції

Із 25 по 27 травня у м. Братислава (Словаччина) проходила Третя Конференція Сторін Карпатської Конвенції. Протягом трьох днів високопосадовці різних країн обговорювали питання економічного, соціального і природоохоронного напрямів для застосування в Карпатському регіоні.

Проблеми сталого розвитку Карпат обговорили на Конференції сторін Карпатської конвенції

Українська делегація включала представників Мінекології, Держлісагентства та інших зацікавлених відомств. До участі в конференції було запрошено також і представників регіональних влад. Закарпатську область на ній представляв голова комісії з питань транскордонного співробітництва обласної ради Михайло Кічковський.

В рамках конференції проведено різні тематичні заходи. Вчора на одному з них – "Фонди Європейського Союзу та можливості Карпатського регіону" - виступив Михайло Кічковський. Він звернув увагу присутніх на положення Резолюції та Рекомендації Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи "Сталий розвиток гірських регіонів і досвід Карпатських гір", в яких Європейський Союз закликано створити окрему програму "Карпатський простір" у Європейській програмі територіальної співпраці за прикладом Програми "Альпійський простір". Реалізація такої програми потребує розширення і поглиблення транскордонного та міжрегіонального співробітництва. Відрадно, що такий висновок міститься і в Стратегічному плані дій по Карпатському регіону.

У цьому напрямку багато регіонів, у тому числі Закарпаття, мають багатий досвід, беручи участь як у різних програмах сусідства та партнерства Європейського Союзу, так і в рамках двосторонніх і багатосторонніх угод членів Міжрегіональної асоціації "Карпатський Єврорегіон". Завдяки підтримці "Карпатського Єврорегіону" в нашій області вдалося здійснити і здійснюється цілий ряд цікавих транскордонних проектів. Тому у виробленні та реалізації програми "Карпатський простір" слід відвести важливу, якщо не ключову, роль Міжнародній асоціації "Карпатський Єврорегіон". Саме вона могла б стати координатором заходів, передбачених такою програмою.
 

Михайлом Кічковським внесено ряд пропозицій щодо використання європейських фондів для сталого розвитку Карпат. Зокрема запропоновано зробити роботу технічних секретаріатів програм більш гласною, включити до них представників регіональних влад країн, які не є членами Європейського Союзу. Також передбачити можливість участі в цих програмах не тільки прикордонних територій країн Карпатського регіону, але й інших європейських країн, які мають досвід вирішення проблем сталого розвитку гірських територій.
Внесено також ряд пропозицій до заключного документу Конференції.

27 травня у рамках Третьої Конференції Сторін відбулась нарада міністрів довкілля Сторін, в якій взяли участь також керівники міжнародних організацій, високопосадовці різних країн. Українська делегація при розгляді питань про виконання положень Карпатської конвенції, ознайомила учасників Конференції зі станом впровадження положень Карпатської конвенції в Україні.
 

Під час проведення Конференції від імені Уряду України головою Держлісагенства Віктором Сівцем підписано Протокол про стале управління лісами до Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат. Протягом останніх десятиліть постійно збільшувався людський тиск на карпатські ліси, тому захист, збереження і стале управління природними ресурсами Карпат потребує міжнародного регіонального співробітництва. З цією метою Держлісагентство і провідні українські науковці у сфері гірського лісівництва взяли конструктивну участь у розробці проекту Протоколу. Його підписання стане ще одним кроком нашої держави щодо розвитку регіонального співробітництва, спрямованого на забезпечення сталого лісоуправління в Карпатах.
Рішення і рекомендації Конференції Сторін Україна стануть основою для вдосконалення законодавчої і нормативно-правової бази у частині забезпечення сталого розвитку Карпат.

Іван Діус

27 травня 2011р.

Теги: Конвенція, Карпати, стратегія

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини