Міністр Джарти: "Премікс" - троянський кінь для України

На сьогодні однією з найгостріших екологічних проблем в Україні є проблема твердих відходів. Їхні обсяги зростають щороку. Більше того, крім власних промислових і побутових відходів в Україну завозяться небезпечні речовини з Європи. Прикладом тому є ситуація Із завезенням до Закарпаття з Угорщини сумнозвісного "Преміксу", яка дістала широкого розголосу в Україні та за її межами. Розмови про те, чи законно потрапив до нас "Премікс", не вщухають і досі, тож проясніть, будь ласка, ситуацію. З таким проханням кореспондент УКРІНФОРМУ звернувся до міністра охорони навколишнього природного середовища України Василя Джарти

- Ви праві, проблема відходів дійсно гостро стоїть в Україні. Не може не обурювати й ситуація із завезенням до нас небезпечних речовин з-за кордону, причому часто легальними шляхами. Наприклад, через канали гуманітарної допомоги, внаслідок чого митниці завалені непотрібом. Маємо також випадки, коли під виглядом технологічної сировини до України завозять екологічно небезпечні продукти промислової переробки.

Подібна ситуація склалася і з "Преміксом", завезеного протягом 2001-2003 рр. до України з Угорщини. Нагадаю: усього на територію Закарпаття ввезено близько 1400 т речовини, з яких 412 т реалізовано. Частина "Преміксу" потрапила до Запорізької області (32 т). Основна ж маса - на території Берегівського району Закарпатської області. Мушу зазначити, мішки з "Преміксом" тоді розмістили абияк (скинули біля школи, сільради, гаражів тощо), без дотримання правил складування!

"Премікс" потрапив до України на законних підставах. Він був задекларований як товарна продукція, дозволена у виробництві, зберіганні, транспортуванні тощо. Такий вантаж не підлягає додатковому екологічному контролю на митниці. Лише коли спеціалісти зафіксували забруднення довкілля, Мінприроди і Генпрокуратура забили на сполох.

- Що зробила українська сторона, аби виправити ситуацію? Який стан справ на сьогодні?

- Навесні 2005 року прокуратура Закарпатської області порушила кримінальну справу. У червні того ж року розпорядженням Президента було створено Міжвідомчу державну комісію. Зауважу, тоді питання стояло лише так: якомога скоріше забрати мішки із небезпечною сумішшю, аби вони не стояли просто неба, на очах у людей. Другим пунктом зазначалося: організувати вивезення "Преміксу" з Закарпатської області. Понад 656 т небезпечної речовини завантажили у 24 залізничні вагони. Однак пересувати їх без дозволу прокуратури не можна, оскільки "Премікс" вважається речовим доказом. Вагони з небезпечною сумішшю більше року простояли на станціях Берегове та Боржава.

22 вересня 2006 року Мінприроди провело у Закарпатті виїзне засідання колегії, головним питанням якого було визначення кроків по оперативному вирішенню проблеми "Преміксу". Серед іншого, було ухвалене рішення про контейнеризацію сумішей.

Мінприроди у 2006 році у рамках бюджетної програми "Поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами" профінансовано на загальну суму 1 842,7 тис. грн комплекс робіт з контейнеризації сумішей "Премікс" з метою її безпечного тимчасового зберігання. На сьогодні на території Закарпаття знаходиться 1453,46 т суміші речовин "Премікс", з яких: 656 т - у залізничних вагонах; 460,66 т - контейнеризовано у металевих контейнерах; 336,8 т - у капітальному складському приміщенні. Це, у свою чергу, унеможливлює забруднення довкілля та доступ до речовин сторонніх осіб. Роботи були проведені на кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

- Чим же насправді є "Премікс"? Наскільки він небезпечний для здоров'я людей та довкілля?

- Для визначення якісного складу суміші речовин "Премікс" необхідно було провести спеціальну експертизу. На жаль. оперативно провести аналіз складу відходів і вмісту в них небезпечних речовин наприкінці 2005 року не вдалося. Причина - довготривалі процедури тендеру серед дослідницьких лабораторій, і оплати з Державного Фонду охорони навколишнього природного середовища. Лише на початку 2006 року Генпрокуратура замовила судову хіміко-екологічну експертизу в Інституті екогігієни та токсикології ім. Медведя. За висновками експертизи, суміші "Премікс" містять хімічні сполуки та, ймовірно, можуть бути віднесені до відходів. Аналіз також показав, що "Премікс" належить до першого класу токсичності, містить такі неорганічні сполуки, як свинець, мідь, хром і нікель і, відповідно, потребує особливого методу утилізації.

Мушу зазначити, що результати лабораторних досліджень "Преміксу" поставили нові завдання. "Премікс" виявився речовиною більш складною, ніж вважалося раніше. Його склад значно відхиляється від офіційного сертифікату і попередніх еколого-хімічних висновків. Потрібні додаткові дослідження, метою яких стане визначення технології для утилізації або для знешкодження "Преміксу".

На сьогодні органами Мінприроди здійснюється постійний моніторинг з контролю стану довкілля та здоров'я населення в місцях зберігання суміші "Премікс". За даними аналітичних досліджень, перевищення граничнодопустимих концентрацій свинцю, міді та цинку виявлено тільки в місцях безпосереднього складування "Преміксу". У пробах грунтів, відібраних в радіусі 50 метрів, та у підземному водоносному горизонті для вод господарсько-питного водопостачання забруднень не зафіксовано.

- А як виглядає ця ситуація у міжнародному аспекті? Чи ставить Україна питання про повернення "Преміксу" до Угорщини?

- До цього прикута увага багатьох міжнародних експертів. Ось у січні цього року проблему "Преміксу" вивчав спеціальний доповідач ООН з питань негативних наслідків незаконних перевезень та захоронень токсичних і небезпечних продуктів та відходів для забезпечення прав людини Окечукву Ібеану.

Хочу підкреслити, що Україна неодноразово зверталась до угорської сторони з пропозицією невідкладно розпочати переговори щодо повернення "Преміксу" до країни походження. Таке звернення було направлене у жовтні 2006 року. Це питання також обговорювалось під час мого недавнього візиту в Угорську Республіку. Під час зустрічі з міністром охорони навколишнього середовища й водного господарства Угорської Республіки Міклошем Першані ми домовились дати відповідні доручення для вирішення всіх проблемних питань, та спільно виробити заходи для недопущення подібних інцидентів у майбутньому.

Сьогодні Мінприроди знову офіційно звертається до угорської сторони з метою отримання інформації щодо стану справ у вирішенні проблеми "Преміксу". З метою інтенсифікації переговорного процесу ініційовано створення спільної з угорською стороною експертної грипи з вивчення обставин ввезення "Преміксу" в Україну. Експерти обох країн мають спільно виробити єдину позицію з вирішення цього питання.

- Чи є загроза у майбутньому знову зіткнутися з появою в Україні небезпечних промислових відходів?

- Переконаний, якщо сьогодні не вжити комплексних організаційно-правових заходів, поєднати зусилля багатьох відомств, то наша країна не зможе почувати себе убезпеченою від чергового факту завезення небезпечних хімічних речовин та промислових відходів.

По-перше, слід кардинально підвищити якість екологічного контролю на кордоні. Реально, Мінприроди проводить лише радіологічний контроль. А хімічні, спектральні і тому подібні аналізи, які при перетині кордону роблять у розвинених країнах, для нас недоступні через відсутність відповідної технічної бази. Для виправлення стану справ сьогодні активно працює і Мінприроди і Державна екологічна інспекція України.

По-друге, необхідно допрацювати певні законодавчі норми. Адже маємо очевидні прорахунки у правовому забезпеченні процесу перетину кордону вантажів з хімічними речовинами. Слід переглянути нормативи у сфері регулювання зовнішньоекономічної діяльності щодо транскордонного перевезення небезпечних хімічних речовин та відходів і привести це законодавство у відповідність до європейського.
Олег Олійник, УКРІНФОРМ
23 квітня 2007р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини