На колегії Закарпатської прокуратури говорили про податкові борги та контроль за зовнішньо-економічною діяльністю

В прокуратурі Закарпатської області відбулася колегія, на якій йшлося про податкові борги та контроль за зовнішньо-економічною діяльністю 25 травня в прокуратурі Закарпатської області відбулася колегія про стан додержання законодавства у податковій і зовнішньо-економічній сферах та правозахисної діяльності прокурорів з цих питань, - повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської обласної прокуратури.

На колегії Закарпатської прокуратури говорили про податкові борги та контроль за зовнішньо-економічною діяльністю

На колегію були запрошені керівники правоохоронних органів краю.

Йшлося зокрема про результати перевірок, які провела прокуратура області з питань додержання вимог законодавства при здійсненні податковою службою контрольних функцій щодо забезпечення правильності обчислення, повноти та своєчасності сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків та інших обов'язкових платежів, а також законодавства про зовнішньоекономічну діяльність.

Прокурор Закарпатської області також відмітив недоліки у роботі правоохоронних органів та детальніше зупинився на діяльності податкової служби. 

На території краю зареєстровано 87 тисяч платників податків, з яких 19,4 тисяч юридичних та 67,6 тисяч - фізичних осіб. Упродовж 1 кварталу 2011 року податкова служба області провела 258 перевірок юридичних осіб, в результаті яких порушникам донараховано 10,4 мільйонів гривень та на 3,9 мільйонів гривень виявлено порушень за результатами перевірок фізичних осіб. Втім, незадовільним є той факт, що в області накопичено найбільший податковий борг за 4 минулих роки. При цьому, за останніх 3 роки він зріс удвічі. Причинами такого негативного явища є зокрема неналежне виконання податковою службою області своїх функцій, неефективна робота щодо скорочення податкового боргу, вкрай низький рівень виконання судових рішень у справах про стягнення податкової заборгованості за рахунок активів боржників. 

Органи державної податкової служби ще не стали перепоною у припиненні існування численних тіньових схем ухилення від сплати податків та розкрадання бюджетних коштів. Крім того безпідставне зволікання в направленні виконавчих документів за позовами органів податкової служби призводить до ненадходження мільйонних сум коштів до бюджету.

У прокурора були і інші зауваження. Так, до прикладу, неналежним чином, на думку прокурора, працює податкова міліція. Одне з міжрайонних її відділень, при достатній кількості оперативних працівників протягом цього року виявило поодинокі злочини, за якими порушило тільки 2 кримінальні справи. „Ефективність діяльності такого потужного за своїми можливостями правоохоронного органу, що має потужну перевірочну базу, інспекторів, має можливість упередити будь-яке підприємство, яке займається зовнішньо-економічною діяльністю, виробництвом підакцизних товарів є практично нульовою" – відмітив прокурор. Втім, Анатолій Петруня висловив сподівання, що з приходом нового керівника податкова міліція запрацює ефективніше. Були зауваження у прокурора області до всіх правоохоронців щодо виявлення злочинів пов'язаних з організованою злочинністю. Такі взагалі не виявлялися протягом останніх років. 

Крім того, на колегії йшлося й про проведені прокуратурою області перевірки з питань дотримання суб'єктами господарювання та контролюючими органами вимог законодавства про зовнішньоекономічну діяльність. Нині на території області діє 1 митниця та 19 пунктів пропуску через державний кордон, працюють 114 митних брокерів і зареєстровано 1159 суб'єктів господарювання, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність, з яких у 75 - обліковується дебіторська заборгованість за валютними операціями в розмірі 1,8 мільйонів доларів. 

Було також встановлено, що в області має місце неконтрольована торгівля гуманітарної допомоги, ввезеної із-за кордону. Виникали зауваження і до органів державної митної служби. Анатолій Петруня порадив новопризначеному керівнику Чопської митниці Олександру Похильку звернути увагу на серйозну різницю в сумах вилучених товарів у протоколах про порушення митних правил та у сумах вилученої контрабанди в порушених кримінальних справах в порівнянні з минулим роком.
Наостанок прокурор області зупинився на діяльності підпорядкованих прокурорів з приводу реагування на факти ухилення від сплати податків. Так, деякі з прокурорів вдаються лише до опрацювання статистичних даних, які надали органи податкової служби. „Перевірками виконання цього завдання не охоплено, неповернення валютної виручки з-за меж країни значне, ухилення від сплати податків значне , реагування прокурорів відносно працівників податкової служби - не відповідає вимогам сьогодення", - наголосив прокурор області Анатолій Петруня.

Разом з тим з початку 2011 року органами прокуратури області з питань дотримання вимог податкового законодавства порушено 2 кримінальні справи, внесено 78 приписів та подань, за результатами розгляду яких відшкодовано 2,2 мільйони гривень. До відповідальності притягнуто 41 особу, з яких 21 працівник органів податкової служби та опротестовано 6 незаконних рішень органів місцевого самоврядування.

 

 

27 травня 2011р.

Теги: податковий борг, прокуратура, Петруня, колегія

НОВИНИ: Кримінал

10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 4
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
/ 1
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
» Всі новини